Ilyen hatással van rád, ha zenére alszol el

Mondjuk nem mindegy, milyen zenére…

Ilyen hatással van rád, ha zenére alszol el

Vannak olyan esték, amikor elképesztően fáradt vagy, mégsem tudsz aludni? Ilyenkor mindent bevetsz: kamillateát, friss levegőt, lazítást és még a sportolók tuti módszerét is, de mégsem hat semmi? Akkor vesd be a zenét! Bizony, a tévhitek ellenére a dallamok nagyon nem ártanak a pihenésnek, sőt!

Az amerikai alvásszakértő, Dr. Jennifer Mundt szerint egyszerűen csak meg kell találni a tökéletes zenét. Ez lehet akár egy zúzós (de monoton) heavy metál, de akár néhány lágyabb hang is – a lényeg, hogy ne ébresszen fel, vagy akadályozza meg az alvásodat. Bár mindenkinek más működik, Jennifer azért mégis a nyugtató, relaxáló hatású zenéket támogatja, ami még véletlenül sem vált ki belőled érzelmeket, vagy indít el egy gondolatlavinát.

A doktornő azt tanácsolja, hogy válogass össze egy csomó ilyen számot, készítsd el a Csipkerózsika-playlisted, majd állíts be a telefonodon egy időzítőt, ami kikapcsolja a zenéket. Ez azért fontos, hogy semmiképpen se ébredj fel, amikor már a REM-fázisba léptél éjszaka.

Egyébként a Sleepadvisory.org oldal is egyetért Dr. Mundttal: „ha a háttérzaj hallgatása az éjjeli rutinod részévé válik, megsokszorozódhatnak a pozitív hatásai– olvasható a honlapon. Mert ugye, ha folyamatosan nyugis dallamokat hallgatsz, az nemcsak azt éri el, hogy sokkal relaxáltabb leszel lefekvés előtt. Hanem azt is, hogy a lágy zenét az agyad egy idő után a pihenéssel azonosítja majd. Ezáltal pedig ezek a dalok a szundizáshoz szükséges hormonokat is elősegítik, míg a stresszért felelős anyagokat csökkentik.

Az oldal szerint a 60 és 80 BPM (ami ugye a zenei tempó mértékegysége) közötti számok, mint Adele-től a Someone Like You vagy az I’m Yours  Jason Mraztól a legoptimálisabbak alváshoz. Mégpedig azért, mert ez az ütem van a legközelebb a szívverésed tempójához, így biológiai szinten fog lenyugtatni. Szóval most, hogy az első két szám már meg is van, irány a Spotify és készítsd el te is a saját, pihentető playlisted!

Ha csak hat ruhadarabot veszel télre, ez a hat legyen az! (x)

Az F&F új kollekciójából kiválogattuk a szezon legtrendibb darabjait.

Még több

Te Te Te