5 egyszerű húsvéti süti

A húsvétban a fincsi kajákat szereted a legjobban? Akkor jó helyen jársz, mert összegyűjtöttük a leggyorsabb és legszebb desszerteket neked, amikkel garantáltan leveszel majd mindenkit a lábáról.

5 egyszerű húsvéti süti

Húsvéti brownie

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj + egy kis darab a tepsi kivajazásához
  • 10 dkg tejcsoki pasztilla
  • 10 dkg fehércsoki pasztilla
  • 2 tojás
  • 1 és egy negyed bögre cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 zacskó csokitojás vagy M&M-s
  • 3/4 bögre kakaópor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/3 bögre liszt + 1 evőkanál a tepsi szórásához

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy 20×20 cm-es tepsit vajazz ki, aztán szórd meg egy kis liszttel is, hogy a süti ne ragadjon le. A vajat olvaszd meg egy serpenyőben – akkor jó, ha már habos. A cukrot, a kakaót, a vaníliát és a sót öntsd egy tálba, majd add hozzá a vajat is, és az egészet robotgéppel keverd össze. Jöhetnek bele a tojások és a liszt, végül a csokitojások vagy az M&M-s felét is szórd bele. A tésztát simítsd a tepsibe, majd 25 percig süsd, aztán vedd ki és hagyd teljesen kihűlni. Amikor hideg, szeleteld fel kisebb darabokra. A kétféle csokipasztillát (sima táblás csokival is helyettesítheted) külön-külön olvaszd fel. Egy villa segítségével csorgasd rá a sütik tetejére a fehéret, aztán ugyanígy a barnát is, de azt az ellenkező irányból rajzold, hogy rácsos legyen a teteje. A csokitojások maradékát aprítsd össze, és szórd rá a süti tetejére.

Epres labdák

Hozzávalók:

  • 1 bögre vaj
  • 1/2 bögre porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál eper kivonat
  • 2 és 1/4 bögre liszt
  • 1/2 teáskanál só
  • 5-10 csepp piros ételfesték
  • 1 bögre csokipasztilla

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Keverd össze a vajat a porcukorral, a vanília és eper kivonattal, aztán szitáld bele a lisztet, a sót és az ételfestéket is csepegtesd bele. Végül a csokipasztilla se maradjon ki! A tészta akkor jó, ha összeállt, ez kb. 2 perc keverést jelent. Egy tepsire tegyél sütőpapírt, aztán a tésztából evőkanállal csippents le darabokat és tedd őket rá a papír tetejére. Ha az evőkanállal nem megy, akkor a kezeddel is formázhatod őket, csak arra vigyázz, hogy ne legyenek túl nagy darabok. 8-10 percig süsd a sütiket, aztán vedd ki őket, és amikor picit kihűltek, forgasd bele mindegyiket porcukorba.

Hímes tojás keksz

Hozzávalók a kekszhez:

  • 3/4 bögre vaj
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 tojás + 1 tojássárgája
  • 2 és ½ teáskanál vanília kivonat
  • 1 és ¾ bögre liszt
  • 1/3 bögre tejpor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/4 bögre étcsoki, apróra vágva

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 2 bögre porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1/3 bögre víz
  • 1/4 teáskanál vanília kivonat
  • kék és barna ételfesték

Elkészítés:

A vajat és a cukrot robotgéppel keverd össze, aztán add hozzá a tojást és a tojássárgáját, valamint a vanília kivonatot, és keverd az egészet simára. Egy másik tálban a lisztet a tejporral, a sóval és a sütőporral keverd össze, majd lassanként adagold hozzá a tojásos keverékhez. Utoljára dolgozd bele a feldarabolt csokit, aztán a tésztát csomagold folpackba és egy órára tedd hűtőbe. Amikor letelt az idő, lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát fél ujjnyi vastagságúra, majd szaggass ki belőle tojásformákat. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben süsd a sütiket 8-9 percig. Ne aggódj, ennyi idő alatt is átsülnek, sőt, nagyon puhák maradnak! A díszítés előtt tedd a sütiket rácsra, és hagyd őket teljesen kihűlni. Egy tojásfehérjét verj kemény habbá, aztán adagold hozzá a porcukrot is. Mehet bele a vanília kivonat és a türkiz ételfesték is, aztán kend rá a masszát a kekszekre. Végül egy kevés barna ételfestéket keverj el vízzel (ne legyen túl folyékony), és amikor a türkiz díszítés már megszáradt a tetején, rajzolj rá pöttyöket egy fogpiszkálóval, mintha igazi tojás lenne.

Citromos szelet

Hozzávalók:

  • 3/4 bögre liszt + 1/4 bögre liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • negyed teáskanál só
  • 2 citrom lereszelt héja
  • 6 evőkanál vaj
  • 3 tojás
  • 1 és ¼ bögre kristálycukor
  • 1/2 bögre + 1 evőkanál citromlé

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tálban keverd össze a nagyobb mennyiségű lisztet, a porcukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. A vajat egy villa segítségével vágd kicsi darabokra, aztán add a tésztához és alaposan gyúrd össze. Vegyél elő egy 20 cm átmérőjű tepsit, és nyomkodd bele az aljába a tésztát, ez lesz a süti alapja. Körülbelül 25-30 perc alatt süsd készre. Közben a tojásokat és a cukrot keverd össze, add hozzá a negyed bögrényi lisztet, és addig dolgozz vele, míg sima tésztát nem kapsz. Amikor a süti alja megsült, vedd ki a sütőből, és kend rá a cukros masszát, aztán még fél órára tedd vissza, de csökkentsd a hőmérsékletet 160 fokra. Amikor kész, hagyd teljesen kihűlni, csak azután szeleted fel, és díszítsd ki porcukorral.

Répatorta süti

Hozzávalók a kekszhez:

  • 1 ½ csésze teljes kiőrlésű liszt
  • ½  teáskanál szódabikarbóna
  • ¼  teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
  • ½ bögre vaj
  • ½ bögre kristálycukor
  • ¼ csésze barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 bögre finomra reszelt sárgarépa

Hozzávalók a mázhoz:

  • 5 dkg krémsajt
  • 6 evőkanál puha vaj
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • 2 bögre porcukor
  • narancssárga és zöld ételfesték

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a fahéjat, a gyömbért és a szerecsendiót öntsd egy nagy tálba és keverd össze. Egy másik tálban a vajat, a kristály- és barna cukrot dolgozd össze robotgéppel, majd tedd bele a vanília kivonatot és a tojást is. A két tál tartalmát óvatosan keverd össze, végül pedig a sárgarépát se felejtsd el hozzáadni! Egy sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelt tepsire tegyél a tésztából kisebb gombócokat, és süsd őket 11-12 percig.
A cukormázhoz a vajat és a krémsajtot gépi habverővel keverd össze, majd add hozzá a vanília kivonatot és a porcukrot is. Tedd a keveréket a fagyasztóba kb. 5 percre, közben a sütiket szedd ki a sütőből. Amikor kihűltek, a tetejüket kend meg cukormázzal, de ne használd fel mindet! Egy kisebb adagba keverj narancssárga ételfestéket, egy másikba pedig zöldet, és készíts belőlük répákat a kekszek tetejére!

Na, te melyiket készíted el?