Ebben az országban ingyen lesz a tampont és a betét

Reméljük más államok követik majd a példát!

Ebben az országban ingyen lesz a tampont és a betét

Egészen forradalmi lépésre szánta el magát Skócia! A parlament kedden szavazta meg azt az előterjesztését, aminek értelmében a női higiéniai termékek (például a tamponok és a betétek) mostantól ingyenes elérhetők lesznek bizonyos, erre kijelölt helyeken, úgy, mint a közösségi házakban, ifjúsági klubokban és patikákban is.

Az Period Products (Free Provision) Scotland Bill címet viselő törvényjavaslatot egyhangúan, 112 igen vokssal, ellenszavazat nélkül fogadták el. Az új törvény célja, hogy felszámolják az úgynevezett menstruációs szegénységet. Menstruációs szegénység alatt azt értjük, amikor egy család vagy egy nő az alacsony jövedelme miatt nem engedheti meg magának, hogy megfelelő termékeket vásároljon a havi ciklusa idejére. Az új törvénytől az oktatásban is pozitív változást várnak, mert a felmérések szerint nagyon sok lány hiányzik az iskolákból a menzesze idején.

Skóciának egyébként nem ez volt az első lépése a menstruációs szegénység felszámolása érdekében. 2018-ban a kormány egy olyan intézkedést hozott, aminek köszönhetően az iskolákba, főiskolákban és egyetemeken ingyenesen osztogatnak női higiéniai termékeket a diákoknak.

Szuper döntés, nem igaz?

Még több

Te Te Te