2010.11.03.@ 11.11

„A színház a mi drogunk!”

Ha szeretsz színházba járni, ám felhőtlen szórakozás helyett elgondolkodtató pillanatokra vágysz, nézd meg a Boldogtalanok című izgalmas előadást, melyben a főszerepeket két olyan fiatal színésznő alakítja, akik már sokszor bizonyították tehetségüket. Petrik Andreával és Wéber Katával beszélgettünk.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A színdarab története

Füst Milán egy újsághír alapján írta meg tragikus és megrendítő szerelmi háromszög-történetét, amit a Radnóti Miklós Színházban Szász János filmrendező állított színpadra. Egy szegényes szoba-konyhában játszódik a történet, melynek főhőse Húber Vilmos (Csányi Sándor) nyomdavezető, aki kicsapongó életet él, iszik, szeretőket tart, de mindezek ellenére barátnője, Róza (Petrik Andrea) betegesen imádja őt. Róza odaköltözteti a lakásába Vilmát (Wéber Kata), Húber szeretőjét, a naiv, fiatal lányt A többi szereplő, Vilmos anyja (Csomós Mari), Rózsi, a húga (Kováts Adél), a hentes (Schneider Zoltán) mind talajvesztett, jobb életre vágyó alakok. A sivár díszlet provokáló, az előadás megrendítő, felkavaró, a nézőt percek alatt magába szippantja fanyarú hangulata.

Cosmo.hu: Nem vagytok zavarban, amikor vetkőzni kell a darabban?

Kata: Ha az ember ezt a szakmát választja, akkor ez benne van a pakliban.

Andrea: A színésznek teljesíteni kell a rendező kívánságait. Mivel egyetértettem a rendezői koncepcióval, nem mondtam nemet. A színpadon Róza vagyok, akit megformálok a nézők előtt, ez a tudat pedig segít a gátlások levetkőzésében. Az izgalom, amit ilyenkor érzek, kimondottan felpörget.

Cosmo.hu: A darab fókuszában a hűtlenség, a reménytelen szerelem áll. Mennyire tudtatok azonosulni a szerepekkel?

Kata: Egy színész feladata, hogy ábrázoljon egy figurát, az esetleges szubjektív áthallások mellékesek. A színész ilyenkor beszélgetésben áll a kollégákkal, önmagával, a szereppel. A színpadi játék bonyolult, hosszú folyamat eredménye.

Andrea: A Boldogtalanok minden szerepe nehéz, de a nézőnek is feladata van, szembesülnie kell önmagával. Bizonyos előadások arra hivatottak, hogy feloldjanak, ám ez a darab nem könnyű szórakozás, inkább görbe tükör az embereknek. A szerep formálása során nem csak magunkból merítünk, hisz az lehetetlen lenne. Mi, színészek soha nem nőhetünk fel egy szerephez.

Cosmo.hu: Hogyan léptek át egyik szerepből a másikba?

Andrea: Az egyetemen évekig tanuljuk, ami a színészet lényege is egyben: a karakterekkel való játék és egy bizonyos attitűd hiteles megformálása. Természetesen a szubjektivitást nem lehet kivonni belőle, de az a legfontosabb, hogy a szituációban hogyan tudjuk összpontosítani az energiáinkat, hogy jelen legyünk és átadjuk a történetet. Nem könnyű mindig a maximumot nyújtani, és vigyáznunk kell, hogy a folyamat ne váljon rutinná, a pillanat pedig mindig megszülethessen.

Kata: A mi szakmánk – képletesen fogalmazva – kicsit olyan, mint a zenészeké, ahol a hangszerek mi vagyunk. Az igazi megmérettetés pedig, hogy képesek legyünk erre, és ne untassuk közben sem a nézőket, sem önmagunkat.

Cosmo.hu: Rosszul esik, ha nem kaptok meg egy főszerepet?

Kata: Szó sincs erről! Valaki éveken át nem kap jó szerepet, aztán egyszer csak címszereplő lesz. De olyan is van, hogy egy epizodista a legsikeresebb. Ebben a szakmában mindenki tudja, hogy a színészet maratoni futás. Persze az embernek éreznie kell, ha kifullad a várakozásban.

Andrea: Boldog vagyok, ha főszerepet játszhatok, de számomra egy kisebb szerepet sokkal nehezebb és izgalmasabb eljátszani. A nagyobb szerepeknél van tér és idő kibontakozásra, ám egy mellékszerepnél villanások alatt kell ütőset alkotni. A Boldogtalanok kapcsán például sokáig úgy volt, hogy fordított lesz a szerepünk, hisz Kata az idősebb, ám a rendező másképp döntött, és mi rá is játszunk erre. Ennek ellenére ma már nagyon szívesen eljátszanám Vilmát, és a sok drámai, őrült karakter után kipróbálnám magamat finomabb, lágyabb szerepekben is.

Cosmo.hu: Melyik szerep volt eddigi pályátok során a legnagyobb kihívás?

Andrea: A Boldogtalanok Rózája nehéz feladat, mert ez egy olyan előadás, ahol nincs kitörési pont. Itt mindig lehet mélyebbre ásni, annak ellenére, hogy korábban már ismertem, mert az egyetemen Székely Gáborral dolgoztam néhány jelenetén. A legnagyobb kihívás viszont Zsótér Sándor Lír című előadása volt.

Kata: Nekem Emily Bronte: Jane Eyre, amit szintén Zsótér Sándor rendezett.

Cosmo.hu: Fontos, hogy a barátok is szakmabeliek legyenek?

Kata: Fiatalabb koromban jobban szerettem a civil közeget, ám ahogy idősebb leszek, úgy veszítek el bizonyos embereket. Mára inkább számít, hogy a barátaimmal azonos nyelvet beszéljünk, közös ügyekért harcoljunk.

Andrea: A színészet a hivatásom, ám az életben elsősorban ember vagyok. Számomra az értékeken van inkább a hangsúly, kevés igaz barátom van, ám az ő véleményükre hallgatok, és számíthatok rájuk. Ettől függetlenül próbálok olyan emberekkel is beszélgetni, akiknek semmi közük a színészethez, hiszen a valóság nem kizárólag a színpadon zajlik.

Cosmo.hu: A színpadon viselt ruhákat turkálóból szereztétek be. Szoktatok ilyen helyekről öltözködni?

Andrea: Soha nem tudtam azonosulni a márka kifejezéssel, mert egyszerűen nem értem. Számomra a különféle divattervezők, márkanevek semmit sem jelentenek, és inkább vásárolok használt ruhákat. Kedvelem a nőies stílust, de nem vagyok vásárlásfüggő.

Kata: Én sem vagyok márkafreek, nem gondolom, hogy ami márkás, az feltétlenül jó, a feliratos cuccoktól pedig kiráz a hideg. Én is szeretek turkálni, a legjobb ruháimat onnan szerzem be, ám ha beleszeretek egy elegáns ruhába, sajnos hajlandó vagyok kisebb vagyont kiadni érte.

Cosmo.hu: Hogyan regenerálódtok egy fárasztó előadás után?

Andrea: Nemrégiben költöztem saját lakásba, ahol végre egyedül élek, és nagyon élvezem. Rengeteget alszom, de olyan is előfordult már, hogy fáradtan játszottam, és nem hoztam a maximumot, amit nem tehetek meg. Kikapcsolódásként néha megnézem egy-egy kolléga előadását, de kedvelem a filmeket és a koncerteket is.

Kata: Szeretek olvasni, zenét hallgatni, és reggelente futni vagy tornázni megyek.

Cosmo.hu: A Boldogtalanokon kívül milyen darabokban láthat a közönség titeket?

Andrea: A Radnóti Színházban nemrég mutattuk be A Főfőnök című előadást, ami az azonos című Lars von Trier film adaptációja, és most kezdjük próbálni Iszaak Babel Alkonyát, tavasszal pedig a Pygmalion-ban játszom Elisa szerepét.. Ezek nagyon jó szerepek, izgatottan várom a bemutatókat. A repertoárdarabok közül a Naftalin című zenés bohózatban játszom még egy kisebb szerepet. A saját színházamon kívül az Új Színházban az Édentől Keletre Kate-je, a Katona József Színházban Az élet álom című előadás Rosaurája, valamint a Gyulai Várszínház Pszychéjének címszerepe is fontos pontok az életemben.

Kata: Jelenleg a Kripliben, az Asztalizenében, a Farkasok és bárányokban, az Apacsokban játszom, illetve a Nehéz istennek lenni című előadással turnézom külföldön, amit talán a hazai közönség is láthat majd egyszer. A hamarosan kezdődő Alkony című produkcióban én is játszom majd.

Kapcsolódó cikkek:

Az élet tartogat még számomra meglepetéseket! – Interjú Peller Mariannal

"A rádió közös szerelem!" – Interjú Mák Katával és Rácz Zsuzsival

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: drogunk!” színház

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

6 ok, hogy miért érdemes felnőttkorban is Disney-meséket nézned

6 ok, hogy miért érdemes felnőttkorban is Disney-meséket nézned

Ne érezd cikinek, hogy moziban csekkoltad a Jégvarázs 2-t!

10 ember, akik összefutottak egy sztárral, de elképesztő kínos vége lett

Olvasd el, melyik sztárok előtt égették be magukat az emberek!

Tudtad, hogy 10 féle moziplakát létezik, ami minden filmre ráillik?

Ezután másképp nézed majd a kedvenc mozijaid.

Ezek a legnagyobb előnyei annak, ha alacsony vagy

Nem nőttél magasabbra, mint 165 centi? Akkor ezt a listát látnod kell!

Jön a Tinder legelképesztőbb újítása

Neked is nagyon hasznos lehet ez a funkció!

Teszt: felismered a sztárpasikat a felsőtestükről?

És te eddig azt hitted, hogy a dögös srácok kockáinak ismerete felesleges tudás...!

Erről az olcsó eljegyzési gyűrűről beszél ma mindenki

És most nem ironizálunk, ez a gyűrű tényleg nagyon, nagyon olcsó!

Teszt: Sith vagy Jedi lennél?

Ha óriási Star Wars-fan vagy, akkor ezt a tesztet semmiképpen se hagyd ki!

Levél egy nőtől, aki 15 kilót hízott a terhessége óta, mégis szexinek érzi magát

Olvasónk, Lili tökéletesen reagál a Schobert Norbi botrányra!

Ez most az Insta legmenőbb filtere

Segítünk, hogyan találhatod meg te is!