2009.12.10.@ 11.12

Női vezetők – lehet érvényesülni?

Vállunkat, mióta világ a világ, sokszor nehezebb dolgok terhelik, mint a férfiakét, mégis újra és újra meg kell küzdenünk az előítéletekkel és örök bizonyításra kényszerülünk, hogy vagyunk annyira tehetségesek, vagy a munkában lehetünk éppúgy sikeresek, mint az ellenkező nem.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A nők helyzete az évek során átértékelődik, egyre több hölgy kerül vezető pozícióba a tudomány, a kultúra, a politika területén. Globalizálódó világunkban általános trenddé válik, hogy egyre nagyobb szeletet hasítunk magunknak. Az új kihívások fokozott felelősséget jelentenek, újabb nyomásnak tesznek ki bennünket.

Médiahatások

A nők vezető szerepbeli elfogadásában és elfogadtatásában fontos szereppel bír a média. Jelentős az átalakulási folyamat, amely során a sztereotip és hagyományos nőideál mellett az érdekeit képviselő, harcos amazon felvázolásától lassanként eljutottunk a női karakterek, a karrier, az érvényesülés teljes értékű ábrázolásáig.

Hova tedd az ikszedet?

Ha a karriert választod, talán rád sütnek valamilyen bélyeget: hogy nem vagy jó anya, nem vagy kellőképpen oltalomra szoruló és nőies, nem vagy „rendes” feleség típus, ergo nem felelsz meg minden elvárásnak. A köztudat sajnos még mindig nem eléggé nyitott az ilyen kérdések tekintetében.

Nehéz jó döntést hozni abban, hogy a család, a szakmai karrier vagy te magad vagy a legfontosabb. Élj-e a munkádnak, figyeld a bankszámlára érkező nullákat, féktelenül vásárolj, amit csak megkívánsz? Értékrendben csak te dönthetsz, hogy az érzelmeid, az érzéseid vagy egyéb értékek dominálnak, itt nincs általános recept. De bármelyik mellé teszed is le a voksodat, a választott szerepben jól kell érezned magadat.

Érvényesülhetsz a férfiakkal szemben?

A most feltörekvő nemzedék nőtagjai sokkal ambiciózusabbak, mint elődjeik voltak. A nők aránya az értelmiségiek és a vezető pozíciót betöltők között folyamatosan nő, ezzel párhuzamosan új vezetési stílus jelenik meg, mely nem csupán egyedi, de nagyon különbözik a férfiakétól. A nők forradalmian új irányítási módszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy másfajta értékeket is megismerjünk.

A női vezetőkre jellemzőbb, hogy a csapatszellem erősítésére törekszenek, a feladatokat közösen kialakított stratégia alapján végzik, a megfelelő koordinációra összpontosítanak. Nőként bizonyos konfliktushelyzetben hajlandóbbak vagyunk kompromisszumos megoldást keresni a felek között, hisz kisebb mértékben van jelen a férfiakra jellemző rivalizálás és harci szellem.

Mi a sikered ára?

Meg kell tanulnod áldozatokat hozni a célod elérése érdekében. Általában a nehezen megszerzett és jövedelmező pozíciód megtartása a családi élet rovására megy, kevesebb időd fog jutni a párodra, a szórakozásra, és nem utolsósorban mindehhez olyan partnert is kell találnod, aki ebben támogatni tud. Ha gyermeket vállalsz, akkor mérlegelned kell, mert a pozíciódat nem tartják fenn évekig neked, és az is lehet, hogy sokkal többet keresel, mint a párod.

A titok nyitja

A kitartás, a kapcsolati tőke, az érzelmi intelligencia határozza meg leginkább a karrier sikerét. Emellett a motiváció, a személyiség ereje, a szakmai kompetencia éppúgy fontos ismérvei egy vezetői karrier beindulásának. Mi, nők általában nagyon jó képességekkel rendelkezünk a kapcsolatok építéséhez, és a férfiak által meghatározott játékszabályok szerint sikerrel húzunk hasznot belőle. Együttműködünk a férfiakkal, átfogóan és következetesen gondolkodunk, folyamatorientáltak vagyunk, és igen magas a szociális érzékenységünk. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyek szükségesek akár a társadalmi életben, de egy adott cég hatékony működéséhez is egyaránt.

Ha el akarod érni a kitűzött célokat, ne kövesd el ezeket a hibákat:

– Ne fogadd el azt a sztereotípiát, hogy nem lehetsz nő és vezető egyszerre!
– Ne várjál folyamatos önigazolást, mert energiarabló és felesleges!
– Légy tisztában céljaiddal, hosszú távú terveiddel, és ezek megvalósításában légy konzekvens és kitartó!
– Hidd el, hogy jó vagy, és hogy még jobb lehetsz, hagyatkozzál intuícióidra!
– Fizetési igényed ugyanolyan legyen, mint egy hasonló szegmensen dolgozó férfié, a béralkuban egyenlő bánásmódot követelj, hisz megérdemled.
– Ne kerüld a kockázatot, mert anélkül nincs siker!
– Ne tekintsd személyeskedésnek, ha kritika ér a munkáddal kapcsolatban, nem azért kapod, mert nő vagy.

Szakmai karriered akkor lehet igazán sikeres, ha általa kiteljesedsz, ha önképed, önértékelésed maximálisan rendben van, ha a pozíció adta hatalomtól és pénztől nem szállsz el, és ha a vágyaidat, akaratodat beteljesítetted.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A munkádban is légy önmagad!

Munkahelyi versengés – ösztönöz vagy gátol?

Hogyan teljen jobban a munkanap?

Így válassz fürdőruhát az alakod szerint (X)

Hamarosan kezdődik a strandszezon, avagy újra itt van a fürdőruha vásárlás időszaka – ha Neked is problémát jelent, hogy megtaláld az alkatodhoz és a színeidhez, stílusodhoz leginkább passzoló darabot, akkor olvass tovább tippjeinkért, amelyek segítenek majd, hogy többet ne legyen rémálom a fürdőruha vásárlás!
Címkék: érvényesülni? lehet vezetők

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

„18 évesen elvesztettem az összes emlékem”

„18 évesen elvesztettem az összes emlékem”

Emlékszel a Némó nyomában cuki halacskájára, Szenillára? A kis halhoz hasonlóan ennek a lánynak is eltűntek az emlékei...

Kylie Jenner retteg, hogy megint teherbe esik?

A sztármami állítólag teljesen kiborult, amikor Stormi születése után azt hitte, ismét babát vár.

Ebből lehet tudni az esküvő előtt, hogy nem tart örökké a házasság

Az eljegyzés utáni idilli boldogságban nehéz észrevenni a gyanús jeleket, pedig a következő ex-házaspárok vallomása szerint már a lagzi előtt is sokszor lebeg a piros zászló!

Fürödj Meghan hercegnével és Harry herceggel

Nem, nem olvastad a félre a címet. Tényleg bármikor csobbanhatsz egyet a royal házaspárral!

Mégis válik Hosszú Katinka és Shane Tusup

Bár úgy tűnt, a sportoló és férje boldogabbak, mint valaha, most mégis úgy döntöttek, külön folytatják tovább.

Elképesztő drága ajándékkal lepte meg Harry herceg Meghant

A herceg igazi úriember, hiszen az esküvőjük éjszakáján egy rendkívül értékes és csillogó meglepivel készült a felesége számára. Ezt neked is látnod kell!

Mi történt Palvin Barbi lábával?

A modell egy extra dögös fotót posztolt magáról Instára, azonban a combjával valami nem stimmel.

Ezért hízol, ha sokat stresszelsz

Eddig azt gondoltad, hogy inkább fogysz, amikor a munkahelyi hajtás miatt éjjel-nappal stresszeled magad? A szakemberek szerint épp az ellenkezője igaz!

Lilu legjobb parti tippjei

A műsorvezető a Samsung egyik nagykövete, így természetesen ő is részt vesz a #Éjszakám kampányban. Ennek kapcsán most elárulta a legszuperebb parti trükkjeit és néhány tippet is adott, ha sötétben szeretnél tökéletes szelfit készíteni magadról!

Istenes Bence megmutatta az új otthonát

A sztár éppen a Survivort forgatja a Fülöp-szigeteken, most pedig körbevezette a nézőket a szállásán!

Ezt jelenti, ha fekete a vér a menzeszed alatt

Előfordult már veled, hogy a nehéz napok alatt totál bepánikoltál, mert sokkal sötétebb volt a mensid a megszokottnál? Akkor gyorsan olvass tovább!

Palvin Barbi Victoria’s Secret angyal lett?

A modell olyan Insta-fotókat posztolt, amiből a rajongók egyértelműen arra következtetnek, hogy Barbi már VS angyal.

A legmegdöbbentőbb egyéjszakás horror sztorik

Hiába hangzik izgalmasnak, nem mindig jó ötlet ágyba bújni egy idegennel, legalábbis a következő történetekben semmi nem sült el jól a kalandos éjszakán!