2020.03.12.@ 12.03

6 dolog, amiről fogalmad sem volt, hogy nő találta fel

Pedig minden nap használod őket!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

6 dolog, amiről fogalmad sem volt, hogy nő találta fel

Hívásazonosító

Régen, amikor telefonon hívtak valakit, fogalma sem volt az illetőnek, hogy ki lehet a vonal másik végén. És nemcsak azért, mert nem volt képernyő, ami kijelezné a számot. Viszont most már minden további nélkül meg tudod állapítani, hogy ki keres, ezt pedig annak a nőnek köszönheted, aki az első afroamerikai lány volt, aki az M.I.T-n doktorált. Őt Dr. Shirley Ann Jacksonnak hívják. Egyébként Dr. Jackson találta fel a hívásvárakoztatást is. Munkájáért pedig Obama kitüntette 2014-ben. 

via GIPHY

Visszahúzódó póráz

Ugye milyen idegesítő, amikor sima pórázra kötve sétáltatod a kutyád, aki annyira élvezi a kalandot, hogy kábé minden második villanyoszlopra felcsavarodik? Hát pont ezzel küzdött Mary A. Delaney is. Ő viszont elég hamar beleunt az egészbe, úgyhogy fogta magát, és feltalálta a visszahúzódó pórázt, amit 1908 óta bárki megvehet.

via GIPHY

Monopoly

A Monopolyt eredetileg a The Landlord’s Game néven fejlesztette ki Elizabeth Magie. A játékkal az volt a célja, hogy megtanítsa a gyerekeket a kapitalizmus hátrányaira és igazságtalanságaira. 1904-ben szabadalmaztatta az ötletet, majd saját maga dobta piacra 1906-ban. 26 évvel később egy Charles Darrow nevű férfinek megtetszett a társas, úgyhogy mi mást tehetett volna, ellopta a játékot. Megváltoztatott rajta pár dolgot, úgy tett, mintha ő találta volna ki, majd meggazdagodott belőle.

via GIPHY

Csokis keksz

Emlékszel a Jóbarátokban Phoebe francia rokonára, aki megalkotta a tökéletes csokis keksz receptjét? Bár kiderült, hogy a lány valójában a Nestlé Tollhouse csokimárka receptjére gondolt, ezt igazából tényleg egy nő találta ki. Ruth Wakefieldnek hívták, és Massachusettsben élt a férjével, ahol volt egy Toll House Inn nevű éttermük.  Ruth egy nap kísérletezett, és a Nestlé félédes csokiját beledobta a sütijébe, ami hatalmas siker lett. 1939-ben a vállalat egy dollárt fizetett Ruth-nak, hogy rányomtathassa a receptjét a csomagolásokra. (Innen Phoebe forrása.) Ruth emellett recepteket talál ki ezútán a Nestlének, és élete végéig ingyen csokit kapott!

via GIPHY

Mosogatógép

Hát persze, hogy a mosogatógépet is egy nő találta fel! Egészen pontosan Josephine Cochrane, akinek egy nap elege lett, hogy mosogatáskor folyton eltöri a porcelán étkészletét. Így miután a férje meghalt, a tragédiát motivációs erőként használta, és 1886-ban szabadalmaztatta a mindenki életét megkönnyítő gépet!

via GIPHY

Nem visszatükröződő üveg

Katherine Blodgett volt az első lány, akit felvettek a General Electric Research Laboratory Kutatóintézetbe. Itt egy időre szüneteltette a karrierjét, hogy ő legyen az első nő, aki fizikai doktorit szerezzen a Cambridge-en, majd visszatért és megváltotta a világot. Kitalált egy módszert, hogyan ne tükröződjön vissza az üveg felülete, így pedig forradalmasította a szemüvegeket, teleszkópokat, kamerákat és mikroszkópokat.

via GIPHY

Címkék: hétköznapi dolgok női feltalálók női tudósok találmányok

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

5 elképesztő tény a Disney hercegnőkről, amitől eldobod az agyad

Készülj, mert itt semmi nem az, aminek látszik!

Szakítással álmodsz? Ezt jelenti a szakértők szerint

Álmodtad már valaha, hogy szakítottatok a barátoddal? Ha igen, de nem tudtad mire vélni a dolgot, segítünk megérteni, mit üzent a tudatos énednek a tudattalanod.

Ezt árulja el rólad, hogy jó vagy rossz karakterekre buksz egy filmben

Forog a gyomrod Havas Jontól és az elveitől? Vagy pont fordítva: egy egész életet le tudnál élni egy ennyire becsületes sráccal? Dekódoltuk, mit jelent, ha jó, és mit, ha inkább a negatív karakterekhez vonzódsz.

Ez most a legmenőbb póz az Instán

Csekkold le, melyik beállásért van most mindenki odáig!

„Éppen előléptettek volna, amikor terhes lettem”

A karriered csúcsa felé tartasz, amikor kiderül, hogy egy teljesen új pozíció vár: anya leszel. Örülsz az új feladatnak, de mi lesz a melóddal?

Így tette tönkre majdnem az esküvőmet a Disney-mániás anyukám

Nem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy az a pár tervezte...

A srác arcából kiderítheted, hajlamos-e a megcsalásra

Ahelyett, hogy feltöröd a telóját, vess inkább néhány pillantást a srác pofijára. Egy-két vonásból ugyanis közelebb kerülhetsz hozzá, hogy kiderítsd, mennyire hajlamos a félrelépésre és a füllentésre.

Most kiderült: szinte mindenki illatmániás (x)

Az illat legyen jó és hosszan tartó – állítja a lakosság nagy része Tökéletes páros a Lenortól Azt gondolhatnánk, hogy a Covid19 járvány alatti

Így vállalj másodállást anélkül, hogy kirúgnának

Egyetlen helyen dolgozni olyan oldschool... De hogyan fusizz titokban?