2007.12.20.@ 09.12

A pénz boldogít?

Nincs egy filléred se? Megesz a sárga irigység, ha meglátsz egy, a Louis Vuitton márkaboltban shoppingoló korodbeli csajt. Keseregsz, mert annyi mindent szeretnél, amire nincs pénzed? És hangosan sóhajtozva agonizálsz, hogy milyen csóró is vagy, de azért megveszed a 18. farmert…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

…és tegnap egy tuti kis bőrcsizma is beficcent, de persze csak azért, mert „le volt értékelve, és nem lehetett otthagyni”. Akkor most hogy is van ez? Tényleg nincs egy repedt buznyákod se? Vagy Te is ahhoz a népes táborhoz tartozol, akik keseregnek sanyarú sorsukon, pedig igazából nem is olyan sanyarú az a bizonyos sors.
Hogy kinek mennyire megy jól vagy rosszul, nézőpont kérdése. De nem kell nagyon messzire nézned, hogy lásd, mennyire megváltozott már maga a nézőpont is. „Anyám már szóvá se teszi, ha új cipőt lát rajtam. Azelőtt gyakran vitatkoztunk, mert nem értette, minek kell megvenni a hatodik pár fekete magassarkút, ami csak egy kicsit más, mint az előző öt. Nem arról van szó, hogy sajnálná tőlem, csak egyszerűen nem érti, ha van, ami még jó, minek újat venni. Ami azt illeti, értelmes magyarázatot sose tudtam adni erre a kérdésére, úgyhogy újabban inkább úgy tesz, mintha észre sem venné. De tudom, hogy szerinte ez egyszerű pénzpazarlás.”
Generációd ősei két műszakban robotoltak, hogy meglegyen a mindennapi betevő. Semmi luxus, amit kerestek, arra volt elég, hogy megéljenek. Egy kabát nem egyetlen telet szolgált ki, hanem egy tucatot. 15-20 évet is lehúztak egy munkahelyen, éveket vártak egy autóra vagy a telefonra. A lehetőségek jóval korlátozottabbak és szerényebbek voltak, mint manapság. A nők szerelmi bánatukat nem vásárolgatással gyógyították. Olyan se nagyon volt, hogy egy jól sikerült munkanap után „megjutalmazták” volna magukat egy drága cipővel, vagy táskával, mondván:„Ennyi azé’ mégiscsak jár!”
Tény és való, más rendszer volt, más idők jártak, de a szükségletek ugyanazok. Akkor is, ma is kellett ruházkodni, táplálkozni, lakni valahol, hogy az ember ne pusztuljon el. Manapság azonban már nem pusztán a szükségletek kielégítéséről szól a játék, hanem a fogyasztásról, amely már-már irreális méreteket ölt. A „Ki szerez többet” versenyben az győz, aki a legtöbbet, a legnagyobbat, a legszebbet, a legdrágábbat, vagyis mindenből a „leg”-et kaparintja meg, és valamilyen titokzatos oknál fogva ebben a játékban mindenki részt akar, vagy inkább kénytelen venni.  Ehhez persze temérdek lóvé kell.

Vegye! Vigye!
A mobiltelefon személetes példja annak a bizarr méreteket öltő „fogyasztási versenynek”, amely napjainkra jellemző. A féltégla méretű és súlyú telód még mindig üzemel, de eszed ágában sincs használni. Totál égő lenne. Ezért lecserélted a kisebbre, mert az praktikusabb, nem húzza le a táskádat, és (állítólag) kevésbé sugároz. No meg persze sokkal trendibb is. Majd a kicsit félretetted, mert jött egy mégkisebb, aztán azt is, mert megjelent egy olyan, amiben van játék, és fotózni is lehet vele. Aztán, bár a készüléknek az égvilágon semmi baja nem volt, vettél egy újat, mert találtál egy olyat, ami „tök hájtek, és marha jól néz ki”. Bár extra funkciói nagy részét soha nem használod, mert „csak” telefonálsz vele, megvetted, mert megtetszett, és mert megteheted. Ez a kulcsszó.
Ma már gyakorlatilag minden elérhető és minden megvásárolható. Nem kell feltétlenül legatyásodnod, hisz a létező összes cikknek megvan a szuperolcsó és a szuperdrága változata. Csak győzz válogatni! A fejlett országokban már nincs olyan, hogy „hiánycikk”, ha valamit nem találsz meg az egyikben, átmész és megveszed a másik boltban. Ami korábban luxuscikknek számított, autó, színes TV, műszaki berendezések, ma már mindennapi életünk részei. A mobilos példánál maradva, a maroktelefonok mindössze 5 év alatt, hétköznapi fogyasztási cikké váltak, olyannyira, hogy manapság az általános iskolában tanító pedagógusok óra előtt megkérik a gyerekeket, hogy kapcsolják ki a telefonjaikat.  
Megkívántál egy kis biokaját? Esetleg kipattan a fejedből, milyen jól nézne ki egy márvány Buddha szobor az ágyad mellett? Elfogyott az önbarnítód, a műszempillád? Felszaladt a szem a ciklámen színű harisnyádon? Nosza fogod a bankkártyádat, és már suhansz is a legközelebbi plázába, ahol akár vasárnap, késő estig is kedvedre shoppingolhatsz. Húsz éve még, ha szombat délután elfogyott otthon a tej, hétfőig várnod kellett a kakaóra, mert egy nyavajás bolt se volt nyitva. Valahogy mégis túlélték…
Azt gondolhatnánk, ekkora kínálat, ilyen elképesztő termék- és szolgáltatásdömping az emberek megelégedésére szolgál, a tapasztalatok azonban azt mutatják, minél több lesz a lehetőség, mi annál frusztráltabbá válunk.

Folytatás  Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Viccet csináltak a leggazdagabb tinikből az Instagramon 

Hétvégi szerelmi horoszkóp

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád a szerelemben ma és a hétvégén? Csekkold le nálunk a horoszkópodat május 24-én is!

A férfiak tisztábban gondolkodnak az orgazmus után?

Amíg te elsírod magad, ő éppen megvilágosodik.

„Így tette tönkre az álmatlanság az egész életemet”

Olvasd el az újságírónő hihetetlen küzdelmét az alvászavarral!

Csekkold a legújabb Toy Story előzetest!

Hamarosan viszontláthatod Woodyékat a moziban.

Mit nézz a Trónok harca fináléja után? Mutatjuk!

Ne ess kétségbe, hogy véget ért a GoT, mert egy csomó sorimenőség vár arra, hogy lecsekkold!

Horoszkóp: Május 23., Csütörtök

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád ma a melóban és a szerelemben? Csekkold le nálunk a horoszkópodat május 23-án is!

Kiderült: ha lánytesód van, boldogabb vagy

Ha eddig is így gondoltad, most a legújabb kutatások is megerősítettek benne: szuper dolog, ha van egy lánytestvéred.

Kamuztak a Trónok harca készítői?

Ez most nagy csalódás...

Így végződik a Trónok harca a könyvek szerint

Az író, George R. R. Martin elárulta!

Újra divatba jön a 90-es évek legrondább cipője

Vigyázz, megfájdul tőle a szemed!

Ezek 2019 legnépszerűbb babanevei

Most biztos arra tippelsz, hogy az Archie a legmenőbb név, pedig nem!

Az Instagram miatt fogyott 63 kilót ez a tini

Rengeteg motivációt kapott az oldalon.