2018.07.11.@ 00.07

„Napi rutin helyett élmény a kávé, ha jó barista készíti. ”- interjú Huszár Ádámmal

Kezdetben egészen mással foglalkozott, mégis a kávé mellett kötött ki 6 évvel ezelőtt. Huszár Ádám szerint a kávé útja nagyon hosszú a termőföldtől a csészéig, és ennek a megismerésére egy élet is kevés. Így aztán mindig van mit tanulni és tanítani

Szponzoráció
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„Napi rutin helyett élmény a kávé, ha jó barista készíti. ”- interjú Huszár Ádámmal

 

2012-ben kávézót nyitottál, pedig előtte egészen mással foglalkoztál. Honnan jött az ötlet?

Huszár Ádám

Egy barátommal vágtunk bele, ő előtte taxizott, én meg az édesapám akkumulátorokat és motorokat forgalmazó cégében dolgoztam. Azt gondoltuk, hogy szükség van egy jó kávézóra, így nyitottunk egyet. Nagyjából másfél évembe került, mire rájöttem, hogy mit is csinálok. Úgy láttam, hogy a vendégeknek az a legfontosabb, hogy kitől kapják a kávét, ki szolgálja ki őket, és csak utána ízlelik meg a feketét. Vagyis a jó barista elsősorban jó vendéglátós kell, hogy legyen. Akkor ment jól a kávézó, ha bent voltam, így aztán négy éven keresztül heti hét napon át ott voltam, ami nagyon fárasztó. Viszont volt időm tanulni, kísérletezni, megtanultam szépen önteni, rengeteg YouTube videót néztem meg. Végül a kimerültség nyert , és feladtam a kávézót, de eszem ágában sem volt a kávétól elbúcsúzni. Még többet akartam tudni, ezért egy újhullámos kávézóban helyezkedtem el.

Mitől lesz jó egy kávé?

25% alapanyag + 25% géppark + 50% az ember, aki készíti. A barista nagyon fontos „adalék”, én magam Gál Miklósnak nagyon sokat köszönhetek, aki nemcsak magyar bajnok, de világbajnokságon is volt már ötödik helyezett. A barista egyébként egy új kifejezés, amely kétségkívül remekül hangzik. Nem mindenki barista, akivel a vendéglátásban találkozunk, és kávét készít nekünk, valójában ezt a szót csak a szakmát kitanult, a kávéhoz valóban értő kávépincérekre lenne szabad használnunk. Leginkább talán a sommelier-hez hasonlítható a barista munkája, azzal a különbséggel, hogy a sommelier-k nem minden esetben készítenek bort. A barista felelőssége, hogy a legjobb tudása szerint mutassa be a kávét az adott termőterület adottságait kiemelve – figyelembe véve az adott vásárló fogyasztási szokásait.

Tulajdonos voltál, alkalmazott lettél. Nem volt furcsa?

Nem, mert legalább volt némi szabadidőm, és nagyon jó volt a géppark, jók voltak az eszközök, így tudtam gyakorolni, fejlődni.  Alázatosabbak vagyunk mi ennél, kicsit ez önfényező. Itt találkoztam Ferenczi Attilával, aki ugyanúgy rajong a kávéért, így aztán gyorsan összebarátkoztunk. Amikor elkezdtem valami újban gondolkodni, természetes volt, hogy ő rögtön eszembe jutott, és most újra együtt dolgozunk.

Mit csinálsz most?

2016 végén elindítottunk egy új vállalkozást, a Goosebumps projektet, ami szintén a kávéról szól, csak egy kicsit másképp. Kávégépeket forgalmazunk, de nemcsak eladjuk ezeket, hanem be is tanítjuk a vásárlókat arra, hogyan kell, vagy lehet jól használni. Tartunk oktatásokat, olyan barista kurzusokat, amelynek előre megírt, professzionális tananyaga van, és elég jó alapot ad a leendő szakembereknek. Ezen kívül tervezünk olyan kurzusokat is, amikor az otthoni kávéivók is képezhetik magukat, mert mindig lehet jobb és jobb kávét főzni. És végül, de nem utolsó sorban, megyünk kitelepülésekre is, olyan céges rendezvényekre, ahol a jó kávé fontos, és ezt mi szolgáltatjuk. Az emberek örülnek, hogy finom kávét kapnak, boldogan kérdezgetnek róla, és utána szívesen értékelik is a minőségét. Ez egy remek alkalom arra, hogy megismertessük egyszerre sok emberrel a finom ízeket, és részletesen beszélünk is a különböző aromákról, kávéfajtákról.

Milyen a kávé kultúra nálunk?

Egyre jobb, és ennek nagyon örülök, de azért még van hová fejlődnünk. Jellemzően a fiatalok járnak kávézókba, de már egyre gyakrabban tartanak ott üzleti tárgyalásokat is. A kávézó önmagában is közösségi élmény, és én hiszek abban, hogy egy jól elkészített fekete kapcsolatot teremt. Mindemellett otthon is lehet kísérletezgetni és a saját igényekre szabva finom kávét készíteni.

Milyen egy jó kávégép?

Az általunk forgalmazott kávégép például nagyon modern, minimalista, helytakarékos, elegáns és egyben praktikus is. De most egy professzionális gépről beszélünk, otthoni használatra az emberek egy olyan gépre vágynak leginkább, ami jól mutat, és könnyű használni. Szerintem egy jó kávégép alapvetően megbízható, felhasználóbarát, energiatakarékos is legyen az ipari vagy otthoni felhasználásra.

Rengeteg versenyen vettél részt, remek eredményekkel. Hogyan emlékszel erre?

Ádám nem sok versenyen vett részt versenyzőként, csupán pár darabon, egyébként technikai bíróként van jelen. Nyilván abból is sokat tanul – inkább erre szeretnénk a hangsúlyt fektetni. A tanítás, az edukálás elsődleges számomra, hiszem, hogy néhány nap alatt nem lehet baristát képezni, éppen ezért mi több hetes képzést nyújtunk, és a célunk az, hogy a mi baristáinkat keressék majd a piacon. Kislétszámú csoportokban oktatunk, maximum négy főt tanítunk egyszerre, éppen ezért lehet eleget kérdezni és kísérletezni.

A baristák között több a férfi, mint a nő?

Szerintem nem, teljesen független nemtől, hogy valaki jó barista-e. Nők és férfiak egyaránt csinálhatják jól, lényeg, hogy tudj kommunikálni, és legyél szakmailag képzett.

Címkék: barista

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Ő a világ legszexibb időjósa

Ő a világ legszexibb időjósa

Nem csoda, hogy a mexikói pasik kedvenc tévéműsora mostanában az időjárásjelentés.

Nincs bizarrabb a koporsómatracnál

Idén nyáron eldöntötted, hogy végre tényleg egy extrém matraccal csobbansz? Ezután a látvány után lehet már csak két karúszóhoz lesz kedved.

5 tipp, hogy újra megszeresd a melódat

Ha nem csíped az állásodat, akkor logikusnak tűnik, hogy munkahelyet válts. Vannak azonban olyan szituk, amikor a befizetetlen számláid miatt, nem lehet csak úgy dobbantani, igaz? Íme, néhány trükk, hogy könnyebben kitarts!

10 dolog, amit csak vegán csajok érthetnek

Még a legjobb barátnőd is azt hiszi, hogy a cuki kisnyuszik miatt nem eszel húst és anyukád minden alkalommal kikészül, ha nem kérsz a híres töltött káposztájából? Akkor ezekkel a szitukkal mélyen együttérzel majd.

5 fiatal lány elárulta, miért randizik idősebb pasikkal

Ugye te is láttál már pár 40-50 közötti üzletembert 20 év körüli csajokkal? Most 5 lány elárulta, hogy mi fogta meg őket egy olyan férfiban, aki simán az apjuk lehetne…