2011.08.08.@ 11.08

Te bedőlsz a reklámoknak?

Akciós hitelek, kedvezményes kölcsönök, nulla százalékos kamatok? Bármilyen csábítónak is tűnnek ezek az ajánlatok, ne feledd, hogy a hiteleknek mindig ára van, amit előbb vagy utóbb, ám ki kell fizetned!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A vonzó hirdetések veszélyei

A különféle áruhiteleket gyakran, kamatmentességgel, a gyors igénybevétel lehetőségével vagy nulla százalékos THM-mel hirdetik, ám érdemes alaposan körbejárnod a kecsegtető ígéreteket, hisz ezek csak bizonyos feltételek esetén igazak, és a nulla százalékos kamat sok esetben magas kezelési költségekkel is járhat. Nulla százalékos THM hirdetésekkel jellemzően áruvásárlási hiteleknél találkozhatsz, amikor például a kereskedő vállalja át a hitel díját, s ezzel biztosít részletfizetési lehetőségeket. Fontos tudnod, hogy a nulla százalékos THM sem tartalmazza például a késedelmi kamatot, a futamidő meghosszabbításának költségét, s általában csak akkor valós, ha a kölcsön összegét rövid időn belül, maradéktalanul visszafizeted.

Cosmo-tipp: Minél hosszabb egy adott hitel futamideje, annál tovább fogod törleszteni, így mielőtt belevágnál, mérlegeld alaposan a szükségleteidet és az anyagi helyzetedet!

Mit mutat a THM?

Régóta szemezel egy szuperokos telefonnal, vagy szívesen felújítanád a lakásodat, de nincs rá elég pénzed? Ha a vásárlást részben hitelből szeretnéd fedezni, a kedvező termékakciók mellett a hitel költségeire is ügyelned kell.

A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) azt mutatja , hogy a felvett hiteled éves szinten mekkora költségekkel jár az összes banki díjat, kamatot figyelembe véve, a tőketörlesztésen felül. A THM szerepe, hogy a közlése időpontjában ismert feltételek alapján előzetesen tájékozódhass, és összehasonlíthasd az ajánlatokat. Annak ellenére, hogy a THM értékét százalékos formában fejezik ki, ez a százalék nem azonos a kamattal. Fontos tudnod, hogy a THM nem tartalmazza a hitel futamidejének hosszabbításakor felszámított jutalékot, a késedelmi kamatot, a biztosítási, átutalási és garanciadíjakat, illetve az egyéb olyan fizetési kötelezettséget, ami akkor keletkezik, ha a szerződésben vállalt kötelezettségeknek nem teszel eleget – magyarázta Nagy Ferenc, a K&H Bank szakértője.

Cosmo-tipp: A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát (azaz futamidő alatti kamatlábváltozás kockázatát), illetve a devizahitelek árfolyamkockázatát sem.

Mennyibe kerül a hiteled?

Ha forint alapú személyi kölcsönt veszel fel, és a kölcsön összege 600.000 Ft, a futamidő 60 hónap, akkor a THM értéke 22,96 %, a törlesztő részlet 16180 Ft/hó, így a futamidő alatt összesen 970.800 Ft-ot fogsz fizetni, ám a hitelkondíciókat és a törlesztőrészletek havi összegét a pénzintézetek a folyósítás napján állapítják meg – fűzi hozzá szakértőnk. A hitel futamideje alatt a kamat a szerződésben meghatározott módon és esetekben változhat, ennek megfelelően a törlesztőrészletek nagysága is módosulhat.

Cosmo-tipp: Hitelfelvétel előtt kérj részletes információkat a különféle hiteltermékekről és azok feltételeiről.

Mire ügyelj az akciós hiteleknél?

Mielőtt bármit aláírnál, alaposan olvasd át a szerződést, különösen az apróbetűs részeket, mivel a bankok a különféle akciós feltételeket általában a futamidő elején alkalmazzák.

A THM a kedvezményes kondícióknak köszönhetően ilyenkor alacsonyabb, ám a feltételek esetleges nem teljesítéséből adódó többletköltségeket értelemszerűen nem mutatja – fűzi hozzá a szakértő. Az akciós hitelek igénylése során kísérd figyelemmel, hogy a kedvezmény konkrétan melyik termékre vonatkozik, melyek a hiteligénylés feltételei, , illetve a kedvezményes időszak lejárta után milyen mértékben fog növekedni a felvett hiteled költsége.

Cosmo-tipp: A hitelszerződés megkötése előtt a pénzintézeteknél érdeklődj részletesen arról, hogy pontosan milyen költségeket és mikor kell majd visszafizetned.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Élvezd a remek diákéveket!

Utalj gyorsan és biztonságosan!

 

Ami rólad szól már 20 éve…Pandora (x)

A Pandora Moments karkötő 20 évvel ezelőtti megjelenésével kezdetét vette egy mozgalom, ami arra buzdítja a nőket, hogy merjenek önmaguk lenni, fejezzék ki az ékszereikkel mindazt, amit ők szeretnek, és ezek a csodás nők a Pandorával karöltve, létrehoztak egy országokon és kultúrákon átívelő páratlan közösséget
Címkék: bedőlsz reklámoknak?

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Nincs most menőbb ennél a fánknál!

Nincs most menőbb ennél a fánknál!

Tökéletes recep hűvös őszi reggelekre.

6 jel, hogy már rég munkahelyet kellett volna váltanod!

Ha azon kapod magad, hogy csak gyűlnek a pipák, van egy jó és egy rossz hírünk!

5 ok, amiért nehezebb barátokat szerezned a harmincas éveidben

Utánajártunk, hogy mi állhat a háttérben!

A legfelháborítóbb babaváró bulik, amiktől eldobod az agyad

Összeszedtük a legdurvább gender reveal bulikat, amiken tutira ki fogsz akadni.

4 csillagjegy, akinek az élete drasztikusan megváltozik a közeljövőben

Csekkold, hogy a te horoszkópod a listán van-e!

„Tökéletesnek hittem a pasimat, aztán kiderült, hogy végig hazudott”

Húzós sztori következik, neked mi a véleményed róla?

5 nő őszinte vallomása a terhesség alatti szexről

Erre biztosan nem számítottál.

Tényleg jobb olyan sráccal randizni, akinek lánytestvére van?

Meredek elméletnek tűnik? Az amerikai Cosmo újságírója szerint van benne ráció…

Ismerd meg a 3 legmaximalistább csillagjegyet!

Náluk a tök oké, a jó és a rendben van nem játszik, csakis a tökéletessel és a wow-felkiáltásokkal érik be!