2020.06.14.@ 06.06

Ilyen érzés kiégni huszonévesen

Te érezted már úgy, hogy nem bírod tovább?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ilyen érzés kiégni huszonévesen

Már az Y generáció kapcsán is sokat lehetett a munkahelyi kiégésről hallani, ám a mostanság munkába álló Z generáció esetében még rosszabb a helyzet. Egyes felmérések szerint ugyanis ők még rosszabbul viselik a felnőtt lét első éveit, mint az elődeik. Az Elite Daily kérdőíve szerint a 18-24 éves amerikaiak elsöprő többsége érzi úgy, nincs semmi motivációja, kiégett, ennek oka pedig az, hogy túl sokat kell dolgoznia. Nem hangzik túl jól, igaz?

Ezek a fiatalok többnyire azért érzik ennyire rosszul magukat az első munkahelyeiken, mert az életük egészen mássá válik általuk, mint amilyen az egyetemen volt. A suliban félévente kell nagy lendületet venni, de ha leteszik a diákok a vizsgákat, pihenhetnek kicsit. A munkában ilyen nincs, örökké hajtani kell, soha nincs megállás, a jutalom pedig rendszerint elmarad, nem jön a várt előléptetés és/vagy fizetésemelés.

„A fősulin mindig volt egy befejező dátum, egy végpont. A munkahelyen nincs ilyen. Szóval most úgy érzem, hogy akkor ilyen lesz az egész életem. Kiégés a következő 40 évben, csináljuk!” – mondta az Elite Dailynek a 23 éves Gabbie, aki a reklámiparban dolgozik. És nem ő az egyetlen, aki így van ezzel…

A korábban álom melónak hitt munkáról hamar kiderül a számukra, hogy valójában unalmas és monoton. Hiszen a pályakezdő állások többsége olyan pozíció, amiben az egyénnek nem lehetnek önálló gondolatai, ötletei és döntései, teljes mértékben felügyelve van.

Persze a hiba nem feltétlenül a Z generáció tagjaiban keresendő, nem lusta és elkényeztetett gyerekekről van szó, éppen ellenkezőleg. Ezek a fiatalok elképesztően szeretnének bizonyítani, a munkaadók pedig előszeretettel használják ki őket. Sokszor éhbérért hajszolják őket a végtelen túlórákba, mert tudják, velük gyakorlatilag bármit megtehetnek.

Éppen ezért a mostani huszonéveseknek nagyon hamar meg kell tanulniuk, hogy igenis mondhatnak NEMET! Így elkerülhető a korai kiégés.

Címkék: első munkahely huszonéves kiégés munka y generáció z generáció

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

10 Disney idézet, ami kicsit megváltoztatja majd az életed

10 Disney idézet, ami kicsit megváltoztatja majd az életed

Írd fel őket a kedvenced a határidőnaplódba!

3 isteni jégkrém, amit otthon is elkészíthetsz

Azonnal ki akarod próbálni ezeket a recepteket!

Ennél szexibb tetkótrend nem lesz idén

Még pont időben jött a nyári szexizéshez.

Gwyneth Paltrow tészta receptjénél nem készíthetsz ma finomabbat

Mit szólsz egy gyors, könnyű és fincsi vacsorához?

5 elképesztő tény a Disney hercegnőkről, amitől eldobod az agyad

Készülj, mert itt semmi nem az, aminek látszik!

Szakítással álmodsz? Ezt jelenti a szakértők szerint

Álmodtad már valaha, hogy szakítottatok a barátoddal? Ha igen, de nem tudtad mire vélni a dolgot, segítünk megérteni, mit üzent a tudatos énednek a tudattalanod.

Ezt árulja el rólad, hogy jó vagy rossz karakterekre buksz egy filmben

Forog a gyomrod Havas Jontól és az elveitől? Vagy pont fordítva: egy egész életet le tudnál élni egy ennyire becsületes sráccal? Dekódoltuk, mit jelent, ha jó, és mit, ha inkább a negatív karakterekhez vonzódsz.