2008.10.18.@ 12.10

Őrizd meg a nőiességedet!

A Cosmopolitanben már több ízben olvashattál arról, hogy manapság egyszerre mennyi teher hárul a nőkre: tanulás, karrier, férj, gyerekek. Ennek hozadékaként azonban nemcsak a stresszes, depressziós, olykor inkább a szingliségbe menekülő lányok száma növekszik, de azoké is, akik mindinkább férfias tulajdonságokat vesznek fel. Vajon jó ez nekünk?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Felborult rend

Az utóbbi években gombamód szaporodnak az elvárások és ennek megfelelően azon nők száma, akik a férfias viselkedési formára kényszerültek. Nem feltétlenül szándékosan, csupán a körülmények megkövetelték, hogy családfenntartók vagy üzletasszonyok legyenek. Nem csoda, hogy egyre több, a nőiességet hangsúlyozó tanfolyamot indítanak és hirdetnek, ugyanis egyre nagyobb rájuk az igény. A korunkra jellemző elférfiasodás során a lányok hiába választanak férfias szakmát, hiába próbálnak maszkulin sportokat űzni csupán azért, hogy egyenlőnek tekintsék őket (bár tegyük hozzá, az esetek túlnyomó részében mégiscsak meglehetősen nehéz egy pasin fizikailag felülkerekedni), sokszor nem érzik jól magukat az erőltetett szerepben. Hiszen a teremtés nem véletlenül alakította úgy, hogy a nő a „gyengébbik nem”, a férfinak óvni és védelmezni kell őt – ebben rejlik egy lány igazi értéke, ebben különbözik a másik nemtől. És, bár egyenlőségre törekszünk, kétségtelenül másmilyenek vagyunk. Az egyenlőség nem összekeverendő azzal, hogy mi lányok is szívesen megemeljük a szekrényt, és arrébb rakjuk, hanem az egyenlő elbírálásra vonatkozik. Hogy ne gondolja a férfi azt, hogy ha ő tiszteletlenül beszél velünk, akkor mi azt nem viszonozzuk. Vagy, ha ő félrelép, akkor mi nem tesszük meg ugyanazt, csak mert nőként alárendelt szerepet töltünk be. Egy kiegyensúlyozott, mindkét fél számára kielégítő kapcsolatban az alá- és fölérendeltség nem létezik, hiszen más-más, de egyenlő mértékben fontos feladatok várnak ránk. Tehát magadban és a melletted lévő pasiban is érdemes tisztáznod: nem a helyét szeretnéd betölteni, hanem vele, általa szeretnél olyan nő lenni, akinek nem kell férfias eszközökhöz folyamodni ahhoz, hogy elismerjék.

Ebben az ideális felállásban a nő választási joggal is rendelkezik. Miután a mellette álló férfi (jó esetben) a nő boldogságát helyezi előtérbe, ezért a nő eldöntheti, hogy dolgozni akar, avagy gyermeket nevelni, esetleg mindkettőt. Az átlagosnál értelmesebb pasi egyenesen elvárja párjától, hogy szellemileg is „fel tudjon nőni hozzá”, vagyis ne elégedjen meg azzal, hogy a konyhában robotol, de az élet más területein is találja meg önmagát. Egy érett, felnőtt kapcsolatban normális esetben ugyan nem derogál a hagyományos női szerep (házimunka, anyaság, stb.), de megvan a lehetőség arra, hogy a nő ne egyedül vigye a hátán az egész háztartást, olykor a pasi is tegyen valamit. Ez egy egyszerű képlet alapján is vázolható: a lány dolgozik, a fiú úgyszintén, vagyis ugyanaz az idő és energia adott mindkét fél számára, ami az otthoni teendőkhöz szükséges. Viszont, hogy minden kerek legyen, ne légy túl akaratos, és ne erőltesd azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján túlzottan maszkulinnak tűnsz.

Nőies vezető

Különösen fontos arra figyelned, hogy ne veszítsd el nőiességedet, ha hagyományosan férfias tevékenységbe kezdesz. Azok a munkahelyi vezetők például, akikre nagy felelősség hárul, az esetek túlnyomó többségében megfeledkeznek arról, hogy ők elsősorban nők, csupán másodsorban dolgozó nők. És nemcsak a munkahelyükön teszik mindezt, ahol a nőies báj egy szikráját sem lehet felfedezni rajtuk – nem kedves, nem mosolyog, copfban (netán kontyban, jaj) hordja a haját, a nőiesebb ruhák helyett folyton a pasis, öltönyszerű cuccokat részesíti előnyben és még sorolhatnánk. Persze nem állítjuk, hogy a mindent fedő, egyszerű vonalú, szürke ruha nem hasznos egy-egy tárgyaláson (amikor nincs szükség a figyelem elterelésére), és nyilván egy munkahelyen nem egy mélyen dekoltált blúz a célravezető, ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket. Azonban ezáltal sajnos az a maradék varázs is elvész, aminek segítségével esetlegesen jobbak lehetünk a férfi kollégáknál (nem mintha a pasik nem vetnék be olykor sármjukat, de itt inkább egy, a nő természetéből fakadó, elbűvölő stílusról beszélünk, amit nem feltétlen tudatosan alkalmazunk). Pedig akár jóval több kaput is megnyithat egy lány lehengerlő stílusa, mint egy kihívó ruha. Összességében tehát érdemes arra figyelned, hogy természetes maradj akkor is, ha maszkulin szerepbe kényszerülsz. Ha ez megvan, a nőiességed előjön magától, és a viselkedésedben semmi kivetnivalót nem találnak majd.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ebben a hónapban utazz el a horoszkópod szerint

Ebben a hónapban utazz el a horoszkópod szerint

Lehet, hogy nagy meglepetés nem fog érni, hisz a csillagjegyednek van némi köze bizonyos hónapokhoz.

Utazó magyar vizsla az Insta új kedvence

Ez a kutyus bebizonyította, hogy nemcsak van helye egy négylábú családtagodnak a nyaralásodon, de ráadásul a legjobb túrapajtás is válik majd belőle, aki rengeteg Insta követőt hozhat neked!

Egy hónapon keresztül követte a horoszkópja utasításait, ez történt

A csillagok üzeneteit te is minden hónapban elolvasod, de a legtöbbször csak egy jót mosolyogsz rajtuk? Képzeld el, milyen lenne az utasításaik szerint élni.

Ezt jelenti, ha a szerelmeddel ugyanaz a csillagjegyetek

Az ellentétek vonzzák egymást, és parázol, mert ugyanaz a horoszkópod, mint a pasidnak? Semmi gond! Kiderítettük, mire számíthatsz, ha összeálltak nálatok a csillagok.

Így kezeld a főnöködet a horoszkópod szerint

Ha a hideg ráz már attól is, ha a neveden szólít, akkor derítsd ki, hogyan teheted kezes báránnyá a boss-t! Hidd el, lehetséges!

Ez a legérzékenyebb erogén zónád a csillagjegyed szerint

Ha a tökéletes helyen izgat a pasid, akkor egyenes út vezet a nagy ÓÓÓ-hoz, ráadásul a szakmber azt is elárulja, miért!

Kiborult az internet a kedvenc gyerekkori játékodon

Ha te is sokat Barbie babáztál annak idején, akkor készülj fel, mert a cikk elolvasása után lehet, hogy minden megváltozik, amit eddig gondoltál róla!

Ő a világ legmérgesebb macskája

Nála morcosabb cicát még tuti, hogy nem láttál! Vigyázz Grumpy Cat, mert valaki a trónodra tör!

Ez most a legmenőbb hotel az Instán

Ha te is éppen a nyaralásodat tervezgeted, akkor tutira van egy elképzelésed az álomszállásról is. Csekkold le, hogy jelenleg melyik áll a dobogó tetején egy friss kutatás szerint! Vigyázat: luxus riadó!

Ashton Kutcher is rákattant a magyar dizájn cukrászdára

Paris Hilton szerint ők csinálják a legszebb sütiket, de Mila Kunis férje és gyerekei is odavannak az édességeikért. A SUGAR! most ünnepelte 10. szülinapját, de ahelyett, hogy elfújta volna a gyertyákat a saját tortáján, inkább neked készül vadiúj finomságokkal.

Te elhiszed, hogy ez a nő már nagymama?

Úgy tűnik, egy ausztrál anyuka tényleg megtalálta az örök fiatalság titkát. A képek alapján tuti nem találnád ki, mennyi idős!

Brutálisan néz ki az új élő Barbie

Az utóbbi években egyre többen szeretnének hasonlítani a szőke játékbabára. Ez a hullám pedig most még egy lányt magával ragadott, aki a sok plasztika miatt már nagyon félelmetesen néz ki.