2010.04.27.@ 14.04

Relaxálj mandalával!

Ha kimerítő volt a heted, ha főnökeid halálra idegeltek, ha a barátnőd állandóan a problémáival gyötör és nincs már megoldási ötleted, ha úgy érezd, hogy telítődtél feszültséggel, tégy a gondok ellen! Kapcsolódj ki, add át magad az alkotás gyönyörének, vonulj félre, képzeld el azt a harmóniát, mit teremteni kívánsz: mandalázz.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mi a mandala?

A mandala a kozmosz illetve az istenek buddhista, hindu vallási ábrázolása. Szanszkrit, keleti eredetű szó, misztikus vagy spirituális kört jelent, szakrális jelképet, egy adott középpont köré rendezett körök, sokszögek, szabályos alakzatok és formák összességét. A mandala lehet gömb formájú is, ám mindenképpen a központi kiindulást kell alapul venni. Eredete idősebb, mint mi magunk, olyan régi, mint a teremtés.
 
Újkori kultúránkban C. G. Jung foglalkozott velük, és úgy vélte, hogy azok főként akut lelki káoszban lépnek fel, mint az öngyógyítás eszközei, spontán módon.
 
A mandala a Közepet reprezentálja, sem a Kelethez, sem a Nyugathoz nem tartozik, saját közepedben találod. Az odavezető út a periférián kezdődik, és amíg követed, különböző kultúrák mandaláit fogod keresni, a legkülönbözőbb mandalákba ütközöl, de ezek különbözősége csak külsődleges lesz, ami azt jelenti, hogy a periférián vannak. A mandalacentrumban minden különbözőség megszűnik, azok egyetlen középben egyesülnek.
 
Benned él minden
 
A mandala számtalan kérdésedre válaszol: rólad, a másikról, a világról, a mindenségről, belőle mindent kiolvashatsz, ha kinyílik hozzá szemed. Az első mandalád után nem fogod tudni, de minél intenzívebben foglalkozol vele, annál inkább kifejlődik benned a látás, az értelmezés képessége.
 
Az élőlényeknek, és a tárgyaknak is van aurája, kisugárzása, rezgése. A mandalaképekből sugárzó misztikummal tudsz hatni a lelki- szellemi-fizikai állapot egészére. Ezen hármasság egyensúlyának helyreállításával válhatsz egészségessé. Minden ember tudatalattijában létezik mandala, mint az ősi kezdet, az élet kialakulása, akkor is, ha valaki nem tud róla, vagy nem tulajdonít neki jelentőséget. Itt az idő felfedezned és megismerned a szépségét.
 
Csendesedj
 
A mandalanézés és rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz. Pihenteti a szellemet, az érzelmeket nyugalmas útra tereli.
 
Ha nézed a képet, egyensúlyt teremthetsz magadban, a neked tetsző képpel gyógyíthatod tested-lelked, kikapcsolhatod magad a stresszes világ véráramából és rég elfelejtet igazságokra, emelkedett, tiszta gondolatokra ébredhetsz rá. Békés és megmagyarázhatatlan meditációs állapotban találod magad, az alkotás tüzében újjáéledsz, megtisztulsz, kivirulsz.
 
Lepd meg szeretteid és magad üvegre festéssel!
 
A mandalákat különféle technikákkal lehet elkészíteni, akár művészi szinten is. Több festési módot lehet felsorolni: origami módszerrel hajtogatott, színes papírokból kivágott, színes üvegberakások, színes homokból készített fantasztikus rituálékon alkalmazott mandalák.
 
A mandalát szentelheted bizonyos témáknak vagy témaciklusoknak, építheted családtag köré, érzelmi hangulatra, fájdalomra, hitre, bármire. A végeredmény nagymértékben függ lelki, szellemi, fizikai együttesed harmóniájától, egységétől.
 
Ma már számtalan kifestő könyv, számítógépes sablon kapható, mely segítségedre lehet, hogy igazán elmélyedj a mandala világában, ám az igazi a magad tervezte, szerkesztette mű. Jelentőséggel bír az alkotás folyamatában a mandala színe, formája, alakja is.
 
A mandalák kifestésénél különböző anyagokkal kísérletezhetsz: rosttollal, színes ceruzával, olajkrétával, akvarell-, fedő-, akril-, olajfestékkel különböző színeket keverhetsz. A rosttoll vagy az akril különösen alkalmas a ragyogása miatt arra, hogy alapját képezze a mandala optikai utazásának. A vízfesték lágy mandalát eredményez. Mandala készítésekor fekete színt ne használj, ám az alap, a másodlagos, vagy kevert színeket és ezek harmóniáját bátran tedd.
 
Kreatív üzletekben szinte minden hozzávalót megtalálsz, ami a festés során szükséges:
Üvegfesték (vizes bázisú/oldószeres/fedő vagy áttetsző), oldószer (terpentin), ecsetek, kontúrfestékek, szűkítő cső, üveglap, csillámpor, alapozófesték, repesztő lakk. Egy normál, 20×25 cm-es üveglapra festett mandala elkészítési ideje kb. 6-8 órát is igénybe vehet, ez idő alatt garantált, hogy megtalál téged a belső béke.
 
Színek szimbolikája
 
A színhasználat lelked mélyéről fakad, a színek jelentése adja meg személyiségedet. Érdemes a fiókban eltenned első, majd a többi művedet, hogy akár egy év múlva lásd, hogyan értél és fejlődtél menetközben. A színek ugyanolyan jelentéshordozók, mint a motívumok.
 
Lila: a szakrális színvilágban szent jelentőséggel bír, az embereket a spiritualitásra, a középre vezető útra ösztönzi.
Kék: hideg szín, a nőiesség, a tenger színe, ahol a hullámok az elnyelést, a süllyedést szimbolizálják, így a kék szín mélységet, passzivitást mutat.
Piros: a forróság, a láng színe, a bátorságé, a lelkesedésé. Ezen kívül a szeretet szimbóluma, ezért is beszélünk sokszor forró, lángoló szerelemről.
Arany: a hétköznapi világban a legfontosabb dolgok számára van fenntartva ez a szín, az alapjául szolgáló fém magas anyagi értéke is gondoskodik erről, királyok, császárok színe, féme.
Sárga: tiszta formájában a fény színének számít, ha fakóra vált, akkor az irigység, a féltékenység, az árulás színe lesz.
Fehér: töretlen fény, az aranyhoz hasonlóan a legelőkelőbb szín, a feltámadás, a halál, a szellemi újjászületés hordozója.
 
Következzék fordulópont, jöjjön el a pillanat, hogy gyökereidet újra felfedezd, így élheted át a mandala külső feltámadását. Ezt a fejlődést minden mandalából törvényszerűen kiolvashatod, találkozol a sötétséggel, feladatod a keresés. A mandala köre aztán bezáródik, hogy újra nyíljon, ismét becsuk, és újra nyit…
 
Fotó: profimedia.hu
 
Kapcsolódó cikkek:

 
 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Napi 6 órát tölt azzal ez a nő, hogy Kim Kardashianra hasonlítson

Ez most a legmenőbb póz az Instán

Csekkold le, melyik beállásért van most mindenki odáig!

„Éppen előléptettek volna, amikor terhes lettem”

A karriered csúcsa felé tartasz, amikor kiderül, hogy egy teljesen új pozíció vár: anya leszel. Örülsz az új feladatnak, de mi lesz a melóddal?

Így tette tönkre majdnem az esküvőmet a Disney-mániás anyukám

Nem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy az a pár tervezte...

A srác arcából kiderítheted, hajlamos-e a megcsalásra

Ahelyett, hogy feltöröd a telóját, vess inkább néhány pillantást a srác pofijára. Egy-két vonásból ugyanis közelebb kerülhetsz hozzá, hogy kiderítsd, mennyire hajlamos a félrelépésre és a füllentésre.

Most kiderült: szinte mindenki illatmániás (x)

Az illat legyen jó és hosszan tartó – állítja a lakosság nagy része Tökéletes páros a Lenortól Azt gondolhatnánk, hogy a Covid19 járvány alatti

Így vállalj másodállást anélkül, hogy kirúgnának

Egyetlen helyen dolgozni olyan oldschool... De hogyan fusizz titokban?

5 titkos nyom, amit J.K. Rowling elrejtett a Harry Potter-könyvekben

Bizonyíték, hogy J. K. Rowling mesteri író.

Mit lépj, ha túl kritikus a srác?

Örömmel meséled a pasidnak, hogy végre beújítod álmaid séróját – ami 10 centivel rövidebb és 3 árnyalattal világosabb annál, mint amit megszokott. De mit lépj, ha emiatt behúzza a kapcsolat-kéziféket?

Ezért nem szabadna meztelenül aludnod a melegben

Bármennyire is csábítónak tűnik…

20 ötlet, ha nem tudod, mit írj az Insta-fotód mellé

Most lőtted a legmenőbb OOTD posztot Instára, de nem tudod, milyen szöveggel posztold ki? Segítünk!

A top 10 tetoválóművész, akit követned kell az Instán

Mutatjuk az új kedvenc Insta-oldalaidat!