2011.07.18.@ 11.07

E-bankolj biztonságosan!

Szeretnéd otthonról, a munkahelyedről vagy a világ bármely pontjáról gyorsan és kényelmesen intézni a pénzügyeidet? Az internetes bankolás bármikor jól jöhet!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ne válj az adatmásolók áldozatává!

Az internet ma már a közösségi élet színtere, amin keresztül cseveghetsz, vásárolhatsz és gyorsan informálódhatsz. Az internetes banki elérhetőséggel kényelmesen és egyszerűen hozzáférhetsz a bankszámládhoz, átutalásokat indíthatsz, lekérheted az aktuális számlaegyenleget, és a mobilodat is feltöltheted. A világháló rendszeres használata mellett fontos tudnod azonban, hogy az internetes bűnözés folyamatosan terjed, a veszélyekkel is fontos tehát tisztában lenned. Egyes számítógépes csalók arra specializálódnak, hogy számláid adatait megszerezzék, például úgy, hogy a bankod nevében e-mailt küldenek neked, amelyben –adatellenőrzésre kérnek, majd egy, a pénzintézetéhez megszólalásig hasonlító oldalra irányítva téged megszerzik az azonosítód és a jelszavad. Ha nem vagy elég körültekintő, talán fel sem tűnik a csalás, és máris pötyögöd a bankszámlaszámodat, ám így a trükközők pillanatok alatt leemelhetik a számládon lévő pénzösszeget, vagy hitelt vehetnek fel a nevedben.

Védd a számítógépedet!

Az online bankolás remek lehetőség, ám szinte naponta jelennek meg új vírusok, amelyek fenyegetik a számítógépet, így nagyon fontos, hogy megfelelően védd a technikai eszközeidet. Célszerű tűzfalat használnod, amely segítségével kiszűrheted a géped biztonságos működését veszélyeztető vírusokat és férgeket. A tűzfal mellett érdemes kémprogram-elhárító és víruskereső szoftvereket is telepítened, amelyek meggátolják a vírusok elterjedése okozta súlyos károkat. Az interneten számos ingyenesen letölthető vírusirtó csomagot találhatsz, ám törekedj arra, hogy kizárólag jogtiszta és biztonságos szolgáltatást válassz.

Vásárolj biztonságosan az interneten!

Igényelj olyan bankkártyát, amelyen a mágnescsík mellett egy másik, sokkal biztonságosabb adattároló is található, a chip. Ez a fényes fémlapocska év végére várhatóan az összes Magyarországon kibocsátott bankkártyán megjelenik, és nem csak fokozott biztonságot jelent, hanem számos más funkciót is kapcsolhatsz hozzá. A vásárlások esetén például hűségpontokat gyűjthetsz – tájékoztat Fejes Kálmán, a MasterCard Europe biztonsági igazgatója. Az ún. webkártyát, azaz a virtuális bankkártyát kizárólag internetes vásárlások lebonyolítására használhatod. Online shoppingolásnál a webkártyák számának megadásával kiküszöbölheted saját bankkártyád elleni visszaélés lehetőségét , hisz attól elkülönült kártyaszámot használsz az internetes fizetésekre. A webkártyán elérhető pénzösszeget tetszés szerint változtathatod, illetve azt is megteheted, hogy csak a vásárlás lebonyolítása előtt helyezel el pénzt rajta – fűzi hozzá a szakértő.

A bankok is folyamatosan fejlesztenek

Az internetes bankolás fokozott biztonságát szolgálja az ún. SSL (Secure Socket Layer) protokoll, ezen keresztül titkosított csatornákon át biztonságos kapcsolat teremthető a kommunikációban résztvevő számítógépek között. Az SSL ugyanakkor nem végez ügyfélazonosítást, csupán az adatátviteli csatorna biztonságáról gondoskodik.

A pénzintézetek ma már többszintű azonosítási rendszert alkalmaznak, ahol a felhasználói név, a jelszó és a biztonsági kód külön védelmi szintet jelent. A többcsatornás rendszeren keresztül nem csupán a saját gépeden, de egy másik számítástechnikai eszközön – akár mobiltelefonon – is azonosítanod kell magad. Ezt a cél szolgálja pl. az ún. időablak-funkció, amikor csak bizonyos időintervallumig engedélyezi a rendszer a netbank használatát, majd az idő lejártát követően letilt, így újra be kell lépned.

Hasonló biztonsági megoldás, ha a számlavezető bankoddal előre egyeztettek egy mobilszámot, amelyre az online bejelentkezéshez szükséges egyszer használatos kód érkezik. Számítógépedtől teljesen független és véletlen számgeneráló módszer a token, ennek biztonságáról külön PIN- kód gondoskodik, ami azt jelenti, hogy kizárólag a kód beírását követőn kaphatsz visszajelzést az internetes belépéshez szükséges aktuális azonosító számodról. Az adathalászok kiszűrése érdekében a pénzügyi szolgáltatók folyamatosan figyelik a belépési próbálkozásaid számát, és bizonyos számú sikertelen manőver után kitiltanak a rendszerből, illetve ha nem aktív a jelenléted, pár perc után megszakítják veled a kapcsolatot.

Cosmo-tipp: Biztonsági kérdéseiddel feltétlenül fordulj a számlavezető bankodhoz!

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Érezd magad biztonságban külföldön is!

Kezeld tudatosabban pénzügyeidet!

Légy körültekintő, és szervezz felejthetetlen vakációt!

 

Címkék: biztonságosan! e-bankolj

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ennyi kávét ihatsz, ha gyakran fáj a fejed

Ennyi kávét ihatsz, ha gyakran fáj a fejed

Minden reggeledet egy fincsi feketével indítod? Akkor most figyelj, mert lehet, hogy ezután megváltozik a szokásod!

5 film a vasárnap esti kikapcsolódáshoz

Nézd meg, mit adnak ma a tévében!

5 hely, ahonnan megnézheted az augusztus 20-i tűzijátékot

Érdemes előre tájékozódni a legjobb helyszínekről.

Ezek lesznek a legszuperebb filmek ma este a tévében

Csekkold le, mit nézz, ha ma inkább otthon pihiznél!

Csillagjegyek, akiket előléptetnek szeptemberben

Elég jól fog indulni az idén ősz számodra, ha ezek között a csillagjegyek között vagy.

Teszt: Te felismered a Disney meséket egy képkocka alapján?

Csekkold le, tényleg akkora Disney-rajongó vagy-e, mint amilyennek hiszed magad!

Teszt: Te ki lennél a Kardashian-családból?

Töltsd ki a tesztet, és kiderül!

Nem gondolnád, milyen hashtaget tiltott le az Instagram

Nők ezrei akadtak ki a közösségi oldalra!

Megható videón zokog a net

Ezt neked is látnod kell!

Teszt: Melyik sztárpasi illik hozzád 2019-ben?

Töltsd ki a tesztet és megtudod!

9 szitu, amit csak egy fesztiválon történhet meg veled

Lassan a végéhez ér az idei fesztiválszezon, amit ha te is végigtomboltál, tuti belefutottál a következő helyzetekbe.