2010.11.10.@ 11.11

Ne légy a mobbing áldozata!

Előfordult már veled is, hogy főnököd úgy kikészített, hogy a mosdóba rohantál sírni, vagy kollegád terjesztett rólad csúnya pletykákat, és amikor a tudomásodra jutott, legszívesebben örökre elbujdostál volna? A Cosmo.hu segít neked, hogy védekezz egy esetleges munkahelyi terror ellen!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit jelent a mobbing?

A ’80-as években a svéd Dr. Leymann alkalmazta először a mobbing kifejezést a munkahelyi konfliktusok kapcsán végzett kutatásai során. A pszichológiai terror vagy mobbing gyakori jelenség, főleg, amióta a multinacionális cégek megjelentek, és olykor több száz, különböző attitűddel rendelkező kolléga dolgozik egy helyen. A mobbing olyan lelki zaklatást jelent, amely általában egy adott személy felé irányul, gyakran ismétlődik, és hosszabb ideig eltart. A zaklató személy lehet a főnök, egy vagy több kolléga vagy egy csoport, és jellemzően azokat terrorizálják, akik valamiért hátrányos helyzetűek, illetve könnyen támadhatóak.

A munkahelyi kiközösítés sokak életét megkeserítheti, sőt, súlyosabb esetekben tönkre is teheti. Az etikátlan bánásmód és a stressz olyan lelki-fizikai tüneteket okozhat, mint a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, ám emésztőszervi problémákat is eredményezhet, ha állandóan görcsbe rándult gyomorral érkezel a munkahelyedre.

Kritizálnak, szexuális célzásokat tesznek feléd?

Ha a közvetlen munkatársaid levegőnek néznek, állandóan piszkálnak, ha burkoltan célozgatnak, és véleményedet semmibe veszik, esetleg olyan feladatokat kapsz, melyek sértik emberi méltóságodat, vagy trágár módon beszélnek veled, netán szexuálisan inzultálnak, a jelek egyértelművé teszik, hogy terror vagy kiközösítés esete áll fenn.

A mobbing egy komplex folyamat, ami általában munkahelyi konfliktussal indul. Ha ezt nem sikerül békés úton rendezni, felgyűlnek a problémák, és a kezdeti szakmai nézeteltérésekből személyes harc következhet. A második szakaszban a munkatársak, a főnökök is érzékelik, hogy ellenségeskedés folyik az irodában, és sokszor a vétlent bélyegzik meg, akit ezért áthelyeznek egy másik területre. A mobbing sajnálatos következménye, hogy az érintett szociális kapcsolatrendszere is meggyengül, a kollégák eltávolodnak tőle, és kiközösítik őt. Ha az áldozat nem tudja egyedül megoldani a konfliktusokat, sok esetben betegállományba kerül, majd a végső fázisban kilépni kényszerül az adott cégtől.

Mit mond a jog?

A munkahelyi kiközösítés vagy terror fennállását jogilag nagyon nehéz bizonyítani. Hazánkban a 2008-ban bevezetett munkavédelemről szóló törvény kötelezővé teszi a munkáltatóknak, hogy kezeljék a pszichoszociális kockázati tényezőket, azaz minden lehetséges módon igyekezzenek megszüntetni a stresszt okozó hatásokat, ami a munkáltatók elemi érdeke. Ha azonban ennek nem mutatkoznak egyértelmű fizikai jelei, a terror bizonyítása szinte lehetetlen.

Az erre vonatkozó jogállás a leghamarabb 2011-ben életbe lépő Büntető Törvénykönyvben található, mely a megfélemlítésre, a lelki terrort célzó követési és kommunikációs eszközökön keresztüli zaklatásra tér ki, de konkrétan a munkahelyi mobbinggal nem foglalkozik.

Ne feledd: Ha rettegsz attól, hogy kinyisd a szád, veszélyes spirálba kerülhetsz, melynek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek!

Tehetsz ellene!

A munkahelyi zaklatás vagy kiközösítés során az első és legfontosabb feladat a probléma tudatosítása. Ismerd a jogaidat, légy tisztában a kialakult helyzettel, gyűjts kellő önbizalmat, és éreztesd a terrorizáló személlyel, hogy magatartása feszegeti a kritikus határt, mely átlépése súlyos következményekkel járhat rá nézve. Ha az ellenfél megérzi elszántságodat, és nem lát téged gyenge áldozatnak, leszáll rólad, és békén hagy.

Keress szövetségeket, fordulj szembe a pszicho-terrorral, beszélj problémáidról a családoddal, a barátaiddal, ám ha úgy érzed, mindent megtettél, és nem javul a helyzet, testi-lelki épséged érdekében válts munkahelyet!

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Tuti tippek a hatékony spóroláshoz

Mire figyelj, ha te vagy az újonc a csapatban?

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: áldozata légy mobbing

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ilyen ötletes lánykérést még tuti nem láttál!

Ilyen ötletes lánykérést még tuti nem láttál!

Ezt a cikket most „véletlenül” hagyd megnyitva, és reméld, hogy a pasid veszi az adást.

Tovább durvul a Bird Box kihívás!

A Sandra Bullock-féle filmből indult kihívás egyre brutálisabbá válik.

Ennek a magyar influencernek az eljegyzéséről beszél ma mindenki

Valóra vált a Miss Balaton korábbi közönségdíjasának kislánykori álma.

10 dolog, amiért jó szinglinek lenni 2019-ben

Ideje, hogy 2019-ben végre magaddal randizz egy kicsit!

6 jel, hogy ideje munkát váltanod

Jó ideje nem tudod eldönteni, elég egy nyaralás ahhoz, hogy újra motivált legyél, vagy jöhet egy full új meló? Olvass tovább, hogy kiderüljön, kell-e a CV-det frissítened.

A legfurcsább lánykérős sztorik, amik nemmel végződtek

De vajon mi történt azután, hogy a lány nemet mondott?

Felfoghatatlan az új Insta-trend

Hihetetlenül sokat árthat az egészségednek az Instán terjedő új őrület.

Az okos kütyü, ami megváltoztatja az életedet

Folyton halogatod a nagymosást és a vasalást? Ne aggódj, hamarosan már egyáltalán nem kell ezekkel foglalkoznod!

Megdöbbentő, amit ez a menyasszony a vendégeivel csinált

Nagyon durván reagált, mert nem azt kapta ajándékba, amit kért.

Ez a legcukibb videó, amit valaha láttál

Nem hiszed el, mit csinál egymással ez a kutya és cica!

Veszélyes, ha ébredés után azonnal a telefonodat csekkolod

Azonnal hagyj fel ezzel a rossz szokással!

Te észrevetted ezt az új őrületet az Instán?

Furcsa dolog terjedt el a képmegosztó oldal felhasználói között.

Nincs cukibb a Harry Potterért rajongó kutyánál

Az tuti, hogy ennél bűbájosabb kiskutyát még nem láttál!