2011.08.02.@ 11.08

Öt bosszantó kollégatípus – így kezeld őket!

A napod jelentős részét a munkahelyeden töltöd, így tanuld meg, hogyan kezeld az idegeiden táncoló kollégáidat, mielőtt teljesen az agyadra mennének.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A világ tele van fura emberekkel – kezdve a kis csitritől, aki olyan hangosan csiripel a mobiljába, hogy még a saját gondolatodat sem hallod, egészen addig az ellenszenves alakig, aki a buszon nem képes átadni a helyét az időseknek. De ezekben az esetekben legalább megvan az esély, hogy nagy ívben elkerüld őket. Viszont van egy hely, ahol sehogy sem kerülheted ki a kibírhatatlan és lusta egyedeket: a munkahely. A Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint, ha már csak egy gyenge láncszem van az irodai csapatban (aki inkább hátráltatja a munkát), az megfertőzi a többiek munkamorálját is, és persze ilyen körülmények között nehéz kedvesnek lenni. Tanuld meg kezelni az idegesítő kollégát, de előtte tudd meg, mely típusba tartozik!

A pletykafészek

Ő az, aki mindent tud – kik bonyolódtak szerelmi kalandba, ki az, akit ki fognak rúgni; tőle minden „fontos” információt megkapsz. Észrevetted már, hogy felőled is minden részletre kiterjedően érdeklődik? Ne tarts kiselőadást arról, milyen csúnya dolog a pletykálkodás, azt fogja gondolni, valami rejtegetnivalód van, és nem kizárt, hogy csak azért is te leszel a cifra meséinek következő áldozata. Inkább tereferélj vele a sztárokról, ne a munkatársakról. Ha mégis kitálal a főnök házassági gondjairól, hozakodj elő inkább a celebek problémáival, vagy a legújabb sorozat szövevényes cselekményével. Na de ha ez se válik be, és még mindig faggatózik rólad, győzd meg, hogy te vagy a világ legunalmasabb teremtése. Részletesen ecseteld a hétvégéidet, amikor az anyukáddal sütit sütsz, vagy amikor egész délután DVD-zel.

Aki mindig a reflektorfényben kíván lenni

Soha nem kotorászna az asztalodon, de valahogy mindig kihúzza belőled az ötleteidet, és úgy adja elő, mintha a saját fejéből pattant volna ki. Amint előhozakodnál az elképzeléssel, ő lesből támad, és természetesen beelőz az elgondolással – ami tiéd lenne eredetileg –, és mielőtt kérdőre vonnád, rájössz, hogy múlt héten erről beszéltetek; persze ez idő alatt bőven a feledés homályába merült, ki az igazi géniusz a csapatban. A jövőbeli félreértések elkerülése végett mindent vess papírra. Ha egy grandiózus ötletet szeretnél prezentálni, küldd el e-mailben minél több embernek, ezzel maradéktalanul alátámasztod a munkád eredetiségét, mivel ott díszeleg a pontos dátum és a neved. Egy másik jó módszer az, hogy azonnal megkeresed a főnököd, amikor megfogalmazódik benned az ötlet.

A panaszhercegnő

A kávé pocsék. A főnök goromba. A felső vezetés úgysem ért semmihez. És senki nem fogja fel, hogy ő a szívét-lelkét kiteszi ezért a cégért. Nem könnyű minden nap végighallgatni a panaszáradatot, igaz? Húzd elő a tarsolyodból azt az egyetlen tulajdonságot, amit ki nem állhat: az optimizmust. Tuti, hogy gyorsan keres mást, akinek elsírhatja búját-baját.

A tökéletes kisasszony

Hetente ínycsiklandozó sütivel lepi meg a brigádot. Az értekezleteken szemtelenül jó ötletekkel áll elő az új projekttel kapcsolatban, hihetetlenül kezdeményező szellemű, röviden szólva túlontúl tökéletes. Ha már-már visszatetsző ez a tökély, beszélj vele őszintén: mondd el, hogy nagyszerű dolog, ha valaki ennyire szenvedélyes a munkában, de sokat segítene neked és a többieknek is, ha közösen vitatnátok meg a feladatokat, és nem egyes egyedül akarna megoldani mindent.

A kóros munkakerülő

Nem arról van szó, hogy nem csinál semmit, hiszen képes órákig szervezni (természetesen munkaidőben) a következő házibuliját. De a cégért még a kisujját sem hajlandó mozdítani, és valahogy mindig eléri, hogy senki ne mártsa be. Először is, ne fedezd tovább – akkor sem, ha rövid távon a mostani projektetek vagy a részlegetek látja kárát. Érd el, hogy a felettes még világosabban konkretizálja a határidőket és azt, hogy kinek mi a feladata, ezután biztos, hogy hamar lehull a lepel az anti-munkahőséről. A legfontosabb, hogy megértsd, egy idő után a munkakerülőt – és a hozzá hasonló „mérgező” típusokat – tetten érik. A leghelyesebb stratégia a bosszantó munkatársak kezelésekor az, ha csakis a saját viselkedésedre összpontosítasz.

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Légy sikeres a vállalkozásodban!

Így dolgozz együtt a barátnőddel!

 

Címkék: bosszantó kezeld kollégatípus őket!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

5 menő dekor, ha unod a klasszikus Halloween tököt

5 menő dekor, ha unod a klasszikus Halloween tököt

A faragás nem a te műfajod? No para, mutatunk néhány egyszerű, gyors és látványos technikát!

„Egy hónapig a holdfázisok szerint éltem, ilyen hatással volt rám”

Ha te is kipróbálnád, segítséget is adunk hozzá!

Ezek a legjobb cuccok az Amazon Black Friday-en

Már most lecsaphatsz rájuk!

3 sütőtökös recept, amit ki KELL próbálnod

Vigyázat, súlyos függőséget okoznak!

„Ezért kezdtem el több olyan nőt követni Instán, aki hasonlít rám”

Ha nem vigyázol, a közösségi média a te önbizalmadra is rányomhatja a bélyegét!

„Amikor szorongok, eszembe jut ez a 4 szó, ami segít”

Ashley Broadwater a Popsugarnak írta meg a történetét, amivel másoknak is próbál segíteni.

Nicki Minaj végre megosztott egy fotót az újszülött kisfiáról

Reméljük, hamarosan még több kép érkezik!

Ennél meghatóbb videót ma már nem fogsz látni

Pedig még csak reggel van, de ezt nehéz lenne űberelni!

Végre kiderült, miért utálja annyira Vilmos Meghant

Oké, csak szerintünk túl önérzetes Vilmos?