Többet költesz, ha bankkártyát használsz?

Mivel szerkesztőnk, Bianka mindig kártyával fizet, ezért 2 hétre bevállalta, hogy készpénzre vált. Meglepő, mit tapasztalt!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Többet költesz, ha bankkártyát használsz?

Úgy érzem, én vagyok az utolsó ember a Földön, aki paypassos bankkártyára váltott. Legalább is a baráti körömben biztosan: 2009 óta létezik az érintéses fizetés Magyarországon, de én csak pár hónapja cseréltem le a régi kártyámat. Persze értem a lényeget, hogy minél gyorsabban és könnyebben menjen a vásárlás, de azért egy dolog feltűnt ezzel kapcsolatban, aminek kevésbé örülök: sokkal könnyebben elköltöm a pénzem, hiszen egyetlen érintéssel be tudok vásárolni, ha nem kell beírnom a PIN-kódomat. Hogy csekkoljam, ez tényleg így van-e, két hétre parkolópályára állítottam a kártyám és csak készpénzzel közlekedtem.

Előtte azért beszélgettem a barátnőmmel, aki pénzügyekkel foglalkozik, hogy nyugtasson meg, nem csak én érzem úgy, hogy nehezebben megy a spórolásNem véletlen, hogy máshogy költesz, amikor kártya van a kezedben. Ennek egyszerű a pszichológiája: a pénz kevésbé tűnik valódinak, hiszen csak számokról beszélünk. Amióta pedig létezik a PayPass, már sokszor arra sem kell venni a fáradtságot, hogy egy PIN-kódot bepötyögjünk a terminálba, így a kápé pillanatok alatt volt-nincs. Ha viszont van egy konkrét összeg papírpénzben a tárcádban, sokkal jobban odafigyelsz arra, hogy abból mennyi fogy és így nehezebben is költöd el – meséli Filep Hajni, pénzügyi szakértő.

Bukott bankók

Persze nemcsak PayPass óta foglalkoztat a félrerakás: ahogy mások a legújabb diétatrendekkel vagy fitneszmódszerekkel kísérleteznek, én pont úgy próbálom megtalálni a legjobb eszközt a spórolásra. Régebben volt, hogy listát vezettem a költéseimről, de ez is csak pár hónapig tartott, mert egy idő után feltornyosultak a blokkok az asztalomon és felborult a rendszerem. Előtte perselybe dobáltam a 100-as és 200-as érméket, mert „csodás” sztorikat hallottam róla, hogy ezzel mekkora összeget lehet félretenni… Talán mondanom sem kell, nekem nem sikerült.

Ahogy Hajnival beszélgettem a bukott próbálkozásaimról, kiderült, hogy ő profi módon bánik a pénzével és nem ártana ellesni tőle egy-két tippet: „Én minden hónap elején szétosztom a pénzemet 5 kategóriába, mint például az önfejlesztés vagy a szórakozás. Amit félre akarok tenni, azt egyenesen utalom a takarékszámlámra, amit pedig online fizetek, azt a folyószámlámra. A kihíváshoz jól jött, amit Hajni mondott, de a jövőre nézve is kaptam két tuti tippet a barátnőmtől. Az egyik, hogy ha tényleg mindig kártyával fizetek, akkor állítsak be sms értesítést, hogy minden költésemmel tisztában legyek. A másik pedig, hogy külön számlára utaljam az összeget, amit félre akarok tenni, hogy még véletlenül se nyúljak hozzá a mindennapokban.

Kategóriák kipipálva

Ezek után nem volt más dolgom, mint útba ejteni egy ATM-et – de előtte persze kitalálni, hogy nagyjából mennyi az annyi, amire szükségem lehet egy fél hónap alatt. Utóbbi pedig nem volt könnyű, ugyanis számolgatás közben jöttem rá, hogy sosem figyeltem arra, pontosan mennyit költök. Csak az segített, hogy végiggondoltam, mit fogok csinálni a következő hetekben. Hajnihoz hasonlóan én is kategóriákba soroltam be bizonyos összegeket: az élelmiszer és a kötelező fizetni valók mellett félre kellett tennem a barátnős-kávézós délutánokra, a lehetséges utazásokra, programokra és arra is, ha esetleg váratlan kiadás ér.

2 hét csak készpénzzel

Az első héten nem volt könnyű megszokni, hogy nincs nálam a biztonságot nyújtó kártyám. A melóhelyemen például van egy kávéautomata, amit rendszeresen használok. Itt kártyával és apróval lehet kifizetni a 200 Ft-ot az italért. Mivel a hétfőt egy forró feketével akartam volna indítani, mennem kellett egy kört, hogy az ATM-ből kivett bankót felváltassam. Más esetben már rég elővettem volna a kártyámat és egy érintés után el is készülhetett volna a kávém…

A kezdeti nehézség után úgy tűnt, könnyebben megy majd a dolog mindaddig, míg be nem kellett vásárolnom. Ekkor jöttem rá, hogy mennyire oda kell figyelnem arra, nehogy túlszaladjak a limitemen. Amikor kártyával rohanok be egy boltba, simán előfordul, hogy menet közben felkapok egy-két dolgot vagy a kasszánál még bekerül valami a kosaramba. Egy bizonyos összeggel a kezemben viszont azt vettem észre, hogy csak a legszükségesebb dolgokat próbálom megvenni és véletlenül sem kalandozik el a figyelmem a legújabb beauty menőségek felé.

Semmilyen extra kiadásom nem volt és programot sem terveztünk arra a hétvégére, csak az egyik barátnőmmel futottam össze hétköznap este. Általában meg szoktuk egymást hívni, és tudtam, hogy én voltam a soron, így ezt már előre beleszámoltam a büdzsémbe, hogy ne érjen meglepetésként.

A következő héten már bátrabban álltam neki a vásárlásnak – lehet azért is, mert tudtam, hogy nemsokára visszakapom a műanyag megmentőmet, és azért is, mert ezúttal pontosan leírtam, mire van szükségem, hol fogok ebédelni, illetve milyen programom lesz hétvégén. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy a dokihoz is be kell csekkolnom, így a gyógyszer plusz kiadást jelentett. Szerencsére a challenge elején erre is felkészültem, hiszen volt félrerakva a váratlan kiadásokra.

A pénzdiétám végére…

Ezt tanultam a kihívás 2 hete alatt:

  • utólag összevetettem egy átlagos 2 hetem számlatörténetét (amit az appomon keresztül tudom visszanézni) és azt, hogy mennyit költöttem a készpénzes időszakban: mint kiderült, jó pár ezressel többet tudtam spórolni, amikor odafigyeltem, mennyi bankó van a tárcámban
  • priorizálnom kellett a 2 hét alatt, így rájöttem, hogy sokszor veszek olyan dolgot, amire valójában adott pillanatban nincs szükségem
  • mivel eddig nem voltam teljesen tisztában a költési szokásaimmal, megtudtam, hogy nagyjából mennyi pénzből jövök ki egy héten
  • a kártya lehet kényelmesebb, de a PayPasst tudatosabban kell használnom
  • ideje megfogadnom a barátnőm tanácsait

 

Címkék: bankkártya fizetés használat készpénz paypass spórolás tippek trükkök

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Az optimizmus tanulható, és azt is megmutatjuk, hogyan kezdj hozzá

Optimistának senki nem születik, bár az tény, hogy egyeseknek könnyebben megy a pozitív gondolkodás, mint másoknak. Ha viszont azok közé tartozol, akik hadilábon állnak vele, akkor most nagyon figyelj, megtanítunk az optimizmusra!

3 csillagjegy, akit a veszély és a kalandok éltetnek

Vannak, akik mindent ezerszer átgondolnak és folyamatosan a kockázatok elkerülése lebeg a szemük előtt. Nos, ha megtalálod magad ezen a listán, akkor te egyáltalán nem tartozol a biztonsági-játékosok közé!

Ez a 4 csillagjegy egyáltalán nem bírja az egyedüllétet

Tele a naptárad programokkal és amint megebédeltél az egyik barátnőddel, már rohansz is kávézni egy másikkal? Akkor ne lepődj meg, ha szerepelsz a listánkon!

Rájöttél? Így kötötték össze a Fekete Özvegyet és Bosszúállók: Végtelen háborút

Bár a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a Fekete Özvegy bemutatóját, de végre debütálhatott a mozikban Natasha Romanoff önálló filmje. És mivel Marvelről van szó, biztosan nem lep meg, ha azt mondjuk, ebben is lelepleztek egy hatalmas easter egget.

Unatkozni jó és kell is, de nem mindegy, hogy csinálod

Unatkozni mindenki tud, gondolhatnád, de spoiler: nem így van. Az unatkozás művészet, és ha mesteri szintre fejleszted, egy csomó dolgot nyerhetsz általa.

Végre kiderült, mikor jön a Lucifer 6. évada

Premierdátumot kapott az egyik kedvenc netflixes sorozatod, a Lucifer fináléja!

A lélegzeted is eláll Palvin Barbi fürdőruhás képétől

Palvin Barbi Görögországban nyaral, ahonnan egy gyönyörű és hihetetlenül szexi fürdőruhás fotóval jelentkezett be.

Már a barátai is rettegnek Harry hercegtől

Harry herceg memoárt ír, ami nemcsak a királyi családnál, de a régi barátainál is aggodalomra ad okot: az iskola- és katonatársai is félnek attól, mi kerülhet bele a könyvbe.

3 csillagjegy, aki a legügyesebben helyezkedik

Nem véletlenül olyan ügyesek és sikeresek, ha karrierről van szó, a következő csillagjegyek ugyanis egyenesen zseniálisak, ha helyezkedésről és kapcsolatépítésről van szó.

Nyílt levél az exemhez, aki túl gyáva volt szakítani

Az igazság elviseléséhez bátorság kell, de egy szakításhoz talán ennél is több. Történetünk hőséből viszont ez teljességgel hiányzott – neki szól ez a nyílt levél.

Összegyűjtöttük a legjobb vasárnap esti filmeket

Ne agyald túl ezt az estét, ideje rápihenned a hétfőre, hiszen bizonyára sok dolgod lesz ezúttal is! Dőlj hátra, kapcsold be a tévét és válassz egyet az alábbi filmek közül!

Végre kiderült, Amerika Kapitány szűz-e vagy sem

Végre megválaszolták az MCU egyik legégetőbb kérdését. Na jó, Amerika Kapitány szüzessége nyilvánvalóan nem az, és mégis mindenki tudni akarja rá a választ.

5 fantasztikus film, ha szombat este kikapcsolódnál egy kicsit

Nincs kedved kimozdulni otthonról, mert éppen elég pörgős volt ez a hét? Nyugi, ne agyald túl, csak válassz egy filmet az alábbi listából és vedd a kezedbe a távirányítót!