2011.08.01.@ 11.08

Élvezd a remek diákéveket!

Túl sokba kerül az albérlet, gondot okoz a költségtérítéses képzés kifizetése, vagy szívesen megpályáznál egy külföldi ösztöndíjat? Ne habozz, igényelj Diákhitelt!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Egyedülálló hitellehetőség

A továbbtanulás sok esetben komoly anyagi terheket jelent, a szakértők becslései szerint egy átlagos hazai főiskolás vagy egyetemista vidéken több mint 70 ezer, a fővárosban több mint 90 ezer forintot költ el havonta, ami költségtérítéses képzés esetén ennél jóval több is lehet.

A Diákhitel olyan kedvező hitellehetőség, amellyel megkönnyítheted a felsőfokú tanulmányaid elvégzését, így tartalmasabb életet biztosíthatsz magadnak

Hogyan igényelheted?

A hitel igénylése egyszerű, és attól sem kell félned, hogy kezest, fedezetet vagy állandó jövedelmet kérnek. Amennyiben megfelelsz a jogosultsági feltételeknek, az állami finanszírozású képzésekben a diákhitel segítségével havonta 15, 21, 25, 30 vagy 40, illetve költségtérítéses rendszerben havonta 15, 21, 25, 30, 40 vagy 50 ezer forinthoz juthatsz, ám utóbbinak feltétele, hogy vállalnod kell a magasabb törlesztést. Kérelmedet bármelyik, a Diákhitel Központtal szerződött pénzintézethez benyújthatod, és ha rendelkezel bankszámlával, az igényléshez szükséges nyomtatványokat többnyire ingyenesen biztosítják a számodra – tájékoztat Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója.

A kitöltés során ügyelj arra, hogy minden oldalt aláírj, és ne felejtsd el feltüntetni az egyetem vagy főiskola szám- és betűkódjait sem. Ha pozitívan bírálják el a kérelmedet, a következő folyósításnál már a számládon lesz a pénz, amit szabadon elkölthetsz. A www.diakhitel.hu oldalán lévő hitelkalkulátorral te is kiszámolhatod, hogy mennyit fogsz havonta törleszteni, és mikor kell visszafizetned a kölcsönt.

Cosmo-tipp: Igényeld a Diákhitelt szeptember 15-éig, és a teljes szemeszterre járó összeg akár egy hónap múlva a tiéd lehet.

Mivel számolj, ha felveszed?

A Diákhitel rendkívül kedvező kamatozású (a 2011. második félévére érvényes kamat 8%), szabadon felhasználható forinthitel, amit havi részletekben vagy tanulmányi félévenként egy összegben igényelhetsz legfeljebb 10 tanulmányi félévre, illetve egy szemeszterben maximum 5 tanulmányi hónapra. A Diákhitel kamata változó, és ha elmaradsz egy befizetéssel, bizony számolnod kell a késedelmi kamatokkal, egészen addig, amíg ki nem egyenlíted a tartozásodat.

Cosmo-tipp: Szerződésszegés esetén azonnal felmondják a hiteledet, a teljes tartozásodat 8 napon belül rendezned kell, ellenkező esetben behajtásra kerül az összeg. Fontos: ha bajban vagy, azonnal vedd fel a kapcsolatot a Diákhitel Központtal, ha időben jelzed, igyekeznek áthidaló megoldást találni fizetési nehézségedre!

Ne aggódj a törlesztés miatt!

A Diákhitelt csak azután kell törlesztened, hogy megszűnt a hallgatói jogviszonyod, ám legkésőbb 40 éves korodig meg kell kezdened a törlesztést. A törlesztés futamideje és nagysága a későbbi fizetésed függvénye, és ha nem tudsz elhelyezkedni 2 évig, vagy a későbbiek során a bejelentett béred nem éri el a minimálbér összegét, a hitelt csak a minimálbér alapján kell törlesztened. Ha például 50 ezer forintot igényeltél, a törlesztés kezdetének évében és az utána következő évben a minimálbér 8%-át, a harmadik évtől pedig a két évvel korábbi béred 8%-ának 1/12-ed részét kell havonta kifizetned. Könnyen előfordulhat, hogy időközben rendeződik az anyagi helyzeted, így a hitelt korlátlanul és külön kötöttségek nélkül, bármikor visszafizetheted.

Mit tehetsz, ha átmenetileg nem tudod fizetni?

Bármikor megeshet, hogy fizetési nehézségeid adódnak, így a harmadik törlesztési évben lehetőséged nyílik arra, hogy maximum 2 évre törlesztési kedvezményt igényelj. Ebben az esetben nem a jövedelmed, hanem a mindenkori minimálbér alapján fizeted vissza a hitelt; ha korábban államilag finanszírozott képzésben tanultál, 6%-ot, illetve ha költségtérítéses keretek között, a minimálbér 8%-át. Amennyiben a törlesztés első két évében adódnak fizetési gondjaid – amikor a minimálbér alapján fizeted a tényleg „minimális” összeget –, érdemes azonnal és írásban jelezned a problémádat a Diákhitel Központ számára, hogy a nehézségek megnyugtató rendezésére elegendő idő legyen.

Ha többet és korábban szeretnél az előírt összegekhez és időpontokhoz képest törleszteni, ennek sincs akadálya: az előtörlesztéssel csökkentheted a tőkét, míg az előteljesítéssel több hónapra előre tehermentesítheted magadat a havi fizetési kötelezettség alól. Akármelyik lehetőséget választod is, egyiknek sincs plusz díja – fűzi hozzá a szakértő.

Cosmo-tipp: A felvett hitelösszeget és a folyósítás gyakoriságát félévente egyszer módosíthatod.

Külföldben gondolkodsz?

Ha szívesen tanulnál külföldön, ám a családod anyagilag nem tud támogatni a döntésedben, a Diákhitelre ilyen esetekben is jogosult vagy. Az Európai Gazdasági Térség felsőoktatási intézményeitől kérvényezz a képzési adatokról, illetve a hallgatói jogviszonyról szóló igazolást, majd a www.diakhitel.hu honlapjáról töltsd le a tanulmányi adatlapot, amelyeket minden szemeszterben be kell küldened. Fontos tudnivaló: a július közepén érvénybe lépett változásoknak köszönhetően már nem minden esetben szükséges az Országos Fordító Iroda által készített hiteles fordítást csatolnod az igényléshez.

Cosmo-tipp: Jegyezz fel a naptáradba két fontos dátumot, hisz az igényléshez szükséges dokumentumokat legkésőbb október 31-ig, illetve március 31-ig le kell adnod. A Diákhitelről bővebb információkat itt találsz: www.diakhitel.hu

Miért kötött a felvehető hitel maximális összege?

Ezek azok a legmagasabb összegek, amelyeknek visszafizetése a szakértői számítások szerint – figyelembe véve a piaci körülményeket, az ügyfelek jövedelmi viszonyait, fizetési hajlandóságát stb. – még vállalható és reálisan teljesíthető, így a felvett hitelösszegek nem veszélyeztetik a Diákhitel rendszer stabilitását és biztonságos működését.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Nyaralás előtt gondoskodj vagyontárgyaid biztonságáról!

E-bankolj biztonságosan!


Címkék: diákéveket! élvezd remek

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Nincs most menőbb ennél a fánknál!

Nincs most menőbb ennél a fánknál!

Tökéletes recep hűvös őszi reggelekre.

6 jel, hogy már rég munkahelyet kellett volna váltanod!

Ha azon kapod magad, hogy csak gyűlnek a pipák, van egy jó és egy rossz hírünk!

5 ok, amiért nehezebb barátokat szerezned a harmincas éveidben

Utánajártunk, hogy mi állhat a háttérben!

Ami rólad szól már 20 éve…Pandora (x)

A Pandora Moments karkötő 20 évvel ezelőtti megjelenésével kezdetét vette egy mozgalom, ami arra buzdítja a nőket, hogy merjenek önmaguk lenni, fejezzék ki az ékszereikkel mindazt, amit ők szeretnek, és ezek a csodás nők a Pandorával karöltve, létrehoztak egy országokon és kultúrákon átívelő páratlan közösséget

A legfelháborítóbb babaváró bulik, amiktől eldobod az agyad

Összeszedtük a legdurvább gender reveal bulikat, amiken tutira ki fogsz akadni.

4 csillagjegy, akinek az élete drasztikusan megváltozik a közeljövőben

Csekkold, hogy a te horoszkópod a listán van-e!

„Tökéletesnek hittem a pasimat, aztán kiderült, hogy végig hazudott”

Húzós sztori következik, neked mi a véleményed róla?

5 nő őszinte vallomása a terhesség alatti szexről

Erre biztosan nem számítottál.

Tényleg jobb olyan sráccal randizni, akinek lánytestvére van?

Meredek elméletnek tűnik? Az amerikai Cosmo újságírója szerint van benne ráció…