2008.02.20.@ 16.02

Hogyan légy boldog? Hát így!

Manapság rengeteget hallani stresz okozta tünetekről, neurotikus problémákról, szorongásról, depresszióról, pánikbetegségekről. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos az ember számára a tudatos életvezetés, nem kell, hogy mindezeket magunkon észleljük.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki, még a legkiegyensúlyozottabbnak tűnő emberek is eljutnak életükben egy-egy mélypontra, ami után mégis lábra kell állni, és továbblendíteni magunkat. A Cosmo most egy kis tanmesén keresztül próbál lelkünk és életünk bugyraiba betekintést nyújtani, és egyszerű, emberi megközelítésből megoldásokat kínálni.

A bölcs tanácsa a boldogságról

Kezdjük tehát egy kis történettel, amivel egy népszerű brazil író, Paulo Coelho „Alkimista” című könyvében találkozhatunk. Egy ember felkeres egy nagy hírű bölcset, hogy megkérdezze, mi a boldogság titka. A bölcs egy hatalmas és fényűző palotában él, ahol emberek garmada keresi fel naponta, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mikor hősünk megérkezik, és felteszi a nagy kérdést a boldogságról, a bölcs ember a temérdek várakozóra és a nehéz kérdésre tekintettel azt javasolja neki, hogy járja be a palotát és a kertjeit, s mire visszaér, elvonul az emberek többsége, és meglesz a válasz is. Ám mielőtt elbocsátaná egy kis kanalat ad a kezébe, benne két csepp olajjal, amit magával kell vinnie, és semmi esetre sem lötykölheti ki. A férfi elindul kezében a kiskanállal, óvatosan egyensúlyozva, bejárja a palotát és a kerteket, ám szemét le nem veszi a két csepp olajról. Mikor órák múlva visszatér a bölcshöz, az megkérdi tőle, mi szépet látott, ám ő semmit nem tud visszaidézni a sétából, hisz végig a kanálra figyelt. Akkor a bölcs újra sétálni küldi a két csepp olajjal, de ezúttal a lelkére köti, hogy figyeljen meg minél több részletet a környezetéből. A férfi másodszor is útnak indul, ezúttal megcsodálja a hatalmas, gazdagon díszitett termeket, a berendezés fényűzését és minden részletre kiterjedő eleganciáját, az egzotikus kerti növényeket, a kis tavakat, és a palota varázslatos fekvését. Mikor visszatér, lelkesen számol be mindarról, amit látott. A bölcs a kezében tartott kanálra tekint, és megkérdi, hová lett a két csepp olaj. Emberünk szégyenkezve veszi észre, hogy mind kilötykölte sétája során. Akkor a bölcs a következőket mondja neki válaszul: a boldogság titka nem más, mint végigmenni az úton, úgy, hogy nem mulasztod el a világ csodáit megtapasztalni, de közben nem feledkezel meg a két csepp olajról sem, amit a kezedben tartasz.
Részletes tanulság-elemzés helyett, nézzük meg miben is áll az a két csepp olaj, és a világ csodái az élet három fontos területén.

Ép testben ép lélek 

Sajnos nem minden betegség elkerülhető, de fittségünk megteremtése és megtartása nagyban múlik rajtunk és életvezetésünkön. Mindenki ismeri az aranyszabályokat: egészséges táplákozás, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű pihenés. Megvan az olaj, de hol az élvezet a diétában, a fitnesz teremben való önsanyargatásban, vagy a bűntudattal terhelt otthoni semmittevésben? Ha már egyszer beláttuk, hogy ezekre szükségünk van, találjuk meg olyan formáikat, amelyekben egyben örömünket is leljük. Nemcsak a ferdepadon való gyötrelmes hasizomgyakorlatok jelenthetik a megoldást. Gondolkozzunk el, mihez lenne kedvünk igazán, és járjunk utána, hol nyílik lehetőség az élvezetes mozgásra. Aki szeret táncolni, beiratkozhat tánctanfolyamra, a választék nem kicsit: kezdve a klasszikus táncoktól, vagy a néptánctól, a vérpezsdítő salsán vagy a dinamikus hip-hop-on keresztül, a kreatív kortárs táncokig bármire nyílik ma már lehetőségünk. Ha egyben relaxációra is vágysz, próbáld ki a jógát, ha a dinamikus, pörgős, dolgokat szereted, az aerobik, a spinning vagy a step a te műfajod, ha a nőiességedet szeretnéd polírozni, próbáld ki a hastáncot. Ha kevés az időd még a párodra, is járjatok el hétvégén teniszezni. Nem kell ahhoz gimibe járni, hogy kosárra dobj, szedd össze a computer előtt punnyadó kollégákat, nézzetek ki egy kosárpályát a városban, és mehet az amatőr kosárbajnokság a grundon. Magányos farkasoknak javasoljuk a kocogást és az úszást, amit jó időben, szép, szabadtéri környezetben lehet űzni. A diétában vagy az egészséges étkezésben szintén nem a szenvedés a lényeg. Ahelyett, hogy az interneten bogarásszuk a két napos csodadiétákat, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, aki felméri állapotunkat, evési szokásainkat, és azt, hogy mit szeretünk, és mit eszünk meg kevésbé szívesen. Eszerint aztán a szakember összeállít nekünk egy testre szabott, ám kiegyensúlyozott étrendet, ami nem jár szenvedéssel, mégis segít alakunk és jó közérzetünk megtartásában.
A pihenéssel kapcsolatban a legfontosabb a rendszereség. A hétköznapi állandó kialvatlanságot nem pótolja a hétvégi maratoni alvás. Jókedélyünkhöz és a megfelelő teljesítményhez minimum napi hét óra alvás szükséges, aki ezt hosszútávon nélkülözi, az előbb-utóbb mindenféle testi és lelki nyavalyáknak teszi ki magát, nem beszélve az elvesztegetett és bűntudattal terhelt hétvégéről, melyet jóformán az ágyben fekve vészelünk át.

Folytatás a Cosmóban…

Szöveg: Salgó Réka

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Meghannak mérlegre kell állnia a karácsonyi vacsi után

Meghannak mérlegre kell állnia a karácsonyi vacsi után

Meghan hercegnének és anyukájának is részt kell vennie ezen a bizarr karácsonyi royal-hagyományon.

Óriási csalódást okozott a McDonald’s karácsonyi kávéja

Az új téli latte fantasztikusan néz ki a reklámfotókon, ám a valóság ennél sokkal lehangolóbb!

Nagyon cuki dolgot tett az IKEA

Nem, most nem egy szellemes reklámjáról van szó! A svéd áruház egyik olaszországi boltjában csodálatos gesztust tettek a dolgozók. Tudd meg, mi volt az!

Will Smith fia azt állítja, ez a rapper a pasija

Jaden Smith eddig sem kímélte a rajongókat, de most aztán tényleg lesokkolt mindenkit.

Justin Bieber máris válni akar?

Úgy tűnik, Hailey és Justin elkapkodták az esküvőt és visszacsinálnák az egészet…

Tom Hardy-t kitüntette Károly herceg

Óriási megtiszteltetés érte a színészt!

Kiderült: boldogabbak azok a párok, akik korán kelnek

Még a szerelmi életed is jobb lehet, ha korán szól a vekkered.

5 ok, amiért felriadsz éjszaka

Veled is megesik, hogy az éjszaka kellős közepén felébredsz, és órákon át nem tudsz visszaaludni? Nem is sejted, mennyi minden okozhatja ezt! 

Meghan hercegné nem szeretne Katalin és Vilmos mellett lakni

Talán mégsincs a két royal-pár annyira jóban, mint ahogy kívülről látszik?

A legszuperebb filmek vasárnap estére

Sajnos megérkezett az igazi november és egyre hidegebb van, de fel a fejjel, mert ma sem fogsz unatkozni. Megmutatjuk, mit érdemes este megnézned a takaró alól!

Hivatalos: Hailey Baldwin felvette Justin Bieber nevét

Hónapok óta nyílt titok, hogy Justin és Hailey összeházasodtak, de hivatalosan sosem jelentették be, egészen mostanáig...

Máris itt van 2019 könyves kihívása

Az Instád tele van menő könyves kuckózós fotókkal és lelkes könyvmolyként év közben is csak faltad a történeteket? Akkor nem is kérdés, hogy elsőként ugrasz majd neki a 2019-es listának.

Hihetetlen, mit vállaltak be az esküvői fotózásukért

Nem sokan csinálnák utánuk, az biztos! Szerinted romantikus vagy inkább őrült volt ez az ötlet?