2008.02.20.@ 16.02

Hogyan légy boldog? Hát így!

Manapság rengeteget hallani stresz okozta tünetekről, neurotikus problémákról, szorongásról, depresszióról, pánikbetegségekről. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos az ember számára a tudatos életvezetés, nem kell, hogy mindezeket magunkon észleljük.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki, még a legkiegyensúlyozottabbnak tűnő emberek is eljutnak életükben egy-egy mélypontra, ami után mégis lábra kell állni, és továbblendíteni magunkat. A Cosmo most egy kis tanmesén keresztül próbál lelkünk és életünk bugyraiba betekintést nyújtani, és egyszerű, emberi megközelítésből megoldásokat kínálni.

A bölcs tanácsa a boldogságról

Kezdjük tehát egy kis történettel, amivel egy népszerű brazil író, Paulo Coelho „Alkimista” című könyvében találkozhatunk. Egy ember felkeres egy nagy hírű bölcset, hogy megkérdezze, mi a boldogság titka. A bölcs egy hatalmas és fényűző palotában él, ahol emberek garmada keresi fel naponta, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mikor hősünk megérkezik, és felteszi a nagy kérdést a boldogságról, a bölcs ember a temérdek várakozóra és a nehéz kérdésre tekintettel azt javasolja neki, hogy járja be a palotát és a kertjeit, s mire visszaér, elvonul az emberek többsége, és meglesz a válasz is. Ám mielőtt elbocsátaná egy kis kanalat ad a kezébe, benne két csepp olajjal, amit magával kell vinnie, és semmi esetre sem lötykölheti ki. A férfi elindul kezében a kiskanállal, óvatosan egyensúlyozva, bejárja a palotát és a kerteket, ám szemét le nem veszi a két csepp olajról. Mikor órák múlva visszatér a bölcshöz, az megkérdi tőle, mi szépet látott, ám ő semmit nem tud visszaidézni a sétából, hisz végig a kanálra figyelt. Akkor a bölcs újra sétálni küldi a két csepp olajjal, de ezúttal a lelkére köti, hogy figyeljen meg minél több részletet a környezetéből. A férfi másodszor is útnak indul, ezúttal megcsodálja a hatalmas, gazdagon díszitett termeket, a berendezés fényűzését és minden részletre kiterjedő eleganciáját, az egzotikus kerti növényeket, a kis tavakat, és a palota varázslatos fekvését. Mikor visszatér, lelkesen számol be mindarról, amit látott. A bölcs a kezében tartott kanálra tekint, és megkérdi, hová lett a két csepp olaj. Emberünk szégyenkezve veszi észre, hogy mind kilötykölte sétája során. Akkor a bölcs a következőket mondja neki válaszul: a boldogság titka nem más, mint végigmenni az úton, úgy, hogy nem mulasztod el a világ csodáit megtapasztalni, de közben nem feledkezel meg a két csepp olajról sem, amit a kezedben tartasz.
Részletes tanulság-elemzés helyett, nézzük meg miben is áll az a két csepp olaj, és a világ csodái az élet három fontos területén.

Ép testben ép lélek 

Sajnos nem minden betegség elkerülhető, de fittségünk megteremtése és megtartása nagyban múlik rajtunk és életvezetésünkön. Mindenki ismeri az aranyszabályokat: egészséges táplákozás, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű pihenés. Megvan az olaj, de hol az élvezet a diétában, a fitnesz teremben való önsanyargatásban, vagy a bűntudattal terhelt otthoni semmittevésben? Ha már egyszer beláttuk, hogy ezekre szükségünk van, találjuk meg olyan formáikat, amelyekben egyben örömünket is leljük. Nemcsak a ferdepadon való gyötrelmes hasizomgyakorlatok jelenthetik a megoldást. Gondolkozzunk el, mihez lenne kedvünk igazán, és járjunk utána, hol nyílik lehetőség az élvezetes mozgásra. Aki szeret táncolni, beiratkozhat tánctanfolyamra, a választék nem kicsit: kezdve a klasszikus táncoktól, vagy a néptánctól, a vérpezsdítő salsán vagy a dinamikus hip-hop-on keresztül, a kreatív kortárs táncokig bármire nyílik ma már lehetőségünk. Ha egyben relaxációra is vágysz, próbáld ki a jógát, ha a dinamikus, pörgős, dolgokat szereted, az aerobik, a spinning vagy a step a te műfajod, ha a nőiességedet szeretnéd polírozni, próbáld ki a hastáncot. Ha kevés az időd még a párodra, is járjatok el hétvégén teniszezni. Nem kell ahhoz gimibe járni, hogy kosárra dobj, szedd össze a computer előtt punnyadó kollégákat, nézzetek ki egy kosárpályát a városban, és mehet az amatőr kosárbajnokság a grundon. Magányos farkasoknak javasoljuk a kocogást és az úszást, amit jó időben, szép, szabadtéri környezetben lehet űzni. A diétában vagy az egészséges étkezésben szintén nem a szenvedés a lényeg. Ahelyett, hogy az interneten bogarásszuk a két napos csodadiétákat, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, aki felméri állapotunkat, evési szokásainkat, és azt, hogy mit szeretünk, és mit eszünk meg kevésbé szívesen. Eszerint aztán a szakember összeállít nekünk egy testre szabott, ám kiegyensúlyozott étrendet, ami nem jár szenvedéssel, mégis segít alakunk és jó közérzetünk megtartásában.
A pihenéssel kapcsolatban a legfontosabb a rendszereség. A hétköznapi állandó kialvatlanságot nem pótolja a hétvégi maratoni alvás. Jókedélyünkhöz és a megfelelő teljesítményhez minimum napi hét óra alvás szükséges, aki ezt hosszútávon nélkülözi, az előbb-utóbb mindenféle testi és lelki nyavalyáknak teszi ki magát, nem beszélve az elvesztegetett és bűntudattal terhelt hétvégéről, melyet jóformán az ágyben fekve vészelünk át.

Folytatás a Cosmóban…

Szöveg: Salgó Réka

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ezért volt menő az idei budapesti tűzijáték

Ezért volt menő az idei budapesti tűzijáték

Már megszokhattad, hogy augusztus 20-án igazán kitesz magáért a főváros és az év egyik legszuperebb égi show-ját hozza el neked. Idén azonban még a szokásosnál is nagyobb fokozatra kapcsoltak!

Ezért titkolta terhességét Kylie Jenner

Nem kérdés, hogy a legkisebbik Kardashian tesó nevéhez fűződik Hollywood egyik legmeghökkentőbb terhessége! Bár eddig senki nem sejtette, miért titkolta el a rajongók elől, hogy kisbabát várt, Kylie váratlanul mindent kitálalt!

Ez a legcukibb lánykérős videó!

Disneylandben megkérni valaki kezét a legcukibb dolog, hát még akkor, ha a pasid is pont erre készül!

Nevet változtat Ariana Grande!

Fogadjunk, te is kíváncsi vagy arra, mi lesz az énekesnő vezetékneve miután hozzámegy szerelméhez. Most végre elárulta a sztár!

Ritka fotó került elő Diana hercegnő apukájáról

Hihetetlen, mennyire hasonlított rá a szívek királynője! Csekkold a különleges képet!

6 dolog, amit eddig titkoltak előled a pasik

Ha mindig is kíváncsi voltál arra, hogy mi az, amiről a pasik SOHA, semmilyen körülmények között nem beszélnek, akkor most megtudhatod legféltettebb titkaikat!

Összebújós filmek hétfő estére

A tűzijáték helyett inkább szeretnél otthon kuckózni a pasiddal? Akkor dobd be valamelyik filmet a listáról, mert mindegyiket biztosan nagyra fogja értékelni!

Válassz egy napocskát, megmondjuk, ki vagy!

Tudtad, hogy a különböző formák és szimbólumok sok mindent elmondanak rejtett tulajdonságaidról? Nézd meg, mi derül ki rólad ebből a tesztből!

8 testtartás, ami miatt kevésbé vagy szexi

Nem is gondolnád, de vannak olyan pózok, amik miatt a pasik kevésbé találnak vonzónak, szóval ezeket érdemes elkerülni. Tudd meg, melyek ezek!

Álláshirdetés egyenesen a királynőtől!

Ha gyerekkorod óta arról álmodozol, hogy egy palotában éldegélsz, akkor eljött a te időd!

Sztárpárok, akik szuper gyorsan házasodtak össze

A celebpárok már régen nem tartják az egy év ismerkedés, egy év jegyesség elvet és rekordidő alatt képesek kimondani a boldogító igent. Csekkold a leggyorsabb lagzipajtikat.

A legdurvább szőrtelenítés sztorik, amiket valaha hallottál

Kozmetikusok vallottak arról, milyen reakciókat váltott ki a szőrtelenítés a vendégeikből! Te magadra ismersz valamelyik sztoriban?

12 minitetkó, ami elképesztően szexi

Ha épp azt fontolgatod, hogy egy apró mintát varratszmagadra, csekkold le ezeket az egyszerű, de nagyszerű tetkókat, amik akkor ütnek igazán, ha valamelyik szexi testrészeden bukkannak fel!