Ilyen érzés kiégni huszonévesen

Te érezted már úgy, hogy nem bírod tovább?

Ilyen érzés kiégni huszonévesen

Már az Y generáció kapcsán is sokat lehetett a munkahelyi kiégésről hallani, ám a mostanság munkába álló Z generáció esetében még rosszabb a helyzet. Egyes felmérések szerint ugyanis ők még rosszabbul viselik a felnőtt lét első éveit, mint az elődeik. Az Elite Daily kérdőíve szerint a 18-24 éves amerikaiak elsöprő többsége érzi úgy, nincs semmi motivációja, kiégett, ennek oka pedig az, hogy túl sokat kell dolgoznia. Nem hangzik túl jól, igaz?

Ezek a fiatalok többnyire azért érzik ennyire rosszul magukat az első munkahelyeiken, mert az életük egészen mássá válik általuk, mint amilyen az egyetemen volt. A suliban félévente kell nagy lendületet venni, de ha leteszik a diákok a vizsgákat, pihenhetnek kicsit. A munkában ilyen nincs, örökké hajtani kell, soha nincs megállás, a jutalom pedig rendszerint elmarad, nem jön a várt előléptetés és/vagy fizetésemelés.

„A fősulin mindig volt egy befejező dátum, egy végpont. A munkahelyen nincs ilyen. Szóval most úgy érzem, hogy akkor ilyen lesz az egész életem. Kiégés a következő 40 évben, csináljuk!” – mondta az Elite Dailynek a 23 éves Gabbie, aki a reklámiparban dolgozik. És nem ő az egyetlen, aki így van ezzel…

A korábban álom melónak hitt munkáról hamar kiderül a számukra, hogy valójában unalmas és monoton. Hiszen a pályakezdő állások többsége olyan pozíció, amiben az egyénnek nem lehetnek önálló gondolatai, ötletei és döntései, teljes mértékben felügyelve van.

Persze a hiba nem feltétlenül a Z generáció tagjaiban keresendő, nem lusta és elkényeztetett gyerekekről van szó, éppen ellenkezőleg. Ezek a fiatalok elképesztően szeretnének bizonyítani, a munkaadók pedig előszeretettel használják ki őket. Sokszor éhbérért hajszolják őket a végtelen túlórákba, mert tudják, velük gyakorlatilag bármit megtehetnek.

Éppen ezért a mostani huszonéveseknek nagyon hamar meg kell tanulniuk, hogy igenis mondhatnak NEMET! Így elkerülhető a korai kiégés.

Még több

Te Te Te