Ez történik az agyaddal, ha megnézel 10 részt a kedvenc sorozatodból

Kirándulás vagy hétvégi buli helyett szívesebben darálnál sorozatokat? A Cosmo szerkesztője egyetlen nap alatt, zsinórban nézte végig imádott szériáját, hogy kiderítse, mivel jár a maratoni móka.

Ez történik az agyaddal, ha megnézel 10 részt a kedvenc sorozatodból

Mióta léteznek az olyan nagy streaming szolgáltatók, mint a Netflix, és többé nem kell heteket várnom, hogy újabb részekhez jussak a kedvenc sorozataimból, mindent elfelejtettem, amit a mértékletességről tudtam. Gyerekként beértem néhány kocka csokival a nagy táblás édességből, és azzal a heti egy Vészhelyzet epizóddal, amit a szüleimmel és a nővéremmel néztem. Aztán felnőttem, előfizettünk a Netflixre, és nemhogy egy tábla csokival, de sokszor 2-3 résszel sem elégszem meg esténként. Szóval hivatalosan is binge-watcher, vagyis sorozatzabáló vagyok. De mi zajlik pontosan a testemben, ha egész nap a kanapén tespedek? Ezt derítettem ki hétvégén, amikor úgy döntöttem, egyhuzamban újranézem a kedvenc sorozatomat, a The Umbrella Academyt.

Édes kis függőségek?

A binge watcherek 73%-a végtelenül boldognak érzi magát, amikor egymás után darálhatja le aktuális kedvencének részeit – derül ki a Netflix saját felméréséből. De mégis honnan ez a giga adag örömérzet? A pszichológusok szerint, ha olyan dolgot csinálsz, amit alapvetően szeretsz (mondjuk bringázol, olvasol, maratonra készülsz vagy filmezel), akkor dopamin, vagyis boldogsághormon termelődik a testedben. A felszabaduló hormonoktól pedig csak még inkább elköteleződsz az adott tevékenység iránt. Rászokni a sorozatozásra pedig ugyanúgy kezdődik, mint bármely függőség. Az agyunk ugyanis nem tesz különbséget drog, szex és sorozat között. Számára mindegy, mi a függősége tárgya. Amíg megkapja a napi dopamin adagját, addig boldog, de ha megfosztod tőle, attól kikészül. De tényleg így van?

Szeretem-szereplők

A választott sorozatom, a The Umbrella Academy első évada 10 részből áll, vagyis kicsivel több mint 10 órát vett igénybe, hogy ledaráljam. A sztori egy szuperhős-családról szól, ahol minden gyereknek van egy különleges képessége. Kell ennél több? Az agyamnak biztos nem! Már 3-4 órája pörög előttem a sztori, a boldogságszintem a maxon jár, sőt úgy érzem, mintha a nappalimból egyenesen magába szippantott volna a történet. Mint ahogy később utána olvasok, kiderül számomra, hogy a sorozatban látottakat az agyam ugyanott tárolja, mint a saját emlékeimet, és nagyjából ugyanúgy is kezeli őket. Ez a magyarázat, miért visel meg annyira, amikor meghal egy imádott karakter, vagy miért mennék simán feleségül egy szereplőhöz, ha már nem lennék házas így is: bármi történik a képernyőn, az agyam úgy raktározza el, mintha a saját élményeim lennének.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Dr. Gayani DeSilva pszichiáter szerint egyébként a karakterekhez való kötődésünk a legfontosabb mozgatórugó, amikor úgy érezzük, mindenáron látnunk kell a következő részt is. A sorozat és filmgyártók pedig egész seregnyi trükköt vetnek be, hogy a karaktereken keresztül méginkább rákattanjunk egy szériára. Nálam például a következő lép működésbe, amikor a The Umbrella Academyt nézem. Egyfelől imádom a szuperhősfilmeket, plusz nagyon ritkán látom a testvéreimet, és kifejezetten jól érzem magam egy olyan virtuális családban, ahol egyszerre élhetem meg a kötődést és a fantáziát. Vagyis az agyam simán megengedi, hogy manipulálják némi jóérzésért cserébe.

Menekülés-üzemmód

Na és azt észrevetted már, hogy akkor kapcsolsz csak igazán rá a filmezésre, amikor egy kihívásokkal teli időszak kellős közepén állsz? Az agyunk pontosan tudja, mikor kell homokba dugnia a fejét. Dr. John Mayer klinikai pszichológus azt állítja, a sorozatokba való menekülés olyan az agynak, mintha lenne egy külön bejáratú stresszkezelő asszisztense. A binge-watching életmód olyan falat húz fel bennünk, ami távol tartja a stresszt és a problémákat, mivel semmit nem enged be a sztorin kívül. Nálam is teljesen kiesik, mennyi mindent akartam csinálni a hétvégén, sőt, néhány pillanatra még arról is megfeledkezem, hogy vannak kutyáim. (Mindenki nyugodjon meg, levittem őket sétálni.)

Ott vagyunk már?

A 10. órára, vagyis az utolsó részre a boldogságérzetem lassan átcsap fizikai fájdalomba: egyfelől egész nap nem mozogtam, ami nem tesz jót a testemnek, a csillapíthatatlan fejfájásról nem is beszélve. Reggel viszont, amikor felkelek 9 óra alvás után (kevesebb pihenéssel képtelen lettem volna kimászni az ágyból) újra a maxon van a boldogságérzetem. Dr. Ariane Machin kutatásai szerint ebben elég nagy szerepet játszik a kedvenc szereplőm. A szakértő azt vallja, kifejezetten jó hatással lehet ránk a sorozatdarálás, ha pozitív karakterekkel azonosulunk. Na de mi a helyzet, ha a személyes kedvencem (Klaus Hargreeves) egy drogproblémákkal küzdő feketehumor-bomba? Némi olvasást követően összeáll a kép: Klaus ugyanúgy menekül a problémák elől, mint én (csak ő a drogokba, míg én a sorozatokba), az évad végére viszont kialakít egy megküzdési stratégiát és rátalál a saját (szuper)erejére. Hopp, egy remek minta, ami segít az agyamnak maga mögött hagyni a halogató énemet. (Köszi, Netflix!)

After party

Ahogy telik a hétvége, és elmúlik a 10 órányi sorozatozás hatása, úgy lesz egyre langyosabb a hangulatom is. Ez sem meglepő, hiszen az agyi stimulációim eléggé lecsökkennek mostanra, és az agyam belekezdett a mini gyászfolyamatába. Mindezt a Toledói Egyetemen végzett felmérés is megerősíti, ahol a magukat binge-watchernek valló résztvevőkről kiderült, sokkal intenzívebben élik meg a stresszt, amikor nem filmeznek, mint kevesebb résszel is beérő társaik. És ez nem vicc, az agy állítólag tényleg gyászol ilyenkor. (A Netflix ki is fejlesztett a gyászfeldolgozásra egy tökéletes vigasz-protokollt – ezért van, hogy sorra dobálja fel a szuperhős sci-fihez hasonló sztorikat, mondván, azok 90%-ban matchelnek az ízlésemmel.) Nap végére azon kapom magam, hogy folytatás híján fanok által összevágott videókat csekkolok a YouTube-on, vagy a sorozat hashtage alatt kutatok az Instán. Vagyis az agyam még mindig lázasan keresi az örömmorzsákat – na ennél a pontnál döntök úgy, hogy bebizonyítom neki, szuper ízlése van sorozatok terén, de a valóság ennél ezerszer izgalmasabb!

Még több

Te Te Te