2011.07.25.@ 11.07

Utalj gyorsan és biztonságosan!

Találtál a neten egy szuper akciós nyaralást, ám a tennivalók elintézésére csupán egy heted maradt? A repülőjegy és a szállás lefoglaláshoz használd a SEPA utalást!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mit jelent a SEPA?

Angol mozaikszó (Single Euro Payments Area), amely „Egységes Euró Fizetési Övezet”-et jelent. A SEPA az Európai Unió euró fizetésekkel kapcsolatos kezdeményezése, amelyben az ügyfelek azonos jogok és kötelezettségek mellett tudják lebonyolítani mind a belföldi, mind a külföldi euró alapú fizetéseiket. Célja, hogy az eltérő nemzeti fizetési módok integrációja által az euró maradéktalanul betölthesse az egységes európai fizetőeszköz szerepét.

Mire ügyelj az elektronikus utalás során?

Az átutalást a számlavezető bankod elektronikus rendszerén (netbank) keresztül indíthatod, a SEPA utalás menüpont kiválasztását követően. A megbízás rögzítése során meg kell adnod az átutalás összegét, a kedvezményezett nemzetközi bankszámlaszámát (IBAN), nevét, címét, valamint pénzforgalmi szolgáltatójának nevét, címét és SWIFT azonosítóját (más néven BIC). Ne felejtsd el kitölteni a telefonos elérhetőségedet, valamint a közlemény rovatot, hogy esetleges probléma esetén a számlavezető bankod munkatársai a lehető leghamarabb fel tudják venni veled a kapcsolatot.

Mindig ellenőrizd az IBAN számot!

A SEPA utalás teljesítésének feltétele a kedvezményezett nemzetközi bankszámlaszámának (IBAN) és számlavezető bankja SWIFT azonosítójának használata – hangsúlyozza az OTP Bank szakértője, Albert Anna, a Nemzetközi Bankműveleti Főosztály, a Nemzetközi Pénzügyi és Csekk Osztály menedzsere. A nemzetközi bankszámlaszám két karakteres országkódból, kétjegyű ellenőrző számból, valamint az adott tagországban használatos, meghatározott karakterszámból álló bankszámlaszámból áll.

Cosmo-tipp: Bővebb információkért keresd fel a számlavezető bankodat, és kérj részletes tájékoztatást a feltételekről!

Tájékozódj az utalás feltételeiről!

A SEPA utalások pénzneme kizárólag euró lehet, az idegen banki költségek átvállalására nincs szükség. A maximális teljesítési idő 2 munkanap, sürgős tranzakció a SEPA keretein belül nem indítható. A kedvezményezett bankjának is alkalmasnak kell lennie SEPA átutalás fogadására. Amennyiben egy egyedi referenciaszámra kívánsz hivatkozni, ezt a közlemény mező első sorában mindig fel kell tüntetned.

Cosmo-tipp: A SEPA utalások fogadására alkalmas bankok listáját itt találhatod meg: http://epc.cbnet.info/content/adherence_database

Mikor érdemes a SEPA utalást választanod?

Ha a SEPA 32 tagországának (EU 27 országa, valamint Svájc, Lichtenstein, Norvégia, Izland, Monaco) egyikébe indítasz átutalást, a kedvezményezett bankja is képes SEPA tételek feldolgozására, és euró devizanemű, normál prioritású tételeket indítasz. Az egységes fizetési szabályoknak köszönhetően gyorsabb a teljesítés, egyszerűsített a feldolgozás, az utalást kedvezményes díjtételek jellemzik, az idegen banki költség vállalására nincs szükség, és a kedvezményezett bankjához a tranzakció teljes összege átutalásra kerül.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Nyaralás előtt gondoskodj vagyontárgyaid biztonságáról!

E-bankolj biztonságosan!

Címkék: biztonságosan! gyorsan utalj

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

8 filmes baki, amit eddig nem vettél észre

Fogadjunk, hogy már ezerszer láttad ezeket a filmeket, mégsem tűnt fel, hogy valami nincs rendben bizonyos jelenetekkel. Csekkold a kínos hibákat!

5 tipp, ha először élsz egyedül

Hamarosan lelépsz otthonról, hogy végre külön lakhass a szüleidtől? Most még tuti azt hiszed, hatalmas buli az egész, pedig néhány fontos dologra nem árt felkészülni. Csekkold, mik ezek!

Meditálj úgy, mint Meghan hercegné

A volt színésznő ezzel a módszerrel küzdött meg a stresszel és másoknak is nagyon ajánlja! Tudd meg, hogyan kell csinálni!

Ez áll a tökéletes Instagram-képek mögött

A valóság nem mindig olyan csodás, mint amit a képek alapján gondolnád! Olvasd el Natalie törtnetét, és másképp fogsz tekinteni az Insta posztokra!

10 dolog, ami miatt imádjuk az őszt

Tudjuk, hogy még szomorkodsz a nyár elmúlása miatt, de itt az ideje élvezni a legszebb évszakot!

5 tipp, hogy könnyebb legyen a reggeled

Ha ezt a pár dolgot betartod, neked is stresszmentesen indulhatnak a napjaid.

Ezeket jelentheti a túl fájdalmas menzesz

Biztos te is tapasztaltál már gyengébb vagy erősebb hasi görcsöket a piros betűs napjaidon. Cikkünkből kiderül, hogy milyen az a fájdalom, ami betegségre figyelmeztet.

Erről a kajáról még a Victoria’s Secret modellek se tudnak lemondani!

Bizony, a szupermodellek is oda vannak bizonyos szénhidrátokért! Szerinted melyik az, amelyiket minden nap fogyasztják?

Egy hétig 9-kor feküdt le aludni, ez történt

Egy olyan csaj mesélte el tapasztalatait, aki sokáig álmatlansággal küzdött, sőt évekig éjfél után járt aludni. Ha kíváncsi vagy, mi történt vele, olvass tovább!

Ezekre készülj fel, ha egy barátoddal randizol

Megesik, hogy egy szuper barátságból még szuperebb kapcsolat alakul, de azért fontos odafigyelni pár dologra!

Ez a két nő lehet a magyar lányok új példaképe

Elképesztő kutatási eredményeikért kaptak díjat ezek a magyar nők. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen felfedezéseket tettek!

Ezeket edd, ha nem akarsz depis lenni!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő táplálkozás nem csak a fizikai egészségért felelős, hanem a mentálisért is!

Ezt edd reggel, ha utálsz reggelizni

Neked sem ez a kedvenc étkezésed? Segítünk, hogyan éld túl a reggeleket!