A szakítás, ami még a nagy szerelmed elvesztésénél is rosszabb

Ha egy barátság véget ér, az ugyanannyira tud fájni, mint amikor szakít veled a pasid. Sőt még jobban össze is zavarodhatsz érzelmileg!

A szakítás, ami még a nagy szerelmed elvesztésénél is rosszabb

Bepöccentem a kifogásaira!

„Lea a kolléganőmből lett jó barátnőm. Sokat buliztunk, ő volt a legfőbb bizalmasom, egészen addig, míg megtalálta élete szerelmét és álmai melóját is – mindezt egyszerre (a mázlista!). Innentől kezdve sokkal jobban érdekelte a karrierje és a pasija, mint én. Válogatott kifogásokkal mondta le a közös programokat, gyakran az utolsó pillanatban. Pedig akár meg is mondhatta volna, hogy most nem akar bulizni, ne is próbálkozzak. Ehelyett ócska kifogásokat gyártott. Akkor pöccentem be végleg, amikor az utcájában belém koccantak. Felhívtam, és kértem, ugorjon már le segíteni. Megígérte, de pár perc múlva rám írt egy üzit, hogy ne haragudjak, befutott egy fontos hívása az egyik partnercégtől, és nem tud jönni mégsem. Itt lett elegem! Azonnal tiltottam mindenhonnan. Kíváncsi vagyok, mikor tűnik fel neki egyáltalán, hogy megszakítottam vele minden kapcsolatot. Tudom, hogy ez kicsit durva így, de végtelenül szomorú és csalódott vagyok…” – Rebeka, 24

Hozd helyre a hirtelen döntést!

  1. lépés: 😕

Próbáld őt megérteni: egy barátságba bele kell, hogy férjen, hogy egyikőtöknek más(ok) kerül(nek) a fontossági listája élére egy időre, főleg, ha valami nagy változás történik az életében. Általában ez egy átmeneti időszak, amíg ki nem alakít egy új rutint, hogy mindenre legyen elég ideje.

Várj pár hetet, hogy tiszta fejjel láthasd a szitut. Akár az is lehet, hogy valami komolyabb dolog volt a háttérben, csak még nem állt készen rá, hogy elmondja, ezért koptatott le folyton. A kapcsolatotok azon csúszott el, hogy nem beszéltétek meg őszintén a problémát – te sem jelezted neki korábban, hogy kezd eleged lenni, hanem hirtelen felindulásból robbantottál.

  1. lépés: 😀

Oldd fel a tiltást, és csekkold, hogy nem keresett-e azóta. Ha igen, akkor vedd fel a fonalat, és érdeklődj, hogy mizu vele, miben tudnál segíteni. Ha épp megszaladt a melóval vagy pont összeköltözik a pasijával, egy segítő kéz és egy kölcsönkocsi jó apropó lehet, hogy újra összefussatok.

Megbocsáthatatlanul elárult!

„Erika szinte olyan volt, mintha a húgom lenne. Rengeteg időt töltöttünk együtt hármasban a fiúmmal, és örültem, hogy ők ketten is szuperül kijönnek. Aztán az egyik buliról hazafelé tartva Robi elmondta, hogy amikor kettesben maradtak, Erika rámozdult. El sem akartam hinni, azt hittem félreért valamit. De közben kiugrott a szívem a helyéről; az a lány, akire minden titkomat rábíztam, így hátbaszúrt volna? Azonnal felhívtam Erikát, hogy kérdőre vonjam. Egy ideig tagadott, de elég piás volt még a buli után ahhoz, hogy pár perccel később bevallja: egy ideje szerelmes Robiba, csak próbál ellenállni. Innentől kezdve nem létezett számomra, nem szóltam hozzá többé. Sosem csalódtam még ekkorát, ordítottam és sírtam egyszerre. Nem tudom, valaha túlteszem-e magam rajta, napok óta vele álmodok, és van, hogy sírva ébredek fel” – Lili, 28

Így zárd le a kapcsolatot örökre

  1. lépés: 😕

A barátnőd beletenyerelt a legnagyobb tabuba: olyat tett, ami után soha nem tudnál újra bízni benne. Persze nem is kell, hiszen ezt a kapcsolatot nincs értelme megmenteni. Ezen a részén ne is agyalj tovább! A kutatások szerint legalább 9 hónap kell ahhoz, hogy megeméssz egy ilyen csalódást, amikor a barátnőd bepróbálkozik a szerelmednél.

  1. lépés: 😀

Sajnos nincs olyan technika, amivel elfelejthetnéd egy este alatt, több időre lesz szükséged. Tegyél úgy, mint egy szakítás után: hagyd magad gyászolni. Sírj, ha úgy érzed, gombóc van a torkodban, és beszéld ki magadból, ha folyton ő jár a fejedben. A többi barátnőd és a pasid biztosan szívesen meghallgat. Az is sokat segít, ha kidobod a lakásból azokat a dolgokat, amik rá emlékeztetnek és törlöd a telódból a közös fotókat (a Facebookról és Instáról se feledkezz meg!). Közben erősítsd a meglévő kapcsolataidat, és idővel próbálj nyitni az új barátságokra is.

Ok nélkül felszívódott

„Nyári meló közben ismertem meg Julcsit, akivel később elválaszthatatlanok lettünk. Bár az ország más-más részén éltünk, de minden nap chateltünk és updateltük egymást a napi dolgainkról. Mindig számíthattam rá. Aztán amikor a 6 éves kapcsolatomnak hirtelen vége lett, és nagyon szükségem lett volna Julcsira, ő minden előjel és indok nélkül ghostingolt. Pokoli volt ezt a két szakítást egymás után átélni, az ellenségemnek sem kívánom! Totál magányosnak éreztem magam. Sosem kaptam a barátnőmtől magyarázatot, és esélyem sem volt személyesen megbeszélni vele a dolgot. Egy idő után bemeséltem magamnak, hogy biztos csak visszakaptam az élettől azt a pofont, amit az exemnek okoztam. Olyan, mintha Julcsi kómában feküdne: tudom, hogy létezik valahol, de nem tudok vele beszélni… Ennek már 4 éve és még most is fáj, hogy ilyen lezáratlan maradt”  – Gabi, 26

Így dolgozd fel, hogy örökre vége!

  1. lépés: 😕

Képzeld, a barátságok 33%-a úgy zárul le, hogy az egyik fél indoklás nélkül kilép a másik életéből. Ha hónapok/évek telnek el anélkül, hogy a barátnőd a békülés jeleit mutatná, és válaszolna az üzeneteidre, akkor véglegesítette a döntését és eléggé esélytelen, hogy valaha újra beszélni akarjon veled, vagy megmondja, miért lépett le.

A pszichológusok gyakran ajánlják a naplóírást terápiaként ilyen helyzetekben, hiszen ezzel kiírhatod magadból az összes fájdalmat, és gyorsabban tovább tudsz lépni, ha megszabadulsz a „terhes gondolatoktól”.

  1. lépés: 😀

Könnyebben mehet az elengedés, ha írsz a lánynak egy kézzel írott levelet és elpostázod. Igazi időutazás lesz, – és nem csak a kézírás miatt – ebben megfogalmazhatod az érzéseidet, és elbúcsúzhatsz, de semmiképp ne kezdj vádaskodni. Valószínűleg elolvassa, és ha sosem válaszol, akkor is tudod, hogy te mindent megtettél, hogy a barátságotok kapjon egy méltó befejezést. Nem rajtad múlt…

Elfogyott a közös témánk

„Kinga, Zita és én gyerekkorunk óta legjobb barátnők vagyunk, és szinte mindent együtt csináltunk. De az évek alatt egyre elfoglaltabbak lettünk, és már nyilván kevesebb időnk jut egymásra. Főleg nekem. Gyakran kimaradok a csapatból, mert a lányoknak több közös hobbija is van, úszni és jógázni is együtt szoktak, és sűrűn ebédelnek együtt, mert egy utcában melóznak. Ezért ha hármasban vagyunk, sokszor olyan dolgokról beszélgetnek, amihez én nem tudok hozzászólni. Egy ideje, mintha szellemként figyelném a lányok chatelését. Fogalmam sincs, mit tegyek, én ugyanúgy viszonyulok hozzájuk, ahogy mindig is, de félek, hogy elveszítem őket” – Inez, 29

Javíts a helyzeteden!

  1. lépés: 😕

Szerencsés vagy, ha a gimis barátaidat a mai napig igazi BFF-ekként emlegetheted, ugyanis egy 2015-ös kutatás szerint ezeknek a kapcsolatoknak a fele egy évig sem tart ki. Valószínűleg ők sem szándékosan hagynak ki a buliból. Itt most neked kell lépni és igyekezni, hogy felzárkózz hozzájuk. Szólj nekik, hogy úgy érzed, mindenből kihagynak és elhanyagolnak – lehet, hogy nekik fel sem tűnt még. Kezdd azzal, hogy kifejted, főleg miattad távolodtatok el egymástól, de a jövőben igyekszel ezen változtatni és több közös programra elmenni.

  1. lépés: 😀

Azt nem kérheted, hogy ők kevesebbet találkozzanak, de egy-egy ilyen közös délután után felhívhatod őket, hogy updateljenek a történtekből. Így te sem maradsz le teljesen, és jobban a csapat részének érezheted magad. Dobj be te is programötleteket, amikre tuti ráharapnak, és egyszer-egyszer a jógaórát is kihagyják miatta.

Még több

Te Te Te