2010.07.30.@ 14.07

“A rádió közös szerelem!” – Interjú Mák Katával és Rácz Zsuzsival

Szeretsz emelkedett hangulatban lenni, kedveled a fokozott tempót, bírod a magaslati levegőt, szívesen növeled az ütemet, és te magad vagy a felpörgetett életvitel? Akkor a RiseFM hozzád szól, és mindezt energikus csomagban nyújtja át neked! A közelgő második szülinap apropóján a Cosmo.hu az egyetlen hazai dance rádió szexis műsorvezetőit invitálta kötetlen csevegésre.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Rácz Zsuzsi és Mák Kata a kezdetektől fogva részesei a RiseFM csapatának, vagány személyiségük tökéletesen illeszkedik a rádió stílusvilágába. A RiseFM Magyarország legfiatalabb rádiója, és nyáron ünnepel! Az adó rövid idő alatt vált az elektronikus zene igazodási pontjává, a főbb zenei áramlatok zászlósává, valósággá formálva azt a virtuális érzést, mely szerint a „zene az ereinkben van”.

Mit gondoltok, a RiseFM minek köszönheti egyre nagyobb népszerűségét?

Zsuzsi: Talán az a siker titka, hogy olyan zenei kínálattal szolgálunk, melyre itthon nem volt még példa. Állandóan figyeljük a nemzetközi zenei világ újdonságait, s ezeket első kézből tálaljuk a közönségnek. Sok rangos DJ debütál nálunk a legújabb szerzeményével, valamint neves és ismert kiadókkal, ügynökségekkel állunk összeköttetésben. Ezért valósíthatjuk meg, hogy a leghíresebb rádioshowk, exkluzív DJ-interjúk éppen a mi frekvenciánkon juthatnak el először a hallgatókhoz.

Kata: Az egyedülálló zenei tartalom tematikus műsorok keretében áll össze, és minden műsorsáv a hallgatók igényeihez igazodik. Abszolút naprakészek vagyunk a legfrissebb bulikban, programokban, és gyorsan juttatjuk el a közönségünkhöz az új zenei híreket vagy a legnagyobb klubslágereket. Figyeljük az új trendeket, folyamatosan frissítjük, színesítjük a műsorokat, és ami a legfontosabb, hogy eddig nem látott módon építünk hallgatóink interaktivitásra SMS, telefon, a Facebook vagy a risefm.hu/forum segítségével, így gyakorlatilag ők is aktív résztvevői a szerkesztésnek. Idén egy rendkívül tehetséges DJ-csapattal is bővültünk, a NiteForce-szal, melyben a tagok sikerét jelzi minden kiadott exkluzív mix, a hatalmas rajongótábor, valamint az, hogy a legnagyobb DJ-k szettjeibe is beépültek alkotásaik.

Laza, közvetlen stílus jellemzi a műsorvezetőket. Ez egyfajta koncepció, vagy erről szól a hétköznapi élet is?

Zsuzsi: A hallgatókra építjük a műsorokat, de mindig van olyan napi téma, amit egy híresség vagy szakértő bevonásával járunk körbe. A Morning Call című reggeli műsorban az adott hírrel kapcsolatos hallgatói véleményeket olvassuk be, vagy kommenteljük azokat. Nagyon szeretem ezt a műsort, mert spontán, és sok vicces helyzet adódik, melyekről mindig csinálunk képeket, és kitesszük a Facebookra. A Cosmo.hu olvasói láthatnak rólam olyan fotókat, ahol épp kígyó van a nyakamban, finom cukorbugyit viselek, vagy flamenco táncosnak öltöztem be. A meghívott vendégeknek kulcsszerepe van, fontos, hogy róluk szóljon a műsor, és jól érezzék magukat. Pozitív tapasztalat, hogy akik másodszor vagy harmadszor jönnek, örömmel mondanak igent az újabb felkérésekre, ami szintén azt mutatja, hogy jól végezzük a dolgunkat.

Mennyi idő marad felkészülni adás előtt?

Zsuzsi: A témákat a szerkesztő válogatja össze, ezeket adás előtt vagy előző este kapom meg. Az is előfordul – hisz élő adásról beszélünk –, hogy két megszólalás között kell felkészülnöm egy témára, a vendégeket pedig a fix menethez igazítjuk. Minimális szinten ez persze módosulhat a hozzászólások függvényében, de lényegét tekintve az adásmenet a váza a műsornak. Egy technikus kolléga segíti a munkánkat, hisz rengeteg másra kell figyelnünk közben.

Megszoktátok már a korán kelést?

Zsuzsi: Át lehet állni a hajnali ébredésre. Minden nap fél ötkor kelek, hatkor kezdődik a műsor, de ha adásnap van, előző nap a bulizás biztosan kimarad. 11 óra a limit, de egy nagyobb partiról is éjfél fele eljövök, mert ha nem alszom ki magam, a koncentrálóképességem nincs a csúcson, én pedig maximalista vagyok. Komolyan veszem azt, amit csinálok, és mivel rengeteget partizunk a munkából kifolyólag, ezért nincs igényem arra, hogy privátban is sűrűn eljárjak. Olykor beülünk a barátnőimmel beszélgetni, ami számomra egy tökéletes program. Sokat dolgozom, és ha túlpörgetem magam, nehezen alszom el, szerdánként negyed egykor még lógok a neten és idegeskedem, hogy nem bírok elaludni, utána meg attól félek, hogy nem ébredek fel időben.

Kata: Amikor hírszerkesztő voltam egy másik rádiónál, négykor keltem, és állandóan azon izgultam, nehogy elaludjak. Csütörtök-péntek környékén már totál elvesztettem a fonalat, és betompultam. Bagolytípus vagyok, későn fekszem, nem szeretek korán kelni, ám szerencsére a kívánságműsorom időpontja nekem kedvez.

Egyikőtök számára sem idegen a képernyő világa. Miért más a rádiózás?

Zsuzsi: Belekóstoltam a televíziózásba, vezettem műsort kereskedelmi csatornánál, zenei TV-ben, most pedig szerdánként a TV2 Skandináv lottósorsolásban szerepelek. Teljesen más a televízió és a rádiózás, a TV esetében a műsorkészítésben rengetegen közreműködnek, de sokan nem ismerik egymást személyesen. A RiseFM-nél láncreakcióban élünk, nehezen pótolható vagy cserélhető le bármelyikünk, és olyan az életünk, akár egy családé. Nagyon jó csapat jött össze, régóta is ismerjük egymást, ezért baráti és meghitt a viszonyunk. Visszatérve a kérdésre, a rádió számomra igazi szerelem, de szívesen dolgoznék egy magazin jellegű vagy beszélgetős műsorban, ha úgy hozná az élet.

Kata: Én véletlenül csöppentem a rádiózásba. 2002-ben a székesfehérvári rádió hírszerkesztőket keresett, és egy barátnőm tanácsára jelentkeztem. 3 évig dolgoztam ott, és a műsorvezetésbe is belekóstoltam. Később megkerestek egy budapesti rádiótól, és a fővárosba költöztem, eleinte éjszaka, majd délelőttönként vezettem a műsorokat. A rádiónak semmihez sem hasonlítható hangulata van! Noha szeretem a TV-t, de a rádió egészen más közeg. A Cool TV-s időszak fontos része az életemnek, de úgy érzem, itt találtam meg az igazi feladatomat. A hallgatók aranyosak, jófejek, és azt hiszem, kedvelnek, a műsorom pörgős és aktív, sok pozitív visszacsatolást kapok, ami sikerélményt és örömet ad nekem. Ha adódna olyan típusú televíziós felkérés, melyet örömmel csinálnék, lehet, hogy újra belevágnék, de csak a rádió mellett.

Mi a helyzet a többi adóval?

Zsuzsi: Legyen szó rádióról, tévéről, inkább az ismerősök, barátok műsorait hallgatom, mert kíváncsi vagyok rájuk, és kicsit olyan, mintha én is ott lennék velük, de ha vezetek, akkor RiseFM! (nevet.) Azt is megfigyeltem, hogy egyre inkább az elektro-house irányába mozdulok, különösen, amióta itt dolgozom. Nem igazán kedvelem, ha olyan zene szól menetközben, amiben szöveg van és értem, mert akkor arra figyelek, és nem kapcsol ki a fejem. Nagyon bírom az elektronikus műfajt, de ha kikapcsolódás, kedvelem a piano bárokat, a csendesebb pubokat. A hagyományos diszkó vagy kocsmafíling nem az én világom, ezért nem járok ilyen helyekre.

Mennyire követitek az aktuális divatot?

Kata: Mint minden tipikus nő, én is szeretek vásárolni. Nem vagyok márkafüggő, de vannak kedvelt darabjaim, amiket szívesen hordok. Úgy gondolom, a csajoknak könnyű dolguk van, hiszen rengeteg üzlet van, korán kezdődnek a leárazások, így szuper áron tudnak színesen, változatosan öltözködni, a pasik ebből a szempontból hátrányosabb helyzetűek. Inkább a finom és egyszerűbb holmikat kedvelem, ugyanakkor az is fontos, hogy jól érezzem magam, bármit is viselek. Ha hangsúlyosabb kiegészítőt választok, ügyelek arra, hogy ne vigyem túlzásba az ékszereket. Úgy vélem, a korommal párhuzamosan öltözködési stílusom a nőies irányba fordult.

Zsuzsi: Az utóbbi időben sokat változtam én is e téren. Régebben jobban bírtam a sportosabb, lazább holmikat, de már inkább a nőies vonalat követem, és ha buliról beszélünk, akkor is ragaszkodom a tűsarkúmhoz, papucsot nem vennék fel! (nevet.) Szarka típus vagyok, lelkesen gyűjtöm a kiegészítőket, és inkább a cipőkre, nyakláncokra, karperecekre fókuszálok, ezekkel még egy sima, fehér trikót is fel lehet dobni.

17-37 év közöttiekhez szóltok, mit tanácsolnátok ebben a kusza világban a fiatal párkeresőnek?

Kata: A nők igencsak kiharcolták maguknak az egyenjogúságot, régebben hagyományosak voltak a férfi-női szerepek. A mai pasikban alig van felelősségérzet, ebből számtalan probléma adódik egy kapcsolatban, és nem jellemző a kitartás vagy a hűség rájuk. Szerintem a mai kapcsolatok felszínesek, a fiatalok sokszor nem tudják, hogy viselkedjenek egymással, vagy azt, hogy mi a normális és mi nem. Egy nőnek örülni kellene egy csokor virágnak, vagy annak, ha kinyitják előtte az ajtót. Sajnos a pasik kevésbé udvariasak vagy romantikusak, mint a szüleink idejében, de innen üzenem nekik, tegyék bátran – nem ciki! –, egy normális nő értékelni fogja ezeket!

Zsuzsi: Én is azt látom, hogy teljesen összemosódtak a szerepek. A csajok férfiasodtak, a pasik nőiesedtek, de én nem akarom viselni a nadrágot, mert Nő vagyok, és az is akarok maradni! Romantikus típus vagyok, és hiszek a szerelemben.

Van ideálotok, vagy ebből kinőttetek?

Kata: Nem, még hiszünk a mesékben. (nevet.) Én nem viselem jól hosszútávon az egyedüllétet. Persze, vannak üresjáratok, hetek, hónapok, de ez azért veszélyes, mert ha megszokod az egyedüllétet, utána nehezebb elviselni valakit. Két embernek összhangban kell lennie, mert előbb-utóbb vitát szül, ha nincsenek bizonyos téren egy szinten. Lehetnek elvárásaink, de olykor nem árt a magas lécből lejjebb faragni, mert ha sokáig válogatunk, egy idő után tuti, hogy egyedül maradunk, és az egész párkeresés csak bonyolultabb lesz.

Zsuzsi: Nem tudom feladni az álmaimat, és szerintem megalkudni sem érdemes, mert hosszútávon nem működőképes. A szikra alap, de volt már olyan kapcsolatom, ahol működött a kémia, ennek ellenére éreztem, hogy nem ő lesz a gyermekeim apukája. Azt már megtanultam, ha az elején problémák vannak, abból a későbbiekben sem fog jó kisülni, ezért nem szabad erőltetni. Az embert könnyen elragadja a hév, az izgalom, de nem árt, ha ésszel is gondolkodunk, nem csak a szívünkkel.

Hogyan viszonyultok a mostanában oly népszerű spiritualitáshoz?

Zsuzsi: Pránanadi mesterhez járok, de nem divatból, hanem azért, mert jó nekem, és illeszkedik a világnézetemhez. Sokszor fordult már elő, hogy utólag következtettem vissza bizonyos dolgokra, vagy az lett a párom, akivel korábban már többször összefutottunk valahol, ezért hiszem, hogy nincsenek véletlenek. Ha egy kanyarban nem úgy jön össze valami, lehet, hogy egy másikban sikerülni fog, mindenkinek van karmája és vannak olyan helyzetek, melyek úgyis elkerülhetetlenek. Tudjuk, hogy minden betegség mögött lelki tényezők állnak, a Pránanadi pedig nem hókuszpók, hanem ősrégi tibeti gyógytechnika, amit bárki bármikor elsajátíthat.

Kata: A múltkor kávéztunk a barátnőmmel, és odajött hozzánk egy látó, aki elkezdte őt faggatni – szinte ráerőszakolta magát –, miközben megerősítést várt arról, amit mondott neki. Nem hiszek ezekben a dolgokban, és nem szeretem a sarlatánokat. A kíváncsiság miatt sokan mennek el jóshoz, ami szerintem egyfajta emberi gyengeség. Általában akkor fordul valaki idegenhez, ha saját maga nem tudja megoldani a problémáját, de azzal nem számol, ha rossz kezekbe kerül, tudattalanul is úgy fogja irányítani az életét, és bevonzza a rossz jóslatot. Pozitív szemléletű vagyok, van egy őrangyalom, aki vigyáz rám, és segít, ha baj van. Az akadályokat is jobban átugrom, mint régen, nem borulok ki, nem sírok napokig, hanem tanulok a hibáimból, és levonom a konklúziókat. Ha véget ér valami, nem rágódom, inkább megköszönöm, és egyszerűen továbblépek.

Javában tart a nyár. Van olyan buli, amit nagyon vártok?

Mindketten: Igen! (nevetnek.)

Kata: Augusztus 20-án ismét RiseFM élő buli lesz a Coke-Beach-en, ahová az egész stáb kivonul! Élőben nyomjuk a műsorokat, nagyon jó zenékkel, fellépőkkel, és velünk lesz Thomas Gold is! Tavaly tizenkétezren partiztak velünk, reméljük, idén sem lesz ez másképpen! A másik, amire szeretnénk elmenni, a Coke Club buli, ahol Cosmo-csajok fogják megdönteni a legnagyobb bikini fotózás Guinness-rekordját! Azt nem ígérem, hogy levetkőzöm, de megnézem a lányokat, és szurkolok, hogy rekorderek legyenek!

Nézd meg a többi fotót is képgalériánkban – klikk ide!

Fotó: Fodorné Elek Anett (HIPStudio)

Smink: Cseh Nikolett (Bourjois)

Ruha: Misso

Haj: Kiss Adrián (www.adahair.com)

Címkék: interjú katával közös rácz rádió szerelem zsuzsival

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Kiderült: Így lehetsz boldogabb a munkádban

Kiderült: Így lehetsz boldogabb a munkádban

Nem mindig a felmondás a megoldás, ha boldogtalan vagy az irodában. Könnyen smiley övezetté varázsolhatod a melós mindennapokat.

3 dolog, amin változtatnod kell, hogy jobban aludj

Ha megfogadod ezt a pár tanácsot, minden nap kipihenten ébredhetsz!

Ennél viccesebb Facebook oldalt még nem láttál!

Annyit elárulunk, hogy Adam Sandlerhöz van köze...

Így keress több pénzt a horoszkópod szerint

Turbózd fel a bankszámládat a csillagok segítségével!

Ezt nézd vasárnap este a tévében!

Válaszd ki, melyik film lesz a ma esti programod.

Ez a 3 legmakacsabb csillagjegy

Készülj, mert nem lesz egyszerű dolgod, ha ezekkel a jegyekkel találkozol.

Ilyen a Cannes-i Filmfesztivál Cosmo-szemmel

A Cosmo filmes újságírója ellátogatott a Cannes-i Filmfesztiválra, és most be is számol neked is az élményeiről!

Az 5 legmenőbb frizura idén nyáron

Akár beach buliba, fesztiválra vagy simán az office-ba keresed a tökéletes frizkót, ezek közül tuti többet is ki akarsz majd próbálni.

7 dolog, amit csak az Ikrek érthetnek

Mások szerint bonyolult vagy, pedig te pontosan tudod, hogy igazából csak viccesen kiszámíthatatlan. Igaz?

Így néznek ki a menő Instafotók a valóságban

Csekkold a fotókat és nevess egy nagyot!

5 film, amiért érdemes ma este bekuckózni a tévé elé

Csekkold le, mikor kell bekészíteni a mai adag popcornt!

Minden, amit tudnod kell az Ikrekről

Mindenki azzal fáraszt, hogy két személyiséged van, pedig ennél sokkal izgisebb tulajdonságaid is vannak!