2020.06.16.@ 11.06

Téged megmérgez a saját munkád? Most kiderül!

Összerezzensz, amikor a főnököd szólít? Minden reggel utálkozva indulsz a melóba? Mivel naponta 8-9 órát töltesz a munkahelyeden, ezek a negatív érzések az életed más területeire is kihathatnak. Indulhat a karrier detoxkúra?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Téged megmérgez a saját munkád? Most kiderül!

A jolly joker csaj

„Az egyik kolléganőm felmondott, és mivel mindketten hasonló munkakörben dolgoztunk, megkértek, hogy vegyem át a feladatait egy hónapra, amíg találnak a helyére valakit. Ennek már fél éve. Először örültem a több fizunak, de már egyre kevésbé bírom. Kezdek azon parázni, hogy nem is keresnek új embert.” – Rebeka, rendezvény koordinátor

Veszélyfaktor: Extra meló–túlóra–kialvatlanság: innen egyenes út vezet a végállomásig, ami nem más, mint az állandó stressz. Ha pedig tartósan ott ragadsz és magasan marad a stresszhormon szinted, az a hangulatodon túl az egészségedre is negatív hatással van. Kutatások szerint a folyamatos kortizoltermelődés gyulladásos betegségeket, immunproblémákat és túlsúlyt is okozhat.

Így háríts: Ideje rátaposnod a túlóra fékre, vagyis beszélj őszintén a főnököddel, hogy bár nagyon szívesen vállaltál pluszmelót, most már te is a határaidat feszegeted. „Mutasd ki, hogy csapatjátékos vagy, de érd el, hogy fixáljatok egy határidőt, amíg elvégzed a másik feladatait – tanácsolja Képes Judit HR-szakértő – Ne félj attól, hogy panaszkodásnak fogja fel, vagy emiatt veszélybe kerül az állásod. Biztos nem szeretnének még egy embert elveszíteni, főleg nem egy olyan értékes munkaerőt, mint te.”

A főnökhöz láncolva

„A felettesem stílusa elég kemény, dicsérni szinte soha nem szokott, de ha becsúszik egy hiba, ömlik belőle a kritika. Ennek ellenére elégedett lehet a munkámmal, mert mindig újabb és újabb feladatköröket bíz rám. Örülök ezeknek a lehetőségeknek, és tulajdonképpen csak emiatt tartok ki mellette.” – Liza, senior account manager

Veszélyfaktor: A mikro-előléptetések miatt úgy érezheted, hűségesnek kell lenned a főnöködhöz, mert nélküle nem tartanál ott, ahol. De gondolj bele: ha nem végeznél szuper munkát, nyilván nem bízna rád extra feladatokat, szóval az eredményeidet a saját tudásodnak és szorgalmadnak köszönheted! Képes Judit szerint éppen ezért a boss viselkedése mögött rivalizálás lehet: „A rangidős főnök a kritizálással azt is jelezheti, hogy ő még mindig ringben van, legyen bármennyire okos és tehetséges az új kolléga. Azzal pedig, hogy új feladatköröket bíz rá, de gyakorlatilag nem lépteti elő, lényegében befagyasztja a karrierjét.”

Így háríts: Az év közepe tökéletes alkalom, hogy visszajelzést kérj a főnöködtől a munkádról. Egyeztess vele egy időpontot, és vezesd fel azzal a dolgot, hogy mennyire hálás vagy a tőle kapott lehetőségekért, majd térj rá a lényegre: szerződésmódosítást szeretnél, hogy hivatalossá tegyétek az új munkaköreidet. „Biztosítsd róla, hogy nem az ő pozijára pályázol, csak a saját melódért vársz elismerést, így kevésbé számíthatsz tőle ellenállásra” – tanácsolja szakértőnk. Ha mégis nemet mond, akkor pedig egyértelmű, hogy sosem fog eléggé értékelni, és jobb, ha másik helyet keresel.

Bajos kollégák

„Nem én vagyok a legújabb a részlegünkön, mégis én lógok ki a sorból. Azt hittem, hogy a Bajos csajok-féle klikkesedés a gimivel véget ér, de ezek szerint nem. Ebédelni csak nagy ritkán hívnak a kolléganőim, a munka utáni közös koktélozgatásokról pedig maximum a folyóson hallok pár sztorit, és ez most már nagyon nyomaszt.” – Alíz, banki ügyintéző

Veszélyfaktor: Ha a munkatársaid gyakran mellőznek, az nem csupán a hangulatodat nullázhatja le. Hiszen ilyenkor nemcsak arról van szó, hogy nincs kivel ebédelned, de tanácsért és segítségért sem tudsz kihez fordulni, ha elakadnál a melódban. Ráadásul amiatt is hátrányba kerülhetsz, hogy így fontos infók esetleg csak jóval később érnek el hozzád.

Így háríts: Gondold át, mi az a közös érdeklődési pont, ami összehozhatta a többieket! Egy hobbi? Kedvenc sorozat? Próbálj abból kiindulva becsatlakozni a csapatba, így biztos nyitottabbak lesznek feléd. Ha ez sem segít, a vezetőnek is jelezheted (akár személyesen, akár éves értékelésben), hogy örülnél a rendszeresebb csapatépítő tréningeknek!

A boss pici kedvence

„Eddig nem zavart, ha a felettesem többet dumál, jobban barátkozik egy kollégámmal, mint velem. De az utóbbi időben egyre nyíltabban kivételez a kedvencével. Sokkal kevesebb elvárást támaszt felé, szinte alig kell melóznia ugyanazért a fizuért, amiért én rengeteget leteszek az asztalra.” – Anikó, szoftverfejlesztő

Veszélyfaktor: Eleinte csak „bosszantó” azt látni, hogy az egyik munkatársadnak egyáltalán nem kell bizonyítania, míg te megszakadsz a munkában. Hosszú távon viszont az önbecsülésedet is alááshatja, sőt akár kiégéshez is vezethet, ha úgy érzed, folyton jogtalanul sorolnak hátrébb a kedvenchez képest.

Így háríts: Nem tudhatod, mi áll a kialakult szitu hátterében, ezért ne is rugózz rajta, mert azzal csak tovább mérgezed a helyzetet. Próbáld meg inkább másik szemszögből nézni: biztosan mindent megtettél, hogy téged is ugyanúgy kedveljen a felettesed? Nem lehet, hogy a kivételezés miatt egy ideje eleve túl negatívan állsz hozzá? Kérj tanácsot egy olyan kollégától, akiben feltétlenül megbízol, egy külső szemlélő segíthet tisztábban látni.

Címkék: állás beosztott főnök karrier mérgező főnök mérgező légkör mérgező munka munka toxikus munka

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Te Te Te

Az 5 legjobb film ma este a tévében

Az 5 legjobb film ma este a tévében

Kuckózz be a tévé elé és lazíts egy szuper filmmel!

„A koronavírus alkoholistává tett”

Egy húszas éveiben járó lány szomorú története.

Megőrül az internet ezért a desszertért, de te inkább ne próbáld ki!

A TikTok az egyik legmenőbb hely az internet bugyrában, de fontos, hogy bizonyos tartalmakat fenntartásokkal kezelj!

5 hatásos tipp, ha mostanában mindenhez fáradt vagy

Ne hagyd, hogy legyőzzön a tavaszi fáradtság!

Ez az édes tortilla recept tarol most a neten

Gyors, variálható és nagyon finom!

Azonnal ki kell próbálnod a világ legkülönlegesebb hamburgerreceptjét!

Fogadjunk, hogy ezentúl ez lesz a kedvenc kajád!

Mit árul el a személyiségedről a celeb crush-od?

Mert tudjuk, ki(k)ért dobog a szíved, ha Hollywood a téma…

Kiderült, milyen ízű palacsintáért rajong legjobban a világ

Ezen azért nem fogsz meglepődni annyira!

Esküvő a korona alatt: erre számíts, ha idén szervezed

Te sem tudod, hogy belekezdj-e az esküvőszervezésbe? Három menyasszony és egy szakértő segít neked most eldönteni!