2018.12.12.@ 08.12

Kérdezd a Nagyit, amíg lehet!(x)

Ahogy közelednek az Ünnepek, már tervezgetjük az évvégi programot, családi látogatásokat. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a nagyszüleink még velünk vannak, ragadjuk meg az alkalmat, lassítsunk le és töltsünk velük időt. Társaságunk az életet jelentheti nekik.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kérdezd a Nagyit, amíg lehet!(x)

A San Francisco-i University of California egyetem tavalyi kutatása szerint a magányosan élő, ritkán látogatott nagyszülők között magasabb és gyakoribb a halálozási arány, akiket viszont gyakran felkeresnek rokonaik, barátaik, tovább élnek. Érdemes tehát rájuk szánni az időt, miattuk és magunk miatt is. Sokat tanulhatunk tőlük, hiszen nagyszüleink élettapasztalata a múlt században gyökerezik, és ez a tudás kincsesbánya, ami sokkal toleránsabb és figyelmesebb barátunkká teheti őket, mint amilyenek kortársaink. Nagyszüleink generációja már nem sokáig lesz köztünk, tehát kérdezzük őket most, amíg lehet!

Ez a központi gondolata Révész Bálint NAGYI PROJEKT című filmjének is. A rendező a Brightoni Egyetemen találkozott és barátkozott össze Merry Colchesterrel és Ruben Woodin-Dechamps-al. Kiderült, hogy mindhármukat nagyon szoros kapcsolat fűzi a nagymamájukhoz. A NAGYI PROJEKT a három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története. A fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő     és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – pedig felelevenítik élményeiket, így egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe.

Révész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje elnyerte a Magyar Filmkritikusok Legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A filmet a hazai mozik is vetítik, az időpontokért érdemes figyelni a moziműsort, és akár nagyszüleinkkel együtt megnézni. Utána pedig leülhetünk velük beszélgetni egy tea, kávé, forró csoki mellé, ahogy a film alkotói teszik: felszabadultan és korlátok nélkül. Amíg lehet.

NAGYI PROJEKT következő vetítések: december 15. 16 óra Premier Kultcafé, december 15. 17 óra Bem mozi.

Címkék: ünnep

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

10 Disney idézet, ami kicsit megváltoztatja majd az életed

10 Disney idézet, ami kicsit megváltoztatja majd az életed

Írd fel őket a kedvenced a határidőnaplódba!

3 isteni jégkrém, amit otthon is elkészíthetsz

Azonnal ki akarod próbálni ezeket a recepteket!

Ennél szexibb tetkótrend nem lesz idén

Még pont időben jött a nyári szexizéshez.

Gwyneth Paltrow tészta receptjénél nem készíthetsz ma finomabbat

Mit szólsz egy gyors, könnyű és fincsi vacsorához?

5 elképesztő tény a Disney hercegnőkről, amitől eldobod az agyad

Készülj, mert itt semmi nem az, aminek látszik!

Szakítással álmodsz? Ezt jelenti a szakértők szerint

Álmodtad már valaha, hogy szakítottatok a barátoddal? Ha igen, de nem tudtad mire vélni a dolgot, segítünk megérteni, mit üzent a tudatos énednek a tudattalanod.

Ezt árulja el rólad, hogy jó vagy rossz karakterekre buksz egy filmben

Forog a gyomrod Havas Jontól és az elveitől? Vagy pont fordítva: egy egész életet le tudnál élni egy ennyire becsületes sráccal? Dekódoltuk, mit jelent, ha jó, és mit, ha inkább a negatív karakterekhez vonzódsz.