2019.09.17.@ 11.09

„A mentes sütikről még mindig sokan azt gondolják, hogy íztelen kreálmányok” – interjú az ország legmenőbb vegán cukrászával

Nyerges Dórával, a Sweet Delight Budapest megálmodójával beszélgettünk mentes és vegán desszertekről és a legfrissebb süti- és tortatrendekről!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

„A mentes sütikről még mindig sokan azt gondolják, hogy íztelen kreálmányok” – interjú az ország legmenőbb vegán cukrászával

Honnan jött a Sweet Deligth ötlete?

A SweetDelight Budapest Sütiműhelye 5 éve indult útjára azzal a nem titkolt szándékkal, hogy minden kávézóban nyugodtan és biztonságosan megehessen egy muffint az, aki valamilyen ételallergiával küzd. Mivel akkoriban bontogatta szárnyait itthon a paleo mozgalom és egyre nagyobb igény volt jó minőségű és finom termékekre, pici méretünknek köszönhetően könnyen „váltottunk“ irányt a „csak glutén-, tejmentesből“ és hosszú évekig láttuk el partnereinket paleo és gluténmentes kenyerekkel, sütikkel. Az utóbbi pár évben azonban megjelentek a jó minőségű és összetételű lisztkeverékek, melyekkel otthon bárki sikerrel próbálkozhat a napi kenyérfélék elkészítésével, így a „kenyeres vonalunkat“ megszűntettük és megmaradt a szívünkhöz sokkal közelebb álló egyedi torták és desszertek készítése szülinapokra, céges rendezvényekre, esküvőkre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

It’s me. With my beloved sweeties 🥰 #me #sweetdelightbudapest #cakesofbudapest #lovemywork #instacake #cakestagram #instadaily #instahun #mik #desszertiroda 📸 @baboon_jewellery

SweetDelight Nyerges Dóra (@sweetdelightbudapest) által megosztott bejegyzés,

Miben mások a te desszertjeid a többinél?

Minden SweetDelight sütemény gluténmentes, tehát műhelyünkbe egyáltalán nem kerülhet be olyan alapanyag, mely glutént tartalmaz és a keresztszennyeződés lehetősége sem áll fenn. Mivel sajnos a gluténérzékenységgel gyakran együtt jár a tejérzékenység is (illetve a károsodott bélbolyhok könnyebben gyógyulnak tejmetes diéta alatt), sokan érdeklődnek tejmentes és cukormentes, és egyre gyakrabban vegán sütemények iránt, ezért olyan recepteket dolgoztunk ki, melyek minden probléma esetén használhatóak. Sajnos a “mentes” süteményekről sokan azt gondolják, hogy íztelen, száraz kreálmányok, ám számunkra pont ez a kihívás: nemcsak az ízlelőbimbóknak, de a szemnek is kedves édességeket alkotunk.

Kinek ajánlod a termékeidet?

Nehéz az élet minden családban, ahol valaki élelmiszerallergiával, érzékenységgel vagy akár cukorbetegséggel küzd, hiszen komoly egyeztetést és szervezést kíván minden egyes nap minden étkezése – hogy az ünnepekről, családi összejövetelekről már ne is beszéljünk! A SweetDelight Budapest kis kézműves sütiműhelyében csak ellenőrzött alapanyagokat használunk  és minden egyes darab desszert a legnagyobb odafigyeléssel, egyedi igények alapján és szeretettel készül. Küldetésünknek tartjuk, hogy csak természetes és megbízható összetevőkből álló finomságok kerüljenek az uzsonnás táskákba és ínycsikandó, szépséges torták az ünnepi asztalra, hogy ne kelljen lemondania senkinek egy finom kekszről a reggeli kávé mellett, vagy a tortáról egy esküvőn. Hiszem, hogy minden alkalom különleges, ezért legfőbb célunk, hogy mindenki aggodalom nélkül élvezhesse ezeket a pillanatokat, tudván, hogy mindenki gond nélkül falatozhat együtt – hiszen ízben nincs különbség! Nem esem kétségbe, ha a gluténmentes sütijét valaki tejmentesen, cukormentesen, vagy vegán összetevőkből szeretné elkészíttetni, vagy babája első szülinapjára keres egészségesebb alternatívát, sőt! Ettől szárnyalok leginkább!

Elsősorban milyen alkalmakra szoktak tőled rendelni?

Leggyakrabban születésnapokra készítünk tortákat, teljesen egyéni igények alapján: nálunk mindenki kiválaszhatja milyen piskótát, ahhoz milyen krémet, díszítést szeretne, és ezt milyen édesítéssel. Ez sokszor több környi megbeszélést és üzenetváltást jelent, de számomra az a legfontosabb, hogy minden kívánságot maximálisan teljesítsünk, ezért boldogan állok minden kérdés és kérés elébe! Ugyanez vonatkozik az esküvőkre vagy a céges rendezvényekre is – bár az esküvők külön helyet foglalnak el a szívemben, mert ott anélkül nem múlik el tervezés, hogy ne találkozzam személyesen a párral.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Két torta, egy család, sok mosoly. Egy szülinap és egy esküvő. Ég és föld. Fehér és “fekete”. Én imádtam mindkettőt, mert teljesen szabad kezet kaptam (ízben és kinézetben egyaránt), csak @sutok_neked_egy_meset szépséges házikó dekorjához kellett alkalmazkodnom. Ti melyiket vállalnátok be? 😉 mascarpone-túró-mangó vagy eper-bazsalikom-csokoládé? 🥰 #glutenfree #sugarfree #cleaneating #eatclean #instacool #instacake #weddingcake #birthdaycake #cakestagram #cakes #cake #cakeporn #mik #mutimiteszel_fitt #mutimiteszel_mentes #mentestorta #mentesésfinom #sweetdelightbudapest #cakesofbudapest #torta #esküvő #esküvőitorta Topperek: 🍭 @i.l.d.o 🏠 @sutok_neked_egy_meset 📸 @szeretemkepek @szigediandi ❤️

SweetDelight Nyerges Dóra (@sweetdelightbudapest) által megosztott bejegyzés,

Mi a tapasztalatod, egyre többen igénylik nagyobb rendezvényekre a mentes süteményeket?

Igen, sajnos egyre többen érzékenyek valamilyen összetevőre vagy diétáznak, ezért mind a céges, mind a baráti összejöveteleken szinte alapvető, hogy legyen valamilyen mentes édesség is. A keresztszennyeződés miatt sajnos ez egy elég veszélyes terep, és mivel egyre nyitottabbak a partnereink, sokszor a teljes desszertasztalt mentes finomságokkal töltik meg, így elkerülhetőek a balesetek. Azt tapasztalom, hogy az érintettek nagyon értékelik az ilyen gesztust, hiszen sokszor ki vannak zárva a finomságokból és a közös étkezés öröméből, mert maximum 1-2 édességgel szoktak gondolni rájuk, de ez így orvosolható, hogy mindenki ehet mindenből.

Esküvőkre is egyre többen keresnek téged?

Legnagyobb örömömre, igen! Ez az “esküvői szakma” szinte egy külön világ, hiszen általában boldog, felhőtelenül jókedvű szerelmespárokkal találkozik az ember, akik életük legszebb napját tervezgetik. Ettől persze te, akit bevonnak ebbe a titkos körbe, is hasonlóan önfeledt és vidám lelkiállapotban vagy az esküvő napjáig és hasonlóan izgulsz, hogy tényleg olyan tortákat és desszertasztalt készítettél-e, ami nemcsak szép, de el is fogy az utolsó morzsáig. És hát ha “mióta felkeltem bőgök, mert annyira csodás volt minden” üzenetre ébredek másnap reggel a menyasszonytól, akkor én is sírok örömömben!

Idén mik a legnagyobb trendek desszertek terén?

Én azt látom, hogy a nehéz, tradícionális édességekről egyre inkább átkerül a hangsúly a könnyű, mousse jellegű, gyümölcsös ízekre, csodás, élénk színekre és szerencsére a természetes alapanyagokra. Nagyon örülök annak, hogy itthon is egyre több olyan cukrászat, pékség van, akik a francia cukrászat alapjait követve alkotják desszetjeiket, kenyereiket és pékáruikat minőségi, lehetőleg magyar összetevőkből,  nem kész porokból. Azt gondolom, hogy ez a jövő, hogy bár a minőségi alapanyagok miatt drágábbak ezek a finomságok, mégis egyre tudatosabbak a vásárlók is, és inkább például kovásszal készült kenyeret vesznek, a felfújt bolti helyett.

És milyen ízek, formák, színek hódítanak az esküvőkön?

Par éve már első helyen vanak a “naked”, azaz “meztelen” torták sok virággal díszítve, és ez nem veszített a mostani szezonban sem a népszerűségéből, talán csak annyiban változott, hogy egyre kedveltebbek a geometrikus formák is. Régebben a menyasszonyi torta akkor volt menő, ha minél több szintből állt. Ez mostanra annyiban változott, hogy inkább egy nagyobb és több kísérő tortát kérnek a párok. Én személy szerint nagyon szeretem ezeket, mert így egy gyönyörű tortakollekciót kaphat a pár, főleg, mivel a mentes alapanyagok teljesen máshogy viselkednek, mint a hagyományosak, egy nagy, sok emeletes torta nehezen kivitelezhető velük. Gyönyörűek a virággal díszített torták, de én félek vásárolt, “ki tudja, mivel kezelt” virágokat használni, úgyhogy nálunk cukorvirágok kerülnek a tortákra, amiket el is lehet tenni emlékbe!
A torta mellett egyre többen választanak desszertasztalt is, ilyenkor kisebb a torta, vagy a desszertasztal részét képezi, mert csodás része lehet a dekornak és egyedi színfoltja az vacsorának. Az én kisebbik fiam például egyáltalán nem szereti a tortákat, ezért ha sok a gyerek az esküvőn, én mindig szoktam javasolni mini muffinokat, cake pop-okat vagy mini pohárkrémeket is, mert ezeket könnyen, két szaladgálás közben is megehetik.

Mi a kedvenc alapanyagod és miért?

Ez egy fogós kérdés! Nincs kedvenc alapanyagom, inkább az ízkombinációkat szeretem nagyon és a kísérletezés lehetőségét, mint Remy a Lecsó című rajzfilmben. Sokan furának tartják, de az egyik favorit számomra a Maldon-sós csokis tallérunk, vagy a sós-karamellás csokitortánk, mert itt a minimális sós íz kihozza a csokoládé mélységét, sokkal intenzívebbé téve azt. Még a Nagymamámtól tanultam, hogy mindenbe – a piskótától a csokikrémig – teszek egy csipet sót, mert az kiemeli az ízeket. Rajongok minden gyümölcsért és fűszernövényért, illetve ezek kombinációjáért! Gondoltad volna, hogy a sárgabarck és a rozmaring csodásan kiegészíti egymást?

Mi volt az eddigi legizgalmasabb kihívás, amire büszke vagy, amire szívesen emlékszel vissza?

Két eseményt említenék, mert mindkettő kihívás volt, de teljesen más okoból! Mint mondtam, esküvői tortát általában csak akkor vállalok el, ha előtte tudnk találkozni a párral. Tavaly azonban megkeresett egy tündéri, Olaszországban élő magyar pár, akikkel csak e-mailben egyeztettünk folyamatosan, de pár nap alatt annyira egy hullámhosszra kerültünk, hogy biztos voltam magamban, sőt a kóstolók is repülőn tették meg az utat hozzájuk! Aztán az esküvő napján találkoztunk először, de úgy, mintha ezer éve barátok lennénk – és ez a kapcsolat azóta is tart, amiért annyira hálás vagyok!

A másik, a Cosmopilitan Beauty Awards 2019 desszertválogatása volt, ahol az a megtiszteltetés ért, hogy a csodás vacsora végén, 200 főre készíthettem tányérdesszertet. Kihívás volt kitalálni olyan süteményeket, amik egyediek, amiket mindenki kedvelhet és nem tartalmaznak sem glutét, sem tejet, sem finomított cukrot. A visszajelzések szerint nagyon ízlett a vendégeknek, pedig voltak előtte álmatlan éjszakáim…
Címkék: cukormentes desszert gluténmentes interjú laktózmentes mentes cukrászda mentes sütemények nyerges dóra süti sweet delight budapest tejmentes torta vegán

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

A legmenőbb manikűrök Halloweenre

A legmenőbb manikűrök Halloweenre

Készülj fel az év legijesztőbb manitrendjére!

Palvin Barbi ilyen szexi képet még nem posztolt magáról

Néhány óra alatt bejárta a netet.

Kulcsár Edina meglepő titkot árult el a családjáról

Insta oldalán mesélt az elmúlt évek nehézségeiről.

Radics Giginek váratlanul le kellett mondania koncertjeit

Az énekesnő Instagramon jelentette be a hírt.

Ez a 4 legellenszenvesebb csillagjegy

Elég ritkán mutatják meg a jófej oldalukat...

5 film, ami tökéletes a szombat esti lazításhoz

Csekkold le, miért érdemes ma bekuckózni a tévé elé!

Ő Liam Hemsworth új barátnője

Megvan, ki a titokzatos szépség!

Jennifer Lopez meztelen képet posztolt magáról

Egyszerűen képtelenség hibát találni benne!

Ezek lesznek a legnépszerűbb babanevek 2020-ban

Neked melyik tetszik a legjobban?

4 évig várta ugyanott a gazdáit ez a kutya, majd csoda történt

Megható sztori járta be a netet a napokban.

Vilmos herceg mégis kiáll Harry mellett

Mégis összetartanak a testvérek!

Szuper filmek a péntek esti lazításhoz

Végre péntek, szóval jöhet a bekuckózás a tévé elé egy kis nasival!