2009.12.10.@ 11.12

Női vezetők – lehet érvényesülni?

Vállunkat, mióta világ a világ, sokszor nehezebb dolgok terhelik, mint a férfiakét, mégis újra és újra meg kell küzdenünk az előítéletekkel és örök bizonyításra kényszerülünk, hogy vagyunk annyira tehetségesek, vagy a munkában lehetünk éppúgy sikeresek, mint az ellenkező nem.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A nők helyzete az évek során átértékelődik, egyre több hölgy kerül vezető pozícióba a tudomány, a kultúra, a politika területén. Globalizálódó világunkban általános trenddé válik, hogy egyre nagyobb szeletet hasítunk magunknak. Az új kihívások fokozott felelősséget jelentenek, újabb nyomásnak tesznek ki bennünket.

Médiahatások

A nők vezető szerepbeli elfogadásában és elfogadtatásában fontos szereppel bír a média. Jelentős az átalakulási folyamat, amely során a sztereotip és hagyományos nőideál mellett az érdekeit képviselő, harcos amazon felvázolásától lassanként eljutottunk a női karakterek, a karrier, az érvényesülés teljes értékű ábrázolásáig.

Hova tedd az ikszedet?

Ha a karriert választod, talán rád sütnek valamilyen bélyeget: hogy nem vagy jó anya, nem vagy kellőképpen oltalomra szoruló és nőies, nem vagy „rendes” feleség típus, ergo nem felelsz meg minden elvárásnak. A köztudat sajnos még mindig nem eléggé nyitott az ilyen kérdések tekintetében.

Nehéz jó döntést hozni abban, hogy a család, a szakmai karrier vagy te magad vagy a legfontosabb. Élj-e a munkádnak, figyeld a bankszámlára érkező nullákat, féktelenül vásárolj, amit csak megkívánsz? Értékrendben csak te dönthetsz, hogy az érzelmeid, az érzéseid vagy egyéb értékek dominálnak, itt nincs általános recept. De bármelyik mellé teszed is le a voksodat, a választott szerepben jól kell érezned magadat.

Érvényesülhetsz a férfiakkal szemben?

A most feltörekvő nemzedék nőtagjai sokkal ambiciózusabbak, mint elődjeik voltak. A nők aránya az értelmiségiek és a vezető pozíciót betöltők között folyamatosan nő, ezzel párhuzamosan új vezetési stílus jelenik meg, mely nem csupán egyedi, de nagyon különbözik a férfiakétól. A nők forradalmian új irányítási módszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy másfajta értékeket is megismerjünk.

A női vezetőkre jellemzőbb, hogy a csapatszellem erősítésére törekszenek, a feladatokat közösen kialakított stratégia alapján végzik, a megfelelő koordinációra összpontosítanak. Nőként bizonyos konfliktushelyzetben hajlandóbbak vagyunk kompromisszumos megoldást keresni a felek között, hisz kisebb mértékben van jelen a férfiakra jellemző rivalizálás és harci szellem.

Mi a sikered ára?

Meg kell tanulnod áldozatokat hozni a célod elérése érdekében. Általában a nehezen megszerzett és jövedelmező pozíciód megtartása a családi élet rovására megy, kevesebb időd fog jutni a párodra, a szórakozásra, és nem utolsósorban mindehhez olyan partnert is kell találnod, aki ebben támogatni tud. Ha gyermeket vállalsz, akkor mérlegelned kell, mert a pozíciódat nem tartják fenn évekig neked, és az is lehet, hogy sokkal többet keresel, mint a párod.

A titok nyitja

A kitartás, a kapcsolati tőke, az érzelmi intelligencia határozza meg leginkább a karrier sikerét. Emellett a motiváció, a személyiség ereje, a szakmai kompetencia éppúgy fontos ismérvei egy vezetői karrier beindulásának. Mi, nők általában nagyon jó képességekkel rendelkezünk a kapcsolatok építéséhez, és a férfiak által meghatározott játékszabályok szerint sikerrel húzunk hasznot belőle. Együttműködünk a férfiakkal, átfogóan és következetesen gondolkodunk, folyamatorientáltak vagyunk, és igen magas a szociális érzékenységünk. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyek szükségesek akár a társadalmi életben, de egy adott cég hatékony működéséhez is egyaránt.

Ha el akarod érni a kitűzött célokat, ne kövesd el ezeket a hibákat:

– Ne fogadd el azt a sztereotípiát, hogy nem lehetsz nő és vezető egyszerre!
– Ne várjál folyamatos önigazolást, mert energiarabló és felesleges!
– Légy tisztában céljaiddal, hosszú távú terveiddel, és ezek megvalósításában légy konzekvens és kitartó!
– Hidd el, hogy jó vagy, és hogy még jobb lehetsz, hagyatkozzál intuícióidra!
– Fizetési igényed ugyanolyan legyen, mint egy hasonló szegmensen dolgozó férfié, a béralkuban egyenlő bánásmódot követelj, hisz megérdemled.
– Ne kerüld a kockázatot, mert anélkül nincs siker!
– Ne tekintsd személyeskedésnek, ha kritika ér a munkáddal kapcsolatban, nem azért kapod, mert nő vagy.

Szakmai karriered akkor lehet igazán sikeres, ha általa kiteljesedsz, ha önképed, önértékelésed maximálisan rendben van, ha a pozíció adta hatalomtól és pénztől nem szállsz el, és ha a vágyaidat, akaratodat beteljesítetted.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A munkádban is légy önmagad!

Munkahelyi versengés – ösztönöz vagy gátol?

Hogyan teljen jobban a munkanap?

Címkék: érvényesülni? lehet vezetők

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

Fogadjunk, hogy már ezerszer láttad ezeket a filmeket, mégsem tűnt fel, hogy valami nincs rendben bizonyos jelenetekkel. Csekkold a kínos hibákat!

5 tipp, ha először élsz egyedül

Hamarosan lelépsz otthonról, hogy végre külön lakhass a szüleidtől? Most még tuti azt hiszed, hatalmas buli az egész, pedig néhány fontos dologra nem árt felkészülni. Csekkold, mik ezek!

Meditálj úgy, mint Meghan hercegné

A volt színésznő ezzel a módszerrel küzdött meg a stresszel és másoknak is nagyon ajánlja! Tudd meg, hogyan kell csinálni!

Ez áll a tökéletes Instagram-képek mögött

A valóság nem mindig olyan csodás, mint amit a képek alapján gondolnád! Olvasd el Natalie törtnetét, és másképp fogsz tekinteni az Insta posztokra!

10 dolog, ami miatt imádjuk az őszt

Tudjuk, hogy még szomorkodsz a nyár elmúlása miatt, de itt az ideje élvezni a legszebb évszakot!

5 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeled

Ha ezt a pár dolgot betartod, neked is stresszmentesen indulhatnak a napjaid.

Ezeket jelentheti a túl fájdalmas menzesz

Biztos te is tapasztaltál már gyengébb vagy erősebb hasi görcsöket a piros betűs napjaidon. Cikkünkből kiderül, hogy milyen az a fájdalom, ami betegségre figyelmeztet.

Erről a kajáról még a Victoria’s Secret modellek se tudnak lemondani!

Bizony, a szupermodellek is oda vannak bizonyos szénhidrátokért! Szerinted melyik az, amelyiket minden nap fogyasztják?

Egy hétig 9-kor feküdt le aludni, ez történt

Egy olyan csaj mesélte el tapasztalatait, aki sokáig álmatlansággal küzdött, sőt évekig éjfél után járt aludni. Ha kíváncsi vagy, mi történt vele, olvass tovább!

Ezekre készülj fel, ha egy barátoddal randizol

Megesik, hogy egy szuper barátságból még szuperebb kapcsolat alakul, de azért fontos odafigyelni pár dologra!

Ez a két nő lehet a magyar lányok új példaképe

Elképesztő kutatási eredményeikért kaptak díjat ezek a magyar nők. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen felfedezéseket tettek!

Ezeket edd, ha nem akarsz depis lenni!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozás nem csak a fizikai egészségért felelős, hanem a mentálisért is!

Ezt edd reggel, ha utálsz reggelizni

Neked sem ez a kedvenc étkezésed? Segítünk, hogyan éld túl a reggeleket!