2009.07.06.@ 12.07

Ezekre figyelj, ha te lettél a főnök!

Bár manapság annak is örül az ember, ha meg tudja tartani a munkahelyét, vannak azonban olyan szerencsések, akiknek sikerül előrébb jutni a ranglétrán. De hogyan kezeld a helyzetet, amikor hirtelen te leszel a főnök az addigi kollégák felett? A Cosmo.hu ebben segít neked néhány hasznos tippel!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Oszd be jól az idődet!

Hirtelen azzal szembesülhetsz, hogy nem neked mondják meg, hogy mit csinálj, hanem te vagy az, aki kialakítod a munkatempót. Elsőre furcsa lehet, és az is elképzelhető, hogy mindent magadra vállalsz, mert úgy érzed, hogy csak te tudod a feladatokat jól ellátni. Ezzel azonban azt éred el, hogy soha semmire nem lesz időd, reggeltől estig az irodában robotolsz, és a kollégáid, beosztottaid azt hiszik: nekik nem kell semmit csinálniuk, te úgyis megteszed helyettük. Könnyedén megoldható ez a probléma, ha olyan megbízható munkatársakra teszel szert, akiknek már addig is ismerted a teljesítményét, és ezzel elégedett voltál. Próbáld meg kiosztani a feladatokat közöttük, hidd el, ha megfontoltan teszed, akkor nem veszíted el a kontrollt a munka felett!

A csapatépítés kulcsa a kommunikáció

A felmérések szerint a dolgozók számára a legfontosabb szempont, hogy a felettesük hogyan kommunikál velük. Legelső lépésként nem árt a vezetőnek a kinevezésekor összehívnia a munkatársakat, hogy elmondja nekik, milyen munkafolyamatokat tervez, mik az elképzelései, a tervei, hogyan kívánja ezeket megvalósítani. Esélyt kell adni arra, hogy kérdéseket tegyenek fel a kollégák, és minden esetben megtalálni a módját, hogy a későbbiekben is személyesen tudjanak velünk beszélni, ha problémáik adódnak. A csapatépítő tréningek jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy kicsit közelebbről is megismerjék egymást a munkatársak, de itt nem szabad elfelejteni, hogy már nem egy vagy közülük, hanem egyben a felettesük is vagy. Céges bulikon a főnök nem engedheti meg magának, hogy éjszakába nyúlóan dajdajozzon, még akkor sem, ha ez régebben megszokott volt köztük.

Barátok vagy kollégák

Ha kiemelnek a kollégáid közül, akkor könnyen abba a hibába eshetsz, hogy nem tudod, hogyan kezeld azokat, akik barátaiddá váltak az évek során, most viszont beosztottakként kell velük bánnod. Fontos elsőként különválasztani a munkát, és azt, amikor este elmentek bulizni. Nehéz dolog, de ahhoz, hogy később ne vádoljanak azzal, hogy kivételezel a barátaiddal, hogy előnyökhöz juttasd őket, ez kell. Hiszen, ha tudják is, hogy munkahelyen kívül összejártok, de bent nem látják, hogy sülve-főve együtt vagytok, akkor kevésbé szúrja a szemüket a „kapcsolatotok”. Azért ne essél át a ló túloldalára: az se megoldás, ha mindig alul értékeled a hozzád közelállókat, hiszen ezzel azt éred el, hogy bár a munkahelyen nem vetődik fel a kivételezés kérdése, ez a hozzáállás rövid időn belül megmérgezheti a barátságokat.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Hogyan vészeld át a rázós karrierhelyzeteket?

Nézz szembe a munkahelyi kihívásokkal!

Így kapj fizetésemelést a válság ellenére!

Mindent a karrierről!

Címkék: ezekre figyelj főnök lettél

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

10 Disney idézet, ami kicsit megváltoztatja majd az életed

10 Disney idézet, ami kicsit megváltoztatja majd az életed

Írd fel őket a kedvenced a határidőnaplódba!

3 isteni jégkrém, amit otthon is elkészíthetsz

Azonnal ki akarod próbálni ezeket a recepteket!

Ennél szexibb tetkótrend nem lesz idén

Még pont időben jött a nyári szexizéshez.

Gwyneth Paltrow tészta receptjénél nem készíthetsz ma finomabbat

Mit szólsz egy gyors, könnyű és fincsi vacsorához?

5 elképesztő tény a Disney hercegnőkről, amitől eldobod az agyad

Készülj, mert itt semmi nem az, aminek látszik!

Szakítással álmodsz? Ezt jelenti a szakértők szerint

Álmodtad már valaha, hogy szakítottatok a barátoddal? Ha igen, de nem tudtad mire vélni a dolgot, segítünk megérteni, mit üzent a tudatos énednek a tudattalanod.

Ezt árulja el rólad, hogy jó vagy rossz karakterekre buksz egy filmben

Forog a gyomrod Havas Jontól és az elveitől? Vagy pont fordítva: egy egész életet le tudnál élni egy ennyire becsületes sráccal? Dekódoltuk, mit jelent, ha jó, és mit, ha inkább a negatív karakterekhez vonzódsz.