2010.11.10.@ 11.11

Ne légy a mobbing áldozata!

Előfordult már veled is, hogy főnököd úgy kikészített, hogy a mosdóba rohantál sírni, vagy kollegád terjesztett rólad csúnya pletykákat, és amikor a tudomásodra jutott, legszívesebben örökre elbujdostál volna? A Cosmo.hu segít neked, hogy védekezz egy esetleges munkahelyi terror ellen!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit jelent a mobbing?

A ’80-as években a svéd Dr. Leymann alkalmazta először a mobbing kifejezést a munkahelyi konfliktusok kapcsán végzett kutatásai során. A pszichológiai terror vagy mobbing gyakori jelenség, főleg, amióta a multinacionális cégek megjelentek, és olykor több száz, különböző attitűddel rendelkező kolléga dolgozik egy helyen. A mobbing olyan lelki zaklatást jelent, amely általában egy adott személy felé irányul, gyakran ismétlődik, és hosszabb ideig eltart. A zaklató személy lehet a főnök, egy vagy több kolléga vagy egy csoport, és jellemzően azokat terrorizálják, akik valamiért hátrányos helyzetűek, illetve könnyen támadhatóak.

A munkahelyi kiközösítés sokak életét megkeserítheti, sőt, súlyosabb esetekben tönkre is teheti. Az etikátlan bánásmód és a stressz olyan lelki-fizikai tüneteket okozhat, mint a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, ám emésztőszervi problémákat is eredményezhet, ha állandóan görcsbe rándult gyomorral érkezel a munkahelyedre.

Kritizálnak, szexuális célzásokat tesznek feléd?

Ha a közvetlen munkatársaid levegőnek néznek, állandóan piszkálnak, ha burkoltan célozgatnak, és véleményedet semmibe veszik, esetleg olyan feladatokat kapsz, melyek sértik emberi méltóságodat, vagy trágár módon beszélnek veled, netán szexuálisan inzultálnak, a jelek egyértelművé teszik, hogy terror vagy kiközösítés esete áll fenn.

A mobbing egy komplex folyamat, ami általában munkahelyi konfliktussal indul. Ha ezt nem sikerül békés úton rendezni, felgyűlnek a problémák, és a kezdeti szakmai nézeteltérésekből személyes harc következhet. A második szakaszban a munkatársak, a főnökök is érzékelik, hogy ellenségeskedés folyik az irodában, és sokszor a vétlent bélyegzik meg, akit ezért áthelyeznek egy másik területre. A mobbing sajnálatos következménye, hogy az érintett szociális kapcsolatrendszere is meggyengül, a kollégák eltávolodnak tőle, és kiközösítik őt. Ha az áldozat nem tudja egyedül megoldani a konfliktusokat, sok esetben betegállományba kerül, majd a végső fázisban kilépni kényszerül az adott cégtől.

Mit mond a jog?

A munkahelyi kiközösítés vagy terror fennállását jogilag nagyon nehéz bizonyítani. Hazánkban a 2008-ban bevezetett munkavédelemről szóló törvény kötelezővé teszi a munkáltatóknak, hogy kezeljék a pszichoszociális kockázati tényezőket, azaz minden lehetséges módon igyekezzenek megszüntetni a stresszt okozó hatásokat, ami a munkáltatók elemi érdeke. Ha azonban ennek nem mutatkoznak egyértelmű fizikai jelei, a terror bizonyítása szinte lehetetlen.

Az erre vonatkozó jogállás a leghamarabb 2011-ben életbe lépő Büntető Törvénykönyvben található, mely a megfélemlítésre, a lelki terrort célzó követési és kommunikációs eszközökön keresztüli zaklatásra tér ki, de konkrétan a munkahelyi mobbinggal nem foglalkozik.

Ne feledd: Ha rettegsz attól, hogy kinyisd a szád, veszélyes spirálba kerülhetsz, melynek hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek!

Tehetsz ellene!

A munkahelyi zaklatás vagy kiközösítés során az első és legfontosabb feladat a probléma tudatosítása. Ismerd a jogaidat, légy tisztában a kialakult helyzettel, gyűjts kellő önbizalmat, és éreztesd a terrorizáló személlyel, hogy magatartása feszegeti a kritikus határt, mely átlépése súlyos következményekkel járhat rá nézve. Ha az ellenfél megérzi elszántságodat, és nem lát téged gyenge áldozatnak, leszáll rólad, és békén hagy.

Keress szövetségeket, fordulj szembe a pszicho-terrorral, beszélj problémáidról a családoddal, a barátaiddal, ám ha úgy érzed, mindent megtettél, és nem javul a helyzet, testi-lelki épséged érdekében válts munkahelyet!

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Tuti tippek a hatékony spóroláshoz

Mire figyelj, ha te vagy az újonc a csapatban?

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: áldozata légy mobbing

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

Fogadjunk, hogy már ezerszer láttad ezeket a filmeket, mégsem tűnt fel, hogy valami nincs rendben bizonyos jelenetekkel. Csekkold a kínos hibákat!

5 tipp, ha először élsz egyedül

Hamarosan lelépsz otthonról, hogy végre külön lakhass a szüleidtől? Most még tuti azt hiszed, hatalmas buli az egész, pedig néhány fontos dologra nem árt felkészülni. Csekkold, mik ezek!

Meditálj úgy, mint Meghan hercegné

A volt színésznő ezzel a módszerrel küzdött meg a stresszel és másoknak is nagyon ajánlja! Tudd meg, hogyan kell csinálni!

Ez áll a tökéletes Instagram-képek mögött

A valóság nem mindig olyan csodás, mint amit a képek alapján gondolnád! Olvasd el Natalie törtnetét, és másképp fogsz tekinteni az Insta posztokra!

10 dolog, ami miatt imádjuk az őszt

Tudjuk, hogy még szomorkodsz a nyár elmúlása miatt, de itt az ideje élvezni a legszebb évszakot!

5 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeled

Ha ezt a pár dolgot betartod, neked is stresszmentesen indulhatnak a napjaid.

Ezeket jelentheti a túl fájdalmas menzesz

Biztos te is tapasztaltál már gyengébb vagy erősebb hasi görcsöket a piros betűs napjaidon. Cikkünkből kiderül, hogy milyen az a fájdalom, ami betegségre figyelmeztet.

Erről a kajáról még a Victoria’s Secret modellek se tudnak lemondani!

Bizony, a szupermodellek is oda vannak bizonyos szénhidrátokért! Szerinted melyik az, amelyiket minden nap fogyasztják?

Egy hétig 9-kor feküdt le aludni, ez történt

Egy olyan csaj mesélte el tapasztalatait, aki sokáig álmatlansággal küzdött, sőt évekig éjfél után járt aludni. Ha kíváncsi vagy, mi történt vele, olvass tovább!

Ezekre készülj fel, ha egy barátoddal randizol

Megesik, hogy egy szuper barátságból még szuperebb kapcsolat alakul, de azért fontos odafigyelni pár dologra!

Ez a két nő lehet a magyar lányok új példaképe

Elképesztő kutatási eredményeikért kaptak díjat ezek a magyar nők. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen felfedezéseket tettek!

Ezeket edd, ha nem akarsz depis lenni!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozás nem csak a fizikai egészségért felelős, hanem a mentálisért is!

Ezt edd reggel, ha utálsz reggelizni

Neked sem ez a kedvenc étkezésed? Segítünk, hogyan éld túl a reggeleket!