2010.04.27.@ 14.04

Relaxálj mandalával!

Ha kimerítő volt a heted, ha főnökeid halálra idegeltek, ha a barátnőd állandóan a problémáival gyötör és nincs már megoldási ötleted, ha úgy érezd, hogy telítődtél feszültséggel, tégy a gondok ellen! Kapcsolódj ki, add át magad az alkotás gyönyörének, vonulj félre, képzeld el azt a harmóniát, mit teremteni kívánsz: mandalázz.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mi a mandala?

A mandala a kozmosz illetve az istenek buddhista, hindu vallási ábrázolása. Szanszkrit, keleti eredetű szó, misztikus vagy spirituális kört jelent, szakrális jelképet, egy adott középpont köré rendezett körök, sokszögek, szabályos alakzatok és formák összességét. A mandala lehet gömb formájú is, ám mindenképpen a központi kiindulást kell alapul venni. Eredete idősebb, mint mi magunk, olyan régi, mint a teremtés.
 
Újkori kultúránkban C. G. Jung foglalkozott velük, és úgy vélte, hogy azok főként akut lelki káoszban lépnek fel, mint az öngyógyítás eszközei, spontán módon.
 
A mandala a Közepet reprezentálja, sem a Kelethez, sem a Nyugathoz nem tartozik, saját közepedben találod. Az odavezető út a periférián kezdődik, és amíg követed, különböző kultúrák mandaláit fogod keresni, a legkülönbözőbb mandalákba ütközöl, de ezek különbözősége csak külsődleges lesz, ami azt jelenti, hogy a periférián vannak. A mandalacentrumban minden különbözőség megszűnik, azok egyetlen középben egyesülnek.
 
Benned él minden
 
A mandala számtalan kérdésedre válaszol: rólad, a másikról, a világról, a mindenségről, belőle mindent kiolvashatsz, ha kinyílik hozzá szemed. Az első mandalád után nem fogod tudni, de minél intenzívebben foglalkozol vele, annál inkább kifejlődik benned a látás, az értelmezés képessége.
 
Az élőlényeknek, és a tárgyaknak is van aurája, kisugárzása, rezgése. A mandalaképekből sugárzó misztikummal tudsz hatni a lelki- szellemi-fizikai állapot egészére. Ezen hármasság egyensúlyának helyreállításával válhatsz egészségessé. Minden ember tudatalattijában létezik mandala, mint az ősi kezdet, az élet kialakulása, akkor is, ha valaki nem tud róla, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget. Itt az idő felfedezned és megismerned a szépségét.
 
Csendesedj
 
A mandalanézés és rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz. Pihenteti a szellemet, az érzelmeket nyugalmas útra tereli.
 
Ha nézed a képet, egyensúlyt teremthetsz magadban, a neked tetsző képpel gyógyíthatod tested-lelked, kikapcsolhatod magad a stresszes világ véráramából és rég elfelejtet igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra ébredhetsz rá. Békés és megmagyarázhatatlan meditációs állapotban találod magad, az alkotás tüzében újjáéledsz, megtisztulsz, kivirulsz.
 
Lepd meg szeretteid és magad üvegre festéssel!
 
A mandalákat különféle technikákkal lehet elkészíteni, akár művészi szinten is. Több festési módot lehet felsorolni: origami módszerrel hajtogatott, színes papírokból kivágott, színes üvegberakások, színes homokból készített fantasztikus rituálékon alkalmazott mandalák.
 
A mandalát szentelheted bizonyos témáknak vagy témaciklusoknak, építheted családtag köré, érzelmi hangulatra, fájdalomra, hitre, bármire. A végeredmény nagymértékben függ lelki, szellemi, fizikai együttesed harmóniájától, egységétől.
 
Ma már számtalan kifestő könyv, számítógépes sablon kapható, mely segítségedre lehet, hogy igazán elmélyedj a mandala világában, ám az igazi a magad tervezte, szerkesztette mű. Jelentőséggel bír az alkotás folyamatában a mandala színe, formája, alakja is.
 
A mandalák kifestésénél különböző anyagokkal kísérletezhetsz: rosttollal, színes ceruzával, olajkrétával, akvarell-, fedő-, akril-, olajfestékkel különböző színeket keverhetsz. A rosttoll vagy az akril különösen alkalmas a ragyogása miatt arra, hogy alapját képezze a mandala optikai utazásának. A vízfesték lágy mandalát eredményez. Mandala készítésekor fekete színt ne használj, ám az alap, a másodlagos, vagy kevert színeket és ezek harmóniáját bátran tedd.
 
Kreatív üzletekben szinte minden hozzávalót megtalálsz, ami a festés során szükséges:
Üvegfesték (vizes bázisú/oldószeres/fedő vagy áttetsző), oldószer (terpentin), ecsetek, kontúrfestékek, szűkítő cső, üveglap, csillámpor, alapozófesték, repesztő lakk. Egy normál, 20×25 cm-es üveglapra festett mandala elkészítési ideje kb. 6-8 órát is igénybe vehet, ez idő alatt garantált, hogy megtalál téged a belső béke.
 
Színek szimbolikája
 
A színhasználat lelked mélyéről fakad, a színek jelentése adja meg személyiségedet. Érdemes a fiókban eltenned első, majd a többi művedet, hogy akár egy év múlva lásd, hogyan értél és fejlődtél menetközben. A színek ugyanolyan jelentéshordozók, mint a motívumok.
 
Lila: a szakrális színvilágban szent jelentőséggel bír, az embereket a spiritualitásra, a középre vezető útra ösztönzi.
Kék: hideg szín, a nőiesség, a tenger színe, ahol a hullámok az elnyelést, a süllyedést szimbolizálják, így a kék szín mélységet, passzivitást mutat.
Piros: a forróság, a láng színe, a bátorságé, a lelkesedésé. Ezen kívül a szeretet szimbóluma, ezért is beszélünk sokszor forró, lángoló szerelemről.
Arany: a hétköznapi világban a legfontosabb dolgok számára van fenntartva ez a szín, az alapjául szolgáló fém magas anyagi értéke is gondoskodik erről, királyok, császárok színe, féme.
Sárga: tiszta formájában a fény színének számít, ha fakóra vált, akkor az irigység, a féltékenység, az árulás színe lesz.
Fehér: töretlen fény, az aranyhoz hasonlóan a legelőkelőbb szín, a feltámadás, a halál, a szellemi újjászületés hordozója.
 
Következzék fordulópont, jöjjön el a pillanat, hogy gyökereidet újra felfedezd, így élheted át a mandala külső feltámadását. Ezt a fejlődést minden mandalából törvényszerűen kiolvashatod, találkozol a sötétséggel, feladatod a keresés. A mandala köre aztán bezáródik, hogy újra nyíljon, ismét becsuk, és újra nyit…
 
Fotó: profimedia.hu
 
Kapcsolódó cikkek:

 
 

„Szép bőr” koktél rendel! (x)

Olyan vagy mint egy leeresztett lufi? Akkor jöhet a kedvenc sorozatod! Felbosszantott a pasid? Irány egy őrült spinning óra! Ok. Megtanultad, a hétköznapi nehéz helyzetekben mi mozdít ki, de azt vajon sejted, hogy a bőrödnek mire van szüksége nap mint nap?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

A legrosszabb randisztorik, amiket valaha hallottál

A legrosszabb randisztorik, amiket valaha hallottál

Senki nem állítja, hogy a herceg fehér lovon érkezik, de azért reméljük, te sosem fogsz hasonlóan szörnyű randihelyzetekbe kerülni!

Leteszteltük a Lagom-ház luxus relax hétvégéjét

A Cosmo szerkesztője beköltözött a Budakeszi Arborétumban kialakított Lagom-házba, hogy kiderítse, tényleg olyan nyerő-e a svédek legendás életstílusa. És ha már ott volt, letesztelt néhány Barnängen újdonságot is.

Veszélyes lehet a legmenőbb applikáció

Úgy tűnik, az új őrület nem teljesen veszélytelen…

Ez az app most a sztárok kedvence

Teljesen beszippantott mindenkit!

Új emojikat vezet be az Apple

Közel 60 darab új hangulatjel érkezik!

Meghalt a világ egyik legmenőbb influencere

Senki sem érti, hogy történhetett meg a szörnyűség...

Így néznének ki a Disney híres jelenetei a valóságban

Nem fogod kibírni nevetés nélkül!

Neked sikerül megtalálni a fánkot ezen a képen?

Újabb feladvány érkezett, a netezők imádják.

Sosem volt még ilyen egyszerű megtalálni a tökéletes bútort vagy dekorációt (X)

Ha szeretnéd lakásodat felturbózni és szebbé tenni, vagy éppen új otthont rendezel be, mindenképpen mentsd el könyvjelzőként a FAVI.hu bútor és dekoráció kereső odalat. Útmutatóként és asszisztensként fog segíteni a vásárlásnál, ráadásul időt takarítasz meg vele.

Rossz hír a Netflix rajongóknak!

Ennek nagyon nem fogsz örülni....

3 tipp, hogy rendbehozd a bőröd a party után

Egy átbulizott éjszaka után te is száraznak, piszkosnak és nehéznek érzed a bőröd? Mutatjuk, hogyan varázsolhatod egészségessé és ragyogóvá néhány pillanat alatt!

A bőrápolási termék, ami nélkül ne indulj el fesztiválra

Tudtad, hogy ilyenkor rengeteg veszélynek van kitéve a bőröd? Mutatjuk, mivel regenerálhatod egy lépésben az átbulizott esték után!

Hogyan készítsd fel a bőröd a fesztiválszezonra?

A fesztiválozás alatt a bőröd extrém körülményeknek van kitéve, amire azt alaposan fel kell készítened - most kiderítheted, hogyan!