2019.02.24.@ 05.02

Ezért káros, ha sokáig fent maradsz éjjel

Nem véletlenül érzed magad rosszul másnap, ha az éjszaka közepén fekszel le aludni…

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ezért káros, ha sokáig fent maradsz éjjel

Újabb kutatás bizonyította be, hogy megéri korán ágyba bújnod! A Nature Communications magazin cikke szerint azok az emberek, akik korábban fekszenek, és ennek köszönhetően hamarabb is kelnek, mentálisan sokkal stabilabbak és egészségesebbek, mint azok, akik túl későn mennek aludni. Ehhez elvégeztek egy tesztet is 250 000 emberen: elemezték azokat a génjeiket, amik az alvási mintákat befolyásolják.

A vezető kutató, Samuel Jones – a brit Exeter Egyetem genetikusa – elmondta, hogy az éjjeli bagoly és a korán kelő típus létrejötte is hasonló okokra vezethető vissza. „Az agy külső fényjelekre reagál, ami alapján aztán eldönti, hogyan működteti a belső óránkat. Kiderült, hogy azok, akik inkább tovább maradnak fent éjjel, több mint 10 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek hajlamosak skizofréniára vagy depresszióra és érzelmileg sokkal instabilabbak és érzékenyebbek.” Ez Jones szerint arra vezethető vissza, hogy mivel a legtöbben tanulnak, vagy dolgoznak azok közül, akik sokáig fent maradnak, teljesen leterhelik az agyukat – és így a biológiai órájukat is – ezzel negatív hatást gyakorolnak a gondolkodásmódjukra, ami hosszú távon akár a produktivitást is befolyásolhatja.

Bár az átállás a korai fekvésre nem megy egyik napról a másikra, szerencsére rengeteg olyan alkalmazás létezik már, ami segíti az alvási ritmusod beállítását. Hope Bastine alváspszichológus azt javasolja, hogy minden napirendedet úgy állítsd össze már előre, hogy abban a lefekvés ideje is benne legyen. De első körben az a legfontosabb, hogy megnézd, mi változik az életedben a korán lefekvésnek köszönhetően. „Próbáld ki, milyen hatással van az alvási ritmusod változása az erőnlétedre, a gondolkodásodra és a produktivitásodra. Ha megtapasztalod, rájössz, hogy érdemes úgy kialakítani a napjaidat, hogy az alvás kiemelt szerepet kapjon.”

Na, teszteled te is a dolgot?

Sosem volt még ilyen egyszerű megtalálni a tökéletes bútort vagy dekorációt (X)

Ha szeretnéd lakásodat felturbózni és szebbé tenni, vagy éppen új otthont rendezel be, mindenképpen mentsd el könyvjelzőként a FAVI.hu bútor és dekoráció kereső odalat. Útmutatóként és asszisztensként fog segíteni a vásárlásnál, ráadásul időt takarítasz meg vele.
Címkék: alvás éjszaka káros hatások

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Így néznének ki a Disney híres jelenetei a valóságban

Így néznének ki a Disney híres jelenetei a valóságban

Nem fogod kibírni nevetés nélkül!

Neked sikerül megtalálni a fánkot ezen a képen?

Újabb feladvány érkezett, a netezők imádják.

Rossz hír a Netflix rajongóknak!

Ennek nagyon nem fogsz örülni....

3 tipp, hogy rendbehozd a bőröd a party után

Egy átbulizott éjszaka után te is száraznak, piszkosnak és nehéznek érzed a bőröd? Mutatjuk, hogyan varázsolhatod egészségessé és ragyogóvá néhány pillanat alatt!

A bőrápolási termék, ami nélkül ne indulj el fesztiválra

Tudtad, hogy ilyenkor rengeteg veszélynek van kitéve a bőröd? Mutatjuk, mivel regenerálhatod egy lépésben az átbulizott esték után!

Hogyan készítsd fel a bőröd a fesztiválszezonra?

A fesztiválozás alatt a bőröd extrém körülményeknek van kitéve, amire azt alaposan fel kell készítened - most kiderítheted, hogyan!

Az egész internet most ezt a párt keresi

És az ok elképesztően aranyos!

Imádsz utazni? Megtaláltuk az álommelód!

Bár gyakrabban hirdetnének meg ilyen állásokat!