2007.11.23.@ 16.11

Burnout-szindróma

Tudtad, hogy a kiégés lehet akár klinikai eset is? Nem arról beszélünk, amikor mindenből és mindenkiből eleged van és elmennél nyaralni, hanem arról, hogy megeshet: tényleg úgy besokallsz, hogy már orvosi segítségre van szükséged.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A kiégés, orvosi nevén burnout eredetileg egy, a technológiában használt kifejezés, melynek az a jelentése, hogy az egykor működő energiaforrás gyengülni kezd, majd teljesen lemerül. Azonban ez nem egyik napról a másikra történik, hanem hosszú folyamat. Az orvostudományban Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus alkotta meg a burnout fogalmát. „A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek“ – mondta Freudenberger. A kiégés tizenkét lépcsős folyamatban megy végbe, és az állomásokat nem szabdalják éles határok. A szakaszok élethelyzettől és személyiségtől függően különböző intenzitással jelentkezhetnek.

1. A bizonyítani akarástól a bizonyítási kényszerig
Arra való törekvés, hogy „ideális legyek”. Ezen ideálok követését a környezet szorgalmazza, elismeréssel honorálja és serkenti. Ezért nem szabad összekeverni a megfelelési igényt a kényszerrel.
2. Fokozott erőfeszítés
A bizonyításkényszer miatt a különböző feladatok egyre sürgetőbbé válnak. Kívülről a segítő szorgalmasnak, célratörőnek látszik. Valójában azonban a teljesítmény állandó növekedéséből adódóan fáradtság és az eredményesség csökkenése alakul ki.
3. A személyes igények elhanyagolása
Elfelejtik elintézni személyes dolgaikat, lassan eltűnik az életükből az érzelem, a szerelem, eltűnik a humor, a vidámság. Hazavisznek munkát, a hivatalos elfoglaltság az egyetlen időtöltés.
4. A személyes igények és konfliktusok elfojtása
Érzik, hogy jobban kellene vigyázni egészségükre, de mindent megtesznek, hogy környezetük ne vegye észre, mennyire aggódnak magukért. A testi kimerültség jeleire túlteljesítéssel reagálnak: a hétvégét átalusszák vagy végigsportolják, ezután még fáradtabbak.
5. Az értékrend megváltozása
Az eddigiek során megtanultak lemondani igényeikről, melyek mindig háttérbe kerültek, így lassan felborul természetes értékrendjük is. Az ítélő- és érzékelőképesség is deformálódik. Az eredmény: régi, szoros kapcsolatok feladása, baráti kör elvesztése, egyedüllét.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

8 testtartás, ami miatt kevésbé vagy szexi

8 testtartás, ami miatt kevésbé vagy szexi

Nem is gondolnád, de vannak olyan pózok, amik miatt a pasik kevésbé találnak vonzónak, szóval ezeket érdemes elkerülni. Tudd meg, melyek ezek!

Álláshirdetés egyenesen a királynőtől!

Ha gyerekkorod óta arról álmodozol, hogy egy palotában éldegélsz, akkor eljött a te időd!

Sztárpárok, akik szuper gyorsan házasodtak össze

A celebpárok már régen nem tartják az egy év ismerkedés, egy év jegyesség elvet és rekordidő alatt képesek kimondani a boldogító igent. Csekkold a leggyorsabb lagzipajtikat.

A legdurvább szőrtelenítés sztorik, amiket valaha hallottál

Kozmetikusok vallottak arról, milyen reakciókat váltott ki a szőrtelenítés a vendégeikből! Te magadra ismersz valamelyik sztoriban?

12 minitetkó, ami elképesztően szexi

Ha épp azt fontolgatod, hogy egy apró mintát varratszmagadra, csekkold le ezeket az egyszerű, de nagyszerű tetkókat, amik akkor ütnek igazán, ha valamelyik szexi testrészeden bukkannak fel!

Ez történik Meghannel, ha Vilmos herceg lesz a király

Már az is mesébe illő, hogy színésznőből hercegné lett Meghan Markle, de ez semmi ahhoz képest, ami még rá vár.

Ezért nincs jóban Meghan az apukájával évek óta

Évekkel ezelőtt ő maga árulta el a nyilvánosság előtt, hogy miért nem hajlandó szóba állni már vele.

5 film, amit meg kell nézned ma este

Végre itt a hosszúhétvége, bőven van időd kimozdulni otthonról. Szóval pihenj rá előre a fergeteges programokra és nézz meg egy jó filmet az otthoni nyugiban.

Ez a kislány úgy él, mint egy igazi hercegnő

Violának már hatalmas a rajongótábora, egyszerűen imádják az Instán! Csekkold a fotóit!

Elképesztően bizarr a legújabb Insta trend

Nagyon fura fotók öntötték el a legmenőbb képmegosztós oldalt, ha megnézed őket, tuti, szakadni fogsz a röhögéstől!

Elképesztő indokkal utasították el ezt a lányt!

Megpályázott egy állást, de ilyen válaszra álmában sem gondolt volna a Missouriban élő lány!

Az 5 legszuperebb program a hosszúhétvégére

Három teljes nap, amikor azt csinálhatsz, amit csak akarsz. Már belegondolni is felér egy tábla csokival, igaz? Itt az ideje lecsapni a legjobb progiötletekre.

4 kínos dolog, ami megtörténhet veled szex közben

Néha becsúszhat egy-két kínos pillanat a szerelmes hancúrozásba, de ne aggódj, ez teljesen természetes!