2008.01.24.@ 15.01

Őrjítő szerelem!

Beleszeretsz egy pasiba, amire az agyad úgy reagál, hogy tisztára taccsra kerülsz. Most elmagyarázzuk, miért, és azt is eláruljuk, ilyenkor mi a teendő.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Google-Earth-szel rámész a házára. Képzeletben már be is rendezed a közös otthonotokat, pedig még csak alig néhányszor randiztatok. Észvesztő féltékenység fog el, ha meglátod egy havernővel beszélgetni. Veled is történik ilyesmi? Ha igen, akkor gratula – ugyanis nagy valószínűséggel szerelmes vagy!  Egy lány belezúg egy pasiba és elkezd hülyeségeket csinálni – ami különben nem jellemző rá. A szenvedély furcsa hatásainak élettani okuk van. „A kezdődő szerelem kedélyváltozást okozó vegyi anyagokat szabadít fel a szervezetben – mondja a Cosmo pszichoterapeutája. – Ezek pedig alaposan bepancsolnak az agy normál vegyi összetételébe, és megbolygatják az érintettek józan eszét és ítélőképességét.” 

„Nem véletlenül mondjuk, hogy szerelembe »esünk« valakivel. Mintha egy gödörbe zuhannánk, ahol nem tudunk talpra állni” – állítja a fiatal nők érzelemvilágára szakosodott pszichoterapeutánk, és még hozzáteszi, hogy ez az érzelmi kavarodás hirtelen, eszement akciókba hajszolhat.
És bár a döntő többség nem megy a falnak, nem kockáztatja saját és mások épségét, azért a szerelem kezdeti fázisában nem egy nő kerül a normalitás (túlsó) határára. 

Két idevonatkozó híres sztori: Lisa Nowak űrhajós tavaly februárban 1600 kilométert autózott (állítólag pelenkában, hogy pisilni se kelljen megállnia), hogy kicsináljon egy nőt, aki feltételezése szerint viszonyt folytatott az expasijával. Nem sokkal előtte egy belga ejtőernyősnő elrontotta ugrópartnere ejtőernyőjét, mert rájött, hogy a szeretője vele is szexel. Az áldozat szörnyethalt.
Alább három olyan általános magatartástorzulat következik, melyet a szerelem okoz. Azt is megmondjuk, mi miért történik.

Magatartástorzulat 1
Durván nyomulsz

Egy lány, ha fülig szerelmes, állandóan együtt akar lenni választottjával – ez normális. Ám előfordul, hogy ha fizikailag el kell szakadnotok, rácuppansz szellemileg: levelekkel bombázod, nem szállsz le a telefonról, a cégnél az iwiwen lógsz, hogy ellenőrizd lépéseit, pedig egy órája sincs, hogy elváltatok. Tudod, hogy túllősz a célon, de nem bírod türtőztetni magad. Ez az igazság: nem bírod türtőztetni magad. „Lángoló szerelem idején felszökik a szervezetben egy ingerületátvivő anyag: a dopamin, amely az agy jutalomközpontját serkenti és heves vágyat kelt benned a partnered iránt – mondja pszichoterapeutánk. – Ha meglátod a szeretett személyt, vagy akár csak hallasz róla, elönt a gyönyör, ezért az ő közelsége válik legfontosabb céloddá, minden mást háttérbe szorítva.”
A dopamin aktiválja a frontális agykérget is: azt a területet, amely a koncentrálás munkáját végzi. Következésképpen semmi másra nem tudsz gondolni, csak kedvesed közelségére. Ami az evolúció során kifejlesztett túlélési technikánkból ered. „Agyunk gépies riasztást ad le, ha fogyóban vannak életszükségleteink (a táplálék, a víz). Szerelem esetén is ez a riasztócsengő szólal meg” – mondja egy agykutató, akit a Cosmónak sikerült megkérdeznie. Csakugyan, ha valakit a szomjhalál kerülget, egy pohár víz lesz az életcélja.
Hasonló a szerelmi szenvedély is: minden energiád a szeretett lény utáni vágyakozásra összpontosul, ezért a munkádra is képtelen vagy koncentrálni, mert az agyad már foglalt.

Folytatás a Cosmóban…

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Horoszkóp: November 21., Szerda

Horoszkóp: November 21., Szerda

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád ma? Csekkold le nálunk a horoszkópodat november 21-én is!

Csak egy menő videót akart, vicces dolog történt

Az egész net ezen a lányon röhög most!

Paris Hilton szakított vőlegényével

Úgy tűnt hatalmas a szerelem a kettőjük között, most mégis szakítottak.

Hamarosan törli a vásárolt követőket az Instagram

Ennek az Insta újításnak nem mindenki fog örülni!

Meghannak mérlegre kell állnia a karácsonyi vacsi után

Meghan hercegnének és anyukájának is részt kell vennie ezen a bizarr karácsonyi royal-hagyományon.

Óriási csalódást okozott a McDonald’s karácsonyi kávéja

Az új téli latte fantasztikusan néz ki a reklámfotókon, ám a valóság ennél sokkal lehangolóbb!

Nagyon cuki dolgot tett az IKEA

Nem, most nem egy szellemes reklámjáról van szó! A svéd áruház egyik olaszországi boltjában csodálatos gesztust tettek a dolgozók. Tudd meg, mi volt az!

Will Smith fia azt állítja, ez a rapper a pasija

Jaden Smith eddig sem kímélte a rajongókat, de most aztán tényleg lesokkolt mindenkit.

Justin Bieber máris válni akar?

Úgy tűnik, Hailey és Justin elkapkodták az esküvőt és visszacsinálnák az egészet…

Tom Hardy-t kitüntette Károly herceg

Óriási megtiszteltetés érte a színészt!

Kiderült: boldogabbak azok a párok, akik korán kelnek

Még a szerelmi életed is jobb lehet, ha korán szól a vekkered.

5 ok, amiért felriadsz éjszaka

Veled is megesik, hogy az éjszaka kellős közepén felébredsz, és órákon át nem tudsz visszaaludni? Nem is sejted, mennyi minden okozhatja ezt! 

Meghan hercegné nem szeretne Katalin és Vilmos mellett lakni

Talán mégsincs a két royal-pár annyira jóban, mint ahogy kívülről látszik?