Egyél és szépülj! A bőröd kedvenc receptje

Új sorozatunkban Sass Dani gasztroblogger, a Konyhafőnök harmadik évadának döntőse mutatja meg neked egy-egy ínycsiklandó fogás elkészítését. Ezúttal egy nagyon izgalmas, bőrszépítő receptet hozott el neked.

bali

Szia, Cosmo-lány! Képzeld, márciusban eljutottam Indonéziába, ahol igyekeztem a lehető legtöbb helyi specialitást kipróbálni. Amennyire varázslatos a környezet, annyira izgalmasak az ízek is! Minden étel maga az üde frissesség, citrusosság. Az egyik kedvencem a balinéz ököruszály leves volt, amit azóta többször készítettem már el magam is. Megtalálható benne mindaz, amiért imádok enni: a friss zsenge zöldségek, az élénk fűszerek, és persze a szaftos hús. Ezektől nem csak elképesztően finom lesz, hanem még a bőrödnek is jót tesznek. Próbáld ki te is!

oxtail soup

Hozzávalók:

  • 1 kg ököruszály (lehet más húsból is, de ez a legjobb)
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db burgonya
  • 2 teáskanál szemes fehér bors
  • 1/3 szerecsendió
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 1/3 gyömbér
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db lilahagyma
  • 2 db citromnád
  • 1/2 galangan gyökér
  • 2-3 lime levél
  • barnacukor
  • víz

Elkészítés:

Egy kevés olajon pirítsd körbe jó alaposan a felszeletelt (kb. 4-5 cm vastag korongok) húsokat. Ezzel képezünk egy finom pörzsanyagot a felületén, amitől még kellemesebb lesz az íze a levesünknek. Ezt követően öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Ez a hús elképesztően finom, köszönhetően a csontosságának. Megközelítőleg 1 óra alatt szépen megpuhul, miközben kifő belőle a leves ragacsosságát adó kollagén is. Na, ez aztán a tuti hozzávalója a szép bőrnek!

Aprítóban zúzzunk ösze az egész szemes borsot, tökéletesen porítva. Reszeljünk bele 1/3 szerecsendiót., 1 evőkanál kurkumát, egy diónyi hámozott, friss gyömbért, 4 db fokhagymát, 1 közees méretű lilahagymát és 2-3 lime levelet. Ezzel összeáll egy elképesztően illatos, sűrű pép, ami a leves szíve-lelke lesz. Egy kevés olívaolajat hevítek serpenyőben és ezt az elkészült pépet 3-4 perc alatt áthevítem, körbepirítom. Ezzel válik igazán karakteressé az íze és veszít kissé a nedvességéből is. A citromnádat és a galangan gyökeret kissé megtöröm és beledobom a levesbe.

Ha megpirult a gyömbéres, borsos, szerecsendiós pép is, azt is a levesbe teszem. Ha újra felforrt, beledobálom a karikákra vágott sárgarépát, a felkockázott burgonyát, 1 evőkanál sót, és egy csipet barnacukrot. Ha összeforrtak az ízek, egy nagy marék apróra vágott újhagymát szórok a tetejére és tálalom. A lime levelet, galangan gyökeret, citromnádat ázsiai boltokban keresd! További receptek és érdekességek a sassdani.hu-n.

Még több

Te Te Te