2019.04.25.@ 08.04

A Bosszúállók: Végjáték egy érzelmi hullámvasút

Pont került egy több mint 10 éves szuperhőskorszak végére, lezárást kapott a Bosszúállók, és nem csalódtunk! Szigorúan spoilermentes kritika következik.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A Bosszúállók: Végjáték egy érzelmi hullámvasút

Most mondhatnám, hogy 11 évvel ezelőtt, az első Vasember-film berobbanásakor senki nem gondolta volna, hogy épp minden idők legmonumentálisabb szuperhős-univerzuma sírt fel, de nem így van. A Marvel Studios évek óta építgeti gondosan a világát, készíti az előzményfilmeket, utalgat és kacsint egyik filmből a másikra. És közben megtanultuk (22 film), hogy az utolsó jelent után nem pattanunk fel és keressük vadul a mozi kijáratát, hanem jó rajongó módjára easter eggekre vadászunk a stáblista végén is. De a Marvel Studios és a trónján csücsülő Kevin Feige (aki egyébként maga is nagy rajongó) ahhoz is zseniálisan ért, mikor kell lezárni egy korszakot. Az egymás bevételeit és rekordjait döntögető Marvel-filmek valószínűleg még évekig dübörögtek volna a jelenlegi felállásban is, a stúdió viszont úgy döntött, új korszakra, új műfajokra és új karakterekre van szükség: vagyis (részben) szakít velünk, hűséges rajongókkal, mielőtt mi dobnánk őket. Mondjuk logikus. Pont ezért a Bosszúállók: Végjáték a legszebb és egyben legfájdalmasabb filmes szakítás, aminek valaha tanúja voltam.

Egy éve ilyenkor…

Még élénken él bennem a nézők reakciója – persze a sajátom is –, ahogy tavaly ilyenkor, a Bosszúállók: Végtelen háború után csendben, totál traumatizálva ballagunk ki a teremből. Még szép, hiszen a világ legizgalmasabb űrdiktátora egyetlen csettintéssel elpusztította az univerzum felét, köztük a legmenőbb szuperhősöket. Már akkor nyilvánvaló volt az internet számára, hogy valahogy visszacsempészik majd az elbukott hősöket, vagy legalábbis egy részüket. Már csak azért is, mert az elporladt kedvencek között több olyan is akad, akik pár éven belül második filmet kapnak. Egymás után bukkantak fel a Twitter izzadságszagú szülőszobájában gyúrt rajongói elméletek a Hangyáról, aki a kvantumtérben rúgja szét Thanos hátsóját, vagy Doktor Strange-ről, aki az időkővel machinál majd. A Marvel pedig egy éven keresztül kacagott a próbálkozásainkon, majd a Bosszúállók: Végjáték első 15 percében felülírt minden teóriát. Nyilván azt dolgozza fel, milyen egy olyan élet a szuperhősök számára, aminek alapjaiban veszítették el az értelmét, viszont teljesen máshogy nyúl ehhez a helyzethez, mint gondolnánk. Az előző rész lényegében Thanos nézőpontja mentén épült fel, ebben viszont újra a Bosszúállók elvei dominálnak, ami nagyjából úgy működik, mint egy japán nyelvvizsga előtti pillanat, amire 0 órát készültél. Semmi esélyed, mégis belevágsz.

Hős 6-os

Maximum a Trónok harca mozgat akkora karaktergárdát, mint a Marvel univerzum, ami hajlamos kispadra ültetni bizonyos szereplőket. Ez a film viszont végérvényesen korrigálja az elmúlt években elkövetett ilyen típusú hibáit. Nálam például olyan karaktereket pozicionált át, akiket eddig nem különösebben szerettem. A méltatlanul mellőzött Sólyomszem (Jeremy Renner) és a mostanáig saját előzményfilm nélkül maradt Fekete Özvegy (Scarlett Johansson) például kulcsszerepet kap a befejező moziban. Hulk pedig, akivel az előző részben jól láthatóan nem igazán tudtak mit kezdeni, nagyon üdítő karakterfejlődésen megy keresztül. És hiába bukkan fel az egyébként két saját filmet is bezsebelő Hangya (Paul Rudd), vagy a mindenkinél erősebbnek tartott Marvel Kapitány, a Végjáték igazi hősei a 2012-ben debütáló Bosszúállók lesznek: Vasember, Amerika Kapitány, Thor, Hulk, Fekete Özvegy és Sólyomszem.

Egyetlen szereplőt sem érzel közülük felesleges biodíszletnek, mindenkiért szorítasz. Az egyik „főétel” persze Vasember (Robert Downey Jr.) és Amerika Kapitány (Chris Evans) kapcsolata lesz, akik az Amerika Kapitány: Polgárháború óta fasírtban vannak. A köztük lévő feszültség és barátság kibontása megérne egy önálló filmet, de a Végjátékba ágyazva sem érezheted azt, hogy nem kapott elég reflektort a párosuk. Apropó Robert Downey Jr. Alap, hogy egy zseniális, és a karakterével szinte önazonos színészről beszélünk, de valószínűleg most játszotta eddigi karrierje során a legnagyobbat. A film gyönyörűen és hálásan asszisztál ehhez, hiszen ne felejtsük el: az egész univerzum az ő hátán mászva épült fel. (Ha már Vasember és önálló filmek, olyan izgalmasan építik fel az írók a Thanos csettintése után életben maradó és valahogy boldogulni akaró Vasembert, hogy szívesen kaptam volna belőle egy nagyobb adagot egy Vasember 4. keretén belül).

Búcsú? Abból nincs hiány

Nem árulok el azzal nagy meglepetést, hogy nem éli túl mindenki a befejező rész történéseit. Nem spoilereznék, hogy kinek milyen sorsot szántak a forgatókönyvírók, legyen elég annyi, hogy az egyik kulcsjelenet alatt arra lettem figyelmes, hogy a hátam mögött ülő, egyébként felnőtt férfi hangosan elsírja magát a moziteremben. Én is csak azért voltam rá képtelen, mert egyszerűen traumatizált a fordulat. Persze az én szívem is beletört, közvetlenül az utolsó jelent után bőgtem el magam, mert a kedvenc szereplőmmel kapcsolatos. Nem csak azért sírtam tele – mindenkit megnyugtatok, nőiesen, elegánsan és hangtalanul – a moziszéket, mert el kellett búcsúznom néhány, számomra nagyon fontos karaktertől, de azért is, mert az életem egyharmadát végigkísérő filmes univerzum zárult le.  Elvégre a szuperhősök egy részét régebb óta “ismerem”, mint a férjemet vagy a saját öcsémet! És ha hozzám hasonlóan te is végigizgultál minden egyes szuperhősfilmet, ami ebben a részben egyesül, akkor akaratlanul is eszedbe jut, kikkel nézted a korábbi részeket, akik azóta talán már nem az életed részei. Szóval készülj fel, mert többszörösen padlóra kerülsz, de a Bosszúállók: Végjáték egy olyan „kapcsolat” lesz, amibe újra és újra vissza akarod magad könyörögni, még akkor is, ha tudod, sírás lesz a vége.

Cosmo-pontszám: 10/10

Elfogultság nélküli pontszám: 10/10

Látnod kell: AZONNAL

Ezt figyeld: Az utolsó jelenetet a bepárásodott tekinteted mögül.

És ezt is: A filmtörténelem legvadabb girlpower jelenetét Marvel Kapitánnyal az élen.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

7 tökéletes ajándékötlet a legstílusosabb barátnődnek

7 tökéletes ajándékötlet a legstílusosabb barátnődnek

A karácsony hamarabb itt van, mint hinnéd!

Ezért ne köszöntsd fel az exed a szülinapján

Olyan ártatlan dolognak tűnik, pedig egyáltalán nem az!

6 intő jel, hogy egy mérgező kapcsolatban élsz

Ha a felsorolt dolgok közül több is ismerős lesz neked, akkor érdemes erősen elgondolkoznod a szakításon...

8 lakber cucc, ha kimaxolnád a kuckózást

Van néhány ötletünk, amitől azonnal hangulatba kerülsz majd!

Mit árul el a személyiségedről a kedvenc Riverdale karaktered?

Alig várod imádott sorozatod következő évadát? Hidd el, mi is. Addig viszont ideje, hogy lecsekkold, mit súg meg a személyiségedről az a szereplő, akit a kezdetektől bírsz!

Ez történik a testeddel másnap egy pohár bor után

A következő 24 órában folyamatosan tapasztalhatod a hatásait. Nem is gondoltad volna, igaz?

6 szuper étterem, ahonnan mindenképpen rendelned kell!

A koronavírus miatt egy időre le kell mondanod arról, hogy beülj a kedvenc éttermedbe, arról viszont egyáltalán nem kell, hogy továbbra is extra finomakat egyél! Összeszedtünk pár kihagyhatatlan rendelős helyet, amitől a lakásodból igazi gasztroparadicsom lehet!

Ez a lány azért nem talál munkát, mert túl szép

Nem tudjuk eldönteni, hogy irigykednünk kellene, vagy inkább sajnáljuk…

4 ok, amiért egy pasi akkor is benne marad egy kapcsolatban, ha nem szerelmes

Kegyetlen, kétszínű, esetleg csak egy kényelmes húzás? Döntsd el te!

A Coca-Cola karácsonyi reklámja kiütéssel nyert, percekig zokogsz majd rajta!

Ez van, amikor brutálisan erősen sikerül reflektálni 2020 elbaltázott történéseire.