2010.11.10.@ 11.11

Ne légy a mobbing áldozata!

Előfordult már veled is, hogy főnököd úgy kikészített, hogy a mosdóba rohantál sírni, vagy kollegád terjesztett rólad csúnya pletykákat, és amikor a tudomásodra jutott, legszívesebben örökre elbujdostál volna? A Cosmo.hu segít neked, hogy védekezz egy esetleges munkahelyi terror ellen!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit jelent a mobbing?

A ’80-as években a svéd Dr. Leymann alkalmazta először a mobbing kifejezést a munkahelyi konfliktusok kapcsán végzett kutatásai során. A pszichológiai terror vagy mobbing gyakori jelenség, főleg, amióta a multinacionális cégek megjelentek, és olykor több száz, különböző attitűddel rendelkező kolléga dolgozik egy helyen. A mobbing olyan lelki zaklatást jelent, amely általában egy adott személy felé irányul, gyakran ismétlődik, és hosszabb ideig eltart. A zaklató személy lehet a főnök, egy vagy több kolléga vagy egy csoport, és jellemzően azokat terrorizálják, akik valamiért hátrányos helyzetűek, illetve könnyen támadhatóak.

A munkahelyi kiközösítés sokak életét megkeserítheti, sőt, súlyosabb esetekben tönkre is teheti. Az etikátlan bánásmód és a stressz olyan lelki-fizikai tüneteket okozhat, mint a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, ám emésztőszervi problémákat is eredményezhet, ha állandóan görcsbe rándult gyomorral érkezel a munkahelyedre.

Kritizálnak, szexuális célzásokat tesznek feléd?

Ha a közvetlen munkatársaid levegőnek néznek, állandóan piszkálnak, ha burkoltan célozgatnak, és véleményedet semmibe veszik, esetleg olyan feladatokat kapsz, melyek sértik emberi méltóságodat, vagy trágár módon beszélnek veled, netán szexuálisan inzultálnak, a jelek egyértelművé teszik, hogy terror vagy kiközösítés esete áll fenn.

A mobbing egy komplex folyamat, ami általában munkahelyi konfliktussal indul. Ha ezt nem sikerül békés úton rendezni, felgyűlnek a problémák, és a kezdeti szakmai nézeteltérésekből személyes harc következhet. A második szakaszban a munkatársak, a főnökök is érzékelik, hogy ellenségeskedés folyik az irodában, és sokszor a vétlent bélyegzik meg, akit ezért áthelyeznek egy másik területre. A mobbing sajnálatos következménye, hogy az érintett szociális kapcsolatrendszere is meggyengül, a kollégák eltávolodnak tőle, és kiközösítik őt. Ha az áldozat nem tudja egyedül megoldani a konfliktusokat, sok esetben betegállományba kerül, majd a végső fázisban kilépni kényszerül az adott cégtől.

Mit mond a jog?

A munkahelyi kiközösítés vagy terror fennállását jogilag nagyon nehéz bizonyítani. Hazánkban a 2008-ban bevezetett munkavédelemről szóló törvény kötelezővé teszi a munkáltatóknak, hogy kezeljék a pszichoszociális kockázati tényezőket, azaz minden lehetséges módon igyekezzenek megszüntetni a stresszt okozó hatásokat, ami a munkáltatók elemi érdeke. Ha azonban ennek nem mutatkoznak egyértelmű fizikai jelei, a terror bizonyítása szinte lehetetlen.

Az erre vonatkozó jogállás a leghamarabb 2011-ben életbe lépő Büntető Törvénykönyvben található, mely a megfélemlítésre, a lelki terrort célzó követési és kommunikációs eszközökön keresztüli zaklatásra tér ki, de konkrétan a munkahelyi mobbinggal nem foglalkozik.

Ne feledd: Ha rettegsz attól, hogy kinyisd a szád, veszélyes spirálba kerülhetsz, melynek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek!

Tehetsz ellene!

A munkahelyi zaklatás vagy kiközösítés során az első és legfontosabb feladat a probléma tudatosítása. Ismerd a jogaidat, légy tisztában a kialakult helyzettel, gyűjts kellő önbizalmat, és éreztesd a terrorizáló személlyel, hogy magatartása feszegeti a kritikus határt, mely átlépése súlyos következményekkel járhat rá nézve. Ha az ellenfél megérzi elszántságodat, és nem lát téged gyenge áldozatnak, leszáll rólad, és békén hagy.

Keress szövetségeket, fordulj szembe a pszicho-terrorral, beszélj problémáidról a családoddal, a barátaiddal, ám ha úgy érzed, mindent megtettél, és nem javul a helyzet, testi-lelki épséged érdekében válts munkahelyet!

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Tuti tippek a hatékony spóroláshoz

Mire figyelj, ha te vagy az újonc a csapatban?

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Sosem volt még ilyen egyszerű megtalálni a tökéletes bútort vagy dekorációt (X)

Ha szeretnéd lakásodat felturbózni és szebbé tenni, vagy éppen új otthont rendezel be, mindenképpen mentsd el könyvjelzőként a FAVI.hu bútor és dekoráció kereső odalat. Útmutatóként és asszisztensként fog segíteni a vásárlásnál, ráadásul időt takarítasz meg vele.
Címkék: áldozata légy mobbing

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Rossz hír a Netflix rajongóknak!

Rossz hír a Netflix rajongóknak!

Ennek nagyon nem fogsz örülni....

3 tipp, hogy rendbehozd a bőröd a party után

Egy átbulizott éjszaka után te is száraznak, piszkosnak és nehéznek érzed a bőröd? Mutatjuk, hogyan varázsolhatod egészségessé és ragyogóvá néhány pillanat alatt!

A bőrápolási termék, ami nélkül ne indulj el fesztiválra

Tudtad, hogy ilyenkor rengeteg veszélynek van kitéve a bőröd? Mutatjuk, mivel regenerálhatod egy lépésben az átbulizott esték után!

Hogyan készítsd fel a bőröd a fesztiválszezonra?

A fesztiválozás alatt a bőröd extrém körülményeknek van kitéve, amire azt alaposan fel kell készítened - most kiderítheted, hogyan!

Az egész internet most ezt a párt keresi

És az ok elképesztően aranyos!

Imádsz utazni? Megtaláltuk az álommelód!

Bár gyakrabban hirdetnének meg ilyen állásokat!