„Mindig sírok a szülinapomon, a pszichológus szerint ez az oka”

Előfordul, hogy szorongsz és szomorú vagy ezeken a napokon?

„Mindig sírok a szülinapomon, a pszichológus szerint ez az oka”

A Whimn magazin egyik szerzője, Lucy Cocoran azt vette észre magán, hogy az elmúlt években nem volt olyan szülinapja, amin ne sírta volna el magát. Míg korábban imádta ezeket a napokat és az ünneplést, az évek előrehaladtával a jó érzéseket felváltotta valamiféle megmagyarázhatatlan szorongás. Mivel az idei szülinapját ráadásul az új koronavírus világjárvány idején kellett „ünnepelnie”, úgy döntött, megkeres egy pszichológust a problémájával.

„Mindig bűntudatom van, amiért nem érzem jól magam ezeken a napokon, mert a szülinapján az embernek jól KELL éreznie magát. Az emberek erőfeszítéseket tesznek, hogy fontosnak érezzem magam, ajándékokat kapok, kedves szavakat, szóval akkor miért vagyok ilyen letört mindig?” – tette fel a kérdést Lesley Russell klinikai szakpszichológusnak, aki szerint a lány problémája nem egyedülálló, sőt, elég sokan szenvednek ugyanettől.

„A szülinapok egyfajta mérföldkövek az ember életében, ami érzelmi kihívást jelenthet minden évben, főleg, ha az egyénnek nem sikerült elérnie azokat a dolgokat, amiket bizonyos koráig szeretett volna, legyenek ezek a dolgok reálisak vagy irreálisak. Sokan reménykednek például abban, hogy egy bizonyos életkorban már szép karrierjük, házuk, családjuk lesz, ez azonban nem mindig úgy jön össze, ahogyan eltervezik. Ez csalódottságot, szorongást, szélsőségesebb esetben depressziót okozhat” – válaszolta a szakember Lucynak, majd folytatta.

„Ezeknek a pácienseknek abban szoktam segíteni, hogy felismerjék, egy ember életében nem lehet mindent irányítani. Ha valamit nem értek el bizonyos korukra, amit szerettek volna, az nem feltétlen az ő hibájuk, hiszen számos kontrollálhatatlan külső tényező van az életben. Érhet bennünket anyagi veszteség, előfordulhat meddőség, balesetek, betegségek és egyéb olyan dolgok, amik ellen semmit nem tehetünk. A legfontosabb tehát, hogy ne hibáztassuk magunkat” – tette még hozzá a pszichológus.

Még több

Te Te Te