Ha oviban lájk a jeled

Tény, hogy a kisbabák minden mozdulata cuki és fotóért kiált, de vajon rendben van, ha a szülőknek hála egy kisgyereknek több Insta-követője van, mint ahány nap eltelt a születése óta?

Ha oviban lájk a jeled

Még csak 26 fotót osztott meg Instagramon, mégis 150 ezren követik: akár egy menő új influencer is lehetne, de nem, ő ezt a szót (ahogy mást sem) még ki sem tudja mondani. Ő Oscar Ramsay, Gordon Ramsay kisfia, aki mindössze öt hónapos. Sztárséf apukája születése másnapján indította Insta-profilját, és azóta is dokumentálja a mindennapjait. És nem ő az egyetlen celebbaba, aki szinte az anyatejjel együtt szívta magába a követőket. Alexis Olympiát, Serena Williams kislányát közel 600 ezren követik, Michael Phelps kisfiának, Boomernek 679 ezres a rajongótábora a képmegosztón. A csúcs pedig Asahd Khaled (DJ Khaled fia) 1,8 millió követővel. Na, meg persze ott vannak a hírességek, akik ugyan saját profilt nem indítottak a gyereküknek, de rendszeresen posztolnak róla, mint például Kylie Jenner vagy Beyoncé. Az ellentábort pedig Mila Kunis, Ashton Kutcher, Blake Lively és Ryan Reynolds vezetik, akik nem posztolnak olyan fotót, amin a gyerekeik arca is látható.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Oscar Ramsay (@oscarjramsay) által megosztott bejegyzés, Ápr 7., 2019, időpont: 3:39 (PDT időzóna szerint)

Családi album a neten

Természetesen ez a hármas felosztás Hollywoodon innen is létezik. Merthogy 2019-ben anyukaként nemcsak arról kell dönteni, hogy saját vagy közös ágyban aludjon a gyerekkel, mennyi tévét nézhet és hasonlók, hanem arról is, szerepeljen-e a közösségi médiában, és ha igen, hogyan? Már külön kifejezés is létezik arra, ha egy szülő túl sokat posztol a gyerekeiről, ez a sharenting (az angol share és parenting szavak összevonásából). Saját tapasztalatból tudom, hogy a csapdájába milyen könnyű beleesni. Mellékhatása annak, hogy a gyerkőc minden egyes mozdulatától elönt a határtalan büszkeség. Az, hogy apukák és anyukák elárasztják a közösségi oldalakat kisfiuk, kislányuk fotóival, kábé annak a Facebook-kori megfelelője, mikor szüleink és nagyszüleink a postástól a zöldségesig mutogatták a pénztárcából előhúzott gyerekfotókat.

Az Insta sötét oldala

A közösségi médiában viszont jóval több emberhez jutnak el a posztok. Magamban hálát adok, amiért gyerekkoromban még nem volt Facebook, és oviskori fotóimat a rövid, felszárított hajammal és félig letakart szemüvegemmel csak válogatott személyek láthatták. De nem csak a cikifaktor miatt veszélyes a sok gyerekposzt! A nyilvános profilokra a kedves ismerősökön túl a pedofilok is kattinthatnak, akik pár fotó alapján kifigyelhetik merre járunk játszóterezni, sétálni és a folytatást inkább le sem írom… Ezt persze ki lehet védeni privátra állított profilokkal, de attól még a túlzásba vitt posztolás ugyanúgy érintheti negatívan a gyerekeket, figyelmeztet egyre több szakértő. „Nehéz megjósolni, hogy évekkel később milyen hatással lehet rájuk– mondja Anda Csilla pszichológus. – Ha később introvertált személyiséggé válik, zavarhatja, hogy a szülei életének intim mozzanatait megosztották. Egy piciként cukinak tartott pillanat miatt kisiskolásként csúfolhatják is társai. Ezektől akár a gyerek-szülő kapcsolat is sérülhet. Mindenképp tudatosan át kell gondolni a posztokat, hiszen a gyerek nem tulajdon, hanem egy másik ember, saját jogokkal.” Ezenkívül szerintem azt is számításba kell venni, hogy milyen értékrendet közvetít, ha a gyerkőc ráébred, hogy szülei versmondó verseny helyett lájkversenyre nevezték be, és cselekedeteit aszerint bírálják, hogy mennyi szívecskét nyomnak rá.

Egyet Anya kedvéért…

Mindezek ellenére nem vagyok Facebook- vagy Insta-ellenes, szoktam felrakni fotókat a kislányomról, sőt olykor a kutyusunk blogján is megjelenik. Arra viszont figyelek, hogy ne essek túlzásba, és csak olyan képeket osszak meg, amiket ha 10-15 év múlva visszanéz, nem érez sértőnek, kínosnak. Nem a lájkok miatt posztolok róla, nem a lájkok miatt szerepel Bambi naplóján. A privát Facebookomon azért, mert szülőként szeretem megmutatni a barátoknak, családtagoknak az emlékezetes pillanatokat. A blogon pedig azért, mert hiszek benne, hogy felnőve csodás emléket kap azzal, ha már magának tudja visszaolvasni, amit szeretett kiskutyája írt róla.

Ma már a közösségi média része az életünknek, a most születő gyerekek pedig már ezzel nőnek fel, így nekik szinte természetes közegük. Saját blogja, saját Instája viszont biztos nem lesz a kislányomnak (legalábbis addig nem, amíg maga nem indít). Nálam az már átlép egy határvonalat, mert úgy érzem, az ilyen kisgyerekes tartalmak nagy része nem a gyerekről szól, hanem a szülőkről. Egymást túlharsogva próbálják megmutatni, milyen tökéletes (szerintük) a gyerekük, gyerekszobájuk, babakocsijuk, milyen menő szettekbe öltöztetik a babájukat (akit persze a márkák és trendek hidegen hagynak, mindent ugyanolyan szívesen maszatolnak össze). Innen már csak egy gyors scrollozás a következő szint: amikor valaki sztárt próbál csinálni a gyerekéből, és ezzel pénzt akar keresni. Közvetve ezt csinálja Gordon Ramsay, Serena Williams és a többi celeb, akik nagyon jól tudják (vagy a PR-osuk finoman felhívta rá a figyelmüket), hogy a babás posztokat mindig ezerszer többen lájkolják, ezáltal ők is népszerűbbek lesznek. De bizony ezt teszi az a fotós anyuka is, aki ikerlányait videózza. Mili és Emma azzal söpörték végig a netet, hogy felnőtteket utánozva mondják el a véleményüket mindenféle témában. Biztos te is találkoztál már velük:

Elsőre viccesek, de sokadszorra már nagyon átlátszóvá válik, hogy az egész előre megírt, begyakorolt, és felmerül bennem a kérdés: mennyivel jobb ez, mint a Toddlers and Tiaras? Szerintem semmivel.

És végszóra felébredt a kislányom a délutáni alvásából… mire bemegyek hozzá, már félig levetkőztette magát. Olyan aranyos, muszáj lefotóznom. Emlékbe, nem Instára.

Még több

Te Te Te