2011.08.22.@ 11.08

Gondoskodj időben a jövődről!

Gondoltad volna, hogy a nyugat-európai fiatalok a havi fizetésük 20%-át félreteszik a nyugdíjas éveikre? Ha szeretnéd a későbbiekben is biztonságban érezni magad, nem árt minél előbb elkezdened a takarékoskodást!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tervezd tudatosan az anyagi helyzetedet!

Most, hogy 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és eltörölték a korkedvezményes, illetve a 13. havi nyugdíjat, felmerülhet benned is a kérdés, hogy mire idős leszel, vajon mennyire leszel aktív és egészséges, lesz-e munkád, és lesz-e annyi járulékfizető, hogy az állam megfelelő színvonalú nyugdíjat biztosítson? A prognózisok szerint a várható nyugdíjad az utolsó havi kereseted kb. 50-60%-a lehet , ám nem biztos, hogy ebből fenn tudod majd tartani a megszokott életszínvonalad. Így nyugdíjcélú megtakarításaidat célszerű minél előbb – akár 25 évesen, de legkésőbb 35 éves korodban – elkezdened legalább havi 10.000 forinttal, hisz a számítások szerint ugyanakkora megtakarítási összeg eléréséhez havonta ötször annyit kell félretenned, ha 10 év alatt akarod összegyűjteni, mintha 30 évet szánnál a megtakarításra. A pénz magának dolgozik: a hozamok hozamokkal gyarapodnak – tájékoztat Ludvai Judit, az AEGON Magyarország Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Cosmo-tipp: Ha kérdéseid vannak, fordulj bátran az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz, információkat a http://www.onyf.hu/ honlapon találhatsz.

Gyűjts a nyugdíjas éveidre!

A nyugdíjcélú megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztár a legismertebb megtakarítási forma, amit az állam továbbra is 20 százalékkal egészít ki. Ez azt jelenti, hogy egyéni befizetéseid után 20% adó-visszatérítést érvényesíthetsz a személyi jövedelemadóból, amit az adóhatóság utal az önkéntes nyugdíjpénztári számládra. Fontos tudnod, hogy az adó-visszatérítés maximális összege életkortól függően évente 100 ezer, illetve 130 ezer forint lehet, maximum a fizetett szja mértékéig. Ha például 30 éves tagként önkéntes pénztári számládra 500.000 Ft tagdíj kerül egy év alatt, akkor 600.000 forint lesz belőle az állam által nyújtott ösztönzésnek köszönhetően. Ez máris 20% kiegészítést jelent, amihez jön még a tényleges befektetési hozam az általad választott befektetési portfólióban, méghozzá kamatadó-mentesen. E megtakarítás további előnye, hogy megjelölhetsz kedvezményezettet, illetve jelölés hiányában örökíthető – fűzi hozzá a szakértő.

Te hogyan nyilatkoztál?

Ha magánnyugdíjpénztár-tag voltál, legkésőbb 2011. január 31-ig döntened kellett arról, hogy maradsz-e a pénztáradnál, vagy visszalépsz az állami nyugdíjrendszerbe, illetve pályakezdőként szabadon rendelkezhettél arról is, hogy melyik rendszerben bízol inkább. Ha úgy nyilatkoztál, hogy maradsz a magánnyugdíjpénztáradnál, a munkáltatód a nyugdíjbiztosítási járulékodat a társadalombiztosítás részére utalja át, és 2011. december 1-je után a fizetésed a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen azt vállaltad, hogy saját magad gondoskodsz a nyugdíjadról, a kötelező 10% nyugdíjjárulék megfizetésével. Ha visszaléptél az állami nyugdíjrendszerbe, és lemondtál a magánpénztári egyéni számládon lévő összegről, a jövőben csak az államtól számíthatsz nyugdíjra.

Mi történik a reálhozamoddal?

A reálhozam kiszámítását törvény írja elő, ami nem más, mint a nyugdíjpénztári számládon lévő megtakarításod ún. hozamgarantált tőke feletti része, ami egyszerűbben fogalmazva a jóváírt tagdíjad inflációval növelt értéke. Ennek nagysága attól függ, hogy mennyi ideig voltál az adott pénztár tagja, mekkora összeget fizettél havonta, és az mikor, illetve milyen mértékben került jóváírásra a pénztári számládon. A tagszámládon összegyűlt reálhozamot és az ezen felüli tagdíj-kiegészítést a magánpénztárak legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kötelesek neked visszafizetni, amely a nyilatkozatodtól függően a bankszámládra, készpénz formájában, az önkéntes pénztári számládra, esetleg az állami rendszerben létrehozott egyéni számládra érkezik. Ha nem nyilatkoztál, ezeket az összegeket a volt pénztárnál megadott lakcímedre küldik .

Cosmo-tipp: A reálhozamod értékét a pénztárak honlapján lévő kalkulátorral te is kiszámolhatod, a magánnyugdíjpénztárak elérhetőségeit a www.magannyugdijpenztarak.hu oldalon találhatod meg.

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Te bedőlsz a reklámoknak?

Ismerd meg a fogyasztási hitelek típusait!

Ami rólad szól már 20 éve…Pandora (x)

A Pandora Moments karkötő 20 évvel ezelőtti megjelenésével kezdetét vette egy mozgalom, ami arra buzdítja a nőket, hogy merjenek önmaguk lenni, fejezzék ki az ékszereikkel mindazt, amit ők szeretnek, és ezek a csodás nők a Pandorával karöltve, létrehoztak egy országokon és kultúrákon átívelő páratlan közösséget
Címkék: gondoskodj időben jövődről!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Nincs most menőbb ennél a fánknál!

Nincs most menőbb ennél a fánknál!

Tökéletes recep hűvös őszi reggelekre.

6 jel, hogy már rég munkahelyet kellett volna váltanod!

Ha azon kapod magad, hogy csak gyűlnek a pipák, van egy jó és egy rossz hírünk!

5 ok, amiért nehezebb barátokat szerezned a harmincas éveidben

Utánajártunk, hogy mi állhat a háttérben!

A legfelháborítóbb babaváró bulik, amiktől eldobod az agyad

Összeszedtük a legdurvább gender reveal bulikat, amiken tutira ki fogsz akadni.

4 csillagjegy, akinek az élete drasztikusan megváltozik a közeljövőben

Csekkold, hogy a te horoszkópod a listán van-e!

„Tökéletesnek hittem a pasimat, aztán kiderült, hogy végig hazudott”

Húzós sztori következik, neked mi a véleményed róla?

5 nő őszinte vallomása a terhesség alatti szexről

Erre biztosan nem számítottál.

Tényleg jobb olyan sráccal randizni, akinek lánytestvére van?

Meredek elméletnek tűnik? Az amerikai Cosmo újságírója szerint van benne ráció…

Ismerd meg a 3 legmaximalistább csillagjegyet!

Náluk a tök oké, a jó és a rendben van nem játszik, csakis a tökéletessel és a wow-felkiáltásokkal érik be!