Madonna titkai – Like a Prayer kontra Evita

Mikor Madonna elvált már 30 éves volt, és valószínűleg a kora, és a megélt események, arra sarkallták, hogy egy új albumon mutassa meg a világnak érzelmeit. Nem csak egyszerűen ki akarta beszélni magából a vele történteket, hanem gondolkodásra akarta késztetni rajongóit. Ennek eredményeként 1989 márciusában megjelent a Like a Prayer.

A meghiúsult Pepsi reklám

„- A Like a Prayer arról szól, hogy milyen hatással volt rám a katolicizmus, és a szenvedélyeimről, amelyek felforgatták az életemet – magyarázza Madonna. – Ezekben a dalokban olyan dolgokkal foglalkozom, amelyek sokat jelentenek nekem. Az album összefoglalása az életben és a kapcsolataimban szerzett tapasztalataimnak. Kiadásával sokkal többet kockáztatok, mint előtte bármikor, ám szerintem érezhető a fejlődés.”
1989 januárjában a Pepsi bejelentette, hogy Madonnával kötött szerződést. A Like a Prayerrel akarták reklámozni a terméküket a tévében. Az énekesnő örült a felkérésnek, már csak azért is, mert ezzel már a megjelenés előtt promóciója volt a lemeznek. A Pepsi elindította a reklámkampányt a Like A Prayer című szám felhasználásával, Madonna pedig klipforgatásba kezdett. Minden eddiginél megbotránkoztatóbban szeretett volna, és ez meg is valósult:
„Madonna megcsókol egy fekete szentet (őt a színész, Leon alakítja, aki legutóbb a Temptationsben David Ruffint játszotta, továbbá Little Richardot egy televíziós életrajzi filmben), feltűnik rajta a stigma, égő keresztek előtt táncol hiányos öltözékben, csak valami fekete kombinészerűséget visel, majd – a kérése szerint – egy fekete férfival szeretkezik az oltáron (ezt a fekete férfit is Leon alakítja, akit a video forgatókönyve szerint tévesen gyilkossággal vádolnak). A klip iszonyú jól sikerült. A barna hajú Madonna fesztelenül táncol a közönség előtt – parányi alsóneműt visel a templomban, miközben a háttérben egyházi kórus kíséri –, mintha tudná, micsoda zűrzavart és felháborodást kelt ezzel, és már alig várja a rémült reakciót.”
Természetesen ennek az lett a következménye, hogy a vallási csoportok elkezdtek tiltakozni, bojkottálni akarták a Pepsit, az összes vállalkozásával együtt. Odáig jutott végül a dolog, hogy maga a pápa is arra szólította fel az olaszokat, hogy tiltsák be úgy ahogy van Madonnát az országban. A Pepsi persze mindettől megijedt, és felbontotta a szerződést az énekesnővel, még pedig úgy, hogy még azt is megengedték neki, hogy azt az 5 millió dollárt, amit megelőlegeztek neki a szerződés megkötésekor, azt is megtarthatta.
Madonna még ebből is jól jött ki: világszerte 17 millió eladott lemezzel büszkélkedhetett. „Sajátos iróniája a dolognak, hogy a Like a Prayer megnyerte a Viewers Choice (Nézők Választása) díjat az 1989-es MTV Video Music díjátadáskor – amelyet a Pepsi szponzorál.

Botrány a tévében

Teltek-múltak az évek, Madonna nem csak lemezeket, hanem filmeket, sőt saját könyveket is kiadott. Botrányainak csúcsát talán egy máig emlékezetes Letterman showban érte el, 1994 márciusában. Kihívó ruhában jelent meg, kezében egy bugyival, amit meg akart szagoltatni a műsorvezetővel, obszcén módon szivarozni kezdett, végül arról beszélt a közönségnek, hogy zuhanyzás közben milyen jó pisilni. Bár a műsor rendkívül nézett volt, Madonnát mind a közönség, mind a műsorvezető egy idő után távozásra kérte fel. Ezek után kapott aztán a sajtótól rendesen kritikát:
„Sajnálatosan ez az, amit a nézők most elvárhatnak Madonnától. Karriert épít, ha ezt annak lehet nevezni, istenkáromlásból, feslettségből, szentségtörésből és trágárságból. Szomorú, de mivel nem tud szárnyalni a sasokkal, együtt dúl fel mindent a rágcsálókkal.”
Később egy barátja azt mesélte, hogy Madonnát nagyon megrázta ez a tévés botrány, ugyanis az ő elmondása szerint a műsor producerei adták ki neki, hogy így kell viselkednie, azt állította az énekesnő, hogy minden előre meg volt komponálva.

Evita, a legnagyobb alakítás

1995-ben a 36 éves sztár megkapta Andrew Lloyd Webber Evita című musicaljének filmváltozatában Eva Perón szerepét. Úgy érezte, itt az ideje, hogy megismerjék őt, mint színésznőt, és úgy gondolta, nagy változásokat fog ez hozni az életében és a karrierjében egyaránt. Egy évtized alatt rengeteg név felmerült a szerepre, olyan nagy dívák kerültek szóba, mint Liza Minelli, Barbara Streisand vagy éppen Mariah Carey, Michelle Pfeiffer. Madonna viszont kimondottan hasonlított a főszereplőre.
„Madonna és Eva Perón – Evita. Tökéletes szereposztás, legalábbis így látszik… és Madonnának ebben az időben semmire sem volt nagyobb szüksége, mint hogy megváltoztassa a róla kialakított képet. A nyolcvanas és kilencvenes években agresszív szex szimbólum voltát dalok, filmek, könyvek és szörnyű megnyilatkozások segítségével alkotta meg, a közönség tudatába rendkívül botrányos egyénisége ivódott be. Mindazonáltal 1996-ra szexuális száműzötté vált – a pop kihívó, dacos, merész és illetlen csillagává. Ekkorra már megértette, hogy teljesen újra kell alkotnia magát. Evitaként.”
Persze ez sem ment könnyen, hiszen azon kívül, hogy új szerepben kellett magát megmutatnia Madonnának, meg kellett küzdenie az előítéletekkel is. Ez talán a legnehezebb Buenos Aires-ben volt, ahol olyan graffitik várták, mint pl. „Madonna menj haza!”. Ugyanis nem mindenki nézte jó szemmel, hogy nemzeti hősüket egy kissé könnyűvérű, botrányos nő játssza. A híres musicalt több héten keresztül Magyarországon is forgatták, és időközben az is kiderült: Madonna várandós.

Szöveg: Kis Adri

Forrás: J. Randy Taraborrelli: Madonna hiteles története (bővített kiadás)

 

Még több

Te Te Te