2008.01.24.@ 14.01

Egy kis munkahelyi illemtan

Biztosan tudod, hogy a munkahelyi kávézásnál a kanalat nem illik lenyalni. Vagy hogy hiába tegeződtél össze a holtrészeg nagyfőnökkel előző este egy buliban, másnap, józanul azért magázni fogod. De vajon azzal is tisztában vagy, hogy manapság mi a teendő az e-maileket, a munkahelyi viselkedési normákat vagy az üzleti ebédet illetően? A Cosmo karriertanácsadója és illemszakértője mindenre megadja a választ.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

E-mail, Blackberry és társai

-Bekapcsolva hagyhatod a mobilodat egy tárgyaláson, ha fontos hívást vársz? 

Jobban teszed, ha hangpostára irányítod a hívásaidat, vagy odaadod a mobilodat egy olyan kollégának, aki nem vesz részt a megbeszélésen. A bekapcsolt telefon ugyanis azt sugallja a beszélgetőpartner számára, hogy ő csak másodrangú, és hát ez mindenképpen tapintatlanság. Ha olyan sürgős és fontos hívást vársz, hogy semmiképpen nem akarod elpasszolni, szólj előre a többieknek, kérj elnézést, és állítsd némára a telefonodat, hogy a csengetés ne zavarja meg túlságosan a tárgyalást. 

-Ha egy nap többször írtok egymásnak valakivel hivatalos e-mailt, hanyadiknál hagyhatod el a megszólítást?
 
Az üzleti életben nem igazán illik mindenféle megszólítás és elköszönés nélkül e-mailt küldeni, akárhanyadik is az már aznap. Szóval, ne legyél lusta, és gépeld be azt a plusz két sort. Más a helyzet akkor, ha a levelezőpartnered ezt mégis megteszi, és nem ír a levél elé és után semmit – ilyenkor követheted a példáját. 

-Mit tegyél, ha a beszélgetőtársad rajtakap azon, hogy telefonálás közben a klaviatúrát vered vagy papírokat rendezgetsz? 

Kérj elnézést, és mondd azt, hogy elvonták a figyelmedet. Aztán persze nagyon koncentrálj arra, amit mond. Ha túl kínosnak érzed a helyzetet, kérd meg, hogy beszéljetek máskor, vagy írja le a mondandóját e-mailben, így jobban tudsz rá reagálni. 

-Illik magánlevelezést folytatni a céges e-mail címeden keresztül? 

Azzal még nincs semmi probléma, ha egy rövid levélben megbeszélsz egy esti randit a barátnőddel vagy a barátaiddal. Azonban az intim témák, a kollégák kibeszélése vagy egy másik állás megpályázása legyen tabu – az informatikusok ugyanis minden levelet el tudnak olvasni! 

-Mennyire lehet közvetlen egy hivatalos e-mail? 

Ez általában attól függ, milyen szakmáról van szó. Általánosan érvényes azonban, – bármennyire is ódivatúnak tűnik – hogy a bizalmaskodást jobb elkerülni. Maradj csak a jól bevált „Üdvözlettel”, „Tisztelt XY” fordulatoknál. Ha jobb viszonyban vagytok, a „Kedves XY” is megállja a helyét, elköszönéskor pedig a „Szép napot!” sem túl közvetlen, tehát nyugodtan használhatod. De ennél bizalmasabb fordulatokkal inkább ne élj. 

-Használhatod a Blackberry-det egy üzleti ebéd alatt? 

Soha! Mint ahogy nem illik e-maileket nézni és hangpostát lehallgatni sem! Mindez ugyanúgy tabu, mint az asztalnál a száj rúzsozása is. 

-Szabad a hívót a nevén üdvözölni, ha felismered a telefonszámát? 

Ha házon belülről jön a hívás, akkor igen. A többinél sosem tudhatod biztosan, hogy nem a titkárnő vagy a másik kollégája hív-e. Ráadásul a néven szólítás olyan rajtaütésszerűen hathat, ami megijesztheti a másikat. Hagyd inkább, hogy a másik bemutatkozzon – ezzel már azt is nagyjából tudhatod, hogy milyen hangulatban van, és könnyebben alkalmazkodhatsz.

Üzleti ebédek, értekezletek

-Egy olyan értekezleten, amely valószínűleg sokáig elhúzódik, általában innivalókat és süteményeket, kekszeket is ki szoktak rakni az asztalra. Mikor és milyen gyakran szabad ezekből venni? 

Addig biztosan nem szabad semmihez hozzányúlni, amíg a vendéglátó fél erre fel nem jogosít. A mennyiséget illetően pedig jobb, ha a hosszú értekezletek előtt eszel valamit, hogy ne éhesen menjél oda, mert a kirakott ételek nem arra valók, hogy te jóllakjál velük. 

-Hogyan reagálj abban az esetben, amikor egy üzleti ebéden a felszolgált ételt nem szereted? 

Rögtön vesd el a gondolatot, hogy visszaküldöd az ételt! Az elutasításod ugyanis feszült hangulatot eredményezne az asztalnál, ez pedig senkinek nem jó. Annyit tegyél meg, hogy legalább megkóstolod, és ha tényleg nem ízlik, feltűnés nélkül tologasd ide-oda a tányérodon, amíg el nem viszik.

-Vendéglátó félként hol kell várakoznod, ha az üzleti ebédről késik a partnered? Az étterem bejáratánál, vagy odamehetsz az asztalotokhoz?

Amikor ügyféllel ebédelsz, úgy illik, hogy együtt menjetek oda az asztalotokhoz. Ha van az étteremnek bárpultja, akkor az is megengedett, hogy ott várakozz rá. Ráadásul onnan általában jól lehet látni a bejáratot is.

-Rendben van, ha magadon hagyod a napszemüvegedet, amikor a szabadban van a találkozó? 

A beszélgetőpartner igazi reakcióját a szeméből lehet kiolvasni, szóval meglehetősen nagy tiszteletlenségnek számít a szemedet eltakarni. Azt ajánljuk, ha nem bírod a napfényt, inkább keress egy asztalt az árnyékban! Ha pedig mindenképpen meg szeretnéd mutatni, hogy milyen trendi napszemüveged van, egyszerűen told fel a hajadra, és használd fejpántként.

Folytatás a Cosmóban…

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te megtalálod az eltérést a képen?

Te megtalálod az eltérést a képen?

Egy újabb fejtörő terjed a neten, amit csak kevesen tudnak megoldani. Te vajon közéjük tartozol?

Ennél a jegesmedvénél nem látsz ma cukibbat

Két hónapja született a Berlini Állatkert új lakója, akiről most videót tettek közzé. Ezt neked is látnod kell!

7 biztos jel, hogy a pasid odavan érted

Még nem mondta ki a pasid, hogy szeret? No para! Ez a hét dolog biztos jele annak, hogy imád.

5 dolog, ami szexivé varázsolja a hálószobádat

Felkészültél életed legemlékezetesebb Valentin-napjára?

6 dolog, amit sose adj a pasidnak Valentin-napra

Ha még nem tudod, mivel lepd meg Valentin-napon a szerelmedet, csekkold ezt az anti-inspirációs listát, és tuti nem fogsz bakizni!

7 részlet a kedvenc sorozataidban, amiket tuti nem vettél észre

Hihetetlen, milyen apróságokra is odafigyelnek a sorozatok készítői!

Nincs zseniálisabb ennél a Valentin-napi ajándéknál!

Ki mondta, hogy az exednek nem adhatsz ajándékot február 14-én?!

Így teheted még különlegesebbé az esküvődet

Megkérték a kezed és már javában a Nagy Napot szervezed? Mutatjuk, mi az, amitől még emlékezetesebb lesz!

Ezért érdemes szombat este bekapcsolni a tévét!

Csekkold le, milyen filmek közül válogathatsz, ha ma este inkább otthon maradsz!

Ezért fáj a fejed edzés után

Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, elviselhetetlenül lüktet a fejed két sorozat hasizomgyakorlat között. De mégis mi ennek az oka?

Tiniket kértek, hogy retusálják a saját arcukat, sokkoló az eredmény

Itt a bizonyíték, hogy mennyire nem elégedettek magukkal a kamaszok.

Így készülnek a valóságban a menő Insta-fotók

Ki gondolta volna, hogy elég egy kiruccanás a helyi lakber boltba, és máris kész a profi Insta-fotó?!

Lilára festette a kutyáját, hogy ne féljenek tőle az utcán

Egy amerikai csaj befestette a kutytusa szőrét, és nagyon ijesztő lett szegény.