2009.12.10.@ 11.12

Női vezetők – lehet érvényesülni?

Vállunkat, mióta világ a világ, sokszor nehezebb dolgok terhelik, mint a férfiakét, mégis újra és újra meg kell küzdenünk az előítéletekkel és örök bizonyításra kényszerülünk, hogy vagyunk annyira tehetségesek, vagy a munkában lehetünk éppúgy sikeresek, mint az ellenkező nem.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A nők helyzete az évek során átértékelődik, egyre több hölgy kerül vezető pozícióba a tudomány, a kultúra, a politika területén. Globalizálódó világunkban általános trenddé válik, hogy egyre nagyobb szeletet hasítunk magunknak. Az új kihívások fokozott felelősséget jelentenek, újabb nyomásnak tesznek ki bennünket.

Médiahatások

A nők vezető szerepbeli elfogadásában és elfogadtatásában fontos szereppel bír a média. Jelentős az átalakulási folyamat, amely során a sztereotip és hagyományos nőideál mellett az érdekeit képviselő, harcos amazon felvázolásától lassanként eljutottunk a női karakterek, a karrier, az érvényesülés teljes értékű ábrázolásáig.

Hova tedd az ikszedet?

Ha a karriert választod, talán rád sütnek valamilyen bélyeget: hogy nem vagy jó anya, nem vagy kellőképpen oltalomra szoruló és nőies, nem vagy „rendes” feleség típus, ergo nem felelsz meg minden elvárásnak. A köztudat sajnos még mindig nem eléggé nyitott az ilyen kérdések tekintetében.

Nehéz jó döntést hozni abban, hogy a család, a szakmai karrier vagy te magad vagy a legfontosabb. Élj-e a munkádnak, figyeld a bankszámlára érkező nullákat, féktelenül vásárolj, amit csak megkívánsz? Értékrendben csak te dönthetsz, hogy az érzelmeid, az érzéseid vagy egyéb értékek dominálnak, itt nincs általános recept. De bármelyik mellé teszed is le a voksodat, a választott szerepben jól kell érezned magadat.

Érvényesülhetsz a férfiakkal szemben?

A most feltörekvő nemzedék nőtagjai sokkal ambiciózusabbak, mint elődjeik voltak. A nők aránya az értelmiségiek és a vezető pozíciót betöltők között folyamatosan nő, ezzel párhuzamosan új vezetési stílus jelenik meg, mely nem csupán egyedi, de nagyon különbözik a férfiakétól. A nők forradalmian új irányítási módszerei hozzájárulnak ahhoz, hogy másfajta értékeket is megismerjünk.

A női vezetőkre jellemzőbb, hogy a csapatszellem erősítésére törekszenek, a feladatokat közösen kialakított stratégia alapján végzik, a megfelelő koordinációra összpontosítanak. Nőként bizonyos konfliktushelyzetben hajlandóbbak vagyunk kompromisszumos megoldást keresni a felek között, hisz kisebb mértékben van jelen a férfiakra jellemző rivalizálás és harci szellem.

Mi a sikered ára?

Meg kell tanulnod áldozatokat hozni a célod elérése érdekében. Általában a nehezen megszerzett és jövedelmező pozíciód megtartása a családi élet rovására megy, kevesebb időd fog jutni a párodra, a szórakozásra, és nem utolsósorban mindehhez olyan partnert is kell találnod, aki ebben támogatni tud. Ha gyermeket vállalsz, akkor mérlegelned kell, mert a pozíciódat nem tartják fenn évekig neked, és az is lehet, hogy sokkal többet keresel, mint a párod.

A titok nyitja

A kitartás, a kapcsolati tőke, az érzelmi intelligencia határozza meg leginkább a karrier sikerét. Emellett a motiváció, a személyiség ereje, a szakmai kompetencia éppúgy fontos ismérvei egy vezetői karrier beindulásának. Mi, nők általában nagyon jó képességekkel rendelkezünk a kapcsolatok építéséhez, és a férfiak által meghatározott játékszabályok szerint sikerrel húzunk hasznot belőle. Együttműködünk a férfiakkal, átfogóan és következetesen gondolkodunk, folyamatorientáltak vagyunk, és igen magas a szociális érzékenységünk. Ezek mind olyan tulajdonságok, melyek szükségesek akár a társadalmi életben, de egy adott cég hatékony működéséhez is egyaránt.

Ha el akarod érni a kitűzött célokat, ne kövesd el ezeket a hibákat:

– Ne fogadd el azt a sztereotípiát, hogy nem lehetsz nő és vezető egyszerre!
– Ne várjál folyamatos önigazolást, mert energiarabló és felesleges!
– Légy tisztában céljaiddal, hosszú távú terveiddel, és ezek megvalósításában légy konzekvens és kitartó!
– Hidd el, hogy jó vagy, és hogy még jobb lehetsz, hagyatkozzál intuícióidra!
– Fizetési igényed ugyanolyan legyen, mint egy hasonló szegmensen dolgozó férfié, a béralkuban egyenlő bánásmódot követelj, hisz megérdemled.
– Ne kerüld a kockázatot, mert anélkül nincs siker!
– Ne tekintsd személyeskedésnek, ha kritika ér a munkáddal kapcsolatban, nem azért kapod, mert nő vagy.

Szakmai karriered akkor lehet igazán sikeres, ha általa kiteljesedsz, ha önképed, önértékelésed maximálisan rendben van, ha a pozíció adta hatalomtól és pénztől nem szállsz el, és ha a vágyaidat, akaratodat beteljesítetted.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A munkádban is légy önmagad!

Munkahelyi versengés – ösztönöz vagy gátol?

Hogyan teljen jobban a munkanap?

Címkék: érvényesülni? lehet vezetők

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Komoly veszélyt jelenthet a bőrödre a mobilod

Komoly veszélyt jelenthet a bőrödre a mobilod

Állandóan a telefonodon lógsz? Vigyázz, mert olyan dolgokra is rossz hatással lehet, amikre nem is gondolnál!

Ma van az év legszörnyűbb napja – így élheted túl

Reggel ki se akartál mozdulni az ágyból, és legszívesebben kihagytad volna a napod? Ne aggódj, ez teljesen normális, hiszen január 21. az év legdepisebb napja. Mutatjuk, hogy vészelheted át!

6 apróság, amitől jobb lesz ez az éved, mint a tavalyi

Ha 2018-ban ezek a dolgok nem mentek olyan jól, itt az ideje, hogy változtass! Meglátod, sokkal jobban fogod érezni magad!

Sokkolta a rajongókat, ami Harry Potterről kiderült

Hiába az évek múlása, a varázsmánia még mindig új titkokat leplez le a Potter birodalomban. A legújabb elmélettől te is azonnal sóbálvánnyá válsz a döbbenettől.

Te megtalálod a zongorabillentyűt ezen a képen?

Megőrjítette a netezőket ez a képrejtvény.

Erre a lagzira évekig kellene spórolniuk a vendégeknek

Amikor azt hiszed, már rég olvastál a legkeményebb elvárásokkal rendelkező menyasszonyról, jön egy újabb!

Százezreket spórolhatsz ezekkel az egyszerű módszerekkel

Hihetetlen, mennyit félre tudsz tenni már egy kis odafigyeléssel is…

A legszexibb sztárpasik #10yearchallenge-es képei!

Megcsináltuk a dögös sztárpasik helyett a #10yearchallange-et, hogy nekik ne kelljen.

Veszélyes fogamzásgátló módszer terjed a neten

Újabb tévhit jelent meg, aminek nem szabad bedőlni!

Ilyen ötletes lánykérést még tuti nem láttál!

Ezt a cikket most „véletlenül” hagyd megnyitva, és reméld, hogy a pasid veszi az adást.

Tovább durvul a Bird Box kihívás!

A Sandra Bullock-féle filmből indult kihívás egyre brutálisabbá válik.

Ennek a magyar influencernek az eljegyzéséről beszél ma mindenki

Valóra vált a Miss Balaton korábbi közönségdíjasának kislánykori álma.

10 dolog, amiért jó szinglinek lenni 2019-ben

Ideje, hogy 2019-ben végre magaddal randizz egy kicsit!