Ezért káros, ha sokáig fent maradsz éjjel

Nem véletlenül érzed magad rosszul másnap, ha az éjszaka közepén fekszel le aludni…

2019.02.24. 05:02
Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ezért káros, ha sokáig fent maradsz éjjel

Újabb kutatás bizonyította be, hogy megéri korán ágyba bújnod! A Nature Communications magazin cikke szerint azok az emberek, akik korábban fekszenek, és ennek köszönhetően hamarabb is kelnek, mentálisan sokkal stabilabbak és egészségesebbek, mint azok, akik túl későn mennek aludni. Ehhez elvégeztek egy tesztet is 250 000 emberen: elemezték azokat a génjeiket, amik az alvási mintákat befolyásolják.

A vezető kutató, Samuel Jones – a brit Exeter Egyetem genetikusa – elmondta, hogy az éjjeli bagoly és a korán kelő típus létrejötte is hasonló okokra vezethető vissza. „Az agy külső fényjelekre reagál, ami alapján aztán eldönti, hogyan működteti a belső óránkat. Kiderült, hogy azok, akik inkább tovább maradnak fent éjjel, több mint 10 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek hajlamosak skizofréniára vagy depresszióra és érzelmileg sokkal instabilabbak és érzékenyebbek.” Ez Jones szerint arra vezethető vissza, hogy mivel a legtöbben tanulnak, vagy dolgoznak azok közül, akik sokáig fent maradnak, teljesen leterhelik az agyukat – és így a biológiai órájukat is – ezzel negatív hatást gyakorolnak a gondolkodásmódjukra, ami hosszú távon akár a produktivitást is befolyásolhatja.

Bár az átállás a korai fekvésre nem megy egyik napról a másikra, szerencsére rengeteg olyan alkalmazás létezik már, ami segíti az alvási ritmusod beállítását. Hope Bastine alváspszichológus azt javasolja, hogy minden napirendedet úgy állítsd össze már előre, hogy abban a lefekvés ideje is benne legyen. De első körben az a legfontosabb, hogy megnézd, mi változik az életedben a korán lefekvésnek köszönhetően. „Próbáld ki, milyen hatással van az alvási ritmusod változása az erőnlétedre, a gondolkodásodra és a produktivitásodra. Ha megtapasztalod, rájössz, hogy érdemes úgy kialakítani a napjaidat, hogy az alvás kiemelt szerepet kapjon.”

Na, teszteled te is a dolgot?

Címkék: alvás éjszaka káros hatások

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

3 csillagjegy, akit a veszély és a kalandok éltetnek

3 csillagjegy, akit a veszély és a kalandok éltetnek

Vannak, akik mindent ezerszer átgondolnak és folyamatosan a kockázatok elkerülése lebeg a szemük előtt. Nos, ha megtalálod magad ezen a listán, akkor te egyáltalán nem tartozol a biztonsági-játékosok közé!

Ez a 4 csillagjegy egyáltalán nem bírja az egyedüllétet

Tele a naptárad programokkal és amint megebédeltél az egyik barátnőddel, már rohansz is kávézni egy másikkal? Akkor ne lepődj meg, ha szerepelsz a listánkon!

Rájöttél? Így kötötték össze a Fekete Özvegyet és Bosszúállók: Végtelen háborút

Bár a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a Fekete Özvegy bemutatóját, de végre debütálhatott a mozikban Natasha Romanoff önálló filmje. És mivel Marvelről van szó, biztosan nem lep meg, ha azt mondjuk, ebben is lelepleztek egy hatalmas easter egget.

Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Unatkozni mindenki tud, gondolhatnád, de spoiler: nem így van. Az unatkozás művészet, és ha mesteri szintre fejleszted, egy csomó dolgot nyerhetsz általa.

Végre kiderült, mikor jön a Lucifer 6. évada

Premierdátumot kapott az egyik kedvenc netflixes sorozatod, a Lucifer fináléja!

A lélegzeted is eláll Palvin Barbi fürdőruhás képétől

Palvin Barbi Görögországban nyaral, ahonnan egy gyönyörű és hihetetlenül szexi fürdőruhás fotóval jelentkezett be.

Már a barátai is rettegnek Harry hercegtől

Harry herceg memoárt ír, ami nemcsak a királyi családnál, de a régi barátainál is aggodalomra ad okot: az iskola- és katonatársai is félnek attól, mi kerülhet bele a könyvbe.

3 csillagjegy, aki a legügyesebben helyezkedik

Nem véletlenül olyan ügyesek és sikeresek, ha karrierről van szó, a következő csillagjegyek ugyanis egyenesen zseniálisak, ha helyezkedésről és kapcsolatépítésről van szó.

Nyílt levél az exemhez, aki túl gyáva volt szakítani

Az igazság elviseléséhez bátorság kell, de egy szakításhoz talán ennél is több. Történetünk hőséből viszont ez teljességgel hiányzott – neki szól ez a nyílt levél.

Összegyűjtöttük a legjobb vasárnap esti filmeket

Ne agyald túl ezt az estét, ideje rápihenned a hétfőre, hiszen bizonyára sok dolgod lesz ezúttal is! Dőlj hátra, kapcsold be a tévét és válassz egyet az alábbi filmek közül!

Végre kiderült, Amerika Kapitány szűz-e vagy sem

Végre megválaszolták az MCU egyik legégetőbb kérdését. Na jó, Amerika Kapitány szüzessége nyilvánvalóan nem az, és mégis mindenki tudni akarja rá a választ.

5 fantasztikus film, ha szombat este kikapcsolódnál egy kicsit

Nincs kedved kimozdulni otthonról, mert éppen elég pörgős volt ez a hét? Nyugi, ne agyald túl, csak válassz egy filmet az alábbi listából és vedd a kezedbe a távirányítót!

Ők a legarrogánsabb csillagjegyek az összes közül

Szeretnéd tudni, ki az, akiben annyira túlteng az önbizalom, hogy az sokszor már arroganciában nyilvánul meg? Akkor csekkold le cikkünkben!