2020.06.08.@ 10.06

5 tipp, hogy ne legyen balhé a felmondásodból

Ajtócsapkodás, dühös levél a HR-esnek (CC a boss), utálom a melómat hashtag az Instán. Na ezek azok a dolgok, amiket fénysebességgel felejts el, ha épp arra készülsz, hogy otthagyd a cégedet.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

5 tipp, hogy ne legyen balhé a felmondásodból

Nem is olyan régen, és egy nem is olyan messzi-messzi Galaxisban néhány szakember rájött, hogy a felmondások többségét a rossz főnök-beosztott kapcsolat okozza. Sőt az is kiderült, hogy sokkal előbb dobja be valaki a törölközőt, ha a munkahelyén elmarad az elismerés, mintha extra pénzről csúszik le. Szóval, ha felmondanál, és ezt alaposan mérlegelted is, ahhoz tényleg minden jogod megvan. A nagy drámák viszont csak a filmekben működnek! Rád azonban – ha nem okosan borítasz mindent – életed legborzalmasabb felmondási ideje vár. Amit nyilván nem akarsz, szóval ezt most megspórolnánk neked.

1. Bumm, bele!

Amit megtennél: Összekaptok valamin a főnökkel, és te legszívesebben azonnal fognád a kedvenc bögréd meg a tűzőgéped, és örökre dobbantanál a helyről.

A profi javaslata: Még ha olyan mondatok repkednek is a szobában, ami nagyon rosszulesik neked, semmi értelme azonnal felmondással reagálni – javasolja Képes Judit HR szakértő. Miután kijöttél a boss szobájából, és úgy érzed, soha többé nem akarsz ott dolgozni, tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést: (PIPA) Van annyi félretett pénzed, amennyi fedezi a kiadásaidat, amíg nem találsz új melót? (PIPA) Minden lehetőséget kiaknáztál, amit ez a pozi/munkahely nyújthat? (PIPA) Ha leszámítod a vitát, szereted a munkád/a légkört? Ugyanezt a 3 kérdést tedd fel magadnak 24 órával később is: ekkorra higgadsz le kellőképpen, hogy ne hozz elhamarkodott döntést, amit később csak megbánnál. Ha ezután is dobbantanál, olvass tovább, hogyan lépd meg okosan.

2. Gyors helló, és kész!

Amit megtennél: Indoklás nélkül, azonnal dobbantanál, annyira betelt a pohár. Ha eddig nem értették, mi a problémád, nem valószínű, hogy most leesne nekik, mennyire gáz ez a hely.

A profi javaslata: Ha próbaidőn belül vagy, tényleg nem kell különöseben megindokolnod a döntésed. Sőt a jogszabály szerint akkor sem, ha határozatlan idejű a szerződésed. (Ha viszont azonnali hatállyal lépni akarsz határozatlan idejű szerződéssel, akkor el kell mondanod az okát.) De komolyan el tudod képzelni, hogy csak úgy felmondasz, és egy szabályra hivatkozva egyetlen mondattal sem támasztod alá a döntésed? Képes Judit HR szakértő szerint már csak azért is célravezető megosztani, mi volt a problémád, mert ha mondjuk anyagi okai voltak (máshol többet ajánlottak, évek óta ugyanazért a pénzért dolgozol), azzal megadod az esélyt a főninek, hogy licitáljon, mielőtt bedobod a törölközőt, esetleg izgalmasabb munkakört ajánlhat ahelyett, amitől már totál kiégtél. Lehet, hogy furán hangzik, de mindenképpen erősítsd meg e-mailben is a döntésed – fontos, hogy mindennek nyoma legyen. Ha gyerekesen és gyúnyosan fogalmazol, annak is nyoma lesz, szóval csak tárgyilagosan!

3. Az a baaaaj…

Amit megtennél: Annál a pontnál, amikor a felettesed csodálkozó, szinte már szomorú kiscica szemekkel azt kérdezi, „miért???”, belőled hirtelen egy egész évadnyi sztori + sérelem ömlene ki.

A profi javaslata: Még ha egészen közeli volt is a kapcsolatod a bossal, a HR szakember szerint akkor sem érdemes túlságosan mélyen belemenni érzelmileg a részletekbe: sem a sérelmekbe, sem pedig a jövőbeli elképzeléseidbe. Ha pedig kifejezetten feszült volt köztetek a viszony, akkor törekedj a diplomatikus, rövid válaszokra. Előre írj magadnak listát, amiben rövid pontokba rendezed, miért döntöttél így. És nem árt, ha meg is válaszolod magadnak az ilyenkor leggyakrabban elhangzó kérdéseket. (Voltak-e cégen belüli konfliktusaid, elégedett voltál-e a pénzzel, a feladataiddal stb. A nagyobb cégeknél bevett, hogy felmondáskor exit, vagyis kilépő interjút készít a HR-es, szóval ezért sem árt, ha előre felkészülsz az indokokból.)

4. Felmondási idő? Frászt!

Amit megtennél: 30 napig be kéne járnod? Semmi kedved, inkább ezerrel új melót keresnél, vagy rápihennél a következő kihívásra. Nem elég partner a főnök? Semmi baj, majd beteget jelentesz, és probléma megoldva…

A profi javaslata: Próbálj meg a felettesed fejével gondolkodni. Egyfelől fel kell dolgoznia, hogy elveszített egy embert: a kieséseddel új munkaerőt kell keresnie, ami rengeteg idő és energia (tehát pénz). Éppen ezért maximálisan legyél partner, és ajánld fel, hogy a fennmaradó időben (ez minimum 30 nap) szívesen átadod a tudásod az utódodnak. A tükörelv szerint, ha te együttműködő vagy, ő is az lesz. Ha viszont gyerekes megoldásokhoz nyúlsz, sajna ne lepődj meg, ha kapsz egy ajánlólevelet, amiben minden gyengeséged feltünteti, esetleg a Linkedin profilodra érkezik az ex-bosstól egy nem túl hízelgő vélemény.

5. Bullshit vs. konkrét

Amit megtennél: Legszívesebben a főnök fejéhez vágnál néhány „úgy érzem, nem becsültétek meg a tudásom”, „itt nem használhattam ki a bennem lévő lehetőségeket” típusú mondatot. A kollégáidat pedig hangosan sajnálod, amiért továbbra is Mordorban dolgoznak.

A profi javaslata: Tudtad, hogy ha téged rúgnának ki, akkor a felettesed nem hozhat fel ellened közhelyszerű kifogásokat? Vagyis mondania kell legalább 3 teljesen pontos okot. Ha úgy is döntesz,megmagyarázod a döntésed, fontos, hogy te se maszatolj, legyél nagyon konkrét! A Cosmo HR szakértője azt is hozzáteszi, hogy annak is kifejezetten bomlasztó hatása van, ha piszkálódó megjegyzéseket ejtesz el a kollégáid előtt („Nagyon sokat gondolok majd rátok, amikor én végre már egy normálisan helyen ülök, ti meg még mindig ide jártok.”) Sőt ezekkel a megjegyzésekkel hosszú távon el is marhatod őket magadtól.

Címkék: 5 tipp a felmondáshoz békés felmondás felmondás meló munka munkahely tanács

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Napi 6 órát tölt azzal ez a nő, hogy Kim Kardashianra hasonlítson

Ez most a legmenőbb póz az Instán

Csekkold le, melyik beállásért van most mindenki odáig!

„Éppen előléptettek volna, amikor terhes lettem”

A karriered csúcsa felé tartasz, amikor kiderül, hogy egy teljesen új pozíció vár: anya leszel. Örülsz az új feladatnak, de mi lesz a melóddal?

Így tette tönkre majdnem az esküvőmet a Disney-mániás anyukám

Nem éppen úgy alakultak a dolgok, ahogy az a pár tervezte...

A srác arcából kiderítheted, hajlamos-e a megcsalásra

Ahelyett, hogy feltöröd a telóját, vess inkább néhány pillantást a srác pofijára. Egy-két vonásból ugyanis közelebb kerülhetsz hozzá, hogy kiderítsd, mennyire hajlamos a félrelépésre és a füllentésre.

Most kiderült: szinte mindenki illatmániás (x)

Az illat legyen jó és hosszan tartó – állítja a lakosság nagy része Tökéletes páros a Lenortól Azt gondolhatnánk, hogy a Covid19 járvány alatti

Így vállalj másodállást anélkül, hogy kirúgnának

Egyetlen helyen dolgozni olyan oldschool... De hogyan fusizz titokban?

5 titkos nyom, amit J.K. Rowling elrejtett a Harry Potter-könyvekben

Bizonyíték, hogy J. K. Rowling mesteri író.

Mit lépj, ha túl kritikus a srác?

Örömmel meséled a pasidnak, hogy végre beújítod álmaid séróját – ami 10 centivel rövidebb és 3 árnyalattal világosabb annál, mint amit megszokott. De mit lépj, ha emiatt behúzza a kapcsolat-kéziféket?

Ezért nem szabadna meztelenül aludnod a melegben

Bármennyire is csábítónak tűnik…

20 ötlet, ha nem tudod, mit írj az Insta-fotód mellé

Most lőtted a legmenőbb OOTD posztot Instára, de nem tudod, milyen szöveggel posztold ki? Segítünk!

A top 10 tetoválóművész, akit követned kell az Instán

Mutatjuk az új kedvenc Insta-oldalaidat!