4 ok, ami miatt kétszer menstruálsz egy hónapban

A jelenség normálisnak tekinthető egy bizonyos szintig. Tudd meg, mire érdemes odafigyelned!

4 ok, ami miatt kétszer menstruálsz egy hónapban

Az amerikai Women’s Health Magazin kifaggatta Dr. Lakeisha Richardson, nőgyógyászt azzal kapcsolatban, hogy mit jelent, ha valaki kétszer menstruál egy hónapon belül. Az orvos elmondta, hogy teljesen normális jelenség, és csak egy kis matek kell hozzá, hogy megfejtsd, miről is van szó: „Az átlagos ciklus 21-35 naponta ismétlődik, és a menstruáció 2-7 napig tart” – magyarázza az orvos. Szóval, ha valakinek 21 naponta jön meg a menzesze, akkor megesik, hogy egy hónapban kétszer is átéli a pirosbetűs napokat. A ciklust egyébként befolyásolják az örökletes tényezők, az életkor és a kórtörténet is. Bár általában normálisnak tekinthető az egy hónapon belüli “dupla vérzés”, de néha olyan okok is állhatnak a háttérben, amire nem is gondolnál!

Terhesség

Persze, most azt gondolod, hogy ha valaki teherbe esik, akkor kimarad a menzesze. Vannak nők, akikre nem így hat a terhesség, hanem rendszertelen menstruációt tapasztalnak. Főleg az első trimeszterben jellemző a pecsételő vérzés. A nőgyógyász viszont figyelmeztet, hogy a méhen kívüli terhesség tünete is lehet ez a fajta vérzés, amit nagyon fontos időben észrevenni.

Túl sok stressz

Az állandó idegeskedés sok mindenre rossz hatással van, nincs ez másképp a női ciklussal sem. A stresszhormon magas szintje rövidebb ciklusokat okozhat, de előfordulhat, hogy hatására kimarad egy-egy mensi. Ha túl sokat parázol, segíthet a jóga, a meditáció vagy egyszerűen csak egy jó hosszú baráti beszélgetés.

Utazás

Ha éppen külföldről értél haza, és sokkal hamarabb megjött a menzeszed, mint vártad, az bizony nem véletlen: a dolog az utazással horható összefüggésbe. Furcsának tűnhet, de a túl sok utazgatás könnyen megzavarhatja a ciklusodat. Ami még érdekesebb, hogy az éjszakai műszakban dolgozás is ugyanilyen lehet rád.

Pár kiló plusz vagy mínusz

A súlynövekedés és -csökkenés is hat azokra a hormonokra, amik a peteérésért felelősek. Nagyon extrém esetekben, amikor mondjuk valaki túlzottan diétázik és sportol is mellette, a teste automatikusan leállíthatja a menstruációs ciklusát. Ezzel szemben, ha felszed jópár plusz kilót, a ciklusa lerövidülhet, ami miatt kétszer is menstruálhat egy hónapon belül.

Még több

Te Te Te