2008.02.20.@ 16.02

Hogyan légy boldog? Hát így!

Manapság rengeteget hallani stresz okozta tünetekről, neurotikus problémákról, szorongásról, depresszióról, pánikbetegségekről. Ahhoz, hogy megértsük, milyen fontos az ember számára a tudatos életvezetés, nem kell, hogy mindezeket magunkon észleljük.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mindenki, még a legkiegyensúlyozottabbnak tűnő emberek is eljutnak életükben egy-egy mélypontra, ami után mégis lábra kell állni, és továbblendíteni magunkat. A Cosmo most egy kis tanmesén keresztül próbál lelkünk és életünk bugyraiba betekintést nyújtani, és egyszerű, emberi megközelítésből megoldásokat kínálni.

A bölcs tanácsa a boldogságról

Kezdjük tehát egy kis történettel, amivel egy népszerű brazil író, Paulo Coelho „Alkimista” című könyvében találkozhatunk. Egy ember felkeres egy nagy hírű bölcset, hogy megkérdezze, mi a boldogság titka. A bölcs egy hatalmas és fényűző palotában él, ahol emberek garmada keresi fel naponta, hogy választ kapjanak kérdéseikre. Mikor hősünk megérkezik, és felteszi a nagy kérdést a boldogságról, a bölcs ember a temérdek várakozóra és a nehéz kérdésre tekintettel azt javasolja neki, hogy járja be a palotát és a kertjeit, s mire visszaér, elvonul az emberek többsége, és meglesz a válasz is. Ám mielőtt elbocsátaná egy kis kanalat ad a kezébe, benne két csepp olajjal, amit magával kell vinnie, és semmi esetre sem lötykölheti ki. A férfi elindul kezében a kiskanállal, óvatosan egyensúlyozva, bejárja a palotát és a kerteket, ám szemét le nem veszi a két csepp olajról. Mikor órák múlva visszatér a bölcshöz, az megkérdi tőle, mi szépet látott, ám ő semmit nem tud visszaidézni a sétából, hisz végig a kanálra figyelt. Akkor a bölcs újra sétálni küldi a két csepp olajjal, de ezúttal a lelkére köti, hogy figyeljen meg minél több részletet a környezetéből. A férfi másodszor is útnak indul, ezúttal megcsodálja a hatalmas, gazdagon díszitett termeket, a berendezés fényűzését és minden részletre kiterjedő eleganciáját, az egzotikus kerti növényeket, a kis tavakat, és a palota varázslatos fekvését. Mikor visszatér, lelkesen számol be mindarról, amit látott. A bölcs a kezében tartott kanálra tekint, és megkérdi, hová lett a két csepp olaj. Emberünk szégyenkezve veszi észre, hogy mind kilötykölte sétája során. Akkor a bölcs a következőket mondja neki válaszul: a boldogság titka nem más, mint végigmenni az úton, úgy, hogy nem mulasztod el a világ csodáit megtapasztalni, de közben nem feledkezel meg a két csepp olajról sem, amit a kezedben tartasz.
Részletes tanulság-elemzés helyett, nézzük meg miben is áll az a két csepp olaj, és a világ csodái az élet három fontos területén.

Ép testben ép lélek 

Sajnos nem minden betegség elkerülhető, de fittségünk megteremtése és megtartása nagyban múlik rajtunk és életvezetésünkön. Mindenki ismeri az aranyszabályokat: egészséges táplákozás, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű pihenés. Megvan az olaj, de hol az élvezet a diétában, a fitnesz teremben való önsanyargatásban, vagy a bűntudattal terhelt otthoni semmittevésben? Ha már egyszer beláttuk, hogy ezekre szükségünk van, találjuk meg olyan formáikat, amelyekben egyben örömünket is leljük. Nemcsak a ferdepadon való gyötrelmes hasizomgyakorlatok jelenthetik a megoldást. Gondolkozzunk el, mihez lenne kedvünk igazán, és járjunk utána, hol nyílik lehetőség az élvezetes mozgásra. Aki szeret táncolni, beiratkozhat tánctanfolyamra, a választék nem kicsit: kezdve a klasszikus táncoktól, vagy a néptánctól, a vérpezsdítő salsán vagy a dinamikus hip-hop-on keresztül, a kreatív kortárs táncokig bármire nyílik ma már lehetőségünk. Ha egyben relaxációra is vágysz, próbáld ki a jógát, ha a dinamikus, pörgős, dolgokat szereted, az aerobik, a spinning vagy a step a te műfajod, ha a nőiességedet szeretnéd polírozni, próbáld ki a hastáncot. Ha kevés az időd még a párodra, is járjatok el hétvégén teniszezni. Nem kell ahhoz gimibe járni, hogy kosárra dobj, szedd össze a computer előtt punnyadó kollégákat, nézzetek ki egy kosárpályát a városban, és mehet az amatőr kosárbajnokság a grundon. Magányos farkasoknak javasoljuk a kocogást és az úszást, amit jó időben, szép, szabadtéri környezetben lehet űzni. A diétában vagy az egészséges étkezésben szintén nem a szenvedés a lényeg. Ahelyett, hogy az interneten bogarásszuk a két napos csodadiétákat, keressünk fel egy táplálkozási szakértőt, aki felméri állapotunkat, evési szokásainkat, és azt, hogy mit szeretünk, és mit eszünk meg kevésbé szívesen. Eszerint aztán a szakember összeállít nekünk egy testre szabott, ám kiegyensúlyozott étrendet, ami nem jár szenvedéssel, mégis segít alakunk és jó közérzetünk megtartásában.
A pihenéssel kapcsolatban a legfontosabb a rendszereség. A hétköznapi állandó kialvatlanságot nem pótolja a hétvégi maratoni alvás. Jókedélyünkhöz és a megfelelő teljesítményhez minimum napi hét óra alvás szükséges, aki ezt hosszútávon nélkülözi, az előbb-utóbb mindenféle testi és lelki nyavalyáknak teszi ki magát, nem beszélve az elvesztegetett és bűntudattal terhelt hétvégéről, melyet jóformán az ágyben fekve vészelünk át.

Folytatás a Cosmóban…

Szöveg: Salgó Réka

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Egy hónapon keresztül követte a horoszkópja utasításait, ez történt

Egy hónapon keresztül követte a horoszkópja utasításait, ez történt

A csillagok üzeneteit te is minden hónapban elolvasod, de a legtöbbször csak egy jót mosolyogsz rajtuk? Képzeld el, milyen lenne az utasításaik szerint élni.

Ezt jelenti, ha a szerelmeddel ugyanaz a csillagjegyetek

Az ellentétek vonzzák egymást, és parázol, mert ugyanaz a horoszkópod, mint a pasidnak? Semmi gond! Kiderítettük, mire számíthatsz, ha összeálltak nálatok a csillagok.

Így kezeld a főnöködet a horoszkópod szerint

Ha a hideg ráz már attól is, ha a neveden szólít, akkor derítsd ki, hogyan teheted kezes báránnyá a boss-t! Hidd el, lehetséges!

Ez a legérzékenyebb erogén zónád a csillagjegyed szerint

Ha a tökéletes helyen izgat a pasid, akkor egyenes út vezet a nagy ÓÓÓ-hoz, ráadásul a szakmber azt is elárulja, miért!

Kiborult az internet a kedvenc gyerekkori játékodon

Ha te is sokat Barbie babáztál annak idején, akkor készülj fel, mert a cikk elolvasása után lehet, hogy minden megváltozik, amit eddig gondoltál róla!

Ő a világ legmérgesebb macskája

Nála morcosabb cicát még tuti, hogy nem láttál! Vigyázz Grumpy Cat, mert valaki a trónodra tör!

Ez most a legmenőbb hotel az Instán

Ha te is éppen a nyaralásodat tervezgeted, akkor tutira van egy elképzelésed az álomszállásról is. Csekkold le, hogy jelenleg melyik áll a dobogó tetején egy friss kutatás szerint! Vigyázat: luxus riadó!

Ashton Kutcher is rákattant a magyar dizájn cukrászdára

Paris Hilton szerint ők csinálják a legszebb sütiket, de Mila Kunis férje és gyerekei is odavannak az édességeikért. A SUGAR! most ünnepelte 10. szülinapját, de ahelyett, hogy elfújta volna a gyertyákat a saját tortáján, inkább neked készül vadiúj finomságokkal.

Te elhiszed, hogy ez a nő már nagymama?

Úgy tűnik, egy ausztrál anyuka tényleg megtalálta az örök fiatalság titkát. A képek alapján tuti nem találnád ki, mennyi idős!

Brutálisan néz ki az új élő Barbie

Az utóbbi években egyre többen szeretnének hasonlítani a szőke játékbabára. Ez a hullám pedig most még egy lányt magával ragadott, aki a sok plasztika miatt már nagyon félelmetesen néz ki.