2011.07.22.@ 11.07

15 tipp, hogy megvédd magad az éjszakában

Veled is előfordult már, hogy egy szuper buli után hazafelé sétálva úgy érezted, valaki követ? Lefékezett melletted egy autó, és te berohantál az első kapualjba? Önvédelmi szakértőnk segítségével összegyűjtöttünk neked 15 tippet, hogy minden partiból épségben térj haza!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

1. Mindig figyeld a környezetedet!

A stresszhelyzet-elemzésnek különböző fázisai vannak: fehér, sárga, narancssárga, piros és fekete. Ha valaki „fehér”, azaz felkészületlenül éri egy támadás, leblokkol. Ez nagyon veszélyes. Míg ha valaki „sárga”, azaz figyel, nem éri teljesen váratlanul, ha odalépnek hozzá; ha szóváltásra kerül a sor, még jobban koncentrál, így ha elfajul a dolog, nagyobb esély van arra, hogy megérzi azt a pillanatot, amikor el lehet szaladni, vagy egy jól célzott ütéssel megvédheti magát. Hegyi Csaba defendo-oktató, aki önvédelmi képzéseket tart minden korosztálynak. Szerinte az a legfontosabb, hogy igyekezzünk elkerülni azokat a helyzeteket, ami veszélyt jelenthet.

2. Kerüld el a gyanús helyeket!

Válassz igényes, biztonságosnak tűnő szórakozóhelyeket, és kerüld azokat, ahol tudod, hogy rendszeresen balhék vannak.

3. Ne feltűnősködj!

Ha rossz környéken jársz, nem a legjobb ötlet a legújabb okostelefonodon hangosan beszélgetni vagy szupertrendi, márkás táskádat látványosan lóbálni.

4. Ne igyál túl sokat!

Csak addig igyál, amíg jól érzed magad tőle. Ha elveszted az önkontrollt, nagyon könnyen áldozattá válhatsz!

5. Sose menj egyedül haza!

Az önvédelmi edző szerint az a legideálisabb, ha legalább hárman vagytok, mert egy csoportot kevésbé támadnak meg, mint egy magányos lányt. A támadás esélyét az is csökkenti, ha a társaságban férfi van, ez rendszerint visszatartó erő.

6. Hívj taxit!

Ha valamiért egyedül kell útra kelned, biztonságosabb, ha nem gyalog indulsz el. Ha arra rászántad a pénzt, hogy elmész bulizni, arra is szánd rá, hogy taxival mész haza! – tanácsolja a szakértő, hozzátéve, hogy így a lehető legkisebb távot kell „védtelenül” megtenni, hiszen a taxi a ház előtt tesz le. De ne feledd: csak akkor vagy biztonságban, ha otthon magadra zártad az ajtót.

7. Válaszd a bekamerázott helyeket!

Ha autóval közlekedsz, tanácsos olyan parkolót választanod, ami kamerával megfigyelt területen van, ez védelmet nyújthat, illetve nő annak az esélye, hogy a segítségedre sietnek, vagy megtalálják a tettest.

8. Kerüld a kapualjakat és sötét helyeket!

Ha van egy utca, ami nem túl nagy forgalmú és középen ki van világítva, menj ott, és lehetőleg ne kerülj kapualjak közelébe!

9. Hallgass a megérzéseidre!

Ha valamilyen helyen, helyzetben nem érzed magad biztonságban – például nem tetszik, hogy egy autóban ülnek – ne menj arra, inkább kerülj!

10. Fuss!

Ha olyan helyzetbe kerülsz, ami veszélyt jelenthet rád, kitör a balhé a szórakozóhelyen, vagy megpróbálnak beléd kötni, de van módod, inkább szaladj el! Lehet, nem ez lesz életed legbátrabb cselekedete, de épen hazajuthatsz.

11. Hívd a rendőrséget!

Ha kitört valamilyen balhé, verekedés, ne habozz hívni a rendőrséget. Éjszaka a szórakozóhelyek környékén elég látványos a rendőri jelenlét az utóbbi időben, így ha telefonon nem sikerül riasztani őket, ha kiszaladsz pár utcát, valószínűleg találni fogsz egyenruhásokat.

12. Csapj zajt!

Ha olyan helyzetbe kerülsz, amiből nem tudsz elmenekülni, hallgass az ösztöneidre! Csapj zajt, kiabálj, hívd fel magadra a figyelmet! Az agresszió legyőzi a technikát. Egy váratlan, magabiztos visszakiabálás leblokkolhatja a támadót.

13. Védd magad ösztönösen!

Ha bekövetkezne a legrosszabb, és rád támadnak, bízz a tested ösztönös védekezésében: emeld magad elé a kezeidet, hogy a fejedet védje – a defendoban ezt a mozdulatot hívják pajzsnak. Esésnél szintén a fejet kell első sorban védeni, és a súlypontot kell először letenni.

14. Engedelmeskedj!

Ha egyedül vagy egy sötét utcán, és el akarják venni a telefonodat, táskádat, ne hősködj, tedd meg, amit kérnek, add oda az értékeidet. Ne ellenkezz, az épséged és az életed fontosabb, mint az okostelefonod!

15. Kerüld a konfliktust!

Néha okosabb csendben maradni. Ne keveredj szóváltásba olyannal, ami komolyabb veszekedéssé vagy akár tettlegességgé is fajulhat.

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Te mersz stoppolni?

Pénztárcakímélő szuperprogramok nyárra

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Sosem volt még ilyen egyszerű megtalálni a tökéletes bútort vagy dekorációt (X)

Ha szeretnéd lakásodat felturbózni és szebbé tenni, vagy éppen új otthont rendezel be, mindenképpen mentsd el könyvjelzőként a FAVI.hu bútor és dekoráció kereső odalat. Útmutatóként és asszisztensként fog segíteni a vásárlásnál, ráadásul időt takarítasz meg vele.
Címkék: éjszakában hogy magad megvédd tipp

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Rossz hír a Netflix rajongóknak!

Rossz hír a Netflix rajongóknak!

Ennek nagyon nem fogsz örülni....

3 tipp, hogy rendbehozd a bőröd a party után

Egy átbulizott éjszaka után te is száraznak, piszkosnak és nehéznek érzed a bőröd? Mutatjuk, hogyan varázsolhatod egészségessé és ragyogóvá néhány pillanat alatt!

A bőrápolási termék, ami nélkül ne indulj el fesztiválra

Tudtad, hogy ilyenkor rengeteg veszélynek van kitéve a bőröd? Mutatjuk, mivel regenerálhatod egy lépésben az átbulizott esték után!

Hogyan készítsd fel a bőröd a fesztiválszezonra?

A fesztiválozás alatt a bőröd extrém körülményeknek van kitéve, amire azt alaposan fel kell készítened - most kiderítheted, hogyan!

Az egész internet most ezt a párt keresi

És az ok elképesztően aranyos!

Imádsz utazni? Megtaláltuk az álommelód!

Bár gyakrabban hirdetnének meg ilyen állásokat!