2009.01.16.@ 10.01

Randi-erőszak: légy résen!

„Zavart lettem, szédülni kezdtem. Igazából nem is emlékszem, mi történt”, meséli az a fiatal modell, akinek az italába egy szórakozóhelyen drogot csempésztek, majd ketten is megerőszakolták. Ilyen történeteket egyre gyakrabban hallani, az úgynevezett „randi-erőszak” egyre többet kerül a figyelem középpontjába. Ám ez a típusú szexuális bűncselekmény sokkal összetettebb jelenség… Sok félrevezető információ jön a médiából, de ne feledd, mindenképpen erőszak, ha a lány nem akarja, még akkor is, ha éppen egy randin történik meg a dolog.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Most akkor randi vagy erőszak?

Randi-erőszaknak általában olyan helyzetet neveznek, ahol a kapcsolat még nem jutott el a párkapcsolat szintjére, de bizonyos fokú ismeretség, esetleg intimitás már kialakult, és ezt használják ki, élnek vele vissza, általában a pár nőtagjával. A kifejezés angol megfelelője, a date-rape az angolszász, főleg amerikai fiatalok körében már évtizedek óta közismert. Ennek tipikus előfordulási helyszíne főiskolák, egyetemek kollégiumai, ahol az amerikai szokásoknak megfelelően sokkal szorosabb közösségben élnek a fiatalok. Legtöbbször egy-egy buli keretében kerül sor rá, hogy egy már nem teljesen beszámítható lányt az aktuális „partner”, esetleg más fiúkkal kiegészülve, egy üres szobába kísér, ahol több történik, mint amit a lány szeretne. Ez persze csak egyetlen tipikus eset, és Magyarországra nem is igazán jellemző. Természetesen randi-erőszak nálunk is történik, csak sokkal inkább a négy fal között, vagy szórakozóhelyeken. „Bár az utóbbi években többet hallani a jelenségről – mondja Tóth Györgyi, a NANE Egyesület elnöke –, nem feltétlenül az esetek száma nőtt, hanem egyszerűen kapott egy importálódott nevet a dolog, és a szexuális erőszakra terelődött nagyobb figyelem egy kicsit csökkenti a látenciát. Többen gondolják már, hogy ha nem is feltétlenül a hatóságok irányába, de valamennyire, valahogyan érdemes felszólalni.” Emellett szerinte a témával kapcsolatban fontos odafigyelni a fiatalok erőszakos párkapcsolataira is, amelyek sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. Ebben a 16-24 év közti korosztály a legveszélyeztetettebb, hiszen még kevesebb tapasztalatuk van arról, hogy mi az, ami belefér egy kapcsolatba, és mi az, ami nem. Így könnyebben belekerülhetnek abba a spirálba, aminek a végén sajnos ott vannak a szexuális bűntények.

Kábítószer és társai

A randi-erőszak egyik speciális esete – hiszen randi sem kell hozzá – egy bizonyos fajta droggal elkövetett erőszaktípus. Ez az altató és nyugtatószer, melynek hatása hasonló a váliuméhoz, ám annál akár tízszer erősebb. A színtelen és szagtalan anyag alkoholba keverve eleinte izgatottságot, majd többnyire mozgásképtelenséget és ájulást okoz. A gyanútlan áldozat alig félóra alatt öntudatát veszti, és általában később sem emlékszik a történtekre. Hasonló hatás ér el egy másik vegyület, az úgynevezett folyékony extasy is. Ez a két anyag alkohollal kombinálva nemcsak amnéziát, de halált is okozhat!

Folytatás a Cosmóban!

Kapcsolódó cikkek:

4 trükk, amivel megelőzheted a másnaposságot!

Így éld túl a kínos helyzeteket!

Nem kell mindig kedvesnek lenni!

Címkék: légy randi-erőszak résen!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Innen tudhatod, hogy vágyat vagy szerelmet érzel

A szakértők szerint ezek a jelei annak, ha nemcsak fizikailag, hanem érzelmileg is vonzódsz a másikhoz.

Justin Bieber durván beszólt a trolloknak

Nem érdemes szívózni Bieberékkel.

Bizarr kihívás bizonyítja, Miley Cyrus mennyire jó fej valójában

A TikTok-on hívták ki, simán belement a játékba. Ezt csekkold le!

A Kardashian család zseniálisan viccelte meg a legnagyobb sztárokat

Hihetetlenül mókás ez a videó, tuti, hogy szakadni fogsz a röhögéstől!

Taylor Swiftet eljegyezték?

Indulhatnak az összeesküvés-elméletek 3, 2, 1...

Liam Hemsworth ezt gondolja most Miley Cyrusról

Az énekesnő a napokban kiteregette a házasságuk részleteit egy interjúban.

Erzsébet királynő gyászol

Pont karácsony előtt történt egy újabb tragédia.

Így flörtölj profin chaten keresztül

Mutatunk néhány szöveget, amivel nem lőhetsz mellé!