2008.09.15.@ 14.09

Madonna titkai – A kezdetek

Miből lesz a cserebogár… sokszor hangzik el ez a kissé közhellyé vált mondat, Madonna esetében azonban nagyon helytálló. Hiszen egy egyszerű fiatal lány, aki ki akart törni, még pedig a hangjával, gondolt egyet, és szerencsét próbált a nagyvilágban… pontosabban New Yorkban. 25 évesen pedig már egy sajtókonferencián beszélt az életéről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A könyv

Az újságírókkal épp úgy beszélt, mint bárki mással, nem próbálta magát megjátszani. Kicsit pimasz volt, és kényeskedő, de rendkívül közvetlen. Mindez 1983-ban, első albuma megjelenésekor.
„- Figyeljen ide, soha nem volt pénzem – mondta a pályakezdés küzdelmes New York-i korszakáról. – Minden hónapban valóságos kálváriát kellett kiállnom azért, hogy kifizessem a lakbért, és ennivalóra is jusson. Szó szerint a kukából kellett eltartanom magam. Most, hogy végre van egy lemezem, és úgy néz ki, talán sikere is lesz, a pokolba is, úgy érzem, megérdemeltem – magyarázta. Mogyoróbarna színű szemét egyenesen rám szegezte. – Az emberek még nem tudják, milyen jó vagyok – mondta tekintetét rám függesztve. – De hamarosan meg fogják tudni. Pár év kérdése az egész, és mindenki tudni fogja. Valójában – fejtette ki a véleményét – azt tervezem, hogy én leszek e század legnagyobb sztárja.”
Így lett. Pedig azok az újságírók, akik ezen a bizonyos sajtókonferencián látták, hallották őt, azok leginkább csak megmosolyogták, és nem hittek neki. Nem volt egy nagy szépség, a hangját is inkább csak kellemesnek tartották. Ez a fiatal, szemtelen lány azonban rövid időn belül bebizonyította, hogy igenis nagyot tud alkotni! Ez nem volt könnyű, közel sem csillogott mindig minden úgy, ahogy azt láttuk. Kemény munkával jutott el odáig ahol most tart.
A könyv szerzőében először 1990-ben merült fel, hogy írjon Madonnáról, de várta a megfelelő pillanatot. Ez pedig 2001-ben érkezett el.
„… nem korábban megjelent írásokból, kritikákból és riportokból áll össze, hanem a családtagokkal, barátokkal, munkatársakkal és magával a sztárral folytatott hosszú és alapos interjúkból. „

Honnan is indult?

Nagyon szigorú vallási környezetben nőtt fel, ami igen csak visszahúzta Madonnát. Azért a tehetsége időről-időre megcsillant. Már akkor is lételeme volt a megbotránkoztatás. Fellépett az iskolai előadásokon, pom-pom lányként tevékenykedett, táncolni tanult, és főszerepeket játszott színházi produkciókban… már gyerekként. Vagányságának, különcségének köszönhetően, és nem utolsó sorban, mert nagyon csinos volt, nagy népszerűségnek örvendett a fiúk körében is.
„Madonna a középiskola első osztályában járt, tizenöt éves volt 1973 decemberében, amikor elvesztette a szüzességét egy tizenhét éves fiú, Russell Long jóvoltából. (…)
– Madonna azt akarta, hogy az első valódi szexuális élménye különleges legyen – emlékezik Russell Long.
Madonna volt a kezdeményező – egyértelmű volt, hogy intim kapcsolatba akar kerülni vele.
– Akkor most csináljuk vagy nem? – kérdezte kihívóan, miközben levette a melltartóját.
– Hát persze – mondta Russell, levegő után kapkodva.
– Akkor rendben, kezdjük – sürgette Madonna. – Csináld!”
Ezt a heves, irányító, magabiztos természetét megtartotta. Később talán pont ez segítette őt oda, ahova került. Soha nem volt az a rejtőzködő lány, így aztán amint lehetősége nyílt rá New Yorkba repült, mert feltett szándéka volt, hogy sikeres lesz, befut.

A nagy áttörés

Hosszas munka következett, sok viszontagsággal, de sikerült egészen odáig eljutnia, hogy saját menedzsere legyen. Amikor azonban úgy érezte, hogy neki már kevés, amit ő meg tud érte tenni, akkor minden rossz érzés, és gondolkodás nélkül tovább állt. Sok nyilatkozatában elmondta, hogy igen, szükség volt arra, hogy átgázoljon embereken, de ettől csak ritkán van lelkiismeret-furdalása, mert ezt más is így csinálja. Másképp nem tud tovább lépni. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően azonban pár éven belül odáig jutott, hogy lemezszerződést írt alá a Warner Bros. Recordsszal.
„Madonna első albuma 1983 júliusában jelent meg, és tulajdonképpen kezdetben beleolvadt az év történéseibe, csupán egy esemény volt azok közül, amelyek a könnyűzene világához kötődtek. Természetes, hogy egy nyolc számból álló felvétel még nem avathat valakit azonnal szupersztárrá.”
Nem igazán volt megelégedve azzal, ahogy az akkori producere irányította a lemezét, ezért úgy döntött, hogy a számait barátjára, Jellybean Banitezre bízza, aki átdolgozta őket, így az albumról 3 szám is hatalmas sikert aratott.
„Ezúttal is csak azt mondhatjuk, hogy Madonna karrierje tökéletesen volt időzítve, mert lemezsikere egybeesett egy új médium, a videoklip születésével. A tinédzsereknek bálványokra volt szükségük. (…) senki sem fordította annyira a maga javára ezt a médiumot, és volt rá ugyanakkor olyan nagy hatással is, mint Madonna. Imázsát kezdetben úgy alakította ki, hogy bizonyos elemeket kölcsönzött különböző területekről, mint például Marilyn Monroe-tól, a belvárosi divatból, az éjszakai bárok világából, és ehhez adta hozzá saját erotikus varázsát, amivel felejthetetlen képi hangzást alkotott. Már az első albumánál is olyan ellentétes szimbólumokat alkalmazott, mint az érzéki kisugárzása és a vallási relikviák, így a kereszt és az olvasó. Bár sokan szentségtörőnek tartották a kereszt ily módon való felhasználását, mások vallási tartalommal telítettnek találták Madonna videofelvételeit – a kereszt mindenképpen lényegi elemévé vált öltözködésének.”
És az igazi, nagyport kavaró botrányok, a férfiak még csak ezután következtek.

Szöveg: Kis Adri

Forrás: J. Randy Taraborrelli: Madonna hiteles története (bővített kiadás) – Partvonal Könyvkiadó

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Tóth Gabi nem akarja, hogy testvére tovább fogyjon

Tóth Gabi nem akarja, hogy testvére tovább fogyjon

Az énekesnő nem érti, miért akar modell alkatot tesója!

Ezért fájhat a fejed evés után

Veled is előfordult már, hogy egy fincsi ebéd vagy vacsora után 20 perccel iszonyatosan megfájdult a fejed? Nos, ez elég gyakori probléma, tudd meg, mi okozhatja!

Óriási botrányt okozott ez a karácsonyi dekoráció

Hihetetlen, hogy nem vette észre az áruház, mit tesz ki!

4 ok, ami miatt kétszer menstruálsz egy hónapban

A jelenség normálisnak tekinthető egy bizonyos szintig. Tudd meg, mire érdemes odafigyelned!

Horoszkóp: November 21., Szerda

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád ma? Csekkold le nálunk a horoszkópodat november 21-én is!

Csak egy menő videót akart, vicces dolog történt

Az egész net ezen a lányon röhög most!

Paris Hilton szakított vőlegényével

Úgy tűnt hatalmas a szerelem a kettőjük között, most mégis szakítottak.

Hamarosan törli a vásárolt követőket az Instagram

Ennek az Insta újításnak nem mindenki fog örülni!

Meghannak mérlegre kell állnia a karácsonyi vacsi után

Meghan hercegnének és anyukájának is részt kell vennie ezen a bizarr karácsonyi royal-hagyományon.

Óriási csalódást okozott a McDonald’s karácsonyi kávéja

Az új téli latte fantasztikusan néz ki a reklámfotókon, ám a valóság ennél sokkal lehangolóbb!

Nagyon cuki dolgot tett az IKEA

Nem, most nem egy szellemes reklámjáról van szó! A svéd áruház egyik olaszországi boltjában csodálatos gesztust tettek a dolgozók. Tudd meg, mi volt az!

Will Smith fia azt állítja, ez a rapper a pasija

Jaden Smith eddig sem kímélte a rajongókat, de most aztán tényleg lesokkolt mindenkit.

Justin Bieber máris válni akar?

Úgy tűnik, Hailey és Justin elkapkodták az esküvőt és visszacsinálnák az egészet…