5 ok, amiért felriadsz éjszaka

Veled is megesik, hogy az éjszaka kellős közepén felébredsz, és órákon át nem tudsz visszaaludni? Nem is sejted, mennyi minden okozhatja ezt! 

5 ok, amiért felriadsz éjszaka

Ha hetente legalább egyszer megtörténik veled, hogy a legédesebb álmaid hirtelen félbeszakadnak, mert felriadsz, érdemes pár szokásodon változtatni, és kicsit körbenézni a hálószobában is. Lehet, hogy néhány egyszerű változtatás segít majd, és reggel újra kisimultan bújsz ki az ágyból!

Ebédtől felejtsd el a kávét!

Ha normál időbeosztással, vagyis a klasszikus 9-től 5-ig tartó időben dolgozol, a legjobban teszed, ha délután áttérsz a koffeinmentes italokra. Ebéd után még elszürcsölheted a kedvenc lattéd, de ezután minden élénkítő ital tiltólistás! Vagyis nincs zöld vagy fekete tea sem, és természetesen tilos a rövid, a hosszú, a tejes, a habos kávé is. Ha semmi esetre sem mondanál le a kedvenc feketédről, keresd a koffeinmentes verziót!

Kis esti ital

Oké, egy pohárka fincsi borral még nincs gond, mert ez a kis mennyiség akár még segíthet is abban, hogy gyorsabban álomba szenderülj, de ennél többet nem javaslunk. Ha jól akarsz aludni, és szeretnéd, hogy mindig bársonyos bőrrel, csillogó szemmel ébredj, felejtsd el a késő estig, akár hajnalig tartó italozást. A túl sok alkohol ugyanis nyugtalanná, kialvatlanná tesz. 

Fő a kényelem!

Ha visszafogtad a koffein- és alkoholfogyasztást, mégis gyakran felriadsz éjszaka, akkor ideje csekkolnod az ágyikód. Főleg akkor, ha állandóan fájó háttal, nyakkal és derékkal ébredsz, és reggel úgy érzed magad, mint akin átment egy úthenger. Válassz közepes keménységű matracot, és olyan mélyen alszol majd, mint Csipkerózsika!

Éjszakai szentély

Varázsolj igazi éjjeli kuckót a hálószobából! Az alap a kényelmes ágy, ezen túl már csak a fantáziád szab határt annak, hogyan teszed hangulatossá a helyiséget. Nappal legyen félhomály, éjszaka teljes sötétség, és kellemesen puha anyagokkal még jobban fokozhatod a hatást. Költöztesd ki a tévét és a számítógépet is, hogy ez a szoba csakis az alvásról, pihenésről, összebújásról szóljon.

Zavar az alvásban

A fentieket mind teljesíted, mégsem javul a helyzet? A legjobb, ha mostantól legalább két héten át alvási naplót vezetsz, és lejegyzel minden éjszakai ébredést, érzést, a fizikai tünetekkel együtt. Vannak ugyanis bizonyos jelek, amik arra utalhatnak, hogy esetleg komolyabb alvászavar áll az éjszakai felriadások hátterében, és ilyenkor már érdemes szakember véleményét kikérni.

Még több

Te Te Te