2009.11.30.@ 09.11

A munkádban is légy önmagad!

A főnököd alábecsüli képességeidet? A kollégáid előtt szerepet játszol? Minden céges bulira igennel felelsz, csak azért, mert nemmel nem mersz? Mindezen változtathatsz, csak akarnod kell! Maradhatsz az unalmas munkában, ringathatod magad álomvilágban, kételkedhetsz saját képességeidben, lehetsz hitetlen, de a választás csak a tiéd.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mire vágysz leginkább?

Hogy elfogadjanak hibáiddal és erényeiddel együtt, hogy olyannak szeressenek, amilyen vagy, feltételek nélkül. Minden elvárás, megfelelési kapu növeli benned a feszültséget, ha értékítéleteddel vagy világképeddel ellentétes gondolkodásmódot várnak el tőled. Ez éppolyan fontos a magánéletedben, mint az aktuális munkahelyeden. Bizonyára sokan vannak, akik inkább alkalmazkodnak, mintsem határozottan kifejeznék az akaratukat. Ennek kőkemény ára van, mert önmagukat vesztik el.
 
Hogyan fogjunk hozzá?
 
Az önbizalom leginkább gyakorlással fejleszthető. Ezt úgy érheted el, hogy nem azt mondod, amit hallani akarnak, hanem azt, amit valójában gondolsz egy adott szituációban, és azt kéred, amit kapni akarsz. Mindig állj ki saját véleményed mellett, de ne ess túlzásokba, és légy következetes. Ha felvállalod teljes egészében saját magadat a pozitív és negatív oldaladdal együtt, hiteles is leszel.
 
Miért olyan fontos, hogy öntudatos légy?
 
Saját egyéniséggel rendelkezel, jó és rossz tulajdonságokkal egyaránt, ám ha túlzottan alkalmazkodni próbálsz mások elképzeléseihez és nagy a megfelelési kényszered, előbb-utóbb elveszel. A kellő önismeret és öntudat azért fontos, mert így érvényesülnek adottságaid a legjobban, és úgy élhetsz, ahogy neked tetszik.
 
Mindenki tudja, hogy gyermekkorban jól jön az érvényesülési képesség, de ezt idővel a különböző ítéletek megváltoztatják, beléd ivódnak az elvárt viselkedési minták. Ám ugyanakkor a tapasztalataid tesznek azzá, aki vagy. Ebbe pedig beletartozik az is, hogy időnként fejest ugorj a mély vízbe, és olyan feladatokat is elvállalj, ami nem annyira fekszik neked.
 
Ha nem tudod magadat kellőképpen értékelni, ha nem tudsz kiállni saját érdekeid mellett, nagy az esély rá, hogy elnyomnak. Ha egy jó ötlet vagy kezdeményezés kapcsán azt gondolod: „Á, minek mondjam, úgysem változik semmi sem”, beteljesíted önjóslatod, ezáltal pedig értéktelennek, haszontalannak fogod érezni magad.
 
Az önmegvalósítás lényege
 
Az önmegvalósítás annak az igénye és megtapasztalása, hogy valóban úgy élhetsz, ami megfelel a benned rejlő képességeknek és lehetőségeknek. Az önmegvalósítás a többség számára nem tudatos, de lényegét érintő értelme a benned rejlő kincsek kibontakoztatása.
 
Tulajdonképpen azt jelenti, hogy elfelejted a jól ismert berögződéseket, a régi, karcossá hallgatott lemezeket kidobod, és helyettük újakat teszel fel. Döntéshelyzetbe kell magad hozni, minden alkalommal le kell győznöd a félelmet, és minél sűrűbben léped át ezt a félelemküszöböt, annál magabiztosabb és határozottabb leszel.
 
Kis lépéssel előre
 
Ha úgy érzed, eltávolodtál már önmagadtól a munkahelyeden, vagy egyáltalán nem érzed jól magad a kollégáid között, állj meg egy kis időre, nézz magadba, és meditálj. Sétálj ki egy közeli zöld területre, és gondold végig, mit akarsz tulajdonképpen elérni, mi a fontos neked igazán. Az is lehet, hogy rájössz, nem a munkaköröddel van baj, hanem azokkal az emberekkel, akik között nap mint nap ülni kényszerülsz. Vagy az a gond, hogy nem a személyiségedhez legjobban illő feladatkörrel bíztak meg. Ilyen esetben félelmek nélkül és nyíltan kell beszélned a közvetlen feletteseddel, hiszen nem gondolatolvasó, és ő is csak egy ember.
 
Esetleg nézd meg az intraneten, hátha van a cégen belül más lehetőség, ami jobban passzol a te egyéniségedhez, és ha találsz ilyet, ha habozz, pályázd meg azonnal! Csak egy helyes út létezik: ha hű maradsz önmagadhoz, terveidhez, és az általad megjelölt útról nem térsz le.
 
A jövő sikerkulcsa
 
Karrierszakértők szerint az eredeti egyéniségeké a jövő. Egyre fontosabbá válik a mai munkahelyeken az önálló munkavégzés és gondolkodás. Így többet tudsz színes egyéniségedből a későbbiekben megmutatni, ezáltal hosszú távon motivált és sikerorientált leszel. Életörömöd megnő, sokkal szívesebben fogsz dolgozni, és nem érzed majd kényszernek azt a nyolc órát, amit a munkahelyeden kell töltened.
 
Ki vagy te?
 
A karrierszakértők különböző fogásokat ajánlanak személyiségünk feltérképezéséhez:
 
1. Egymilliárdos kérdés: te mit kezdenél 1 milliárd forinttal, ha örökölnél?
Válaszod megmutatja, hogy mit is akarsz tulajdonképpen elérni az életben, még akkor is, ha vágyaidat nem lehet egyértelműen megvalósítani.
 
2. Példakép-keresés: kit tartasz követésre méltónak és miért éppen őt? Az általad elismert személyből felismerheted, hogy mi az, amit igazán fontosnak tartasz, és hogy mi a küldetésed.
 
3. Erősségek/gyengeségek analízise: készíts egy listát, amelyben jegyezd fel, melyek azok a tevékenységek vagy tulajdonságok, amiben jónak érzed magad, és melyek azok, ahol kevésbé. Ezután gondold végig, hogyan tudnád a rosszat jóba forgatni.
 
4. Búcsúzás: képzeld el, hogyan töltenéd utolsó munkanapodat, és a kollegáid mit mondanának neked, rólad búcsúképpen?
 
5. USP (Unique Selling Pont): ez egy marketing szakkifejezés arra vonatkozóan, hogy mennyire lehet és kell kiemelni egy termék egyediségét, hogy a többi termék közül kiemelkedjen. Gondold végig: téged vajon mi tesz másoktól eltérővé, színessé? Ha a leírtakat végiggondolod, önmagadat erősítheted, és a végeredményre büszke leszel.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Lélekemelő: tedd szebbé a napod!

Munkahelyi versengés – ösztönöz vagy gátol?

Karriertippek: így tanulj bele gyorsan az új szakmádba!
 

Címkék: légy munkádban önmagad!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Horoszkóp: December 12., Szerda

Horoszkóp: December 12., Szerda

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi történik veled ma? Csekkold le nálunk napi horoszkópodat december 12-én is!

Megtaláltuk a tökéletes karácsonyi ajándékot!

Még mindig hiányzik egy-két meglepetés a fa alá? Akkor gyorsan olvass tovább!

Az öngyilkosságot fontolgatta a Modern család sztárja

Sarah Hyland őszintén beszélt a fizikai és mentális egészségi állapotáról is.

Durván átlátszó ruhában gálázott Kendall Jenner

A modelltől nem újdonság, hogy akár teljesen ledobja magáról a ruhát, de ilyen bevállalós egy vörös szőnyeges eseményen sem volt még.

2 perc alatt elalhatsz ezzel a szuper trükkel

Te is órákat forgolódsz este? Ezzel a technikával véget vethetsz az álmatlan éjszakáknak!

Selena Gomez tönkre akarja tenni Justin Bieber házasságát?

Nagyon úgy néz ki, hogy Justin még mindig nem tette túl magát az exén.

Megható, miről mondott le Harry Vilmosért

Ilyen az igazi testvéri szeretet. Könnybe lábad a szemed, ha ezt a sztorit elolvasod!

Szuper új funkció érkezett Instagramra!

Frissítsd gyorsan az appot, mert már elérhető!

Miley Cyrus az anyja miatt szokott vissza a dorgokra

Megdöbbentő kijelentést tett az énekesnő!

Katalin és Pippa Middleton ebben a gyönyörű házban laktak

Eladó a lakás, amiben a testvérpár élt, mielőtt férjhez mentek, ezért most bárki megnézheti.

Horoszkóp: December 11., Kedd

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád ma? Csekkold le nálunk a horoszkópodat december 11-én is!

Ennyit keres Mariah Carey egyetlen karácsonyi dalával

Akár már dolgoznia sem kéne többet a dívának, hiszen ezzel az egy számával kihúzná élete végéig.

Megvan a tökéletes karácsonyi csomagolás

Egyszerűbb, mint gondolnád!