2008.02.20.@ 16.02

Hogyan légy boldog? Hát így!

Manapság rengeteget hallani stresz okozta tünetekről, neurotikus problémákról, szorongásról, depresszióról, pánikbetegségekről. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos az ember számára a tudatos életvezetés, nem kell, hogy mindezeket magunkon észleljük.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki, még a legkiegyensúlyozottabbnak tűnő emberek is eljutnak életükben egy-egy mélypontra, ami után mégis lábra kell állni, és továbblendíteni magunkat. A Cosmo most egy kis tanmesén keresztül próbál lelkünk és életünk bugyraiba betekintést nyújtani, és egyszerű, emberi megközelítésből megoldásokat kínálni.

A bölcs tanácsa a boldogságról

Kezdjük tehát egy kis történettel, amivel egy népszerű brazil író, Paulo Coelho „Alkimista” című könyvében találkozhatunk. Egy ember felkeres egy nagy hírű bölcset, hogy megkérdezze, mi a boldogság titka. A bölcs egy hatalmas és fényűző palotában él, ahol emberek garmada keresi fel naponta, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mikor hősünk megérkezik, és felteszi a nagy kérdést a boldogságról, a bölcs ember a temérdek várakozóra és a nehéz kérdésre tekintettel azt javasolja neki, hogy járja be a palotát és a kertjeit, s mire visszaér, elvonul az emberek többsége, és meglesz a válasz is. Ám mielőtt elbocsátaná egy kis kanalat ad a kezébe, benne két csepp olajjal, amit magával kell vinnie, és semmi esetre sem lötykölheti ki. A férfi elindul kezében a kiskanállal, óvatosan egyensúlyozva, bejárja a palotát és a kerteket, ám szemét le nem veszi a két csepp olajról. Mikor órák múlva visszatér a bölcshöz, az megkérdi tőle, mi szépet látott, ám ő semmit nem tud visszaidézni a sétából, hisz végig a kanálra figyelt. Akkor a bölcs újra sétálni küldi a két csepp olajjal, de ezúttal a lelkére köti, hogy figyeljen meg minél több részletet a környezetéből. A férfi másodszor is útnak indul, ezúttal megcsodálja a hatalmas, gazdagon díszitett termeket, a berendezés fényűzését és minden részletre kiterjedő eleganciáját, az egzotikus kerti növényeket, a kis tavakat, és a palota varázslatos fekvését. Mikor visszatér, lelkesen számol be mindarról, amit látott. A bölcs a kezében tartott kanálra tekint, és megkérdi, hová lett a két csepp olaj. Emberünk szégyenkezve veszi észre, hogy mind kilötykölte sétája során. Akkor a bölcs a következőket mondja neki válaszul: a boldogság titka nem más, mint végigmenni az úton, úgy, hogy nem mulasztod el a világ csodáit megtapasztalni, de közben nem feledkezel meg a két csepp olajról sem, amit a kezedben tartasz.
Részletes tanulság-elemzés helyett, nézzük meg miben is áll az a két csepp olaj, és a világ csodái az élet három fontos területén.

Ép testben ép lélek 

Sajnos nem minden betegség elkerülhető, de fittségünk megteremtése és megtartása nagyban múlik rajtunk és életvezetésünkön. Mindenki ismeri az aranyszabályokat: egészséges táplákozás, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű pihenés. Megvan az olaj, de hol az élvezet a diétában, a fitnesz teremben való önsanyargatásban, vagy a bűntudattal terhelt otthoni semmittevésben? Ha már egyszer beláttuk, hogy ezekre szükségünk van, találjuk meg olyan formáikat, amelyekben egyben örömünket is leljük. Nemcsak a ferdepadon való gyötrelmes hasizomgyakorlatok jelenthetik a megoldást. Gondolkozzunk el, mihez lenne kedvünk igazán, és járjunk utána, hol nyílik lehetőség az élvezetes mozgásra. Aki szeret táncolni, beiratkozhat tánctanfolyamra, a választék nem kicsit: kezdve a klasszikus táncoktól, vagy a néptánctól, a vérpezsdítő salsán vagy a dinamikus hip-hop-on keresztül, a kreatív kortárs táncokig bármire nyílik ma már lehetőségünk. Ha egyben relaxációra is vágysz, próbáld ki a jógát, ha a dinamikus, pörgős, dolgokat szereted, az aerobik, a spinning vagy a step a te műfajod, ha a nőiességedet szeretnéd polírozni, próbáld ki a hastáncot. Ha kevés az időd még a párodra, is járjatok el hétvégén teniszezni. Nem kell ahhoz gimibe járni, hogy kosárra dobj, szedd össze a computer előtt punnyadó kollégákat, nézzetek ki egy kosárpályát a városban, és mehet az amatőr kosárbajnokság a grundon. Magányos farkasoknak javasoljuk a kocogást és az úszást, amit jó időben, szép, szabadtéri környezetben lehet űzni. A diétában vagy az egészséges étkezésben szintén nem a szenvedés a lényeg. Ahelyett, hogy az interneten bogarásszuk a két napos csodadiétákat, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, aki felméri állapotunkat, evési szokásainkat, és azt, hogy mit szeretünk, és mit eszünk meg kevésbé szívesen. Eszerint aztán a szakember összeállít nekünk egy testre szabott, ám kiegyensúlyozott étrendet, ami nem jár szenvedéssel, mégis segít alakunk és jó közérzetünk megtartásában.
A pihenéssel kapcsolatban a legfontosabb a rendszereség. A hétköznapi állandó kialvatlanságot nem pótolja a hétvégi maratoni alvás. Jókedélyünkhöz és a megfelelő teljesítményhez minimum napi hét óra alvás szükséges, aki ezt hosszútávon nélkülözi, az előbb-utóbb mindenféle testi és lelki nyavalyáknak teszi ki magát, nem beszélve az elvesztegetett és bűntudattal terhelt hétvégéről, melyet jóformán az ágyben fekve vészelünk át.

Folytatás a Cosmóban…

Szöveg: Salgó Réka

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

6 hétköznapi dolog, amit a pasik és a csajok másképp csinálnak

6 hétköznapi dolog, amit a pasik és a csajok másképp csinálnak

Elég klisé, de a fiúk tényleg a Marsról, a lányok meg tényleg a Vénuszról származnak.

7 hotelszoba, amiről nem hiszed el, hogy létezik

Szinte lehetetlen ezek közül választani. Neked melyik lett a kedvenced?

Ő minden idők legőrültebb vloggere!

Semmiképpen se próbáld meg utánozni!

4 jel, hogy egy kicsit bedepiztél

Nemcsak mentális, fizikai jelei is vannak a depressziónak!

„Tudom, hogy a férjem kavar valakivel, de nem zavar”

Nagyon érdekes, amit ez a nő írt a féltékenységről. Egyetértesz vele?

Szuper meló: Legyél te is a Cosmopolitan vloggere!

Minden álmod, hogy bekerülj egy menő magazin videós csapatába? Itt a lehetőség, jelentkezz hozzánk, mert most kezdő és tapasztalt vloggereket keresünk!

Menő újítás jelent meg az Instán

Ez a platform egyre több funkcióval jelentkezik, hogy még többet lógj rajta!

Végre egy szuper kihívás terjed a neten

És ennek most kivételesen semmi köze sincs sem a bikinihez, sem valamilyen kínos, esetleg káros dologhoz... Sőt!

Egy apró trükk is elég ahhoz, hogy leszokj a telefonfüggőségről

Te sem bírsz szabadulni a mobilodtól? Nyugi, ezzel a trükkel tuti sikerülni fog!

Erre az iPhone trükkre neked is szükséged van

Kevesen jöttek rá eddig, pedig nagyon egyszerű és hatékony módszer!

Ennél viccesebb esküvői trendet még nem láttál

Ha idén lesz az esküvőd, még nem késő becsatlakozni!

Ezért tűnnek szexisebbnek a magas pasik

Megfejtettük a „tényleg helyes, vagy csak magas?”-szindrómát!

Vagina smink az új őrület!

Ha eddig nem volt V-rutinod, lehet, hogy mostantól lesz, az új trendet látva!