2011.06.03.@ 15.06

Csak ha te is akarod – interjú Margaux Fragosóval

Margaux Fragoso hétévesen találkozott egy 51 éves férfivel, Peter Currannel. Az újdonsült játszópajtás otthona egy igazi mesebirodalomnak tűnt, a kislány itt elmenekülhetett problémás szüleitől. Később azonban szexuális visszaélésekre került sor, aminek 15 évvel később a férfi öngyilkossága vetett véget. Fragoso egy őszinte, lírai hangvételű könyvbe zárta fájdalmát, ami világszerte nagy siker lett. Az írónő ritkán ad interjút, és nem szívesen beszél a történtekről, de velünk kivételt tett.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A könyv elején azt mondja: azért írta meg a könyvét, hogy megértse az Önnel történteket. Sikerült?

Lehetetlen, hogy mindent megértsek, de sokkal jobban felfogtam azt, ami történt, és bizonyos szempontból most már szánalmat érzek. Amikor elkezdtem írni, rengeteg düh volt bennem; csak úgy tudtam magamra gondolni, mint a körülmények áldozatára. Ahogy haladtam előre az írásban, egyre inkább kiléptem az áldozat szerepéből. Ezek a férfiak, Peter és az apám bántottak engem, de nem akarom, hogy tovább irányítsanak az által, hogy tele vagyok haraggal irántuk. Amint lett egy lányom, Peter tettei egyre felfoghatatlanabbá váltak számomra. Undorodtam tőle, ugyanakkor nem engedhettem, hogy az irtózat átjárja az írásaimat. Én annak a lánynak a szemszögéből akartam elmesélni a történetet, aki szerette őt. Nagyon fontos volt, hogy annak az élménynek az esszenciáját meg tudjam mutatni a könyvben, még ha ez össze is zavarja esetleg az olvasót.

Voltak naplói, vagy a történet nagyobb részét emlékezetből írta? A könyvben szó esik Peter leveleiről. Esetleg ezek is a segítségére voltak?

Az első verziót kimondottan az emlékeimből írtam, később azonban elkezdtem felhasználni az aktuális naplóimat és Peter leveleit. Az ő írásai hihetetlenül alaposak voltak, a mindennapjainkról szóltak, attól kezdve, hogy mit ettünk, egészen addig, hogy miről beszélgettünk. Ő mindent rögzített, mert megszállottan próbálta ezt a kapcsolatot pozitívan feltüntetni, miközben valahol tudta jól, hogy egyáltalán nem normális, ami köztünk volt. Amiről szintén nagyon pontos leírást adott, az a háza belülről: volt ott egy gáztűzhely, egy karmos lábú kád, és a fő dekorációs elemek, amiket leírtam a könyvben. Nézegettem régi képeket, és sokat sétálgattam szülővárosomban, Union City-ben, rögzítve mindent a környezetemről. Egyszer visszamentem a piacra, ahova Peter elvitt, hogy zöldbabot vegyünk, és lejegyzeteltem minden zöldség és gyümölcs nevét, hogy igazán valósághűek legyenek a szavaim. Ez alatt az árulás érzése tört rám. Emlékeztem rá, azért mentem el hozzá, hogy megetessem a nyulakat, ő viszont szexuálisan bántalmazott azért, mert megvette nekem a babot.

A mi történetünk majdnem olyan, mint egy tündérmese. Mint például A Szépség és a Szörnyeteg: a Szörnyeteg foglyul ejti Szépséget, és elszakítja őt az apjától: eleinte a Szépség dühös, de idővel azt akarja hinni, hogy a Szörnyeteg meg tud változni. Ahogy telik az idő, a nő elkezdi megszeretni bántalmazóját. Bár Peter elárult engem, én az egészet jóvá akartam tenni azzal, hogy szeretem őt. Meg akartam változtatni a Szörnyeteget. Azt gondolom, hogy a lányoknál jellemző, hogy meg akarják menteni a rosszfiúkat. Nem meglepő ez az elképzelés, elnézve a filmeket, amiken felnőttünk: azt mondják, hogy a békát herceggé tudjuk varázsolni egy csókkal, amikor a valóság az, hogy a béka béka, a herceg pedig herceg.

Tehát Peter levelei és az öngyilkosságakor írt néhány sor segítettek nekem, hogy kialakítsam Peter karakterét: nyilvánvalóan ő egy nagyon zaklatott és depressziós ember volt. Én határozottan hiszek abban, hogy ha bántasz másokat, akkor az megmérgezi a te életedet is, és vele pontosan ez történt.

Miért nem élt a fikció műfajával? Miért döntött úgy, hogy egyes szám első személyben írja meg, mint egy önéletrajzi könyvet? Hiszen ez jóval fájdalmasabb lehet, mintha valakinek a bőrébe bújna.

Pont tegnap láttam egy riportot egy gyerekorvosról, aki szexuálisan bántalmazta a kislányokat, akiket gyógyított. Ő évekig megúszta a történteket, és a rendelője egy igazi álomvilág volt a gyerekek számára, éppen úgy, mint Peter háza. A szülők megbíztak benne, hiszen orvos volt. Ilyen történetek nap mint nap megesnek, és ehhez képest az emberek még mindig azt hiszik, hogy egy pedofilt könnyen felismernének. Azt gondolják, hogy úgy néznek ki, mint a szörnyek. Mindenkitől azt hallani, amikor pedofilokat letartóztatnak, hogy "nagyon kedvesnek tűnt" vagy "soha nem feltételeztem volna róla". A pedofilok kedvesnek tűnnek, Peterről azt hittem, hogy ő a legkedvesebb pasi a világon. Szóval bár fontolgattam, hogy az emlékeimet fikcióként jelentessem meg, de ma már fontosnak tartom, hogy a teljes valóságot mutassam meg az embereknek.

A könyv megírásával lezártnak tudja tekinteni, ami Önnel történt, vagy esetleg ettől lett még valóságosabb?

Nem, most már sokkal kevésbé valóságos, kevésbé horrorisztikus. Még mindig vannak rossz napjaim, de már nem olyan gyakran, mint régen. Egy emlékirat megírása csak akkor tud segíteni, ha hajlandó vagy szembenézni a legsötétebb igazsággal, elfogadva a múltat, és megbékélni azzal az emberrel, aki akkor voltál. A szexuális bántalmazás nem halálos, ki lehet jönni belőle, csak szembe kell nézni a démonainkkal, és nem szabad tőlük félnünk.

Mit szeretne a könyvével üzenni?

A szülőknek tudniuk kell, hogy ha valami hasonló történik a gyerekükkel, akkor azzal foglalkozni kell, és az is lehet pedofil, aki teljesen normálisnak tűnik. Emellett a szülőknek azt az üzenetet kell továbbítaniuk a gyerekeiknek, hogy semmi sem teheti tönkre őket. Sokan, amikor megtudják, hogy a gyermekét bántalmazták, a rossz reakciójukkal még inkább megsebzik a gyereket. Emlékszem, mikor Peter megcsókolt az uszodában, anyám azt mondta, hogy "soha többet nem beszélhetünk erről az emberről". Ez volt a legrosszabb, ahogy egy szülő reagálhatott. Nem tehetsz úgy, mintha mi sem történt volna, foglalkoznod kell vele!

Nem félt az íráskor, hogy olyan dolgok is szemet szúrnak majd, amik addig nem, hogy egy tükröt tart majd a kezében, amivel nehéz szembenézni?

Az egész családomon a félelmet láttam. De én nem hiszem, hogy az igazságtól félni kell. A hazugság az, amitől tartani lehet.

A közvetlen környezete mit szólt a könyvéhez? Volt, akit meglepett?

Jól emlékszem, hogy mielőtt kijött a könyv, igazán paranoiásnak éreztem magam, mint aki soha többet nem mozdulhat ki a házából. Azelőtt nem voltak ilyen érzéseim, mivel a könyv megjelenése nem tűnt valóságosnak. Aztán hirtelen felmerült bennem, hogy közszemlére leszek téve, és ettől igazán megrémültem, pánikrohamaim lettek. De hála Istennek nem volt mitől félnem. Ez nem úgy működik, mint egy hírességnél, aki, ha kilép az ajtón, rögtön felismerik, hiszen nem mindenki fogja elolvasni a könyvet.

Az öröm és a gyermeki rácsodálkozás visszatért az életembe, és azt hiszem, ez azért történt, mert a szörnyűségeket bezártam a könyvbe. Mind benne van, és Peter csak egy karakter lett. Van valami színpadiasság az egészben, mint amikor a gyerekek eljátszanak valamit, és ezzel feldolgozzák azt, ami velük történt aznap. Nekem a líraiság volt az eszközöm a megsemmisülés ellen, és ezért ragaszkodom ahhoz, hogy a költészet jelen legyen az emlékezéseim legsötétebb részeiben is.

Mit gondol, mit tud arról, hogy hatással van-e a könyve olyan fiatalokra, akik hasonlókat éltek át?

Úgy hiszem, hogy hatással van rájuk. Az Egyesült Államokban a könyvből sokkal többet adtak el az elektronikus könyvolvasókra készült verzióból, mint a normál könyvekből, és azt gondolom, hogy ez annak a jele, hogy a fiatalság is olvassa. Bizonyos szempontból nekik írtam, ők az én célközösségem. Lehet köztük olyan, aki még nem esett át szexuális bántalmazáson, de talán már terrorizálták, vagy volt egy igazán kritikus apja, esetleg egy mentálisan sérült anyja. Talán élt már egy fizikailag vagy lelkileg bántalmazó kapcsolatban, ami zavartságot és az egyedüllét érzetét váltotta ki belőle. Én azt gondoltam, hogy teljesen egyedül vagyok azzal, ami történik velem, és azt kívántam, bárcsak lenne valaki, akivel megbeszélhetném ezt a zűrzavaros helyzetet. Azt, hogy 7 éves létemre egy felnőtt férfi azt mondja nekem, hogy szeret, hogy én vagyok számára az egyetlen, és én tényleg elhiszem, mert jobb ebben hinni. Mert ha belegondolok, hogy ez egy beteges dolog, az már túl borzasztó lenne. Láttam egy kommentet, amiben valaki ezt írja a könyvem kapcsán: „neki ez 14 évig tartott, nekem 12 évig". Ez a személy nyilvánvalóan olyan kapcsolatba került, amelyben a szexuális visszaélés a szeretettel vegyült, és ezt próbálta felfogni, megérteni. Szóval mindig alig várom, hogy elolvashassam a leveleket az olvasóktól.

És a szülők vajon mit szólnak a leírtakhoz?

Zavaró lehet szülőként olvasni. Láttam néhány olvasói véleményt, amelyekben a szülők azt mondták, hogy úgy érzik, a könyv olvasása jobban meg tudják védeni a gyermekeiket a "ragadozóktól". Olvastam egy blogot is, amit egy fiatal nő írt, aki azt mondta, hogy most már jobban megérti a barátnőjét, akit szintén szexuálisan bántalmaztak, míg a könyvem olvasása előtt nem igazán tudta elképzelni, hogy milyen érzés lehet egy ilyen helyzetben lenni.

Milyen érzések maradtak Önben: harag, düh, szomorúság, vagy esetleg ezeket már felváltotta egyfajta megkönnyebbülés?

Még mindig érzem a dühöt, a haragot és a szomorúságot, ha erről a témáról beszélgetek egy interjúban vagy terápián. Az is kiválthatja belőlem a régi érzéseket, ha épp rossz kedvem van. Időnként még rémálmaim is vannak, amikben megint mindent átélek, mintha még mindig ott lennék. Egyszer felébredtem, és a kezembe fogtam a könyvet, ugyanis ez volt arra a bizonyíték, hogy már vége. Másrészt hihetetlen megkönnyebbülést érzek, hogy már vége ennek a rémálomnak, ami velem történt. A lehető legjobban jöttem ki végül ebből az egészből, de soha nem fogom elfelejteni, hogy még mindig vannak emberek, akik hasonló szenvedésen mennek keresztül, mint egykor én. Azt akarom, hogy újra boldogok legyenek, még ennyi fájdalom után is.

Kapcsolódó cikkek:

Aki világsztároknak énekelhetett – interjú Erdőhegyi Brigittával

„Lételemem, hogy segíthessek” – interjú Jaksity Katával

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Így válassz fürdőruhát az alakod szerint (X)

Hamarosan kezdődik a strandszezon, avagy újra itt van a fürdőruha vásárlás időszaka – ha Neked is problémát jelent, hogy megtaláld az alkatodhoz és a színeidhez, stílusodhoz leginkább passzoló darabot, akkor olvass tovább tippjeinkért, amelyek segítenek majd, hogy többet ne legyen rémálom a fürdőruha vásárlás!
Címkék: akarod csak fragosóval interjú margaux

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Így érezte magát valójában Vilmos és Katalin a hercegi esküvőn

Így érezte magát valójában Vilmos és Katalin a hercegi esküvőn

A szombati ceremóniát követően mindenki arról pletykált, hogy Vilmos és Katalin egyáltalán nem találták a helyüket az esküvőn. Vajon tényleg erre utaltak a jelek?

Hétvégi szerelmi horoszkóp

Halihó, Cosmo-lány! Kíváncsi vagy, mi vár rád a szerelemben ma és a hétvégén? Csekkold le nálunk a horoszkópodat május 25-én is!

„18 évesen elvesztettem az összes emlékem”

Emlékszel a Némó nyomában cuki halacskájára, Szenillára? A kis halhoz hasonlóan ennek a lánynak is eltűntek az emlékei...

Kylie Jenner retteg, hogy megint teherbe esik?

A sztármami állítólag teljesen kiborult, amikor Stormi születése után azt hitte, ismét babát vár.

Ebből lehet tudni az esküvő előtt, hogy nem tart örökké a házasság

Az eljegyzés utáni idilli boldogságban nehéz észrevenni a gyanús jeleket, pedig a következő ex-házaspárok vallomása szerint már a lagzi előtt is sokszor lebeg a piros zászló!

Fürödj Meghan hercegnével és Harry herceggel

Nem, nem olvastad a félre a címet. Tényleg bármikor csobbanhatsz egyet a royal házaspárral!

Mégis válik Hosszú Katinka és Shane Tusup

Bár úgy tűnt, a sportoló és férje boldogabbak, mint valaha, most mégis úgy döntöttek, külön folytatják tovább.

Elképesztő drága ajándékkal lepte meg Harry herceg Meghant

A herceg igazi úriember, hiszen az esküvőjük éjszakáján egy rendkívül értékes és csillogó meglepivel készült a felesége számára. Ezt neked is látnod kell!

Mi történt Palvin Barbi lábával?

A modell egy extra dögös fotót posztolt magáról Instára, azonban a combjával valami nem stimmel.

Ezért hízol, ha sokat stresszelsz

Eddig azt gondoltad, hogy inkább fogysz, amikor a munkahelyi hajtás miatt éjjel-nappal stresszeled magad? A szakemberek szerint épp az ellenkezője igaz!

Lilu legjobb parti tippjei

A műsorvezető a Samsung egyik nagykövete, így természetesen ő is részt vesz a #Éjszakám kampányban. Ennek kapcsán most elárulta a legszuperebb parti trükkjeit és néhány tippet is adott, ha sötétben szeretnél tökéletes szelfit készíteni magadról!

Istenes Bence megmutatta az új otthonát

A sztár éppen a Survivort forgatja a Fülöp-szigeteken, most pedig körbevezette a nézőket a szállásán!

Ezt jelenti, ha fekete a vér a menzeszed alatt

Előfordult már veled, hogy a nehéz napok alatt totál bepánikoltál, mert sokkal sötétebb volt a mensid a megszokottnál? Akkor gyorsan olvass tovább!