Erre a 19 kérdésre biztosan készülj, ha állásinterjúra mész

Segítünk neked, hogy profi válaszokkal készülhess, és a tied legyen az álommeló!

Erre a 19 kérdésre biztosan készülj, ha állásinterjúra mész

Minden cégnek megvan a saját felvételi folyamata, de a jelentkezés leggyakrabban azzal kezdődik, hogy beküldöd az önéletrajzodat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mit mesél rólad a CV-d, hiszen ha nem a megfelelő infókat írtad bele, lehet, hogy elveszíted az esélyeidet az állásinterjúra. Ha szimpi anyagot raktál össze, akkor a HR behív téged egy személyes elbeszélgetésre, ahol az is lehet, hogy kapsz néhány szituációs feladatokat, vagy teszteket – ezek a dolgok cégenként változhatnak.

De annak ellenére, hogy a HR-esek nagyon kreatívak tudnak lenni, vannak kérdések, amelyeket szinte mindig feltesznek a jelentkezőknek.

Mesélj magadról!

Kezdésnek máris itt a legnagyobb favorit, szinte esélytelen olyan interjúra beülni, amit nem ezzel a mondattal nyitnak, szóval biztosan te is találkoztál már vele. Na persze ilyenkor könnyű kétségbe esni, hogy mit is kéne mondanod magadról, de segítünk neked: a lényeg, hogy kerüld a személyes témákat és a hobbikat! Helyette vázold fel röviden a karrier timeline-odat! Meséld el, mit csinálsz az aktuális pozidban, foglald össze tömören a korábbi tapasztalataidat és beszélj arról is, miért érdemes téged a jövőben alkalmazniuk!

Mit tudsz a cégről?

Óriási hiba, ha nem nézel utána a cégnek az interjú előtt, ez legyen a legelső dolgod, mikor úgy döntesz, hogy jelentkezel! Persze itt nem az a lényeg, hogy megjegyezd a „Magunkról” részt a munkahely oldalán – helyette arra keress választ, hogyan illeszkedik a profiljukba a meló, amit kinéztél és bizonyítsd be, hogy erre te lennél a legtökéletesebb!

Miért téged alkalmazzunk?

Bonyolult kérdésnek tűnik, pedig igazából baromi egyszerű. A reflektorfény itt csak rád irányul, szóval ideje hogy ragyogj és eladd magad! Beszélj a skilljeidről és arról, hogy ezek miért nagyon hasznosak! Mutasd meg, hogy csapatjátékos vagy és tudsz alkalmazkodni a környezetedhez!

Mik az erősségeid?

Ezen a ponton könnyű túlzásokba esni, szóval figyelj oda! Sorold fel azokat a tulajdonságaidat, amikre a legbüszkébb vagy, de csak azokat, amik fontosak a munka szempontjából. A legjobb, ha példákkal is alá tudod támasztani, mikor jöttek jól ezek a skillek a korábbi munkáid során.

Mik a gyengeségeid?

Igen, az is van! Fontos, hogy őszinte legyél, de azért csak óvatosan. A lényeg az, hogy be tudd bizonyítani, ismered magad annyira, hogy pontosan tudd, miben kell fejlődnöd és azt is, hogy ez nem tart vissza attól hogy jól dolgozz.

ProfiMedia – Red Dot

Mesélj egy kihívásról amivel találkoztad és megoldottad!

Itt sem arról kell beszélned, milyen profin kezeltél egy vitát pasiddal. Hozz fel egy munkahelyi konfliktust, amire gyorsan megoldást találtál és happy end lett a vége!

Miért hagytad ott az előző állásodat?

Ne feledd, hogy fel is hívhatják az előző főnöködet, szóval ne hazudj! Ha valami rossz történt, tisztázd a helyzetet. Ha szimplán csak új kihívásra vágytál, azt is nyugodtan elmondhatod.

Mit vársz a pozíciótól, amire jelentkezel?

Mondd el, hogy tisztában vagy azzal, mit ajánlanak – ez pedig passzol ahhoz, amit te keresel egy munkában.

Mesélj az ideális munka környezetedről!

Vannak emberek, akik nem bírják a versenyhelyzetet, másokat pedig épp ez motivál… Te tudod, melyik oldalon állsz, így ne kényszerítsd bele magad olyan munkakörnyezetbe, ami nem passzol hozzád!

Hogyan kezeled a munkahelyi stresszt?

Egy új munka mindig izgalmas az elején, mintha tiszta lapot nyitottál volna a karriered sztorijában. De még akkor is érhet stressz, ha amúgy álommelód van. A leendő főnökeidet az érdekli, hogyan kezeled a nehéz napokat, mint amikor beüt a deadline.

ProfiMedia – Red Dot

El tudnád magyarázni a rést a karriertörténetedben?

Szimplán csak legyél őszinte és mondj valami olyasmit, hogy szükséged volt egy kis pihenésre, de most újra készen állsz ezer százalékkal pörögni!

Mi a vezetési stílusod?

Figyelem, ez a kód igazából azt takarja, hogy milyen főnök lennél? Ha sosem voltál vezető poziban, gondolj azokra, akiknek a korábbi munkáid során dolgoztál. Mit imádtál bennünk? Mit csinálnál másképp? Ha viszont van már ilyen tapasztalatod, akkor mesélj arról, mik voltak a legsikeresebb pillanataid.

Mi a fizetési igényed?

Ne add olcsón magad, ez az összeg megmutatja, mennyire értékeled a képességeidet! Ha igent mondanak, szuper – ha nemet, akkor még mindig alkudozhattok. De az is fontos, belődd a maximum reális fizetést az aktuális munkakörben és annál ne mondj többet!

Mit csinálsz a szabadidődben?

Igen, néha bedobnak egy személyes kérdést is. Ennek az az oka, hogy kíváncsiak rá, mennyire passzol a személyiséged a csapatba. De persze itt sem szabad túlzásokba esned, például ne mesélj arról milyen durván sikerült az előző buli a csajokkal.

Miért döntöttél karrierváltás mellett?

Legyél őszinte, de figyelj arra is, hogy meggyőzd őket, lehet veled hosszútávra tervezni!

Van kérdésed?

LEGYEN! Ne felejtsd el, hogy az interjú nem csak azért van, hogy ők megismerjenek téged! Ne köszönj el, amíg tisztázatlan kérdéseid vannak – ki tudja, lehet mégse ez a te utad!

Hol látod magad 5 év múlva?

Igen, ez egy húzós kérdés, hiszen valószínűleg még a következő hetedet sem látod át mindig. A titok itt is az őszinteségben rejlik: nem gond, ha bizonytalan vagy abban, merre haladsz. Nyugodtan mondhatod, hogy ez a munka egy lépéssel közelebb visz téged ahhoz, hogy kitaláld mit is akarsz kihozni a karrieredből.

Mesélj az álommunkádról!

Match-elne a karriercéljaiddal a pozi, amire jelentkeztél? Vagy csak egy állomás? Ha nem passzol az ambícióidhoz, tedd fel magadnak a kérdést: mit csinálsz az interjún?

via GIPHY

Még több

Te Te Te