2011.01.20.@ 11.01

Tudj meg mindent a távmunkáról!

A távmunka – mint alternatív munkavégzési módszer – külföldön nagyon népszerű, ám itthon még sokan idegenkednek tőle. Ha munkahelyi váltáson gondolkodsz, vagy szívesebben dolgoznál otthonról, a Cosmo.hu segítségével könnyebben dönthetsz.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit jelent a távmunka?

A távmunka a munkaszervezés olyan modern informatikai eszközökkel végzett formája, amikor a munkavégzés nem a munkaadó (megbízó) telephelyén történik, hanem attól földrajzilag távol kialakított munkahelyen – mondja szakértőnk, Déri Tamás, a Magyar Távmunka Szövetség koordinációs igazgatója. Ilyen munkahely akár otthonodban, akár egy közösségi munkahelyen is kialakításra kerülhet. Fontos tudnod, hogy az ún. nyílt közösségi munkahelyek, pl. a netkávézók, a wi-fi pontok, a teleházak távmunka végzésére alkalmas helyek lehetnek, ám jogi értelemben nem minősülnek munkahelynek. A zárt közösségi terekben (távmunka központokban, távmunka házakban) működő munkaállomások azonban jogilag is munkahelynek minősülnek.

Mi a különbség a bedolgozás és a távmunka között?

A bedolgozás nem minősül távmunkának – mondja szakértőnk –, bár a munkatevékenységet természetesen a munkaadó (megbízó) székhelyétől, telephelyétől földrajzilag távol eső helyről végzik, ám a munka elvégzése nem igényel semmilyen informatikai eszközhasználatot.

A bedolgozói tevékenységhez nem szükséges szakképzettség, így megtévesztőek lehetnek azok a hirdetések vagy munkaajánlatok, melyek borítékolást, összeszerelést, esetleg varrást kínálnak. A hálózatépítés, vagy MLM szisztémán alapuló tevékenység szintén nem jelent távmunkát, még akkor sem, ha az üzletépítés valamely fázisa az interneten keresztül történik.

Ne dőlj be az internetes hirdetéseknek!

Szakértőnk véleménye szerint – mielőtt munkavégzési formát váltanál – informálódj pontosan a különféle interneten fellelhető távmunkaajánlatok és a nyomtatott médiumokban megjelenő hirdetések között. Távmunkára kizárólag olyan szakmák, foglalkozások léteznek, melyek elvégzése távoli munkahelyről is lehetséges. Ilyen foglalkozás lehet az informatikus, a programozó, a webmester, a szövegleíró, a korrektor, a fordító, a telefonos ügyintéző, ám szakértőnk tapasztalatai nyomán mérnökök, tervezők, kutatók, elemzők, statisztikusok, tanácsadók, távfelügyeletet végző szakemberek ma már egyre gyakrabban választhatják a távmunkás munkavégzési formát.

Szerződés előtt olvasd át alaposan a feltételeket!

A munkavégzés feltételeiről a munkaadóval (megbízóval) részletesen, szerződésben kell megállapodnod, hiszen a munkavégzéshez szükséges tárgyi eszközök, szoftverek és a munkahely kialakítása, működtetése, fenntartása (elektromos áram, internet előfizetés, fűtés stb.) pénzbe kerül.

A munkavégzés költségeiről ezért érdemes külön megállapodást kötnöd, és tudnod kell, hogy  a közvetítő soha, semmilyen körülmények között nem kérhet jogszerűen pénzt az álláskeresőktől, sem szerverhasználat, sem valamilyen kezdőcsomag megvásárlása, sem próbamunka végzésének ürügyén. Nem dőlj be az emeltdíjas telefonszámok hívásával elérhető információknak, illetve utánvéttel küldött csomagokat sem vagy köteles átvenni.

Növeld munkahatékonyságodat!

A távmunka jelentősége az elmúlt években rendkívül felértékelődött – mondja szakértőnk –, és már nem pusztán a munkaszervezés vagy a munkavégzés rugalmasságát foglalja magában.

Ha egyéni vállalkozó vagy, esetleg BT-t üzemeltetsz, támogató alkalmazások sokaságát találhatod meg és használhatod ingyenesen az interneten, a szövegszerkesztő, fájlkezelő, a számlázó programoktól kezdve egészen a vállalatirányítási rendszerekig (CRM).

Ezen lehetőségek ismerete egyrészt költségcsökkentést jelenthet, másrészt az internetes tér tudatos használatával az innovációs lehetőségeket szinte végtelenre növelheted, és fokozhatod munkaerőpiaci versenyhelyzetedet.

A rugalmas foglalkoztatás és a távmunkás munkaszervezés főleg azoknak ajánlott, akik ennek előnyeit és hátrányait megismerték, gazdaságossági számításokat végeztek, valamint objektív szubjektív körülmények ismeretében hozták meg erről  döntésüket.

Az esetek többségében a távoli munkakapcsolat akkor eredményes, ha a munkaadó (megbízó) és a távmunkát végző között már korábban kialakult valamilyen munkakapcsolat. Pályakezdők, kisgyermeket nevelők vagy beteg hozzátartozót ápolók esetében a távmunkavégzés esetleges sikertelenségének kockázata az átlagosnál magasabb lehet – mondja Déri Tamás.

Ha szeretnél jobban megismerkedni az internetes eszközök használatával, vagy elmélyülnél a vállalatvezetési, ügyfélkezelési és kompetencia-fejlesztésekben, az előadásokra a Magyar Távmunka Szövetség szakmai mentorálása mellett itt jelentkezhetsz: iroda@tavmunka.org. További részletekről a www.tavmunka.org honlapon informálódhatsz.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: tamas.deri@gmail.com

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Harc az álláshelyekért – túlzások és hibák

Változtass! – Figyelmeztető jelek, hogy ideje új munkahely után nézned

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: mindent távmunkáról! tudj

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Te megtalálod az eltérést a képen?

Te megtalálod az eltérést a képen?

Egy újabb fejtörő terjed a neten, amit csak kevesen tudnak megoldani. Te vajon közéjük tartozol?

Ennél a jegesmedvénél nem látsz ma cukibbat

Két hónapja született a Berlini Állatkert új lakója, akiről most videót tettek közzé. Ezt neked is látnod kell!

7 biztos jel, hogy a pasid odavan érted

Még nem mondta ki a pasid, hogy szeret? No para! Ez a hét dolog biztos jele annak, hogy imád.

5 dolog, ami szexivé varázsolja a hálószobádat

Felkészültél életed legemlékezetesebb Valentin-napjára?

6 dolog, amit sose adj a pasidnak Valentin-napra

Ha még nem tudod, mivel lepd meg Valentin-napon a szerelmedet, csekkold ezt az anti-inspirációs listát, és tuti nem fogsz bakizni!

7 részlet a kedvenc sorozataidban, amiket tuti nem vettél észre

Hihetetlen, milyen apróságokra is odafigyelnek a sorozatok készítői!

Nincs zseniálisabb ennél a Valentin-napi ajándéknál!

Ki mondta, hogy az exednek nem adhatsz ajándékot február 14-én?!

Így teheted még különlegesebbé az esküvődet

Megkérték a kezed és már javában a Nagy Napot szervezed? Mutatjuk, mi az, amitől még emlékezetesebb lesz!

Ezért érdemes szombat este bekapcsolni a tévét!

Csekkold le, milyen filmek közül válogathatsz, ha ma este inkább otthon maradsz!

Ezért fáj a fejed edzés után

Nem vagy egyedül, ha úgy érzed, elviselhetetlenül lüktet a fejed két sorozat hasizomgyakorlat között. De mégis mi ennek az oka?

Tiniket kértek, hogy retusálják a saját arcukat, sokkoló az eredmény

Itt a bizonyíték, hogy mennyire nem elégedettek magukkal a kamaszok.

Így készülnek a valóságban a menő Insta-fotók

Ki gondolta volna, hogy elég egy kiruccanás a helyi lakber boltba, és máris kész a profi Insta-fotó?!

Lilára festette a kutyáját, hogy ne féljenek tőle az utcán

Egy amerikai csaj befestette a kutytusa szőrét, és nagyon ijesztő lett szegény.