2011.07.11.@ 11.07

Nyaralás előtt gondoskodj vagyontárgyaid biztonságáról!

Bármikor, akár vakációd során is, történhet otthonodban olyan váratlan káresemény, ami nem csupán a pihenésedet ronthatja el, de vagyontárgyaid megrongálódásával vagy megsemmisülésével is fenyeget.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Érdemes kiegészítő biztosításokat is kötnöd

Ha szeretnéd (nyáron is) biztonságban tudni a lakásodat, a lehetséges kockázatok csökkentésére a biztosítók hatékony megoldásokat kínálnak. A háztartásban rendkívül gyakori balesetforrás a bekapcsolva felejtett vasaló vagy a tűzhelyen lobogó étel, és ha elfelejted elzárni a lángot, az egész lakás leéghet. A csőtörés nem csupán a te otthonodat, hanem a szomszédokét is jelentősen károsíthatja, és ha nincs erre vonatkozó kiegészítő biztosításod, – féltett otthonodban milliós károk keletkezhetnek.

A kiegészítő biztosítás azonban nem csak a nyaralás alatt lehet hasznos. A mai modern konyhai berendezések különleges üvegekkel felszereltek, és komoly anyagi terhet jelenthet, ha ráejtesz egy nehezebb tárgyat akerámialapos tűzhely főzőfelületére vagy betöröd a zuhanykabin üvegét.

A vagyontárgyaid teljes védelmére szolgáló kiegészítő biztosításokat magasabb díj ellenében kötheted meg. Az értékesebb elektronikai eszközökre külön is köthetsz biztosítást, ezek a kiemelt ingóságok vagyoncsoportba tartoznak, jellemzően 250 ezer forint egyedi értéket meghaladóan – tájékoztat Szabó Zoltán, a Generali-Providencia Biztosító Zrt. vagyonbiztosítási csoportvezetője. Természetesen te döntesz arról, hogy számodra mely vagyontárgyak biztosítása fontos, de általában a nagy összegű, akár több milliós értéket képviselő tárgyak esetében érdemes olyan biztosítási módozatot választani, hogy ezeket fedezze.

Ha jön a vihar

Az utóbbi évek szélsőséges időjárási viszonyai egyre többször okoznak komoly károkat, így a nyaralás előtt érdemes átgondolnod, hogyan védekezhetsz hatékonyan a jégeső, a vihar vagy az erős szél okozta súlyos anyagi kiadások ellen. Biztosítási szempontból az 54 km/h erősséget meghaladó szélmozgás tekinthető viharnak, ám ha az épületen belül huzat sodorja le a vagyontárgyakat, vagy te döntesz le véletlenül valamit, a biztosítónak – az alapmódozat keretében általában – nincs kártérítési kötelezettsége.

Mit tegyünk ha megtörtént a baj

Ha a lakásban vészhelyzet adódik, azonnal hívd a biztosító társaság asszisztencia vonalát, akik – ha olyan szerződést kötöttél – rövid időn belül megfelelő szakembert küldenek a helyszínre, aki szerződésben áll a szolgáltatóval. Az ilyen, magasabb díjú biztosítások esetén a vészelhárítási költségeket a biztosító közvetlenül az iparossal rendezi, az ezen felül eső pluszkiadások tekintetében a biztosítási szerződésben foglaltak szerint nyújt térítést a biztosító. A kárt két munkanapon belül be kell jelentened. A biztosítók általános szerződési feltételein múlik, hogy a kárenyhítési kötelezettségen felül (ilyen például a viharban megrongálódott tető pótlása) szükséges-e, és meddig kell a helyszínt változatlan állapotban tartanod a kárszakértői szemle miatt..

Védekezz hatékonyan a betörők ellen!

A biztosító társaságok lakásbiztosítási szabályzata rendelkezik arról, melyek azok a vagyonbiztosítási feltételek, amik szükségesek a betöréses lopás kockázatának vállalásához. Mielőtt szerződést kötnél, tájékozódj az interneten, ahol részletes információkat kaphatsz arra vonatkozóan, hogy az egyes vagyonvédelmi szintekhez milyen kártérítési limitek tartoznak. Betöréses lopás biztosítását csak akkor vállalják a biztosítók, ha a lakás védelme teljesíti a minimális mechanikai előírásokat. Érdemes biztonsági ajtót, rácsot vagy zárat beszereltetned, ami egyrészt elriasztja a betörőket, másrészt a szerződés magasabb kártérítési limitre vonatkozik egy betöréses lopás esetén. Ha magasabb védelmi szintet szeretnél kiépíteni a lakásodban, választhatsz olyan riasztórendszereket is, amelyek költségesebb megoldások ugyan, ám betörés esetén közvetlenül a rendőrségen vagy az illetékes vagyonvédelmi cégnél szólalnak meg.

Cosmo-tipp: A biztosítók által is elfogadott védelmi rendszerekről a MABISZ honlapján tájékozódhatsz.

Kármegelőzési tanácsaink a vakáció előtt

• Ha családi házban élsz, érdemes évente egyszer átvizsgáltatnod a tetőfedést.

• Ellenőriztesd egy szakemberrel a ház előtti ereszcsatornákat és lefolyókat!

• Indulás előtt ellenőrizd, hogy minden elektromos berendezést kihúztál-e a konnektorból!

• Gépkocsidat helyezd biztonságos helyre, őrzött parkolóba vagy garázsba!

• Gondoskodj arról, hogy vészhelyzet esetén egy családtag gond nélkül bejuthasson a lakásodba!

• Ellenőrizd, hogy a nyílászárók megfelelően zárnak-e, illetve minden ablakot gondosan becsuktál-e!

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Érezd magad biztonságban külföldön is!

Kezeld tudatosabban pénzügyeidet!

Légy körültekintő, és szervezz felejthetetlen vakációt!

 

Címkék: biztonságáról! előtt gondoskodj nyaralás vagyontárgyaid

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

Fogadjunk, hogy már ezerszer láttad ezeket a filmeket, mégsem tűnt fel, hogy valami nincs rendben bizonyos jelenetekkel. Csekkold a kínos hibákat!

5 tipp, ha először élsz egyedül

Hamarosan lelépsz otthonról, hogy végre külön lakhass a szüleidtől? Most még tuti azt hiszed, hatalmas buli az egész, pedig néhány fontos dologra nem árt felkészülni. Csekkold, mik ezek!

Meditálj úgy, mint Meghan hercegné

A volt színésznő ezzel a módszerrel küzdött meg a stresszel és másoknak is nagyon ajánlja! Tudd meg, hogyan kell csinálni!

Ez áll a tökéletes Instagram-képek mögött

A valóság nem mindig olyan csodás, mint amit a képek alapján gondolnád! Olvasd el Natalie törtnetét, és másképp fogsz tekinteni az Insta posztokra!

10 dolog, ami miatt imádjuk az őszt

Tudjuk, hogy még szomorkodsz a nyár elmúlása miatt, de itt az ideje élvezni a legszebb évszakot!

5 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeled

Ha ezt a pár dolgot betartod, neked is stresszmentesen indulhatnak a napjaid.

Ezeket jelentheti a túl fájdalmas menzesz

Biztos te is tapasztaltál már gyengébb vagy erősebb hasi görcsöket a piros betűs napjaidon. Cikkünkből kiderül, hogy milyen az a fájdalom, ami betegségre figyelmeztet.

Erről a kajáról még a Victoria’s Secret modellek se tudnak lemondani!

Bizony, a szupermodellek is oda vannak bizonyos szénhidrátokért! Szerinted melyik az, amelyiket minden nap fogyasztják?

Egy hétig 9-kor feküdt le aludni, ez történt

Egy olyan csaj mesélte el tapasztalatait, aki sokáig álmatlansággal küzdött, sőt évekig éjfél után járt aludni. Ha kíváncsi vagy, mi történt vele, olvass tovább!

Ezekre készülj fel, ha egy barátoddal randizol

Megesik, hogy egy szuper barátságból még szuperebb kapcsolat alakul, de azért fontos odafigyelni pár dologra!

Ez a két nő lehet a magyar lányok új példaképe

Elképesztő kutatási eredményeikért kaptak díjat ezek a magyar nők. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen felfedezéseket tettek!

Ezeket edd, ha nem akarsz depis lenni!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozás nem csak a fizikai egészségért felelős, hanem a mentálisért is!

Ezt edd reggel, ha utálsz reggelizni

Neked sem ez a kedvenc étkezésed? Segítünk, hogyan éld túl a reggeleket!