2008.12.04.@ 12.12

Szakmai fejlődés coachinggal!

Eddig tartott az elmélet. Kíváncsiak voltunk, hogy néz ki mindez a gyakorlatban. Indulj el velünk egy képzeletbeli coaching ülésre, hogy el tudd dönteni: vajon számodra is elkel a segítség karrier-ügyben?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A kezdet

Ha felvetted a kapcsolatot egy coaching cég munkatársával, akkor az első dolog, hogy ő szeretne téged megismerni. Általában azt preferálja, hogy te keresd fel őt, hiszen már ez is egy fizikai kiszakítás abból a környezetből, ahol a gondjaid vannak. Ha a vezetőd is támogatja a törekvéseidet, akkor vele is beszélhet, sőt, elképzelhető, hogy hárman együtt leültök a kezdetek kezdetén. Mert ugye abból, hogy az egyént, vagyis téged fejlesztenek, a cég fog profitálni.

És hogy miért kell találkoznotok? Egy úgynevezett terepkompetenciát kell szereznie a coachnak. Egy állapotfeltáró interjú során kiderít, hol dolgozol, mit csinálsz, milyen körökben mozogsz. Feltárja például, hogy miért érzed szükségét, hogy segítsenek neked, éppen hol tartasz a munkádban, mi az, amit szeretsz benne, mi az, amit nem annyira. Milyen sikereid, problémáid vannak? Ugyanekkor fontos, hogy célokat tűzzetek ki, hogy ezek kirajzolódjanak, és hogy ezeket a coach-csal közösen átgondoljátok. Ezután a segítőd elkészíti a te téma és ütemtervedet és kezdődhet a munka.

Bele a sűrűjébe

Általában 4-5 ülésre, alkalomra van szükség, amiket 2-3-4 hetente ejtesz meg. Ami azért attól is függ, hogy mennyire vagy aktív, ill. mennyire sürgető a változás. Tehát 4-5 hónaptól egészen másfél évig is elhúzódhat egy ilyen közös munka. Az ülések időtartama is változhat: másfél órától egészen két és fél óráig. Van egy „megérkezés” része, amikor tulajdonképpen „belakod a széket”, termet, ráhangolódtok egymásra, és magára a munkára. Kérdéseket kapsz: hogy érkeztél, hogy vagy, mi foglalkoztat mostanában, mi történt veled, mit hoztál? Fontos ilyenkor, hogy találjatok konkrét esetet ahhoz, amivel dolgozni szeretnél, mert a konkrét történet újraélésével, megvizsgálásával tudsz te magad közel kerülni a gondhoz, megfogalmazni, kérdést feltenni, hogy mit szeretnél elérni. Ha így megvizsgáltátok a problémát, akkor jön az önreflektív munka, a kívül helyezkedés, hogy rá tudjál nézni a szituációra úgy, hogy mégis benne vagy. El lehet játszani például egy konfliktushelyzetet a főnököddel, még akkor is, ha ő nincs is ott. Van egy úgynevezett két szék módszer, ami arra szolgál, hogy minél jobban beleéld magad abba a helyzetbe, amit fel akarsz dolgozni, hogy a jövőben másként, jobban működj a hasonlókban. Ez úgy zajlik, hogy az egyik székből a másikba ülsz, mintha az két külön személy lenne, ezzel rekonstruálod az esetet. Ráadásul az ő helyzetébe is bele tudsz helyezkedni, őt is jobban meg tudod így érteni.

Hogyan használ?

Nem hangzik el tanács, de a coachban is kialakul egy vélemény, még sincs ítélkezés. Így aztán bátran, és őszintén el lehet mindent mondani a segítődnek. Ő maximum azt mondja el, hogy ilyen helyzetben ő mit érzett, mit tett, vagy most éppen mit érez, amikor hallgat téged.
Ha csoportban dolgoztok, akkor kicsit más, mert a többiek, akik meghallgatnak, a saját élményeiket, helyzeteiket hozzák, ezeken az élményeken keresztül más aspektusokat tudnak megmutatni. Esetleg megoldási lehetőségeket mutatnak neked, és abból te majd választasz, te fogod tudni, hogy mi áll hozzád közel. Senki nem erőltet rád olyan megoldást, ami nem a tied.

A vég… avagy az új kezdet

Egy idő után el kell válnotok egymástól, ami akkor jön el, ha már van elég muníciód, hogy önállóan lábra állj. Felmerülhet azonban a kérdés: mi lesz, ha újabb szitukba keveredsz? Mert, hogy ez természetes. Részben segítségedre lesz, amit már megtanultál: a coaching szemléletet, a coaching gondolkodást. Így, ha legközelebb hasonló helyzetbe kerülsz, akkor mielőtt megsértődnél, vagy megijednél, ránézel gyorsan a szituációra, akár magadra is kívülről. Ezzel pedig azokra az érzelmekre, amik benned vannak, amik elvisznek rossz irányba, ráismersz. Ha figyelsz magadra, és fel tudsz tenni kérdéseket: Most mit érzek? Vajon ezt mi váltotta ki? Mi a problémám? Mit szeretnék elérni? Miért nem sikerül elérnem? Mi a másik célja? Mit akar? Vajon őt most mi mozgatja ebben a helyzetben? És a konfliktus helyzet feldolgozásához rögtön találsz saját magadban egy megoldást. Tulajdonképpen a kívül helyezkedés szemléletét viszed magaddal, azt, hogy reflektálni tudj a saját működésedre!

Cosmo-tipp: Ne ess kétségbe, ha elsőre nem történik meg az a változás, amit szeretnél, ha rögtön nem tanulsz egy olyan technikát, ami mindig beválik! Ki kell próbálni több dolgot, több megoldási lehetőséget ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet!

Utolsó részünkben kivesézzük a nő és karrierjének a kapcsolatát!

Munkahellyel, karrierrel kapcsolatos kérdésed van? Fordulj bizalommal coach szakértőnkhöz, Miatovics Mártához!

Szöveg: Kis Adri

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Karriergondok? Segít a coach!

Óvakodj a kiégéstől!

Karrier coaching: a sikerhez vezető út

Címkék: coachinggal! fejlesztés

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

3 expressz húsvéti süti

3 expressz húsvéti süti

Csekkold le a legjobb, és a leggyorsabban elkészíthető ünnepi recepteket!

Ilyen születésnapi bulit szervez Katalin és Vilmos Lajos hercegnek

Kíváncsi vagy, hogy telik majd a nagy nap a royal családban?

Tavaszi megújulás a lakásodban is? Mutatjuk, hogy kezdj hozzá!

Szeretnél feltöltődni energiával, és hasznos programot szervezni magadnak a hosszú hétvégére? Vágj bele az otthonszépítés-projektbe!

Meghan hercegné örökre szakított a családjával

Lezárta a múltat, már csak a jövőre koncentrál.

Így teljesített a páros parfüm a 24 órás kihívásban

A Cosmo szerkesztője a barátjával tesztelte, hogy kibírja-e a randinapot Paco Rabanne egyik kiválasztott parfümpárosa.

5 film, amiért érdemes ma bekapcsolnod a tévét

Csekkold le, mik mennek ma este!

Erre a 4 csillagjegyre hat a leginkább az áprilisi telihold

Csekkold, neked kell-e vajon extra figyelmet fordítani a dolgaidra most, hogy telihold van!

Vajna Timi szerint a férje meglátogatta az éjjel

Andy Vajna özvegye úgy érzi, férje újabb üzenetet küldött neki.

Kiderült, mi lett Ed Sheeran karakterével a Trónok harcában!

Fogadjunk, hogy észre sem vetted az infót.

Horoszkóp: Április 18., Csütörtök

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád ma a melóban és a szerelemben? Csekkold le nálunk a horoszkópodat április 18-án is!