2011.02.18.@ 11.02

Éld túl a munkahelyváltás viszontagságait!

Az új környezet, az ismeretlen kollégák és a vadonatúj kihívások nagy változások elé állíthatnak. A változással járó stressz pedig megviseli éppúgy a szervezeted, mint a lelked. A nyomás, ami rád nehezedik, kihathat a teljesítményedre is. Hogy könnyebbé váljon a munkahelyváltás, és az első benyomások is pozitívak legyenek rólad, érdemes néhány tanácsot megfogadnod.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Sosem könnyű váltani, hiszen a megszokott környezetből egy egészen új helyzetben találod magad. Be kell illeszkedned a munkatársak közé, akik hosszabb ideje együtt dolgoznak. Meg kell felelned a főnököd elvárásainak, és bizonyítanod kell, hogy érdemes volt melletted döntenie, amikor neked adta a munkát. Szellemileg és lelkileg egyaránt stresszes ez, amivel meg kell birkóznod, hogy minél előbb felvehesd új munkád ritmusát.

Állíts fel mérföldköveket!

Az első munkanap az ismerkedésé, amikor megpróbálod felvenni a munka ritmusát, összebarátkozol az új kollégákkal, és alaposabban beleásod magad a feladatokba, amelyeket kiosztanak neked. Mindent és mindenkit azonban nem tudsz egyetlen nap alatt megismerni, és könnyen megeshet, hogy téged sem kedvelnek meg 8 óra leforgása alatt.

Ne siettesd a dolgokat, adj időt magadnak és másoknak is. Határozd meg azokat az időtávokat és teljesítményhatárokat, amelyeket megvalósíthatónak találsz, és haladj egyiktől a másikig a saját tempódban.

Csak lépésről lépésre

Fokozatosan nyílj meg a munkatársaid előtt: ha túl hamar kiadod a magánéleted, tolakodó lehet a magatartásod. Azonban ha nem nyitsz egyáltalán, és nem engeded közelebb magadhoz az embereket, elszalaszthatod, hogy jó kapcsolat alakuljon ki az új „családoddal”.

Bármennyire is járatos vagy a szakmádban, az új környezet új szituációkat szülhet, amelyek váratlanul érhetnek. Éppen ezért a tudásod kincs, amivel gondosan kell bánni. Ha van egy jó ötleted, okosan oszd meg, hogy ne tűnj se túlbuzgónak, se törtetőnek. Törekedj a jó munkahelyi környezetre, mert ez fogja meghatározni előmeneteled is – nemcsak a főnöködet kell lenyűgöznöd tudásoddal, és bizonyítanod neki, hogy jól döntött, mikor neked adta az állást, de el kell nyerned a veled egy szinten állók szimpátiáját és elismerését is. A világmegváltó ötleteid tartogasd akkorra, ha már volt időd beilleszkedni.

Bár magabiztosnak mutatod magad, legyőzhetetlennek, a legalkalmasabbnak, a leglelkesebbnek, legbelül rettegsz a megfelelési vágytól, mert bizonyítani akarsz. Ahhoz, hogy ne emésszen fel a stressz, amely az új munkáddal jár, le kell tudnod vezetni a feszültséget – de nem a munkahelyeden. Az első néhány hétben még nagy rajtad a nyomás, mert minden és mindenki idegen, de tartsd szem előtt, hogy ez is elmúlik egyszer. Koncentrálj a frissen kialakult kapcsolataidra, a nap apró pozitívumaira, amelyek segítenek feldolgozni és tompítani az újhoz való alkalmazkodást. Ha teheted, egy-két óránként vonulj félre, sétálj egyet, levegőzz, hogy kikapcsold az agyad néhány percre. Így a nap végére elkerülheted a teljes kimerülést mind szellemileg, mind fizikailag. Teljesítményedre is jobb hatással lesz, ha néha eltereled a figyelmed a folytonos összpontosításról.

Figyelj, fülelj!

Ha nehéz a beilleszkedés, vagy nagyobb kihívásnak bizonyul a feladat, amire felvettek, ne csüggedj, inkább figyelj! Hagyatkozz arra, hogyan viselkednek a kollégáid egymással és a főnökkel, sajátítsd el azt a kommunikációt, amelyet a környezetedben használnak. Hallgasd őket figyelmesen, hogy kiderüljön, miként viszonyulnak egy-egy projekthez, hogyan gondolkodnak, milyen szempontokat vesznek figyelembe, vagy épp a felettesed mi alapján ítéli meg a munkatársaidat és teljesítményüket. Ezek tudatában nem fogsz alulteljesíteni, sem túllőni a célon.

Ha elakadsz a munkádban, nem tudod, hogyan kérj segítséget és kitől? Úgy érzed, nem hibázhatsz, mert bizonyítanod kell. Ráadásul hozzá nem értőnek mutatnád magad mások előtt. Ha csak nem emberevő szörnyekkel kell egy irodában ülnöd, biztosan segítenek neked. Válaszd ki a legszimpatikusabb, legnyíltabb személyiségű kollégát, és fordulj hozzá. Ne a tanácstalanságod hangsúlyozd, inkább kérj alternatívát arra, ő hogyan oldaná meg a feladatot, esetleg van-e ötlete, amivel kiegészítené. Ebből leszűrheted, hogy egy „bennfentes” hogyan oldja meg azt, amiben te elakadtál. Így remekül építhetsz kapcsolatokat, és felmérheted a kollégák tudását is.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Tudj meg mindent a távmunkáról!

5 tipp, hogy sikeres legyél a munkádban

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: munkahelyváltás viszontagságait!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

„A terhességem korai bejelentése így segített feldolgozni a vetélésemet”

„A terhességem korai bejelentése így segített feldolgozni a vetélésemet”

A titkolózás fárasztó lehet, és talán még jobban megnehezíti az átélt veszteséget...

5 ok, amiért álmodban rendszeresen összejössz az exeddel

Gyakran álmodsz ilyesmit az utóbbi időben? Akkor ezt mindenképpen olvasd el!

Ez a világ legegyszerűbb almáspitéje

Mutatjuk az új kedvenc receptedet! Van rá 3 perced?

Szakértő szerint így lehetsz még jobb társa a szerelmednek

Ezt egészen egyszerűen mindenkinek el kéne olvasnia, de tényleg!

Új emojik érkeztek, és te észre sem vetted!

Csekkold le, mik közül lehet válogatni ezentúl!

7 tökéletes ajándékötlet a legstílusosabb barátnődnek

A karácsony hamarabb itt van, mint hinnéd!

Ezért ne köszöntsd fel az exed a szülinapján

Olyan ártatlan dolognak tűnik, pedig egyáltalán nem az!

6 intő jel, hogy egy mérgező kapcsolatban élsz

Ha a felsorolt dolgok közül több is ismerős lesz neked, akkor érdemes erősen elgondolkoznod a szakításon...

8 lakber cucc, ha kimaxolnád a kuckózást

Van néhány ötletünk, amitől azonnal hangulatba kerülsz majd!

Mit árul el a személyiségedről a kedvenc Riverdale karaktered?

Alig várod imádott sorozatod következő évadát? Hidd el, mi is. Addig viszont ideje, hogy lecsekkold, mit súg meg a személyiségedről az a szereplő, akit a kezdetektől bírsz!