2008.10.18.@ 12.10

Őrizd meg a nőiességedet!

A Cosmopolitanben már több ízben olvashattál arról, hogy manapság egyszerre mennyi teher hárul a nőkre: tanulás, karrier, férj, gyerekek. Ennek hozadékaként azonban nemcsak a stresszes, depressziós, olykor inkább a szingliségbe menekülő lányok száma növekszik, de azoké is, akik mindinkább férfias tulajdonságokat vesznek fel. Vajon jó ez nekünk?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Felborult rend

Az utóbbi években gombamód szaporodnak az elvárások és ennek megfelelően azon nők száma, akik a férfias viselkedési formára kényszerültek. Nem feltétlenül szándékosan, csupán a körülmények megkövetelték, hogy családfenntartók vagy üzletasszonyok legyenek. Nem csoda, hogy egyre több, a nőiességet hangsúlyozó tanfolyamot indítanak és hirdetnek, ugyanis egyre nagyobb rájuk az igény. A korunkra jellemző elférfiasodás során a lányok hiába választanak férfias szakmát, hiába próbálnak maszkulin sportokat űzni csupán azért, hogy egyenlőnek tekintsék őket (bár tegyük hozzá, az esetek túlnyomó részében mégiscsak meglehetősen nehéz egy pasin fizikailag felülkerekedni), sokszor nem érzik jól magukat az erőltetett szerepben. Hiszen a teremtés nem véletlenül alakította úgy, hogy a nő a „gyengébbik nem”, a férfinak óvni és védelmezni kell őt – ebben rejlik egy lány igazi értéke, ebben különbözik a másik nemtől. És, bár egyenlőségre törekszünk, kétségtelenül másmilyenek vagyunk. Az egyenlőség nem összekeverendő azzal, hogy mi lányok is szívesen megemeljük a szekrényt, és arrébb rakjuk, hanem az egyenlő elbírálásra vonatkozik. Hogy ne gondolja a férfi azt, hogy ha ő tiszteletlenül beszél velünk, akkor mi azt nem viszonozzuk. Vagy, ha ő félrelép, akkor mi nem tesszük meg ugyanazt, csak mert nőként alárendelt szerepet töltünk be. Egy kiegyensúlyozott, mindkét fél számára kielégítő kapcsolatban az alá- és fölérendeltség nem létezik, hiszen más-más, de egyenlő mértékben fontos feladatok várnak ránk. Tehát magadban és a melletted lévő pasiban is érdemes tisztáznod: nem a helyét szeretnéd betölteni, hanem vele, általa szeretnél olyan nő lenni, akinek nem kell férfias eszközökhöz folyamodni ahhoz, hogy elismerjék.

Ebben az ideális felállásban a nő választási joggal is rendelkezik. Miután a mellette álló férfi (jó esetben) a nő boldogságát helyezi előtérbe, ezért a nő eldöntheti, hogy dolgozni akar, avagy gyermeket nevelni, esetleg mindkettőt. Az átlagosnál értelmesebb pasi egyenesen elvárja párjától, hogy szellemileg is „fel tudjon nőni hozzá”, vagyis ne elégedjen meg azzal, hogy a konyhában robotol, de az élet más területein is találja meg önmagát. Egy érett, felnőtt kapcsolatban normális esetben ugyan nem derogál a hagyományos női szerep (házimunka, anyaság, stb.), de megvan a lehetőség arra, hogy a nő ne egyedül vigye a hátán az egész háztartást, olykor a pasi is tegyen valamit. Ez egy egyszerű képlet alapján is vázolható: a lány dolgozik, a fiú úgyszintén, vagyis ugyanaz az idő és energia adott mindkét fél számára, ami az otthoni teendőkhöz szükséges. Viszont, hogy minden kerek legyen, ne légy túl akaratos, és ne erőltesd azokat a tulajdonságokat, amelyek alapján túlzottan maszkulinnak tűnsz.

Nőies vezető

Különösen fontos arra figyelned, hogy ne veszítsd el nőiességedet, ha hagyományosan férfias tevékenységbe kezdesz. Azok a munkahelyi vezetők például, akikre nagy felelősség hárul, az esetek túlnyomó többségében megfeledkeznek arról, hogy ők elsősorban nők, csupán másodsorban dolgozó nők. És nemcsak a munkahelyükön teszik mindezt, ahol a nőies báj egy szikráját sem lehet felfedezni rajtuk – nem kedves, nem mosolyog, copfban (netán kontyban, jaj) hordja a haját, a nőiesebb ruhák helyett folyton a pasis, öltönyszerű cuccokat részesíti előnyben és még sorolhatnánk. Persze nem állítjuk, hogy a mindent fedő, egyszerű vonalú, szürke ruha nem hasznos egy-egy tárgyaláson (amikor nincs szükség a figyelem elterelésére), és nyilván egy munkahelyen nem egy mélyen dekoltált blúz a célravezető, ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket. Azonban ezáltal sajnos az a maradék varázs is elvész, aminek segítségével esetlegesen jobbak lehetünk a férfi kollégáknál (nem mintha a pasik nem vetnék be olykor sármjukat, de itt inkább egy, a nő természetéből fakadó, elbűvölő stílusról beszélünk, amit nem feltétlen tudatosan alkalmazunk). Pedig akár jóval több kaput is megnyithat egy lány lehengerlő stílusa, mint egy kihívó ruha. Összességében tehát érdemes arra figyelned, hogy természetes maradj akkor is, ha maszkulin szerepbe kényszerülsz. Ha ez megvan, a nőiességed előjön magától, és a viselkedésedben semmi kivetnivalót nem találnak majd.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

Fogadjunk, hogy már ezerszer láttad ezeket a filmeket, mégsem tűnt fel, hogy valami nincs rendben bizonyos jelenetekkel. Csekkold a kínos hibákat!

5 tipp, ha először élsz egyedül

Hamarosan lelépsz otthonról, hogy végre külön lakhass a szüleidtől? Most még tuti azt hiszed, hatalmas buli az egész, pedig néhány fontos dologra nem árt felkészülni. Csekkold, mik ezek!

Meditálj úgy, mint Meghan hercegné

A volt színésznő ezzel a módszerrel küzdött meg a stresszel és másoknak is nagyon ajánlja! Tudd meg, hogyan kell csinálni!

Ez áll a tökéletes Instagram-képek mögött

A valóság nem mindig olyan csodás, mint amit a képek alapján gondolnád! Olvasd el Natalie törtnetét, és másképp fogsz tekinteni az Insta posztokra!

10 dolog, ami miatt imádjuk az őszt

Tudjuk, hogy még szomorkodsz a nyár elmúlása miatt, de itt az ideje élvezni a legszebb évszakot!

5 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeled

Ha ezt a pár dolgot betartod, neked is stresszmentesen indulhatnak a napjaid.

Ezeket jelentheti a túl fájdalmas menzesz

Biztos te is tapasztaltál már gyengébb vagy erősebb hasi görcsöket a piros betűs napjaidon. Cikkünkből kiderül, hogy milyen az a fájdalom, ami betegségre figyelmeztet.

Erről a kajáról még a Victoria’s Secret modellek se tudnak lemondani!

Bizony, a szupermodellek is oda vannak bizonyos szénhidrátokért! Szerinted melyik az, amelyiket minden nap fogyasztják?

Egy hétig 9-kor feküdt le aludni, ez történt

Egy olyan csaj mesélte el tapasztalatait, aki sokáig álmatlansággal küzdött, sőt évekig éjfél után járt aludni. Ha kíváncsi vagy, mi történt vele, olvass tovább!

Ezekre készülj fel, ha egy barátoddal randizol

Megesik, hogy egy szuper barátságból még szuperebb kapcsolat alakul, de azért fontos odafigyelni pár dologra!

Ez a két nő lehet a magyar lányok új példaképe

Elképesztő kutatási eredményeikért kaptak díjat ezek a magyar nők. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen felfedezéseket tettek!

Ezeket edd, ha nem akarsz depis lenni!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozás nem csak a fizikai egészségért felelős, hanem a mentálisért is!

Ezt edd reggel, ha utálsz reggelizni

Neked sem ez a kedvenc étkezésed? Segítünk, hogyan éld túl a reggeleket!