2007.12.20.@ 09.12

A pénz boldogít?

Nincs egy filléred se? Megesz a sárga irigység, ha meglátsz egy, a Louis Vuitton márkaboltban shoppingoló korodbeli csajt. Keseregsz, mert annyi mindent szeretnél, amire nincs pénzed? És hangosan sóhajtozva agonizálsz, hogy milyen csóró is vagy, de azért megveszed a 18. farmert…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

…és tegnap egy tuti kis bőrcsizma is beficcent, de persze csak azért, mert „le volt értékelve, és nem lehetett otthagyni”. Akkor most hogy is van ez? Tényleg nincs egy repedt buznyákod se? Vagy Te is ahhoz a népes táborhoz tartozol, akik keseregnek sanyarú sorsukon, pedig igazából nem is olyan sanyarú az a bizonyos sors.
Hogy kinek mennyire megy jól vagy rosszul, nézőpont kérdése. De nem kell nagyon messzire nézned, hogy lásd, mennyire megváltozott már maga a nézőpont is. „Anyám már szóvá se teszi, ha új cipőt lát rajtam. Azelőtt gyakran vitatkoztunk, mert nem értette, minek kell megvenni a hatodik pár fekete magassarkút, ami csak egy kicsit más, mint az előző öt. Nem arról van szó, hogy sajnálná tőlem, csak egyszerűen nem érti, ha van, ami még jó, minek újat venni. Ami azt illeti, értelmes magyarázatot sose tudtam adni erre a kérdésére, úgyhogy újabban inkább úgy tesz, mintha észre sem venné. De tudom, hogy szerinte ez egyszerű pénzpazarlás.”
Generációd ősei két műszakban robotoltak, hogy meglegyen a mindennapi betevő. Semmi luxus, amit kerestek, arra volt elég, hogy megéljenek. Egy kabát nem egyetlen telet szolgált ki, hanem egy tucatot. 15-20 évet is lehúztak egy munkahelyen, éveket vártak egy autóra vagy a telefonra. A lehetőségek jóval korlátozottabbak és szerényebbek voltak, mint manapság. A nők szerelmi bánatukat nem vásárolgatással gyógyították. Olyan se nagyon volt, hogy egy jól sikerült munkanap után „megjutalmazták” volna magukat egy drága cipővel, vagy táskával, mondván:„Ennyi azé’ mégiscsak jár!”
Tény és való, más rendszer volt, más idők jártak, de a szükségletek ugyanazok. Akkor is, ma is kellett ruházkodni, táplálkozni, lakni valahol, hogy az ember ne pusztuljon el. Manapság azonban már nem pusztán a szükségletek kielégítéséről szól a játék, hanem a fogyasztásról, amely már-már irreális méreteket ölt. A „Ki szerez többet” versenyben az győz, aki a legtöbbet, a legnagyobbat, a legszebbet, a legdrágábbat, vagyis mindenből a „leg”-et kaparintja meg, és valamilyen titokzatos oknál fogva ebben a játékban mindenki részt akar, vagy inkább kénytelen venni.  Ehhez persze temérdek lóvé kell.

Vegye! Vigye!
A mobiltelefon személetes példja annak a bizarr méreteket öltő „fogyasztási versenynek”, amely napjainkra jellemző. A féltégla méretű és súlyú telód még mindig üzemel, de eszed ágában sincs használni. Totál égő lenne. Ezért lecserélted a kisebbre, mert az praktikusabb, nem húzza le a táskádat, és (állítólag) kevésbé sugároz. No meg persze sokkal trendibb is. Majd a kicsit félretetted, mert jött egy mégkisebb, aztán azt is, mert megjelent egy olyan, amiben van játék, és fotózni is lehet vele. Aztán, bár a készüléknek az égvilágon semmi baja nem volt, vettél egy újat, mert találtál egy olyat, ami „tök hájtek, és marha jól néz ki”. Bár extra funkciói nagy részét soha nem használod, mert „csak” telefonálsz vele, megvetted, mert megtetszett, és mert megteheted. Ez a kulcsszó.
Ma már gyakorlatilag minden elérhető és minden megvásárolható. Nem kell feltétlenül legatyásodnod, hisz a létező összes cikknek megvan a szuperolcsó és a szuperdrága változata. Csak győzz válogatni! A fejlett országokban már nincs olyan, hogy „hiánycikk”, ha valamit nem találsz meg az egyikben, átmész és megveszed a másik boltban. Ami korábban luxuscikknek számított, autó, színes TV, műszaki berendezések, ma már mindennapi életünk részei. A mobilos példánál maradva, a maroktelefonok mindössze 5 év alatt, hétköznapi fogyasztási cikké váltak, olyannyira, hogy manapság az általános iskolában tanító pedagógusok óra előtt megkérik a gyerekeket, hogy kapcsolják ki a telefonjaikat.  
Megkívántál egy kis biokaját? Esetleg kipattan a fejedből, milyen jól nézne ki egy márvány Buddha szobor az ágyad mellett? Elfogyott az önbarnítód, a műszempillád? Felszaladt a szem a ciklámen színű harisnyádon? Nosza fogod a bankkártyádat, és már suhansz is a legközelebbi plázába, ahol akár vasárnap, késő estig is kedvedre shoppingolhatsz. Húsz éve még, ha szombat délután elfogyott otthon a tej, hétfőig várnod kellett a kakaóra, mert egy nyavajás bolt se volt nyitva. Valahogy mégis túlélték…
Azt gondolhatnánk, ekkora kínálat, ilyen elképesztő termék- és szolgáltatásdömping az emberek megelégedésére szolgál, a tapasztalatok azonban azt mutatják, minél több lesz a lehetőség, mi annál frusztráltabbá válunk.

Folytatás  Cosmóban!

Kérdezd a Nagyit, amíg lehet!(x)

Ahogy közelednek az Ünnepek, már tervezgetjük az évvégi programot, családi látogatásokat. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a nagyszüleink még velünk vannak, ragadjuk meg az alkalmat, lassítsunk le és töltsünk velük időt. Társaságunk az életet jelentheti nekik.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

A legmenőbb DIY csomagolási ötletek Pinterestről

A legmenőbb DIY csomagolási ötletek Pinterestről

Bármelyiket is választod ezek közül, tuti, hogy mindenkit lenyomsz vele!

Kiderült, mi kerül a fa alá a királyi családban

Mindig érdekelt, mit adnak egymásnak karácsonykor a royalok? Akkor csekkold le a listát!

8 influencer, aki megváltoztatta a világot

Eddig Kylie Jenner és Selena Gomez uralták a social médiát, de valld csak be, hogy jó ideje már a menő bloggerek tippjeit követed. Megnéztük, hogy kik forgatták fel leginkább az internetet.

Tökéletes filmek szombat estére

Ha nem mozdulnál ki ebben a hidegben időben, mutatjuk hova érdemes kapcsolnod.

A bizonyíték, hogy minden kutya hasonlít a gazdájára

Nézd meg a döbbenetesen cuki egyezésekről készített fotókat!

1 milliót költött karácsonyi dekorációra ez a nő

Az ünnepekre mindenki igyekszik meghitté varázsolni az otthonát, de amit ez a nő tett, egy picit talán túlzás...

Ezekre kerestek rá idén a legtöbbször a Google-ben

Egy-két dolgon biztosan meg fogsz lepődni!

Horoszkóp: December 13., Csütörtök

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád ma? Csekkold le nálunk a horoszkópodat december 13-án is!

Kulcsár Edina kisfiánál senki nem várja jobban a karácsonyt

Elképesztően édes az első karácsonyát váró Medox!

Bizarr újítást terveznek a Facebookra

Már a jövődet is megpróbálják megjósolni!

Ezt teszi Meghan és Harry, amikor hiányoznak egymásnak

Annyira aranyos, amit a házaspár csinál, amikor az egyik fél nincs jelen!

Horoszkóp: December 12., Szerda

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi történik veled ma? Csekkold le nálunk napi horoszkópodat december 12-én is!

Megtaláltuk a tökéletes karácsonyi ajándékot!

Még mindig hiányzik egy-két meglepetés a fa alá? Akkor gyorsan olvass tovább!