2008.12.19.@ 12.12

5 egészségügyi vészhelyzet, amire jobb, ha felkészülsz

Ha túl sok program szerepel a határidőnaplódban, ha a szexben felelőtlenkedsz, ha van egy pár rossz szokásod – komoly bajt okozhatsz a szervezetedben. Védd magad! Adunk pár tanácsot.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A fiatal nők fizikai állapotáról általánosságban azt tudjuk elmondani, hogy a lányok többsége egészségesnek számít. Ez jó hír, csupán egy a baj: ez a statisztika hamis biztonságérzetet ad, és a túlzott magabiztosság bizony komoly gondokat okozhat.

A Cosmo megkérdezett néhány egészségügyi szakértőt, akik elég lesújtó tényeket közöltek: a fiatal nők nagy hányada egyáltalán nem figyel oda az étkezésére, felelőtlen szex kalandokat enged meg magának, és túlhajszolt életet él mind a munka, mind pedig a szórakozás terén. Ráadásul mindez nem is marad következmények nélkül.

„Rengeteg nő él tagadásban – úgy képzelik, hogy ők nem kaphatnak el semmiféle szexuális úton terjedő betegséget, nem lehetnek egy nem kívánt terhesség áldozatai, és egyáltalán nem betegedhetnek meg. Ezzel ellentétben folyamatosan láthatjuk mindezt bekövetkezni a fiatal nők életében” – mondja a Cosmo nőgyógyász szakértője.

Összegyűjtöttük neked az öt legveszélyesebb krízishelyzetet, amelybe egy fiatal nő kerülhet – leírjuk magukat a betegségeket, a jellemző tüneteiket, illetve mindazokat a teendőket, amelyek segíthetnek elkerülni a bajt. Olvass tovább!

1. krízishelyzet

Folyamatos, amortizáló stressz

„A fiatal nők minden eddigihez képest több dologgal foglalkoznak – mondja a pszichológus szakértő. – Elfoglaltak a karrierjükkel, a magánéletükkel, és mindeközben egyfolytában csörög a mobiljuk, özönlenek az e-mailjeik. Az érintettek egyáltalán nem gondolnak bele, hogy ilyen életet élni egyszerűen helytelen.”

Következményként napjainkban extrém létszámú fiatal nő szenved a folyamatos stressz okozta tünetektől: az állandó magas adrenalinszintnek köszönhetően kialakuló szorongás, pánikrohamok és álmatlanság mind-mind szerepelnek a listán.

Így maradj egészséges

Tudatosan ügyelj arra, hogy a napjaid jól szervezettek legyenek, és minden napra találj egy vagy két órát, amit csak magadra szánhatsz. Csodát művel, ha minden zavaró ketyerédet kikapcsolod – ettől valahogy könnyebb leereszteni. Hidd el, attól senkinek sem esett még baja, ha egy órán keresztül nem olvasott emailt, nem telefonált, vagy nézte meg, hogy mi történt a Facebook-on.

2. krízishelyzet

Étkezési ámokfutások

A nőknek legalább 4 százaléka szenved krónikus evészavaroktól, legyen az akár anorexia, akár bulimia. Ha ez nem lenne már önmagában is eléggé elképesztő, szintén helytelen evési szokásokkal regisztrált több ezer lány. Pedig a nem megfelelő és rendszertelen étkezés vitaminhiányhoz, az immunrendszer legyengüléséhez, és ezáltal súlyos – akár halálos – betegségekhez is vezethet. Sok étkezési zavarral küszködő teljes táplálékcsoportokat hagy ki a napi étkezéseiből – nem fogyaszt tejterméket, főtt ételt, hogy így csökkentse a kalória-bevitelt. Vannak, akik azért hagynak ki étkezéseket, hogy alkohollal vihessék be a kalóriát, vagy annyira szigorúan számolják a kalóriákat, hogy a bevitt mennyiség jóformán arra sem elég, hogy az alapvető szervek működését biztosítsa.

A szakértő szerint rengetegen vannak, akik hisztérikusan betartják a napi 1000 kalóriás határt, ami egyenes út az anorexia felé. Aztán ezek a lányok egyszer csak nem bírják tovább, és a hetekig tartó koplalás után eljön a nap, amikor mindent felfalnak, csak azért, hogy a következő napon megint koplalni kezdjenek.

Felmerül a kérdés, hogy ezeket a tömegeket mi vezeti, miért van szükségük erre a tébolyodott diétára. Tény, hogy így is megoldható, hogy az ember sovány maradhasson, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a krónikus evési zavaroknak nagyon sok köze van a korunkban tapasztalható eszeveszett elvárásokhoz.

A szakértő állítása szerint nagyon sok az olyan fiatal nő, aki úgy vélekedik, hogy ameddig be tudja tartani a szigorú diétát, addig minden más is működik majd az életében – amíg fel tudja húzni a legszűkebb farmert, máris egy lépéssel közelebb jut az áhított tökéletességhez.

Így maradj egészséges

Először is gondold át, hogy az összevisszaság az étkezésedben eléri-e a fent említett szintet. Ha az evéssel kapcsolatos gondolatok túl sok idődet veszik el, vagy egyes kapcsolataidat is befolyásolja a kaja, akkor ideje szakemberhez fordulnod. Gondold át, vajon tényleg azért eszel, mert éhes vagy? Nem lehet, hogy így akarod csillapítani a feszültségedet? Vagy éppen a bizonytalanságot, amit a munkád során, vagy a párkapcsolatodban érzel? Ha inkább az utóbbiak közül igaz rád valamelyik feltevés, egy terapeuta segíthet megtalálni a megoldást. A terápia kezdetéig magad is tehetsz néhány apró lépést – mondjuk, vegyél fel az étlapodra egy ételt, amitől eddig eltiltottad magad.

Folytatás a Cosmóban!

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot?

A boldogság iskolája: békélj meg önmagaddal!

Egyéni időbeosztás a sikeresebb életért

Címkék: amire egészségügyi felkészülsz jobb vészhelyzet

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

5 divattrend, ami idén garantáltan elborítja az Instát

5 divattrend, ami idén garantáltan elborítja az Instát

Készen állsz teljesen felújítani a ruhatáradat? A következő fashion-tippekkel garantáltan a te posztjaid lesznek a legdivatosabbak 2021-ben!

Túl sokat stresszelsz? Ezekkel a dalokkal kevesebbet fogsz!

Már mutatjuk is, miket adj hozzá a playlistedhez.

Imádjuk Katalin hercegné új frizuráját!

Vilmos herceg felesége beújított 2021 alkalmából.

Ben Affleck és Ana de Armas szakítottak, és nem is akárhogy

Pedig úgy tűnt, örökre egymásra találtak.

Ez a jelenet okozta a legtöbb nehézséget a Bridgerton forgatásán

Regé-Jean Page-nek kifejezetten komoly kihívást jelentett, a sorozatot ledarálva viszont észre sem vettük, hogy valójában mekkora belső küzdelmet okozott.

Valami nagyon nem stimmel Kylie Jenner zuhanyzójával, te észreveszed, mi az?

Tanulság: még egy ultra gazdag sztárnak se feltétlenül tökéletes a fürdője!

Imádsz olvasni? Vágj bele a Cosmo 2021-es könyves kihívásába!

Jöjjön egy kis játék azoknak, akik falják a könyveket, és egy izgalmas challenge azoknak, akiknek tényleg kihívást jelent az elmélyült olvasás!